Curs despre revoluția din 1989 la Universitatea de Vest din Timișoara

Începînd din luna martie 2019 la Universitatea de Vest din Timișoara se va preda un curs despre revoluția din 1989 de la Timișoara, scrie Ștefan Both pe saitul „Adevărul” (linc). Cursul va fi predat de lectorul Lucian Vasile Szabo (linc), fost redactor-șef la ziarul „Timișoara” și la „Agenda Zilei” (care nu mai apare). Domnia sa mai predă cursuri de „tehnici de culegere a informațiilor”, „tehnici de investigare jurnalistică”, „producția unei publicații”, „tehnici de lucru în mass-media și relații publice” și „comunicarea în era digitală”.

Lucian Vasile Szabo a publicat mai multe cărți, cu tematică diversă, de la literatură științifico-fantastică la tradiții de Paști sau Ioan Slavici (despre care a scris 3 cărți). Despre revoluția din 1989 am găsit publicate de dînsul următoarele (cu sprijinul asociației „Memorialul Revoluției”, al cărei colaborator este de mai mulți ani):
Jurnalişti, eroi, terorişti, Ed. Partoş, Timişoara, 2009
O Revoluţie, un Memorial…, Ed. Partoş, Timişoara, 2010
Atentat împotriva revoluţiei române (coordonator), Ed. Gutenberg-Univers, Arad, 2010
Decembrie, stare de urgenţă (coordonator), Ed. Memorialul Revoluţiei, Timişoara, 2011
Sindromul Timişoara 1989: Adevăr şi imaginar, Editura Memorialul Revoluţiei 1989, Timişoara, 2013
Revoluţia din 1989 în spitalele timişorene, Editura Memorialul Revoluţiei 1989, Timişoara, 2014
Imaginea militarilor și a victimelor în Revoluția de la Timișoara, Editura Memorialul Revoluţiei 1989, Timişoara, 2015
Revoluția de la Timișoara din decembrie 1989. Pe înțelesul tuturor (împreună cu Gino Rado), Editura Memorialul Revoluţiei 1989, Timişoara, 2016

Acest curs organizat de Universitatea de Vest este facultativ și va avea program de două ore săptămînal. Studenții care-l vor urma vor fi punctați două credite de studiu la examinarea finală. Începînd din 25 februarie cei interesați se pot înscrie la curs.

În 1989 Lucian Vasile Szabo era șef de unitate la restaurantul „Casa Universitarilor” din Timișoara. Domnul Cornel Secu, rănit în revoluție și membru în consiliul de conducere al asociației „17 Decembrie” a răniților și familiilor îndoliate din revoluție, a descris în cartea „Libertate te iubim! Ori învingem, ori murim!” publicată de această asociație în 2014 (linc) evenimentele din revoluție la care a participat, menționîndu-l pe Lucian Vasile Szabo printre persoanele alături de care a fost pe străzile Timișorii în 16 și 17 decembrie 1989. Redau un fragment din cele scrise de Cornel Secu (legat de ziua de 17 decembrie 1989), unde se face referire la domnul Szabo: „Eram cu Marius Proks şi am traversat spre strada Paris, iar la colţul străzii Paris cu Bulevardul Republicii, era un tânăr împuşcat în cap. Am mers la Casa Universitarilor, i-am spus lui Lucian-Vasile Szabo şi am hotărât să îl luăm de acolo, să vedem ce acte are şi să anunţăm familia. Era împuşcat chiar în frunte. Avea o şuviţă subţire de sânge neînchegat încă. M-am aplecat să il iau, eu din faţă, iar Lucian-Vasile Szabo de picioare. În acel moment un ofiţer cu petliţe negre şi însemnele de artilerie a venit cu automatul spre mine şi a zis „Mişcă mă, că te pun şi pe tine jos”. Am încercat să stau de vorbă cu el şi am auzit cum armează pistolul mitralieră. „Domnule, vrem să ştim cine e, să-i anunţăm … pă….” A venit înspre mine cu arma în poziţie de tragere. ”Mişcă, bă!” Am plecat cu Lucian-Vasile Szabo înapoi la Casa Universitarilor”.

Ulterior acestei întîmplări, tot în ziua de 17 decembrie, a fost împușcat și domnul Secu.
Mass-media, represiune şi libertate

Mai citește:
Asociația „Memorialul Revoluției” – 20 de ani de la înființare. Precizări despre „culisele scrierii istoriei”
„Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!” – o carte a asociaţiei „17 Decembrie” din Timişoara

2 gânduri despre „Curs despre revoluția din 1989 la Universitatea de Vest din Timișoara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.