București, 21 decembrie 1989. Filmări comentate de Petre Mihai Băcanu (video)

Filmări din Piața Universității din București, 21 decembrie 1989 după amiaza, comentate de Petre Mihai Băcanu, fostul director al ziarului „România Liberă”, care fusese închis pe vremea comunistă pentru că tipărise un ziar ilegal.

Transcriere înregistrare:0:00 Petre Mihai Băcanu: Imagini pe care nu le-ați mai văzut, stimați telespectatori, din locul baricadei însîngerate, baricadei luată cu asalt de represiune. Baricada se va, se va ridica mult mai tîrziu, spre noapte. Începem derularea acestor imagini cînd a bătut clipa primelor 100 de zile de nemurire a bravilor eroi ai revoluției. Am trăit această nemaipomenită clipă cînd din sămînța în așteptare a răsărit colțul vieții pentru care era hărăzită. În această minunată zi de 21 decembrie, steagul cu fereastra spre cer va apare pretutindeni. Trupele de securitate ale generalului Ghiță acționează – o să le vedeți cît de curînd – cu brutalitate dinspre strada 13 Decembrie, strada Regală, cum mai este cunoscută. Strada care lasă… Deci aceste trupe urmau să apere accesul spre Comitetul Central.
1:04 Acestea sînt trupele de la USLA. Noi sîntem aproape convinși că aceste trupe într-adevăr aveau doar rolul să apere doar ambasada Statelor Unite și agenția companiei aviatice El Al.
1:21 Iată din nou imagini spre locul, dinspre locul fierbinte, în strada Regală. Mulți dintre acești tineri, pe care-i vedeți acum, numai peste cîteva ore, în noaptea de 21 decembrie, nu mai erau printre cei vii, iar cei mai mulți, schilodiți, aveau să ajungă la Jilava. Tineri care au avut curajul să strige „jos Ceaușescu!”, „jos partidul!”, „țara nu te vrea!”, „jos dictatorul!”. Tineri care i-am cam uitat. Ei, acești tineri care sînt mirabila sămînță a revoluției noastre. De unde au învățat ei, de unde au cunoscut ei demnitatea de a fi oameni?
2:06 Iată imaginea aceea terifiantă a impactului dintre trupele de securitate și demonstranți.
2:20 Deci, de unde au învățat acești tineri ce înseamnă libertate? Ei, care s-au născut într-o epocă în care cuvîntul „libertate” era interzis.
3:26 O să vedeți în ce viteză trec transportoarele, acele TAB-uri, cum se mai numesc. Doar unul dintre ele, se va vedea, va schița că frînează.
3:55 Moment după aruncarea unei bombe cu gaze lacrimogene. Tinerii aruncă în aceste transportoare cu ce au și ei la îndemînă: bețele de la steag.
4:31 (pe ecran apare inscripționată data și ora filmării, conform setării aparatului de filmat: 21.12.89 ora 15:00)
4:38 Priviți acest tînăr, stimați telespectatori, bandajat la cap. Cine să fie acest tînăr? Am dori să-l cunoaștem. El are un loc, poate și el ar trebui să aibe un loc în parlamentul țării. Acest tînăr care, deși rănit, priviți-l, nu, nu cedează să lupte.
5:16 Aici se parlamentează ceva vizavi de trupele USLA care stau nemișcate.
5:32 Cel mai greu le-a fost acestor tineri care s-au expus fierului, fierului care a mușcat fără milă din ei. Lor le-a fost cel mai greu.
5:43 (ora indicată pe ecran e 15:19) Iată, aici se pare că este o mică demonstrație a studenților. Binecuvîntat să fie acest tineret! Din mlădițele trupurilor tinere vor crește roadele mirabilei semințe: Democrația de care avem atîta nevoie.
7:12 (ora indicată de aparatul de filmat e 16:13) Ne-ar interesa cine este această tînără care oferă flori.
7:25 Scandări: Armata e cu noi!
7:27 Petre Mihai Băcanu: Aici se pare că s-a strigat prima dată „armata e cu noi!”.
7:42 Aici s-a scris pe asfalt „jos dictatura!”…
7:48 Scandări „fără violență!”.
7:52 Petre Mihai Băcanu: …în fața ostașilor cu scuturi și căști.
8:34 Un tînăr nu reușește să-i prindă unui ostaș o floare.

Mai urmărește:
– alte înregistrări video din revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București
– fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.