București, 22 decembrie 1989. Filmări din stradă. Manifestele lui Ceaușescu. „În cazul în care sîntem împiedicați să intrăm în clădire, Ceaușescu, criminalul, poate constitui oricînd, oriunde, un guvern fantomă prin care să încerce o diversiune” (video)

FIlmări din stradă la București, în 22 decembrie 1989. Apare în filmare și un manifest ceaușist care fusese aruncat asupra mulțimii de către un elicopter. Apoi, Ceaușescu fiind deja fugit din CC, un bărbat încearcă să convingă mulțimea să lase loc unei mașini care să ducă în Palat nu se știe ce persoane care să intre în tratative cu Ministerul Apărării Naționale (la un moment dat spune Frontul Apărării Naționale) pentru a-l împiedica pe Ceaușescu să reorganizeze un guvern. Dacă vreunul din cititorii blogului poate identifica persoana și eventual grupul care dorea să pătrundă în Palat pentru tratative, rog să adauge informațiile prin comentarii la acest articol.

Transcriere înregistrare:
0:00 E filmat un manifest dintre cele care fuseseră aruncate asupra mulțimii dintr-un elicopter. Textul: „Manifestanți! V-ați angajat pe un drum periculos. Haosul și dezordinea la care vă îndeamnă dușmanii poporului duc țara la ruină. Păcat de tot ce s-a făcut pînă acum. Nu faceți jocul reacțiunii. Opriți-vă pînă nu-i prea tîrziu!”
0:04 Bărbat: Jos cu Ceaușescu! Eu sînt în acțiunea (neînțelegibil)
0:11 Bărbat: (neînțelegibil) reacțiunea asta. Nu vrem reacțiunea asta!
0:13 Bărbat (citește manifestul): V-ați angajat pe un pas, pe un drum periculos. Haosul și dezordinea la care vă îndeamnă dușmanii poporului duc țara la ruină. Păcat de tot ce s-a făcut pînă acum. Nu faceți jocul reacțiunii. Opriți-vă pînă nu-i prea tîrziu!
0:30 Bărbat: Ceaușescu
0:31 Bărbat cu căciulă: Ceaușescu, mă scuzați, am greșit din obișnuința de 23 de ani…
0:34 Alt bărbat: Criminalul!
0:35 Bărbat cu căciulă: … s-a, a apărut la tribuna, la balconul, însoțit de vreo cîțiva, 3-4 tovarăși. A încercat să se adreseze poporului la portavoce. A fost întîmpinat cu bucăți de steaguri, cu obiecte grele. S-au spart geamurile. Cineva a vrut să-l tragă. A vrut să vorbească și pînă la urmă sub influența loviturilor a părăsit balconul.
0:59 Huiduieli (se vede un elicopter pe cer)
1:10 Bărbat: Dați-vă la o parte.
1:11 Scandări: „Sînteți frații noștri!” (spre o mașină militară pe care e afișat un cearșaf cu inscripția „Nu trag(em? – nu se vede cearșaful fiind îndoit). Libertate”)
1:35 Scandări: „Și voi aveți copii!”
1:42 Scandări: „Aveți părinți aici!”
1:53 Bărbat: Dă-i la o parte. Filmează-i numărul [de înamtriculare al mașinii militare]
1:56 Strigăte: Dați-vă la o parte! Dați-vă mă la o parte, mă!
1:58 Huiduieli
2:06 În imagine apare un elicopter pe cer
2:17 Scandări: „Timișoara!”
2:28 Glas: Invers. Invers.
2:30 Bărbat: S-a afumat (?) un nou (neînțelegibil) de fațadă (neînțelegibil)
2:36 Bărbat: Bă! Așa!
2:45 Bărbat: Bă! (fluieră) Băieți! Aicea! (către niște băieți care aveeau un cearșaf cu lozinci scrise, pentru a filma cearșaful) În față aicea! Așa, mai așa, așa, așa. Așa, așa. [se desfășoară cearșaful cu inscripția „Regim democrat. Libertate. Armata – Fiți )nu se mai vede continuarea)”]
3:01 Scandări: Nu distrugeți (nu se mai înțelege ce să nu se distrugă)
3:02 Bărbat 1 (printr-o stație de amplificare): …Ministerul Apărării Naționale. Eu am fost chemat aici de azi dimineață. Vă rugăm, nu spargeți geamuri! Vă rugăm, nu apelați la acte de vandalism! Fraților! Vă rugăm demonstrați pașnic!… Vă rog puțin în față pînă (neînțelegibil) Palatului, vă rugăm. Nu mai aruncați (neînțelegibil) din incinta Palatului, vă rugăm! Nu mai aruncați hîrtii din incinta Palatului! (huiduieli)
3:46 Bărbat: Îmi dați voie? Îmi dați voie?
3:51 Bărbat 2 (prin stație de amplificare): În Palat se află o delegație a Ministerului Apărării Naționale care vor să ne vorbească. Împingeți mașina cît mai aproape de (neînțelegibil) să le dăm posibilitate să coboare (? – nu știu dacă am deslușit bine) să vorbească mulțimii.
4:04 Bărbat 1 (prin stație de amplificare): Nu mai aruncați cu nimic în incinta Palatului! Nu mai aruncați cu nimic în incinta Palatului! Păstrați această arhivă pentru istorie! Împingeți mașina! Împingeți mașina către trepte! Împingeți mașina (neînțelegibil) către trepte! Împingeți mașina mai repede către trepte!
4:26 Bărbat: Împingeți mașina! Să nu mai devasteze actele! Împingeți mașina înainte! Împingeți mașina! Nu mai aruncați cu acte din Palat! (glasuri suprapuse, nu se deslușește) Împingeți mașina pînă la poarta Palatului! Împingeți mașina, împingeți mașina cît mai mult! Trebuie să ajungem să parlamentăm cu Frontul Apărării Naționale! Cu Ministerul Apărării Naționale care are reprezentanți în Palat! Împingeți mașina înainte! Faceți culoar în dreptul ușii Palatului, vă rugăm! Vă rugăm permiteți mașinii să înainteze pînă în dreptul ușii Palatului! Păstrați-vă calmi, oameni buni! Împingeți mașina! Împingeți mașina! Împingeți mașina, vă rugăm frumos!
5:33 Bărbat: Loc să ajungem la ușa Palatului!
5:36 Bărbat: Nu mai împingeți, băi!
5:37 Bărbat: Trebuie să iasă de acolo, nu să intre.
5:39 Bărbat: Dar e bine ce-am făcut, (neînțelegibil)
5:45 Bărbat: Păi nu putem ajunge acolo, domnule! Vrem să ajungem la ușa Palatului! Oameni buni, români! Români, păstrați o clipă de liniște. În cazul în care sîntem împiedicați să intrăm în clădire, Ceaușescu, criminalul, poate constitui oricînd, oriunde, un guvern fantomă prin care să încerce o diversiune. Este interesul întregii națiuni să ne duceți acolo! Lăsați-ne să pătrundem acolo! Acolo trebuie să ducem tratative pentru organizarea viitorului României. Viitorului vostru, al copiilor noștri! Duceți-ne în Palat! Nu devastați!
6:36 Bărbat: Nu devastați Palatul, vă rugăm! Permiteți accesul mașinii pînă la ușa Palatului! O știre de ultimă oră din partea unui militar. Atențiune, atențiune! Atențiune, atențiune! O știre din partea armatei! În cazul că vor încerca să devasteze Palatul, armata va fi nevoită să intervină! Împinge mașina aproape de Palat! Împinge mașina aproape de Palat!
7:12 Bărbat: Cale de întoarcere nu există!
7:14 Bărbat: Oameni buni! Împingeți mașina!

Mai urmărește:
– alte înregistrări video din revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București
– fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989

2 gânduri despre „București, 22 decembrie 1989. Filmări din stradă. Manifestele lui Ceaușescu. „În cazul în care sîntem împiedicați să intrăm în clădire, Ceaușescu, criminalul, poate constitui oricînd, oriunde, un guvern fantomă prin care să încerce o diversiune” (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.