Timișoara 24 decembrie 1989. Baraje rutiere. 100 securiști pretinși arestați (video)

Reportaj al televiziunii britanice ITN de la Timișoara, în 24 decembrie 1989. Sînt prezentate baraje rutiere făcute în căutarea „teroriștilor”. Se mai spune că 100 de securiști ar fi fost arestați.

Tălmăcire înregistrare:
0:00 Colin Baker: Oamenii controlează acum străzile Timișoarei, dar dacă ar fi atacați, n-ar putea să le păstreze. Unii strigă: dați-ne arme, nu putem lupta neînarmați! Și unii au primit arme, dar asta nu prea face vreo diferență. Această formațiune militară locală păzește un pod, dar nu există gloanțe pentru puști. Numai ofițerul are muniție. 5 gloanțe, să-i ajungă pentru un război civil.
0:24 În Timișoara, puterea poporului este un concept nou. E folosit de găști care opresc mașinile pentru a căuta dușmanii, securiștii. Dar deseori e doar o demonstrație a unei autorități care a fost mult timp contestată.
0:38 Sînt tancuri acum în centrul orașului unde mulțimea s-a adunat cu 2 nopți înainte pentru a aclama libertatea și apoi a lupta pentru ea. Piața este plină cu afișe aduse pentru protest și de sticle aduse pentru a sărbători.
0:53 Armata difuzează în mod continuu mesaje cerînd dușmanilor să se predea. Dar ei n-au făcut asta. Nu în Timișoara. Nimeni nu știe încă cîți cetățeni au murit aici. Aproximatic 100 de securiști au fost băgați în închisoare pînă acum. 10 au fost prinși astăzi. Acest ofițer de armată zice că vor fi trimiși în judecată. Pedepsele vor fi pe potriva crimelor lor.
1:14 Ofițer (românește): În momentul în care se va dovedi ce au făcut…
1:17 Colin Baker: El spune că populația îi va judeca și unii vor fi împușcați.
1:21 La spital, victimele care pot, își arată hotărîrea. La un alt pat, o soție își mîngîie soțul dorind ca acesta să redevină conștient. Nimeni nu știe încă cîte persoane au fost tratate aici. N-a fost vreme să se facă numărări.
1:39 Deci, e ajunul Crăciunului în piața (centrală a) Timișoarei unde totul a început în urmă cu o săptămînă. Se pare că acum armata controlează cea mai mare parte a orașului, dar numai în timpul zilei. În amurg, trupele se pregătesc pentru încă o noapte de căutat lunetiști. Colin Baker, ITN, Timișoara.

Mai urmărește:
– alte înregistrări din revoluția din Timișoara la pagina Revoluția din Timișoara (înregistrări audio-video)
– Reportaje ale corespondenților străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.