Timișoara, decembrie 1989. Reportaj ITN. Bănuit de terorism la spital, împușcături pe străzi. „Armata nu are practic nici o experiență în acest fel de lupte stradale. După angajarea luptelor, nu urmează cercetări ale terenului. Clădirile suspecte sînt lăsate necercetate și ostașii se retrag pentru a patrula în altă parte” (video)

Reportaj din Timișoara transmis de televiziunea ITN, după fuga lui Ceaușescu. Reporter Colin Baker. Unul dintre cei bănuiți de terorism (Dominic Paraschiv, despre care regizorul austriac originar din Timișoara Robert Dornhelm a făcut filmul Recviem pentru Dominic – linc) zace pe patul de spital cu o plasă deasupra lui ca să-l împiedice să fugă. Apoi imagini cu un ostaș ucis, pus într-un sicriu, și imagini din oraș (se spune că din 25 decembrie 1989), cînd pe fundal se aud împușcături.

Tălmăcire comentarii:
0:00 Comentariu Colin Baker: Ca un animal rănit și prins în capcană, unul din membrii poliției secrete a lui Ceaușescu zace la spital. Frînghiile îl împiedică să scape. Dacă-și va reveni, va fi trimis în fața judecății poporului și, precum fostul său președinte, ar putea fi împușcat.
0:15 Afară, un ostaș care tocmai a murit e luat pentru înmormîntare. În această zi de Crăciun, în Timișoara moartea și suferința continuă.
0:26 (împușcături) 25 decembrie este aici o zi normală de lucru. Azi, oamenii violențelor au refuzat chemările de a se preda (împușcături). Dimineața și după amiaza în oraș se aud ecourile focurilor de armă, ale luptelor armatei cu rămășițele securității. Cele mai multe lupte au fost în jurul hotelului Continental, aproape de centrul orașului. Este o zonă care pare să fi fost aleasă de securitate ca punct final de rezistență. Armata nu are practic nici o experiență în acest fel de lupte stradale. După angajarea luptelor, nu urmează cercetări ale terenului. Clădirile suspecte sînt lăsate necercetate și ostașii se retrag pentru a patrula în altă parte.
1:18 În această curte cu construcții aproximativ 50 de luptători au luptat cu dușmanii timp de mai multe ore. În ciuda focurilor de armă prelungite, se pare că militarii n-au avut pierderi. Este neclar dacă cineva dintre adversari a fost lovit sau capturat.
1:34 Indiferent cît de mare e prezența militară pe străzile Timișoarei, securitatea pare capabilă să angajeze lupte cu armata unde și cînd vrea. Această încăierare are loc aici, acum. Este numai ora prînzului și este una dintre cele aproximativ o jumătate de duzină care au avut loc pînă acum, astăzi.
1:52 Dar nici măcar luptele cu împușcături n-au putut stăvili nou găsita libertate a cuvîntului. În piața centrală cîteva sute de persoane s-au adunat să audă ori să țină cuvîntări.
2:03 Astă noapte ostașii au tras rachete de semnalizare în jurul hotelului, căutînd să descopere lunetiștii. Dar pînă acum zona a fost în cea mai mare parte liniștită. Străzile sînt patrulate de militari. Pînă acum, puțini civili prezenți. Au fost puține reacții la vestea morții lui Ceaușescu. Colin Baker, ITN, Timișoara.

Mai urmărește:
– alte înregistrări din revoluția din Timișoara la pagina Revoluția din Timișoara (înregistrări audio-video)
– Reportaje ale corespondenților străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989
– Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (12). Splaiul Peneş Curcanul (cazul Paraschiv Dominic)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.