TVR 1989. Marinescu despre susținerea externă. Brateș: Comitetul Național al Apelor anunță că apa potabilă din capitală nu este contaminată sau infestată. Dar aceasta nu înseamnă să nu luăm în continuare măsurile corespunzătoare ca să nu se petreacă nenorociri (video)

Fragment din emisiunea TVR din decembrie 1989. Crainicul George Marinescu citește știri despre susținerea externă pentru revoluție. Teodor Brateș arată că de la Consiliul Național al Apelor s-a comunicat că apa potabilă nu este infestată, dar adaugă că trebuie totuși luate măsurile corespunzătoare.

Transcriere înregistrare:
0:00 George Marinescu: Poporul român, prin acțiunile sale hotărîte, și-a croit drum spre înoirea democratică a societății, se relevă într-o declarație a guvernului Republicii Democrate Germane [la vremea aceea încă existau 2 state germane – Republica Democrată în est și Republica Federală în vest]. Salutăm din inimă poporul român pentru marea sa victorie. Totodată, exprimăm condoleanțe în legătură cu numărul mare de victime.
Din păcate, nici pînă acum nu se știe care este acest număr. Vom afla.
Poporul român poate să conteze pe sprijinul solidar al poporului din Republica Democrată Germană și a guvernului țării noastre, se adaugă în document, exprimîndu-se intenția de a se dezvolta relații de prietenie cu România pe o bază înoită.
Prezidiul Partidului Socialist Ungar a dat publicității o declarație în care se arată că știrea privind evenimentele din România a parvenit la Budapesta chiar în timpul ședinței acestui organ de conducere al partidului. Cu acest prilej, prezidiul Partidului Socialist Ungar și-a exprimat speranța că răsturnarea regimului lui Ceaușescu este primul pas al cotiturii democratice al evenimentelor. Prezidiul exprimă încrederea că aceste schimbări vor deschide calea spre o apropiere firească dintre unguri și români.
Agenția MTI, agenția ungară de știri, a anunțat că ziarul Nepszabadszag va apărea la orele 17, ora Europei Centrale (se uită la ceas), a și apărut, într-o ediție specială consacrată evenimentelor din România.
În anul 1989 voința de libertate a oamenilor a trecut ca o furtună prin Europa, a declarat ministrul de externe al Republicii Federale Germania, Hans Dietrich Gensher, după prăbușirea dictatorului român Nicolae Ceaușescu. Poporul român a obținut o mare victorie împotriva unui regim al disprețului față de oameni, a adăugat Genscher. Totuși, bucuria se împletește cu mîhnirea, în legătură cu marele număr, încă necunoscut, de morți. Ministrul de externe vest-german a anunțat că în spiritul solidarității, măsuri imediate de ajutorare din partea guvernului vest-german, care vor fi acordate de organizațiile corespunzătoare.
O adîncă mulțumire în legătură cu prăbușirea lui Ceaușescu a exprimat la Bonn [capitala Germaniei de Vest] președintele Partidului Social Democrat, Hans Josef Vogel. Astfel, și în România, aspirația la libertate și democrație și-au găsit materializarea.
Purtătorul de cuvînt al fracțiunii partidului ecologist, Helmuth Libel [? – nu știu dacă am transcris corect numele] a solicitat guvernului vest-german, ca împreună cu celelalte state membre ale pieții comune, să acorde ajutor victimelor și să sprijine poporul României.
Românii sînt liberi. Europa respiră ușurată. Aceasta este o veste bună pentru noi toți, a declarat președintele Franței, Francois Mitterand, pe aeroportul Roissy Charles de Gaulle, la întoarcerea dintr-o vizită oficială de trei zile din Republica Democrată Germană.
În acest moment primim următoarea telegramă externă de la Berlin. Agenția ADN anunță următoarele: Consiliul de Stat al Republicii Democrate Germane a hotărît să-i retragă lui Nicolae Ceaușescu ordinul Karl Marx. Fundamentînd această hotărîre, Consiliul de Stat al Republicii Democrate Germane a relevat că încălcarea gravă a drepturilor omului în România este incompatibilă cu acest ordin suprem al Republicii Democrate Germane.
Și încă o ultimă știre: Guvernul olandez s-a angajat să sprijine, împreună cu partenerii săi, procesul de schimbare în România, relevă un comunicat dat publicității la Haga. Căderea lui Ceaușescu și a regimului său reprezintă sfîrșitul unei dictaturi sîngeroase, adaugă comunicatul, exprimîndu-se totdată gîndurile și sentimentele de simpatie față de toți cei care au suferit în România.
Emoționante aceste sentimente de solidaritate în aceste momente sfinte de adevărată regenerare națională românească.
3:30 Teodor Brateș: Stimați telespectatori, o veste bună pentru bucureșteni: Sîntem informați că organele competente ale Comitetului Național al Apelor, că apa potabilă din capitală nu este contaminată sau infestată. Dar aceasta nu înseamnă să nu luăm în continuare măsurile corespunzătoare ca să nu se petreacă nenorociri cu nimeni. Și, încă o dată, reamintim, încă o dată, subliniem necesitatea ca momentele acestea de mare bucurie populară să fie trăite în mod demn. Pentru că unii, care au consumat cantități apreciabile de alcool, au început să se dedea la dezordini, la acte care contravin intereselor poporului, care constituie atentate la avuția personală și națională, ceea ce este foarte condamnabil. Deci, atenție mare! Să nu transformăm aceste momente de mare bucurie națională în momente care să umbrească această bucurie! Vă rog să mă scuzați pentru lipsa de stil cu care vorbesc, dar nu acesta este lucrul cel mai important. Important este să trăim aceste momente demn, să avem bucuria deplină a acestor momente!

Mai urmărește alte fragmente din emisiunea TVR din perioada revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Un gând despre „TVR 1989. Marinescu despre susținerea externă. Brateș: Comitetul Național al Apelor anunță că apa potabilă din capitală nu este contaminată sau infestată. Dar aceasta nu înseamnă să nu luăm în continuare măsurile corespunzătoare ca să nu se petreacă nenorociri (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.