TVR, 22 decembrie 1989: Marinescu: Știri externe. Brateș: La Sibiu au încetat luptele (video)

La TVR, în 22 decembrie 1989, George Marinescu citește știri externe, întrerupt de Teodor Brateș cu alte probleme, precum că e nevoie de donatori de sînge ori de respectarea legii și organelor judiciare. Mai apoi, Brateș anunță și încetarea luptelor la Sibiu. Cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele.

Transcriere înregistrare:
0:00 Teodor Brateș: Stimați telespectatori, întrerupem pentru puțin timp transmisia din fața, din Piața Palatului. Vom relua transmisia în momentul în care vor fi aduse la cunoștiința națiunii hotărîrile luate de Comitetul Salvării Naționale. Permiteți-ne în continuare să citim știri externe. Sînt extrem de importante și îmbucurătoare pentru noi toți.
0:21 George Marinescu: Spuneam mai înainte că o să vă prezint într-o suită cronologică…
0:25 Teodor Brateș: Vă rog să mă iertați. Niște informații primite în ultima clipă de la unitățile medicale. Este necesar să se doneze sînge în continuare. Să fie salvate viețile omenești. Deasemenea,, un ape insistent la calm, la liniște. Să acționeze legea și nu bunul plac al fiecăruia! Sîntem sătui de bunul plac al fiecăruia, vrem să se instaureze legea! Și toată lumea este obligată s-o respecte! Legea făcută de popor, în interesul poporului. Vă dați seama cu toții la ce mă refer, este vorba nu de a-și face fiecare dreptate. Dreptatea să fie făcută așa cum se petrece întotdeauna într-un stat civilizat: cu ajutorul legii și organelor judiciare. Poftiți.
1:08 George Marinescu: Da. Spuneam că… Știrile acestea externe le-am primit pe parcursul orelor și orelor. Ne-a fost greu să facem o selecție. Permiteți-mi totuși să vă prezint cîteva, considerăm noi, mai importante.
Purtătorul de cuvînt al Organizației Națiunilor Unite, Francois Giuliani, a anunțat că astăzi după amiază Consiliul de Securitate va ține o reuniune de consultare în legătură cu situația din România. Reuniunea consiliului a fost cerută de către Austria, Republica Federală Germania și Ungaria.
O știre din Moscova: Conducătorul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a întrerupt astăzi ședința Congresului Deputaților Poporului, pentru a anunța că zeci de mii de manifestanți se află pe străzile Bucureștiului, că în România a fost proclamată starea de urgență și că ministrul român al apărării s-a sinucis. Într-o tăcere totală Gorbaciov a precizat că la ora 12, ora Moscovei, soldații au început să fraternizeze cu manifestanții. Puțin înainte de a face aceste declarații Gorbaciov a părăsit sala Congresului timp de jumătate de oră însoțit de directorul KGB-ului, Vladimir Crucicov, și de ministrul de interne, Vadim Bacatin.
Agenția sovietică TASS, în telegrame datate din București, a informat că tancuri conduse de soldați s-au deplasat pînă la sediul Comitetului Central. Manifestanții au pătruns în clădire și au adresat mulțimii de la balconul clădirii, precizează TASS. Un purtător de cuvînt al ministerului afacerilor externe al Uniunii Sovietice a declarat, referitor la evenimentele de astăzi din București: Nu ne îndoim că poporul român va da dovadă de înțelepciune, menținînd, în pofida evenimentelor dramatice, calmul și stabilitatea necesare, că vor fi create condiții pentru viață normală și vor fi create noi instituții ale puterii în condiții normale.
Cancelarul Republicii Federale Germania, Helmuth Kohl, a apreciat reprimarea evenimentelor din România drept un lucru îngrozitor, care l-a deprimat adînc. În prezența ziariștilor, la Dresda, un oraș din Republica Democrată Germană [statul comunist din Estul Germaniei; la acea vreme reunificarea Germaniei încă nu se realizase], și-a exprimat speranța că în România se va reveni cît mai repede posibil la relații care să corespundă convențiilor incluse în Actul Final de la Helsinki.
Deputații Adunării Naționale din Franța au păstrat la Paris un minut de tăcere în semn de protest față de intervenția trupelor împotriva demonstranților de la Timișoara. Libertatea poporului român va învinge! Este o știre făcută probabil la repezeală. Libertatea poporului român va învinge, a afirmat președintele Adunării Naționale, Laurent Fabius. Primul ministru francez, Michel Rocard, a exprimat groaza și consternarea Franței. Evident, aceasta v-am spus, sînt știri ceva mai vechi.
Purtătorul, adjunctul purtătorului de cuvînt al Departamentului de Stat, Richard Butcher, a afirmat că în urma reprimării manifestațiilor din România administrația Bush reexaminează relațiile pe care le mai menține cu această țară. Sperăm că acastă reexaminare va fi reexaminată după ce vor afla ceea ce s-a întîmplat acum la noi. El a arătat într-o conferință de presă la 21 decembrie că știrile parvenite neoficial cu o zi înainte indică faptul că demonstrațiile din Timișoara împotriva regimului continuă, după cum continuă și represiunea împotriva demonstranților.
4:22 Teodor Brateș: E o știre veche. Iată o știre de ultimă oră. Sperăm cu toții, din inimă, sperăm să fie autentică, să fie o știre adevărată, cum spuneam. La Sibiu au încetat luptele. Armata a preluat totul sub control. (aplauze ale celor din studiou; strigăte: trăiască România Liberă!). Poftim.
4:48 George Marinescu: Da. Vatican. Papa Ioan Paul al doilea și-a exprimat astăzi oroarea în legătură cu violența folosită împotriva manifestanților în România. În tradiționalul discurs de Crăciun papa a condamnat extrem de vehement pe tiranul Ceaușescu și violența exercitată împotriva cetățenilor români fără apărare și a lansat un apel în favoarea unor schimbări radicale bazate pe respectarea drepturilor omului.
După înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere, ministrul de externe al Austriei, Alois Mock și-a exprimat speranța că acum în România vor fi inițiate procese de reforme economice și politice și va fi transpusă în fapt libertatea personală a tuturor românilor. Revolta poporului român, precum și a minorităților maghiară și germană din România s-a dovedit a fi eficientă, a relevat Alois Mock. Anularea obligativității vizei pentru deținătorii de pașapoarte de serviciu și diplomatice care fusese preconizată pentru următoarele zile nu va mai intra în prezent în vigoare, a comunicat agenției DPA un purtător de cuvînt al ministrului austriac.
Cei 12 miniștri ai afacerilor externe din țările membre ale Pieței Comune sînt întruniți începînd de astăzi după amiază la Paris, paralel cu conferința euro-arabă, a anunțat ministrul francez al afacerilor externe Roland Dumas.

Mai urmărește alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.