Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM

Programul electoral al blocului ACUM. Sursă: grupul „Maia Sandu” creat pe rețeaua de socializare rusească ok https://ok.ru/acummaiasandu

După alegerile din Republica Moldova (despre care am mai comentat – linc) s-a ajuns într-o situație în care nici una dintre cele 3 forțe politice principale nu poate forma guvernul singură ori cu ajutorul celui de-al 4-lea partid („Șor”) intrat în parlament. Astfel, e nevoie de o coaliție a 2 dintre partidele principale, sau de cooptarea de către unul dintre partide a unor dizidenți de la alt partid.

Variantele de coaliții care ar avea majoritatea parlamentară sînt PSRM + PDM, PSRM + ACUM și PDM + ACUM. Dar fiecare dintre aceste partide are elemente care îl fac incompatibil cu celelalte. PSRM susține o politică pro-rusească, PDM și ACUM se declară în favoarea apropierii de SUA și Uniunea Europeană. Ar fi logică o alianță între PDM și ACUM, dar întreaga campanie electorală a blocului ACUM a mers pe ideea că Plahotniuc (șeful PDM) e un mafiot și prioritatea numărul unu e să scape țara de oligarh. O alianță cu PDM ar însemna pierderea credibilității politicienilor din ACUM în fața propriului electorat.

În aceste condiții apar mișcări pentru realizarea unei alianțe de guvernare a blocului ACUM cu socialiștii. Iată de pildă ce spun unii „experți” pe saitul moldovenesc platzforma, în articolul O coaliție antioligarhică PSRM-ACUM: pro sau contra? (linc):

Se vorbește destul de mult în aceste zile de după alegeri despre diverse scenarii post-electorale. Unul din ele – o coaliție între PSRM și ACUM – pare să încingă spiritele. (…) Și totuși există numeroși susținători vocali ai celor două formațiuni care cheamă liderii celor două forțe politice la înțelegere și compromisuri pentru a forma o coaliție ad-hoc, tehnică și de moment cu scopul de a elibera instituțiile statului din captivitatea clanului Plahotniuc și de a organiza alegeri anticipate, în condiții corecte (s-a creat și un grup pe Facebook „ACUM+PSRM = alegeri anticipate LIBERE”
(…)
Iată comentariile experților care au acceptat să participe la acest exercițiu (în ordinea în care au răspuns).

Victor Ciobanu:
Nu putem vorbi de o alianță dintre ACUM și PSRM din multiple motive. Ceea despre ce putem vorbi e o coaliție ad-hoc pentru demafiotizarea statului și o guvernare tranzitorie, strict limitată în timp care își va propune scoaterea din captivitate a principalelor instituții ale statului și organizarea unor alegeri noi libere și corecte. Punct. (…)
Alexei Tulbure:
În opinia mea o coaliție antioligarhică (temporară – nu cred în stabilitatea ei pe termen lung) este imperativă. Pentru că derivă din voința populară din rezultatele votării. Majoritatea alegătorilor au votat pentru dezoligarhizarea țării (peste 60%), iar forțele pentru care au votat ei (PSRM și ACUM) au mers în alegeri sub lozinci antioligarhice.  În opinia mea anume o astfel de „coaliție antioligarhică” este firească… dacă vorbim de democrație, suveranitatea poporului, etc. (…)
Bogdan Țîrdea:
(…) noi vedem 4 scenarii posibile.
a) alegeri anticipate
b) PSRM trece în opoziție
c) alianța tehnică ACUM-PSRM
d) alianța PSRM-PD.
Deci, orice scenariu credem că este posibil.
Alina Radu: (…)
Cred că e foarte devreme să se vorbească de posibile coaliții înaintea validării mandatelor. Desigur, e bine să se facă planuri și scenarii, multe și diverse.
Avantaje: Pentru ca socialiștii să inițieze un dialog cu cei de la ACUM, ”ar fi logic” (parafrazând sloganul lor electoral) să își ceară scuze pentru multiplele mesaje neetice sau atacuri la persoană cu privire la statutul marital sau genul liderei PAS (…) Pentru lansarea unei astfel de coaliții, ambele formațiuni va trebui inițial să își asume angajamente publice anti-corupție, anti-oligarhie, pro-transparență, inclusiv un șir de măsuri ”punitive” pe care și le asumă în cazul încălcării acestui angajament. (…)
Dezavantaje: Dezamăgirea electoratului ambelor formațiuni și deteriorarea și mai adâncă a încrederii cetățenilor în exercițiul alegerilor. (…)
Ion Tăbârță:
1. Nu cred că o astfel de coaliție este posibilă, din mai multe motive (…)
2. În versiune ideală, această coaliție ar trebuie dezoligarhizeze Republica Moldova, aducând-o pe făgașul democratic. Însă în mod practic, ea poate constitui fie o vendetă personală care va duce la schimbarea unui clan cu altul la conducere, fie poate duce la întărirea pozițiilor Federației Ruse în Republica Moldova, cu o ulterioară „transnistrizare” prin federalizarea ei. Nici într-un caz, nici în altul, nu va fi vorba de democratizarea Republicii Moldova.

De observat că principalul argument contra unei astfel de coaliții nu îl reprezintă urmările nefaste pe care l-ar avea pentru Moldova, ci efectele în rîndul alegătorilor, căci o parte din alegătorii ACUM ar fi dezamăgiți de o alianță cu PSRM. Se încearcă lămurirea acestor alegători că alianța cu socialiștii e răul cel mic. Ar fi nevoie de o asemenea alianță pentru a pregăti noi alegeri, de data asta libere. Eu nu cred că cu un guvern PSRM + ACUM, unde socialiștii vor fi principalii conducători (atît pentru că au luat mai multe voturi decît ACUM, cît și pentru că au președintele – pe Dodon) se vor organiza alegeri mai corecte decît astea de acum.

Ideea că alegerile din Republica Moldova au fost măsluite (sugerîndu-se că e nevoie de un guvern nou care să organizeze alegeri corecte) e susținută și de unii analiști de la București, care se comportă ca propagandiști ACUM. De pildă, Armand Goșu scria pe contributors (linc) și pe hotnews: “S-a furat masiv. Nici în Rusia nu se fură la vot cum s-a furat acum în Republica Moldova. Putin poate să fie invidios pe Plahotniuc”.

Opinia domnului Goșu o urmează pe cea a lui Andrei Năstase, unul din conducătorii blocului ACUM, care vorbea (linc) despre „impactul uriaș pe care operațiunea de fraudare l-a avut asupra acestor rezultate” (ale alegerilor). Digi24 informa deasemeni că blocul ACUM nu recunoaște rezultatele alegerilor (linc), iar Maia Sandu (cealaltă conducătoare a blocului ACUM) a zis că „aceste alegeri au fost furate ca niciodată”.

În contradicție cu Andrei Năstase, Maia Sandu și Armand Goșu, observatorii internaționali au apreciat că alegerile au fost în general corecte, chiar dacă au existat mici nereguli, și recunosc rezultatul.

Declarația OSCE (linc): Alegerile parlamentare din 24 februarie din Moldova au asigurat competiția și drepturile generale au fost în general respectate, dar campania s-a desfășurat pe un fundal de nemulțumire față de instituțiile publice și au existat alegații (afirmații nedovedite – nota mea) de presiuni asupra funcționarilor publici, indicii puternice de cumpărare de voturi și folosirea nepotrivită a resurselor statului.

SUA au recunoscut și ele rezultatul alegerilor, dar au îndemnat autoritățile de la Chișinău să investigheze serios acuzațiile de fraudă (linc).

Probleme și contestări legate de alegeri există peste tot în lumea democrată. În SUA, însuși Donald Trump a vorbit de falsificarea alegerilor prin votul multor imigranți fără cetățenie (linc), fapt pe care nu l-a dovedit niciodată.

Referitor la analiza lui Armand Goșu, chiar prima frază din ea ar trebui să stîrnească îndoieli cu privire la capacitățile analitice ale autorului: „Ilan Șor a furat 10% din zestrea de voturi a socialiștilor care sînt marii perdanți”.

După părerea mea, Șor, indiferent cît de antipatic ar fi, nu a furat voturi ci le-a obținut pe bune, adică ăia 8,4% care au votat partidul lui chiar l-au votat, nu au fost voturi furate. Și nu există vreo zestre de voturi pe care socialiștii sînt stăpîni, fiindcă alegătorii își dau votul cui vor, nu sînt robii partidelor.

„PDM a obținut un scor neașteptat, 24%, situîndu-se pe locul trei. Chiar dacă a mobilizat resursa administrativă masiv, acest scor nu se poate explica altfel decît prin fraudarea unui procent semnificativ de voturi”, mai scrie domnul Goșu.

Scorul PDM este neașteptat doar pentru diletanți de felul domnului Goșu, care deși a vizitat la viața lui Chișinăul este rupt de realitățile Republicii Moldova. Personal, am bănuit că PDM va lua un rezultat mult mai bun decît cel prezis de diferiți „analiști” de la București (unii pretindeau că nici pragul electoral de 6% nu-l va trece). După alegerile locale parțiale din 2017 am și scris pe acest blog un articol în care aminteam că PDM a făcut la acele alegeri un „galop de sănătate” (linc) (în 10 localități diferite, din raioane diferite, Partidul Democrat dobîndise în total 61,6% din voturile exprimate).

La saitul contributors la care scrie domnul Goșu am colaborat și eu. Mi-am oprit colaborarea în 2018, anume după un articol al domnului Goșu legat de Republica Moldova, la care am dorit să pun un comentariu critic (pe ton decent), care însă n-a fost publicat. Am ajuns la concluzia că pe acel sait nu se îngăduie o dezbatere liberă a ideilor. Concluzia mi-a fost confirmată acum, cînd și la noul articol al domnului Goșu am dorit să adaug un comentariu negativ, care iar n-a fost publicat.

De altfel și propagandiștii ACUM știu că voturile au fost numărate corect. Poți vedea pe paginile lor de facebook cum înjură poporul prost care n-a știut să voteze, care s-a lăsat cumpărat cu mici avantaje etc. Stilul de discurs pe care-l cunoaștem și în România. Dacă s-ar fi furat la vot mai mult decît în Rusia, nu i-am vedea pe propagandiști înjurîndu-și propriul popor pe facebook.

De pildă, pe pagina facebook a activistului ACUM Nicolae Josan se vede o postare (preluată de fapt de la alt activist ACUM, Oleg Toderiță) în care scrie: „Nisporenii, pământenii mei, care erau în fruntea mișcării naționale anilor 90, mii rușine de pământenii mei!”

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnicolae.josan%2Fposts%2F2514971858578122&width=500

E vorba aici de rezultatele din Nisporeni, raion cu 97% populație românească, unde Vladimir Plahotniuc, șeful PDM, a cîștigat cu 72,36%.

Nu exclud că a avut loc ceea ce OSCE numește „folosirea nepotrivită a resurselor statului”, adică că la Nisporeni s-au asfaltat mai multe drumuri ca în altă parte, profitîndu-se de faptul că Plahotniuc e din acea zonă. Dar asta nu înseamnă falsificare a alegerilor.

Oamenii care au votat cu PDM pur și simplu sînt mulțumiți de guvernarea acestuia. Economia se dezvoltă. În prima jumătate a anului 2018 creșterea economică a fost de 4,5% (linc). Mircea Druc, fost primministru al Moldovei, unionist declarat care a candidat la președinția României, ocupant al unor funcții în diplomația românească după venirea sa la București, declara: Pavel Filip este cel mai bun prim-ministru de la independența Moldovei încoace (linc).

În Republica Moldova propaganda anti-oligarhică e una din armele propagandei rusești. Cu această propagandă a fost eliminat din parlament principalul partid unionist, Partidul Liberal, care avusese și primar la Chișinău, ales de 3 ori. Principala vină a Partidului Liberal e că a colaborat cu Partidul Democrat a lui Plahotniuc.

Da, Plahotniuc e oligarh, multimilionar. A făcut bani din afaceri, înainte de a intra în politică.
Și Trump e oligarh, multimilionar, care a făcut bani din afaceri, înainte de a intra în politică. Nu vezi în SUA să fie băgați în seamă ăia care-l critică pe Trump că e multimilionar, cu bani făcuți înainte de a intra în politică (chiar dacă o parte i-a moștenit, ceea ce n-a fost cazul lui Plahotniuc).

Partea interesantă e că blocul ACUM a beneficiat de sprijinul altui oligarh – Victor Țopa, care a fost condamnat la 10 ani închisoare (linc) și a fugit în străinătate. Țopa a pretins că dosarul său este politic și a fost fabricat la porunca lui Plahotniuc (linc). Și alt oligarh moldovean, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare de Judecătoria Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (linc) este printre acuzatorii lui Plahotniuc. El a făcut plîngere penală împotriva lui Plahotniuc și la DIICOT-ul din România (linc), prilej de articole manipulatorii în mijloacele de informare în masă atît din Chișinău cît și din București, cînd simpla înregistrare a plîngerii la DIICOT a fost declarată dovadă a vinovăției lui Plahotniuc. În lupta electorală de la Chișinău lui Plahotniuc i s-au adus cele mai fantasmagorice acuzații, inclusiv cea de plănuire a unei tentative de asasinat (acuzator Vitalie Proca, ucigaș profesionist aflat la închisoare în România – linc), poveste în care nu credea nici cel care ar fi fost victima tentativei de asasinat (bancherul Gorbunțov). Observ că ne aflăm în fața unei campanii de demonizare a lui Plahotniuc, în care dovezile sînt doar afirmațiile unor infractori dovediți prin hotărîri judecătorești definitive care sînt infirmate de alte informații. Se aplică principiul „calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva”.

Primul punct din programul electoral al ACUM (vezi afișul electoral de mai sus) este „evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”. ACUM dorește să dea afară din justiție judecătorii și procurorii care nu-i sînt pe plac, sub pretextul că justiția a fost coruptă de „oligarh”. Exact asta face Tudorel Toader în România, cu diferența că Toader vrea să evalueze doar procurorii, nu și judecătorii. De fapt e vorba de preluarea controlului asupra justiției, pentru o răfuială de tip mafiot cu adversarul politic Plahotniuc. Probabil că și socialiștilor le-ar conveni să scape de acest concurent electoral.

E uimitor cum politicieni și „analiști” din România, care-i critică vehement intervenția PSD în problemele justiției, susțin la Chișinău ACUM.
Se fac pregătiri pentru coaliție ACUM cu socialiștii, și parcă văd „civici” de la București cum o susțin ca „răul mai mic”. În coaliția aia socialiștii vor avea controlul real, deci ei vor pune mîna pe justiție și pe resurse. Fiindcă ei au fost partidul cu cele mai multe voturi (au legitimitate să fie vioara întîi în coaliție) și mai au și președintele de partea lor.

Mai citește:
Alegerile parlamentare din Republica Moldova
– „Nu ne vindem țara!”, la modă la Chișinău
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România
– Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale
– Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.