Cenzură la ziarul „Adevărul”: Articol despre revoluție dispărut de pe sait

În 15 decembrie 2018 ziarul „Adevărul”, la rubrica de știri locale din Timișoara, a publicat articolul lui Ștefan Both „Cum și-a riscat viața Laszlo Tokes în decembrie 1989. Rolul pastorului reformat în declanșarea revoltei anticomuniste” (linc). Articolul a fost disponibil pe sait cam o zi, timp în care a strîns destui cititori și comentarii.

Nu voi face un comentariu pe larg la articol, dar am remarcat că folosea destule informații extrase din cărțile mele „Revoluția fără mistere. Începutul revoluției române: cazul Laszlo Tokes” și „Revoluția din Timișoara și falsificatorii istoriei”.

După aproximativ o zi în care articolul a stat pe saitul „Adevărul”, a dispărut de pe sait. Cei care urmează lincul pe care l-am dat mai sus găsesc mesajul de eroare „403 Nu ai acces”, iar cei care caută pe saitul „Adevărul” la rubrica știri locale / Timișoara (linc) nu mai văd articolul.

Articolul a fost însă arhivat pe saitul webarchive de arhivare a internetului (linc). Cei interesați îl pot citi pe acest sait.

I-am semnalat situația autorului articolului, domnul Ștefan Both, dar dînsul nu a dorit să comenteze.

Ziarul „Adevărul” se pretinde foarte interesat de istoria revoluției, a desfășurat o intensă campanie de presă pe subiectul „adevărul despre revoluție”. Deseori, în cadrul campaniei a publicat dezinformări, dintre care o parte le-am comentat la pagina „Analize despre revoluția din 1989” (linc). N-am văzut pînă acum niciodată să fie retras vreun articol despre revoluție, indiferent cît de grosolane erau dezinformările din el. De fapt nu mai cunosc nici un caz de articol, indiferent de subiect, care să fi stat pe saitul „Adevărul” timp de mai bine de o zi, iar apoi să fie retras. Mărturisesc însă că n-am urmărit cu atenție saitul „Adevărul” să văd ce articole apar și dispar de pe sait. Situația de acum pare însă, dacă nu unică, cel puțin rară, și este grăitoare pentru felul cum tratează ziarul „Adevărul” revoluția din 1989.

Spre comparație, după un alt articol din „Adevărul” în care s-a scris că „Malta este considerat locul unde s-a decis soarta lui Ceaușescu” (linc), articol pe care l-am comentat pe acest blog („Moartea fostului președinte american George Bush, nou prilej de propagandă ceaușistă în „Adevărul” – linc), ziarul „Adevărul” n-a retras articolul cu prostii ci a publicat un alt articol (linc) (semnat de general-locotenent Alexandru Grumaz), în care se explică pe larg ce s-a discutat la Malta, din care, fără să se polemizeze cu primul articol, rezultă limpede că nu au existat acolo nici un fel de discuții legate de înlăturarea lui Ceaușescu. În cazul de față însă, dacă existau nemulțumiri față de conținutul primului articol, nu s-a ales publicarea unui alt articol care să completeze sau să corecteze cele scrise în articolul inițial considerat necorespunzător, ci s-a ales ștergerea completă a primului articol.

Mai citește alte articole despre campania de presă a ziarului „Adevărul” legată de revoluție la pagina Analize despre revoluția din 1989

Un gând despre „Cenzură la ziarul „Adevărul”: Articol despre revoluție dispărut de pe sait

  1. Eu am ascultat interviurile luate unor tineri din Timisoara, in Opinia Timsoarei, niciunul nu stie ce-a fost in 17 Decembrie 1989.Mare pacat, atunci au murit niste oameni nevinovati, victime colaterale zic io.Nu are treaba cu cenzura ce-au facut cei de la Adevarul, articolul nici pt ei nu prezinta un mare interes.Cred ca este o chestiune pur tehnica, legata de server-IT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.