Revista Historia: Elena Ceaușescu și Nicu Ceaușescu complotau, alături de ruși, să-l răstoarne pe Nicolae Ceaușescu

Revista bucureșteană „Historia” publică un articol semnat „Redacția” (adică anonim) cu titlul „Gen. Nicolae Pleșiță: Cu acordul lui Gorbaciov, Leana voia să-l răstoarne pe Ceaușescu” (linc). În articol sînt redate alegațiile generalului de securitate Nicolae Pleșiță (răposat în 2009 – linc), publicate în cartea lui Viorel Patrichi „Ochii și urechile poporului – convorbiri cu generalul Nicolae Pleșiță” (editura Ianus Inf, 2001) conform cărora nevasta și fiul lui Nicolae Ceaușescu complotau ca să-l răstoarne pe acesta de la putere. Totul cu acordul lui Mihail Gorbaciov, acest complotist-șef fără de care orice complot împotriva lui Ceaușescu nu poate avea credibilitate.

După cum explică „Historia”, generalul Pleșiță a relatat despre „o conspirație inițiată de Elena Ceaușescu la adresa Cabinetului nr. 1 (1986-1987). Schița cu membrii guvernului a ajuns și la cunoștința lui Mihail Gorbaciov prin intermediul lui Constantin Olteanu, propus prim-ministru. În cele din urmă, totul a fost un simplu foc de paie, „guvernul fantomă” inițiat din dorința Elenei Ceaușescu nebeneficiind de suportul ofițerilor de Securitate”.

Chiar și fiul dictatorului, Nicu, ar fi fost implicat în complot și a transmis mesajul la ruși. Dar fiindcă securiștii, acești apărători ai interesului național, n-au susținut acest complot în care erau implicați rușii, întreaga conspirație a eșuat. Căci, după cum se știe, nici o răsturnare a lui Ceaușescu nu putea fi posibilă fără sprijinul securității.

Toată conspirația a fost descoperită de un oarecare colonel „B” (nu i se dă numele întreg, ci doar inițiala, așa cum se cuvine în cercurile de dezvăluitori ai adevărului), care a raportat mai sus nu doar la Pleșiță ci și la generalul Neagoe și la Postelnicu (ministrul de interne) și nu se știe la mai cine.

Plin de comploturi împotriva lui Ceaușescu. În restul Europei de Est, unde îndeletnicirea de complotist era mult mai rară, regimurile comuniste au căzut lin, fără vărsare de sînge. Numai în România unde colcăiau complotiștii pînă la cel mai înalt nivel, răsturnarea regimului s-a putut face doar cu vărsare de sînge. Cam asta e gîndirea istorică dominantă la București.

Nu pun la îndoială faptul că Nicolae Pleșiță i-a zis lui Viorel Patrichi cele relatate de „Historia” și Patrichi a publicat lucrurile respective în cartea amintită. Revista „Historia” poate oricînd zice „avem sursă bibliografică, n-am născocit noi informațiile”. Cam ăsta e modul cum se scrie istoria perioadei comuniste în România: De la securiști se soarbe adevărul, iar faptul că declarațiile securiștilor nu sînt confirmate de nimic e un amănunt neglijabil. Nu contează miile de documente disponibile, nu contează spusele martorilor oculari, ci se popularizează intens ce au spus diferiți securiști ori șefi comuniști, inclusiv ceea ce spun că au auzit de la alții, al căror nume nu vor să-l divulge (cum e cazul acum cu colonelul „B”). Generalul Constantin Olteanu (răposat în 2018 – linc), presupusul prim-ministru pregătit de complotiști, a fost alături de Ceaușescu în decembrie 1989, fiind prezent la ședința C.P.Ex. din 17 decembrie 1989 în care s-a aprobat reprimarea revoluției, motiv pentru care a fost osîndit la închisoare după 1989. În decembrie 1989, după acea ședință a primit sarcina să meargă la Iași să controleze situația, sarcină pe care a îndeplinit-o foarte bine, dovadă faptul că la Iași n-au fost tulburări pînă după fuga lui Ceaușescu.

Articolul din „Historia” a strîns în scurt timp de la publicare aproape 28000 de vizualizări, semn că e exact felul de hrană spirituală căutată de românii pasionați de istorie.

Mai citește:
Egon Krenz, Petăr Mladenov şi Ştefan Guşe
Complotist la 17 ani. Din aberaţiile campaniei electorale
Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta”
Noi dovezi ale complotului lui Iliescu scoase la iveală

6 gânduri despre „Revista Historia: Elena Ceaușescu și Nicu Ceaușescu complotau, alături de ruși, să-l răstoarne pe Nicolae Ceaușescu

 1. „În august 2009 revista Historia a fost preluată de trustul de presă ADEVARUL Holding de la vechii proprietari – ION CRISTOIU și Vlad Pufu”

 2. A mai aparut un articol mizerabil despre revolutia din 1989 pe site-ul activenews.ro. Este un inverviu acordat de catre Corvin Lupu lui Mihai Somanescu. Teoriile sunt aceleasi: lovitura de stat, turisti sovietici, agenturili straine; securitatea, militia si armata n-au reprimat cum trebuia. Desi e trista situatia asta cu mistificarea istoriei, singurul lucru bun e ca macar se injura ticalosii intre ei (teza lui Lupu si Troncota versus Malureanu, Teodorescu, Rogojan etc).

  • Cred că opoziția Lupu+Troncotă vs. Teodorescu+Rogojan e falsă. E o metodă propagandistică să-ți creezi tu însuți o opoziție cu care să poți polemiza convingător, fiindcă argumentele opoziției sînt slabe.
   Securitatea a sprijinit regimul Ceaușescu în decembrie 1989 și asta e acuzația pe care securiștii vor s-o anuleze în ochii opiniei publice. E o acuzație dovedită inclusiv prin hotărîri judecătorești, prin care diferiți securiști au fost condamnați, ori și dacă au fost încadrați în vreun decret de grațiere/amnistie, s-a făcut constatarea faptelor lor de sprijinire a regimului.
   Ca să se combată această acuzație reală, se lansează acuzația falsă că securitatea l-a trădat pe Ceaușescu. Cu multă vehemență antisecuristă – cică trădîndu-l pe Ceaușescu securitatea a trădat țara. Opiniei publice i se prezintă două variante pretins opuse, pentru a fi neglijată varianta adevărată – că securitatea (ca instituție) a fost de partea lui Ceaușescu, dar a fost neputincioasă să stăvilească voința poporului, și doar din acest motiv, nemaiavînd încotro, a cedat.
   Acuzațiile vehemente împotriva securității că l-ar fi trădat pe Ceaușescu nu sînt de fapt rele pentru securiști, fiindcă majoritatea românilor consideră răsturnarea lui Ceaușescu un lucru bun. Aceste acuzații slujesc, fără să o spună, declarării securiștilor ca eroi ai neamului. Izbînda propagandei s-a văzut la moartea generalului Iulian Vlad.
   Troncotă anti-securist? Păi el a fost ofițer de securitate! Mai nou, securiștii fură și antisecurismul.
   Destul de bine a sintetizat situația George Șerban, în 1997: https://mariusmioc.wordpress.com/2018/07/16/george-serban-autorul-proclamatiei-de-la-timisoara-decembrie-1997-pe-22-decembrie-nu-s-a-intimplat-nici-o-lovitura-de-stat-clanul-ceausescu-a-fost-tradat-de-capii-armatei-securitatii-s/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.