Ziarul „Adevărul” demască „marile manipulări ale revoluției din 1989”

Costel Crângan publică în 19 decembrie 2018 pe saitul „Adevărul” articolul „Marile manipulări ale revoluției din 1989. Cum a fost fabricată știrea cu Rambo de România care a alungat tancurile rusești peste graniță” (linc), în care combate idei larg răspîndite în trecut chiar de ziarul „Adevărul”. Citim în articol:

Presupusa implicare a ruşilor în evenimentele legate de Revoluţia română din Decembrie 1989 a generat o sumedenie de scrieri în ultimii 29 de ani. Au picat la testul istoriei, între timp, foarte multe dintre informaţiile cu aer apocaliptic (…). Astfel, nimeni nu a probat vreodată că a existat o invazie de agenţi KGB în România (între 15.000 şi 30.000, după cum scriau unele ziare) (…). O situaţie care a stîrnit multe valuri, deşi n-a fost niciodată dovedită, este legată de o iminentă invadare a României, în 22-23 decembrie 1989, de către armata sovietică, eveniment care ar fi fost evitat „la mustaţă” în urma unor acte de curaj extrem ale unor militari români. Relatări ale unor martori există, însă în documentele oficiale nu s-a consemnat niciodată nimic. Mai mult decît atît, declaraţiile martorilor sînt contrazise flagrant chiar de către cei care, teoretic, au fost eroii de conjunctură ai acelor presupuse evenimente dramatice.

Teoria cu invazia zecilor de mii de caghebiști în România în timpul revoluției a fost răspîndită, printre altele, chiar de ziarul „Adevărul”, mai ales în perioada în care redactor șef era Grigore Cartianu. Prin articolul actual, ziarul pare să-și facă autocritica pentru ceea ce publicase anterior.

În continuare Costel Crângan se referă la o dezinformare pe care însuși Costel Crângan o răspîndise (preluată de la alții) în urmă cu 8 ani, prin ziarul „Adevărul”: Cea despre tancurile rusești de la Giurgiulești (linc). În acel articol se citau vorbele actorului Vlad Vasiliu (fost informator al securității, lucru neamintit în articol):

Locotenentul Cotos

„Era un locotenent pe vremea aia – acum nu mai ştiu ce-o fi – Cotos era numele lui. N-am să-l uit niciodată. Ne arăta: «Uite, asta avem noi !» Era un scut mic cu o puşcă mitralieră. «Primul tanc poate-l opresc, spunea, dar al doilea mă face zob». Dar spunea chestia asta cu mare dezinvoltură. «Asta am, asta fac, mai departe vă priveşte ce faceţi voi acolo!»”, îşi aminteşte actorul. „Am fost pînă la pod la Giurgiuleşti şi l-am cunoscut pe el, pe Ichim, şi pe Crăciun, care era adjunct atunci. Se uitau şi ei la acest locotenent, ridicau din umeri. Ce puteai să faci? Rusul era pe pod. Aştepta. Cu primul tanc pînă la linia roşie”, continuă povestea.

„Cred că Iliescu a oprit tancurile”

„Nimeni nu poate să-mi schimbe părerea că Iliescu i-a oprit. Ei intrau, dar probabil li s-a spus că nu mai e nevoie, că s-a rezolvat. Cotos, nebunul, s-a dus la primul tanc şi le-a făcut semn să se dea mai în spate. Ruşii arătau linia roşie din faţa şenilelor şi locotenentul le arăta ţeava care depăşea linia. Un ţîr de om – că nu avea mai mult de 50 de kile – avea curaj să împingă tancurile mai în spate”…

În 2010 am comentat dezvăluirile lui Costel Crângan în articolul „Minciuni nerușinate (și plagiat) în ziarul Adevărul” (linc). La acel articol însuși Costel Crângan intervenise cu comentarii, explicînd că povestea tancurilor rusești oprite la Giurgiulești este reală și arhicunoscută, fiind pomenită în multe alte scrieri și în emisiuni TV. Acum, același Cristian Crângan scrie:

Pieptul „fake” de oţel al locotenentului Cotos

O vreme, a circulat insistent o legendă despre un locotenent de grăniceri (pe nume Cotos), care, ca un veritabil Rambo autohton (s-a spus că era înarmat şi cu ditamai mitralieră), i-ar fi obligat de ruşi să dea cu tancurile în marşalier după ce ţeava primului blindat din coloană depăşise „linia roşie” (frontiera) cu vreun metru. „Ruşii arătau linia roşie din faţa şenilelor şi locotenentul le arăta ţeava care depăşea linia. Un ţîr de om avea curaj să împingă tancurile mai în spate. Plutea aşa un fel de nebunie în aer…”, scrie Cezar Rogoz în volumul „Poveştile teroriştilor”, relatarea fiind pusă pe seama actorului-revoluţionar Vlad Vasiliu. Adevărul este că ofiţerul Cotos este un personaj real. Ba chiar şi întîlnirea dintre el şi delegaţia comitetul revoluţionar de la Galaţi este un fapt confirmat de toată lumea. Însă incidentul cu tancurile n-a existat. El s-a fabricat, pic cu pic, prin adăugarea unor amănunte inventate, fie dintr-o tendinţă de grandomanie a celor care relatau, fie dintr-o dorinţă de manipulare ale cărei resorturi nu au fost niciodată elucidate.

Ulterior, chiar ofiţerul Cotos a infirmat, pentru „Adevărul”, că ar fi jucat rolul lui Rambo în faţa tancurilor ruseşti. „N-am văzut, domnule, niciun tanc. Am fost acolo la Revoluţie, dar a fost linişte. N-am întîmpinat nicio problemă. Nu ştiu de ce a fost inventată această poveste”, a declarat acesta.

Este un lucru pozitiv că ziarul „Adevărul” explică acum, fără echivoc, că ceea ce scrisese cu 8 ani în urmă a fost minciună. Pozitiv găsesc și faptul că dezmințirea se face prin însuși titlul articolului și nu printre rînduri, cunoscut fiind faptul că mare parte dintre cititori nu citesc articolele în întregime.

Pe lîngă cazul cu locotenentul Cotos din Galați, Costel Crângan pomenește și de o dezinformare veche a ziarului „Ziua” (condus de fostul informator al securității Sorin Roșca Stănescu):

Apocalipsa evitată de la Ungheni

Un episod similar este relatat ulterior (în decembrie 2009) de ziarul „Ziua”, care citează o serie de surse anonimizate, printre care şi un colonel de armată din Iaşi, numit în articol „I.C.”. Chiar dacă şi această informaţie a devenit virală (fiind pomenită în mai multe rapoarte despre Revoluţie şi fiind citată de o serie de istorici) nici ea nu se sprijină de dovezi.

Povestea este simplă. Colonelul I.C. povesteşte unui reporter cum a fost chemat la frontieră, în 22 decembrie 1989, pentru a discuta cu şeful unei divizii de tancuri ruseşti ce păzeau capătul dinspre Republica Moldova al podului de la Ungheni (Prut). Presupusul dialog este realmente meladromatic, de scenariu de film, aşa că vi-l prezentăm integral:

Generalul rus: „Daţi-vă la o parte! Am mandat să intru cu trupele în România dacă ni se solicită ajutorul”. Colonelul IC: „Aşa aţi procedat şi în Cehoslovacia, în 1968”. Generalul rus: „Ştiţi că nu veţi rezista aici, cu forţele proprii, mai mult de 90 de minute. De ce nu ne lăsaţi calea liberă?”. Colonelul IC: „Şi ce o să faceţi după ce ne striviţi pe noi, la frontieră? O să treceţi cu tancurile voastre peste sutele de mii de ieşeni, ieşiţi în stradă pentru libertate?”.

Aici s-a întrerupt intempestiv discuţia, scrie sursa citată, ultima replică fiind asemănătoare în mare măsură cu replicile cheie din scenariul unor filme istorice româneşti. Însă, ca şi aceste din urmă replici, este o invenţie. Ministerul Apărării Naţionale a negat oficial că ar fi existat o astfel de negociere sau orice fel de alt incident la punctul de trecere a frontierei Ungheni ori la alt punct de intrare în România.

Autocritica implicită pe care ziarul „Adevărul” și-o face prin acest articol e binevenită. Ar fi fost mai bună o autocritică explicită, în genul lui George Marinescu în 22 decembrie 1989, cînd își cerea iertare de la telespectatori pentru minciunile pe care a fost silit să le răspîndească de către regimul Ceaușescu. Dar nu trebuie să avem pretenții exagerate. Să căutăm îndreptarea păcătosului, nu moartea sa. Tema „marile manipulări ale revoluției din 1989” ar trebui să continue în ziarul „Adevărul” cu demontarea altor minciuni despre revoluție pe care tot „Adevărul” le-a răspîndit.

Mai citește:
– Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
– Cu întîrziere, ziarul „Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
– Moartea fostului președinte american George Bush, nou prilej de propagandă ceaușistă în „Adevărul”
– Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
– Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
– Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească
– Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
– Alte articole despre fenomenul de manipulare a istoriei revoluției la pagina Analize despre revoluția din 1989 (unde există și un capitol dedicat ziarului „Adevărul”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.