Facebook a luat în serios lupta împotriva știrilor false pe internet. Într-un comunicat din 7 martie 2019 (linc) compania anunță că a depistat și eliminat mai multe pagini și conturi de pe facebook și instagram, din Marea Britanie și România, care manifestau un „comportament fals” pentru a manipula pe cei care folosesc aceste rețele de socializare. În ceea ce privește România, comunicatul facebook spune următoarele:
Separat [de rețeaua de manipulare britanică pomenită în același comunicat – nota mea] am eliminat și 31 de Pagini, Grupuri și conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei rețele care a funcționat în România și a folosit o combinație de conturi false și cîteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce anume făceau. Administratorii de Pagini și deținătorii de cont au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de cîteva domenii care se prezentau ca saituri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.
– Prezență pe facebook și instagram: 4 pagini, 26 conturi facebook și 1 grup
– Urmăritori: Aproximativ 1550 conturi facebook urmăreau una sau mai multe dintre aceste pagini
– Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunțurile de pe Facebook plătite în USD, EUR și LEI. Prima reclamă a fost difuzată în decembrie 2013, iar cea mai recentă reclamă a fost în februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a conținutului organic provenit din aceste conturi.
În continuare, comunicatul facebook arată pilde concrete de articole manipulatoare distribuite de pe conturile depistate, respectiv articole apărute pe saiturile destanga.ro, antifakenews.ro, momentulzero.ro, cu titlurile: „Lia Olguța Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților” (Lia Olguța Vasilescu fiind caracterizată ca „unul dintre cei mai muncitori miniștri din guvern”), „USR știe altfel de economie”, „PNL se pregătește să piardă”, „Gălăgia unora din P.E. acoperă lacunele profesionale ale lui Kovesi”, „Bizarii lui Cioloș: Sîntem pregătiți să trăim din nou în peșteri?”, „Minciunile opoziției: OUG 114 nu desființează pilonul II de pensii”. Din exemplele date de facebook se vede și grupul folosit pentru propagandă – „Stânga Românească”.
Sînt impresionat de această mare izbîndă a luptei împotriva știrilor false de pe internet – demascarea acestei campanii de dezinformare care în aproape 6 ani a cheltuit 650 de dolari (puțin peste 100 dolari/an). De acum înainte, putem avea încredere în știrile pe care le citim pe facebook!
În trecăt fie zis, și eu am primit mesaje, chiar de la facebook, că pot să-mi promovez anumite postări contra cost. N-am acceptat ofertele niciodată. De verificare, am simulat chiar acum, cînd scriu acest articol, că vreau să promovez o postare pe facebook, fără să finalizez tranzacția. Pentru 20 de lei, mi se făgăduia un impact estimat între 170 și 1000 de persoane cu posibilitatea de a alege publicul țintă după caracteristici geografice, de vîrstă și sex.
Mărturisesc totuși că bănuiam că diferite forțe politice folosesc facebookul pentru propagandă. M-aș fi mirat să nu fie așa și nu cred că PSD e singurul care a procedat astfel. Pe saitul „Știri pe surse” a apărut articolul lui Ionel Dancu „Filialele PNL fac chetă pentru facebook” (linc), în care se spune că printr-o decizie a biroului executiv al PNL iscălită de Ludovic Orban și Robert Sighiartău (șeful campaniei PNL pentru europarlamentare) s-ar fi stabilit că fiecare filială PNL trebuie să aloce un buget lunar de 1000 euro pentru sponsorizarea mesajelor PNL pe facebook.
În bugetul de stat pe 2019 (încă nepromulgat de Iohanis) e prevăzută suma de 409 milioane lei ca subvenție pentru partidele politice (linc), care se împart între partide ținîndu-se seama de numărul de parlamentari ai fiecăruia. Pentru PSD era prevăzută suma de 218 milioane lei (peste 50 milioane dolari). Nu mă miră dacă din acești bani, pe lîngă afișe lipite pe panouri sau fluturașe puse în cutiile poștale ale oamenilor, partidele asigură și difuzarea anumitor articole prin rețele de socializare. Dacă PSD-ul a cheltuit numai 650 de dolari pentru propagandă pe facebook (și asta în aproape 6 ani), înseamnă că acest partid a fost foarte zgîrcit cu facebook-ul, iar reacția facebook este de înțeles! Dar nu cred că numai de acești 650 de dolari e vorba.
Mă întreb totuși, care e răul mai mare: propaganda uneori incorectă a partidelor, sau cenzura? E într-adevăr incorect să se creeze conturi false pe rețele de socializare, prin care să se distribuie anumite articole. Cinstit ar fi ca fiecare care promovează anumite articole s-o facă sub identitatea reală, mai ales dacă e vorba de persoane cu funcții politice. Dar cenzura, faptul că facebook va veghea (prin persoane a căror identitate nu e cunoscută) care anume conținut ajunge și care nu la cei care folosesc platforma, mi se pare răul mai mare. Ce au descoperit cenzorii facebook în acest caz e probabil o picătură din oceanul de propagandă și manipulare care există pe facebook (nu numai din motive politice; orice firmă care dorește să-și vîndă un produs poate încerca manipularea publicului). Libertatea de exprimare înseamnă pînă la urmă și faptul că apar știri false, manipulări. Acestea trebuie combătute folosind tot libertatea de exprimare, nu prin încercări de a le elimina cu forța din spațiul public. Oamenii trebuie educați că „nu tot ce zboară se mănîncă” și nu toate articolele de pe internet spun adevărul, nici măcar atunci cînd le sînt băgate în atenție de rețelele de socializare. Fiecare om trebuie să judece singur cui acordă încredere, ținînd seama, în cazul unui articol de pe internet, de elemente precum autorul articolului, saitul pe care a apărut, iar dacă articolul e popularizat pe o rețea de socializare, dacă cunoaște și are încredere în omul care a popularizat articolul. Nu de „ministere ale adevărului” (copyright George Orwell) care să ocrotească cetățeanul de știri false avem nevoie, nici organizate de stat, nici organizate de entități particulare precum facebook.
Un lucru pozitiv pe care-l remarc în toată această tărășenie e faptul că acum facebook a dat un comunicat public cu privire la motivele pentru care a șters niște conturi, pagini și un grup. În 2014, cînd grupul înființat de mine „Revoluția română din 1989” a fost șters (linc), nu numai că n-a existat vreun comunicat public cu privire la motive, dar nici măcar vreo explicație confidențială pentru mine, care înființasem grupul și îl administram, și care am făcut contestație la ștergere, n-a existat. Între timp am făcut un alt grup pe facebook „Revoluția din 1989” (linc) care a depășit deja numărul membrilor grupului inițial șters în 2014.
Mai citeşte:
– Grupul „Revoluția română din 1989” șters de pe facebook
– Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
– Adrian Năstase vrea “reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
– După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
– Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
– Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
– Ministerul de Interne vrea limitarea libertăţii de manifestare, cucerită cu sînge în decembrie 1989
– Dreptul de a manifesta liber, cucerit în 1989, încălcat în 2011
– România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
– Un nou apel pentru cenzurarea internetului
– Un atac la adresa libertății de exprimare: Propunerea unei legi de incriminare a negării revoluției din 1989
– CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei
– Dușmanii libertății de exprimare se luptă cu putinismul
– Idei îngrijorătoare pentru libertatea de exprimare la Adunarea Parlamentară NATO
– Nouă limitare a libertății plănuită sub pretextul drepturilor de autor
– Andrei Pleșu cere „limitarea înțeleaptă a libertății de expresie”