Hotărîre definitivă: Curtea de Apel Timișoara anulează certificatul de revoluționar al generalului Marin Oană

În 7 februarie 2019, Curtea de Apel Timișoara a dat verdictul în procesul pe care l-am deschis împotriva SSRMLÎRC și a generalului Marin Oană, pentru anularea certificatului de luptător rănit în revoluție al acestuia. Nu am primit încă hotărîrea, dar dispozitivul ei se poate vedea pe portalul instanțelor (linc), unde scrie:

Admite recursul formulat de recurentul–reclamant Mioc Marius Remus împotriva sentinţei civile nr. 694/19.04.2018 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 431/59/2016**, în contradictoriu cu intimaţii–pârâți Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 şi Oană Marin. Casează în parte sentinţa recurată şi, în rejudecare, Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune. Respinge excepţia lipsei de interes. Respinge excepţia autorităţii de lucru judecat. Respinge excepţia de nelegalitate. Admite acţiunea – astfel cum a fost precizată – formulată de reclamantul Mioc Marius Remus în contradictoriu cu pârâţii Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 şi Oană Marin. Anulează CERTIFICATUL DE LUPTĂTOR PENTRU VICTORIA REVOLUŢIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989 – LUPTĂTOR RĂNIT, seria LRT-O nr. 00002 emis la data de 23.12.2005 şi rectificat la data de 06.01.2015. Menţine în rest sentinţa recurată în ceea ce priveşte respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active şi a excepţiei prematurităţii acţiunii. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, la data de 07.02.2019.
Document: Hotarâre  151/2019  07.02.2019

Generalul Marin Oană, locotenent-colonel în timpul revoluției, a fost comandantul unei unități militare din București care a trimis tancuri împotriva manifestanților din București, în 21 decembrie 1989. Apoi, în seara de 22 decembrie 1989 a fost desemnat să apere Televiziunea Română de „teroriști”. În zonă s-au înregistrat mulți morți și răniți. Însuși Oană a fost rănit la un deget cu acel prilej, motiv pentru care a primit titlul de luptător în revoluție rănit. După apariția Legii 341/2004, care acordă indemnizații mai mari răniților cu grad de invaliditate decît celor fără grad de invaliditate, Oană Marin și-a scos certificat medical pentru gradul 3 de invaliditate.

Fiindcă art. 8 din Legea 341/2004 spune că nu pot beneficia de prevederile legii persoanele care au acționat împotriva revoluției, am contestat certificatul de revoluționar a lui Oană. În ciuda acestui fapt, cît și a răspunsului oficial al SSPR că Oană n-a primit certificat de revoluționar, am văzut că acesta apare în lista revoluționarilor cărora li s-a aprobat preschimbarea certificatului din Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010. De aceea am făcut plîngere penală împotriva conducătorului SSPR de la acea vreme, Adrian Viorel Nicolaescu. După acea plîngere penală, SSPR a luat măsura anulării certificatului de revoluționar a lui Oană, iar președintele Traian Băsescu a emis un decret de anulare a titlului de revoluționar al acestuia. Plîngerea mea penală împotriva șefului SSPR a fost clasată.

Apoi însă, Marin Oană a atacat în instanță hotărîrea SSPR de a i se anula certificatul și a cîștigat procesul la Curtea de Apel București, pe motive procedurale, respectiv că hotărîrea SSPR de anulare a certificatului său nu a fost motivată. Ca urmare, în 2015 SSRMLÎRC și CPRD au emis un nou certificat de revoluționar pentru Oană Marin.

Am făcut o nouă cerere la SSRMLÎRC pentru anularea certificatului lui Oană, iar apoi am deschis acțiune în justiție pentru a obține această anulare, chemînd în judecată atît SSRMLÎRC cît și pe Oană Marin (pentru a-i asigura dreptul la apărare). După ce acțiunea mea fost respinsă ca inadmisibilă de Tribunalul Timiș, am obținut casarea sentinței la Curtea de Apel Timișoara și trimiterea la rejudecare, pentru a fi iar respinsă la Tribunalul Timiș, pe motiv de prescripție. Acum, Curtea de Apel Timișoara, judecînd recursul meu, mi l-a admis și a anulat, prin hotărîre definitivă, certificatul de revoluționar al generalului Oană Marin.

Despre acest caz am scris multe articole pe blog, pe care le indic mai jos.

Mai citește despre acest proces:
– Acțiune în justiție pentru anularea certificatului de revoluționar al generalului Marin Oană
– SSRMLÎRC cere respingerea acțiunii mele în justiție legată de certificatul de revoluționar al generalului Marin Oană
– Întîmpinarea lui Oană în procesul legat de certificatul său de revoluționar. „Vă rog să respingeți acțiunea ca inadmisibilă, prematură, prescrisă, lipsită de interes sau, după caz, nefondată”
– Procesul legat de certificatul de revoluționar al generalului Marin Oană trimis la Tribunalul Timiș. Răspunsul meu la întîmpinări
– Tribunalul Timiș: Instanțele judecătorești nu sînt competente să anuleze certificatele de revoluționar. Procesul cu Oană și SSRMLÎRC
– Recursul meu în procesul cu generalul Marin Oană și SSRMLÎRC
– Cauza legată de certificatul de revoluționar al generalului Marin Oană, trimisă la rejudecare
– Curtea de Apel Timișoara – hotărîre în procesul generalului Marin Oană
– Tribunalul Timiș respinge cererea mea de anulare a certificatului de revoluționar al generalului Marin Oană pe motiv de prescripție
– Tribunalul Timiș în procesul certificatului lui Oană: Dreptul reclamantului de a solicita anularea certificatului emis pîrîtului Oană Marin s-a născut abia în momentul pronunțării Deciziei Civile nr. 2986 / 10.04.2014 de către Curtea de Apel București… Tribunalul apreciază că prezentul demers judiciar a fost formulat cu încălcarea termenului de prescripție
– Recursul meu în procesul certificatului de revoluționar al generalului Oană

Mai citește despre Marin Oană:
– Generalul Marin Oană – relatare despre revoluția din București
– Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
– O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
– Din arhiva CPRD au dispărut documente. Cazul Marin Oană
– Locotenent colonel Oană, trimis împotriva demonstranţilor în 21 decembrie 1989, vajnic apărător al televiziunii în 22 decembrie 1989 (video)
– Investigaţiile procuraturii despre luptele de la Televiziune
– SSPR sfidează comisia parlamentară a revoluţionarilor?
– Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
– Adrian Viorel Nicolaescu, noul şef al SSPR, are dosar penal în lucru
– Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără certificat de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
– Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu Preşedinţia şi “activitatea criminală” a lui Marin Oană
– Document M.Ap.N. despre revoluţia din Bucureşti
– NUP al Parchetului pentru şeful SSPR Adrian Viorel Nicolaescu. Lista finală a revoluţionarilor din Monitorul Oficial “nu a produs consecinţe juridice”
– Fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu scapă de plîngerea penală legată de lista revoluţionarilor din Monitorul oficial
– Hotărîrea judecătorească referitoare la fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu
– Nouă cerere pentru anularea certificatului de revoluționar al generalului Marin Oană

Despre procesul deschis de Oană împotriva SSPR (actualul SSRMLÎRC) și CPRD, proces la care am avut calitatea de intervenient în interesul SSPR (fiindu-mi respinsă calitatea de intervenient în interes propriu), citiți:
– Generalul Marin Oană a dat în judecată SSPR pentru a obţine certificat de revoluţionar
– Procesul Marin Oană contra SSPR: Am făcut cerere de intervenţie
– Procesul Marin Oană contra SSPR. Cererea mea de intervenţie admisă în principiu, dar numai în interesul SSPR
– Procesul cu Marin Oană: cererea mea de probatoriu a fost respinsă
– Procesul Marin Oană – SSPR: Instanţa a amînat pronunţarea pentru o săptămînă
– Generalul Marin Oană pierde procesul cu mine şi cu SSPR
– Hotărîrea judecătorească din procesul dintre generalul Marin Oană cu mine şi SSPR
– Recursul generalului Marin Oană în procesul cu SSPR – amînat pentru 6 februarie 2014
– Întîmpinarea mea de la recursul procesului generalului Oană cu SSPR
– Generalul Oană invocă neconstituţionalitatea art. XXIII alin. 1-4 din Legea 134/2013. Procesul legat de certificatul său de revoluţionar – amînat pentru 20 martie
– Instanța a rămas în pronunțare în procesul generalului Marin Oană cu SSPR
– Generalul Oană cîştigă recursul în procesul cu SSPR
– Hotărîrea judecătorească în cazul Marin Oană contra SSPR. „Obligaţia motivării actului administrativ reprezintă o condiţie de legalitate a acestuia, sancţiunea pentru nemotivarea actului administrativ neputînd fi decît anularea lui (…) Curtea apreciază ca fiind de respins capătul doi de cerere, vizînd obligarea SSPR să propună reacordarea titlului către reclamant, întrucît nu se poate stabili în acest moment dacă sînt îndeplinite de către reclamant condiţiile pentru a-i fi acordat titlul solicitat”

2 gânduri despre „Hotărîre definitivă: Curtea de Apel Timișoara anulează certificatul de revoluționar al generalului Marin Oană

  1. Mult succes in actiunile dumneavoastra de a elimina impostorii din randul celor care au merite si recunostere a calitatii de revolutionari autentici !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.