TVR, decembrie 1989. Imagini de la agenția Vitnius comentate din studiou (video)

În timpul revoluției TVR a transmis imagini preluate de la agenția de presă Vitnius, comentate din studiou de mai multe persoane, dintre care mi se pare că recunosc după glas pe Victor Ionescu și Teodor Brateș, dar mai sînt și alții. Aștept ajutor de la cititori pentru o identificare a tuturor celor care comentează – rog interveniți la rubrica de comentarii la acest articol.

Transcriere înregistrare:
0:00 Victor Ionescu (cred, după glas): Imagini ilustrative pentru aceste deziderate ale unei acțiuni pașnice în favoarea democrației. Oameni, tineri, studenți, fluturînd steagurile tricolore. Adunați, punînd lumînări în memoria celor căzuți la Timișoara.
0:22 Alt glas: Timișoreni.
0:23 Victor Ionescu: Televiziunea Română Liberă transmite în aceste momente imagini înregistrate de agenția Vitnius, agenție de televiziune internațională. (zgomote de împușcături)
1:01 Teodor Brateș (cred, după glas): Reprezentînd aceste momente ale victoriei de ieri, să nu uităm și victoriile de astăzi. Reamintim că Palatul Primăverii, reședința fostului dictator, se află acum în mîinile armatei poporului, în mîinile gărzilor patriotice. Atenție, unitățile de elicoptere să țină seama de această schimbare a situației și să acționeze în consecință. Deci, reședința fostului dictator este în mîna armatei, este în mîna gărzilor patriotice. Formațiunile de elicoptere să țină seama de această situație.
1:38 Bărbat: Această inimă este inima tuturor românilor, căci toți românii sînt aici. În Piața Republicii au fost, au fost și timișoreni, au fost și toți ceilalți fii ai țării. Din toate colțurile țării.
1:48 Bărbat: Au fost din Brașov.
1:49 Bărbat: Sîntem în dreptul sălii Dales.
1:52 Victor Ionescu: Vedem și salvările. Ceea ce vedeți s-a întîmplat, vă reamintesc, ieri, dar astăzi trebuie să continue demonstrațiile pașnice. Trebuie să continuăm să fim prezenți în stradă! Să sprijinim autoritățile democratice instaurate.
2:07 Bărbat: Națiunea română se trage dintr-o origine sănătoasă. (oameni filmați spunînd: La Arad, la Arad)
2:18 Crainic: De la Arad, de la Arad, azi noapte veneau mașini din țară.
2:22 Crainic: Veniți în continuare, fiți alături de noi.
2:25 Bărbat: Tot poporul bate acum la unison. Capitala este o inimă a întregii țări. Să nu uitați, sîntem toți împreună. Fraților! Sîntem toți împreună și batem pe aceeași, pe aceeași bătaie. Batem dușmanul. Îl vom învinge! Sîntem uniți! Nimic nu ne mai poate întoarce înapoi la vechiul regim! Nimic nu va mai fi în această țară din vechiul regim! Nici un tîlhar nu va mai rămîne aici! Îi vom, îi vom pedepsi. Legi aspre, dar legi internaționale. Să facem un tribunal internațional care nu va ierta nimic din aceste tîlhării. Să nu uitați, români, asta!
3:05 Victor Ionescu: Aceste imagini, înregistrate de agenția Vitnius, care sînt acum transmise spre dumneavoastră, au fost tot astăzi transmise întregii lumi. Toate posturile de televiziune de pe mapamond au înregistrat aceste imagini, și vă asigurăm că ele au fost difuzate cu maximul de promptitudine.
3:22 Crainic: Priviți cu atenție. În ciuda focurilor continue populația nu se temea. Oameni priveau, spuneau „nu ne temem! Nu plecăm!”. Priviți-i! Priviți-i cum trec pașnici.
3:35 Crainic: Ceva mai devreme ați avut în imagini cîteva mașini ale salvării. Ceea ce demonstrează că nu numai armata a fost unită cu poporul ci însăși salvarea, membrii salvării și ai spitalelor din București care au fost solidari cu demonstranții. Cînd populația demonstra pe străzi, cînd ajungea în dreptul spitalelor doctorii ieșeau în fața noastră, ne întîmpinau cu pansamente, cu doctorii, să mergem în zonele în care erau răniți să putem să intervenim noi…
4:11 Bărbat: Primul ajutor.
4:12 Crainic: …prin modul în care puteam primul ajutor să dăm răniților care erau victimele dictatorilor.
4:19 Bărbat: …patriei au dat dovadă de eroism. S-au săturat de minciună, de aplauze la infinit și de, de, de…
4:29 Bărbat: De vorbărie s-au săturat. Au înțeles cu toții să se jertfească.
4:34 Teodor Brateș: Da. Acest spirit de luptă trebuie menținut, așa cum spuneam, în continuare. Și în condițiile zilei de astăzi. Am în vedere faptul că, de pildă la tipografia „Informația”, fosta tipografie „Informația”, unde se urmărește acuma tipărirea unor publicații democratice, există greutăți datorită faptului că nu sînt suficient de păzite aceste tipografii și se impune, gărzile patriotice, alte formațiuni de luptă, să le păzească în așa fel încît cuvîntul adevărului să apară în cît mai multe exemplare. Este necesar pentru a evita victimele ca populația să manifeste maximul de prudență. Avem în vedere îndeosebi necesitatea de a nu da voie nici unui străin să intre în clădiri. Ați auzit comunicatele care le-am transmis anterior. Populația care ajută armata și miliția să supravegheze geamurile, balcoanele, acoperișurile, pentru a identifica eventualii trădători.
5:34 Bărbat: Criminalii caută să se strecoare. Aveți grijă și fiți foarte atenți! Peste tot și în toate obiectivele, obiectivele principale.
5:43 Bărbat: Prudență maximă, fraților! Prudență maximă și vitejie! Asta vă cerem acum. Cu toții sîntem împreună. Auziți rafale de mitralieră, priviți foc care a incendiat un bloc. Tragice momente pentru poporul român! Dar dacă tot am ajuns în situația aceasta, bineînțeles, nu pentru că am vrut-o, ci pentru că am fost siliți, nu trebuie să, să dăm la o parte șansa care ni se oferă pentru a face să dispară de pe pămîntul patriei dictatura și tirania.
6:17 Bărbat: Iată momente în fața televiziunii, în fața Televiziunii Române, în care încep să apară coloane de demonstranți în fața televiziunii. Trebuie să spunem deschis că trupele care, adică garda televiziunii, nu a intervenit împotriva demonstranților. Din contră, ne-a făcut semn că pot să intre în televiziune liniștiți fiindcă nu se va trage în demonstranți.
6:47 Bărbat: Căpitanul pe care l-ați avut mai devreme în imagine, căpitanul Croitoru, a fost pe un tanc, comandant de tanc, în piața, la intrarea în Piața Palatului. Pe acest tanc au venit primii reprezentanți ai dumneavoastră la televiziune. Și în aceste clipe acest tanc stă și apără și a tras, l-ați auzit în emisie trăgînd în dușmanii noștri.
7:11 Bărbat: Acest brav căpitan, ca de altfel toți ceilalți fii ai armatei române, nu a închis nici un ochi în această noapte tragică pentru noi. S-a apărat televiziunea.
7:19 Teodor Brateș: Glorioasă, nu numai tragică. Dramatică, dar glorioasă.
7:23 Bărbat: Priviți! Sînt pe terasa televiziunii. Armata română ia poziții de apărare împotriva teroriștilor, nu împotriva populației.
7:33 Bărbat: (neînțelegibil) care ne atacă în continuare. Dar sînt tot mai puțini. Vipera este distrusă.
7:38 Bărbat: Iată cum armata este alături de popor și poporul este alături de armată. Așa trebuie să fie! Așa va fi! (neînțelegibil) Acesl gest simbolic în care civilii oferă pîine și alimente soldaților.
7:56 Bărbat: Aceste momente au fost spontane. Oamenii au fost alături. Au fost frați tot timpul, tot timpul.
8:03 Bărbat: Cu toții sîntem frați. Să nu uitați acest lucru. Clădim acum o Românie liberă. Este a noastră, a tuturor. Români, maghiari, germani și de alte naționalități, luptați împreună! Avem aceeași țară! Nu dați înapoi! Am cîștigat cu trudă aceste lucruri! Să nu uităm nimic din ce a fost și să clădim România liberă! Frumoasa Românie care e a noastră, a tuturor, acum!
8:27 Bărbat: În aceste clipe trebuie să ne gîndim însă la ce ne așteaptă. Ne așteaptă o muncă uriașă. Trebuie să ne ridicăm din dezastrul în care ne-a adus trădătorul, dictatorul Ceaușescu! Pregătiți-vă, mobilizați-vă, gîndiți-vă bine! Cristalizați-vă ideile politice! Acționați consecvent. Munciți, munciți, munciți! Nimeni nu ne va da nimic. Numai prin munca noastră ne vom ridica! Fac apel la economiștii țării, adevărații specialiști în economie. Luați măsuri, găsiți idei noi, metode noi, ca să scoatem economia țării din dezastrul în care a dus-o Ceaușescu.
9:03 Bărbat: De acum încolo ne gîndim la drepturi, la drepturi, nu cum am avut pînă acum, nici un drept. Decît dreptul de a tace și de a sta cu frică și cu teamă tot timpul.
9:17 Bărbat: Și de a bate din palme tot timpul, pentru dictator.
9:23 Teodor Brateș: Da, caseta s-a terminat, dați imagini…

Mai urmărește alte înregistrări din emisiunea TVR din perioada revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.