Internetul rapid și ieftin din România, un lucru care ar putea deveni istorie

„Astăzi, oamenii care locuiesc în București, România, au acces la un internet mai rapid decît cea mai mare parte a americanilor. Acest lucru este inacceptabil și trebuie să se schimbe”, spunea pe twiter, în 2 martie 2016, Bernie Sanders, candidat la președinția SUA (linc).

Fiindcă am rude în SUA și informații asupra problemei, adaug că internetul din România nu e doar mai rapid ci și semnificativ mai ieftin decît cel din SUA.

Bernie Sanders n-a explicat cum va schimba această situație declarată de el „inacceptabilă”. Dar, cum n-a ajuns președinte (a pierdut în cadrul Partidului Democrat în fața lui Hillary Clinton, care a pierdut și ea în fața lui Donald Trump), nu trebuie să ne fie frică că SUA va bombarda România.

Motivul pentru care în mare parte a SUA abonamentul la internet este scump și viteza de navigare asigurată este mică (exceptînd abonamente speciale care costă și mai mult) este reglementarea excesivă. Firmele care apucaseră să cableze anumite zone au intervenit la politicieni să dea reguli care să interzică prea multe cabluri în aceeași zonă și astfel să-și păstreze clienții. Se pare că au fost convingătoare, și nu-i exclus ca niște donații (perfect legale) pentru campaniile electorale ale unor politicieni să fi jucat un anume rol. Avînd clienții asigurați, nici nu s-au străduit prea mult să îmbunătățească serviciile și să reducă costurile.

Taina internetului ieftin și bun din România nu-l constituie vreo noutate tehnologică care n-ar fi disponibilă în SUA, ci lipsa reglementărilor. Fiind vorba de un lucru nou și politicienii fiind ocupați cu alte probleme, în domeniul internet a fost un vid legislativ. O atmosferă minunată, ca-n Vestul Sălbatic, în care fiecare făcea ce voia. Unii și-au făcut rețele de cartier, cu timpul rețelele s-au unit în rețele mai mari și au apărut firme care să preia rețelele mai mici. Concurență la sînge, în care fiecare era nevoit să facă eforturi ca să-și cîștige mușteriii. Și așa au apărut viteze de navigare pe internet din ce în ce mai mari la prețuri mici.

Sînt semne că această epocă de aur a dezvoltării internetului românesc se apropie de sfîrșit. Primăria Timișoara (urmînd de altfel pilda altor orașe) a luat măsura de a tăia cablurile de internet și televiziune din centrul orașului, anunță saitul „Adevărul” (linc). Motivul îl constituie dorința Primăriei ca să nu mai existe cabluri agățate pe stîlpi, ci toate cablurile să fie mutate în subteran. Primarul Nicolae Robu s-a implicat personal în această acțiune. Aproape toată zona centrală a orașului a fost afectată, locuitorii și firmele din zonă rămînînd fără internet și televiziune prin cablu. Printre altele, a rămas fără internet și Inspectoratul Școlar Timiș, în plin proces de simulare a bacalaureatului și de înscriere a elevilor în clasa pregătitoare (linc).

Primarul Robu a justificat acțiunea prin faptul că de multă vreme a trimis notificări către firmele care oferă internet și televiziune să-și mute cablurile în subteran, dar acestea nu s-au conformat. „Eu mă mir de tupeul cu care unii (operatorii de cablu) îl au făcînd pe victimele (…) Pînă cînd să îi tot rugăm frumos? Pînă cînd să le tot trimitem notificări?”, a spus domnul primar.

Domnul Robu, ca de altfel mulți alți primari, se consideră stăpînul orașului și crede că firmele și cetățenii din oraș au obligația să se conformeze la orice dispoziție pe care dînsul o dă.

În 2011 am scris un articol pe exact această problemă, fiindcă tendința exista și atunci: Statul maximal limitează concurenţa în telefonie, televiziune prin cablu şi internet (linc). Scriam atunci următoarele idei, pe care le consider în continuare valabile:

Costurile suplimentare pe care consiliul local le impune firmelor de cablu se vor reflecta mai devreme sau mai tîrziu şi în preţul abonamentului. (…) Cetăţeanul de rînd se gîndeşte „las’ că patronii sînt bogătani şi au de unde să plătească”. Ceea ce deseori cetăţeanul nu înţelege este că toate obligaţiile impuse societăţilor comerciale vor ajunge în final să fie plătite de el, prin costul mărfurilor şi serviciilor.

Impunerea obligativităţii folosirii doar a reţelelor subterane de cablu va însemna practic o limitare a concurenţei în domeniul telefoniei, internetului şi televiziunii prin cablu. Investiţia de timp şi bani necesară pentru cablarea unei clădiri va fi semnificativ mărită, ceea ce va favoriza păstrarea situaţiei actuale în ceea ce priveşte aceste servicii. Adică, dacă un bloc de locuinţe este cablat de o anumită firmă, locatarii vor trebui să rămînă abonaţi la acea firmă. Degeaba concurenţa are o ofertă mai bună, dacă clădirea nu este deja cablată şi de firma concurentă.

Locatarul care ar vrea să devină client la altă firmă, ar putea fi refuzat fiindcă pentru firma respectivă e nerentabil să cableze o nouă clădire pentru un singur client, care se poate iarăşi răzgîndi peste cîteva luni. (…) Flexibilitatea schimbării furnizorului de servicii va fi micşorată, ceea ce înseamnă limitarea practică a concurenţei. Iar această limitare a concurenţei va duce la creşterea preţurilor chiar mai mult decît costurile efective impuse de trecerea reţelei de cabluri în subteran. Firmele de cablu TV, internet şi telefonie care acum protestează faţă de măsurile primăriei, vor ajunge pe termen lung la concluzia că aceste măsuri le avantajează. (…)

În trinomul caracteristic birocraţilor: Mişcă? Impozitează-l! Încă mai mişcă? Reglementează-l! Dă faliment? Subvenţionează-l! (linc), în domeniul cablurilor s-a ajuns la faza a 2-a: reglementarea.

Pentru covîrșitoarea majoritate a cetățenilor, cablurile legate de stîlpi nu reprezintă o problemă. Dacă un cetățean e pisălogit de vreun ziarist cu întrebarea dacă e deranjat de cablurile de pe stîlpi, i se explică cum strică aspectul orașului, i se sugerează că e nevoie de atitudine civică pentru îmbunătățirea aspectului orașului, poate cetățeanul va spune că da, acele cabluri îl deranjează. Dar de fapt chiar și pentru acei cetățeni care se arată deranjați problema este foarte măruntă, la coada listei de priorități. Și nu conștientizează efectele obligativității trecerii cablurilor în subteran, anume creșterea costurilor, care nu se va întîmpla mîine ori poimîine, ci în timp (poate timp mai îndelungat, fiindcă firmele deseori au tarife unice pe toată România și obligativitatea trecerii cablurilor în subteran nu e impusă peste tot).

Prevăd pe termen lung să ajungem la internet scump și prost, ca în lumea „civilizată”. Poate progresul tehnologic va atenua unele măsuri ale politicienilor, dar oricum aceste măsuri nu aduc decît rău. Progresul se realizează nu datorită, ci în ciuda politicienilor.

Problema nu o reprezintă firmele care refuză să se conformeze mofturilor politicienilor care inventează tot felul de noi interziceri pentru a rezolva probleme tot de ei născocite (eu nu consider cablurile de pe stîlpi o problemă reală). Problema o constituie politicienii care au prea multe mofturi.

Mai citeşte:
Statul maximal limitează concurenţa în telefonie, televiziune prin cablu şi internet
O problemă neglijată de Traian Băsescu: Schimbarea legislaţiei pentru reducerea „necesarului de birocraţie”
Statul Maximal se opune liberei concurenţe în domeniul transporturilor
Libertate economică, dar nu pentru căţei (2)
Ambalarea şi etichetarea obligatorie – metodă prin care Statul Maximal elimină de pe piaţă micii producători
Uniunea Europeană interzice libera concurenţă
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Zadarnicele proteste ale lăptarilor
Mişcă? Impozitează-l! Încă mai mişcă? Reglementează-l! Dă faliment? Subvenţionează-l!
Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care statul maximal limitează concurenţa
Acordul comercial – armă juridică a birocraţilor în lupta împotriva liberei concurenţe. Cazul Pencoop Timişoara

2 gânduri despre „Internetul rapid și ieftin din România, un lucru care ar putea deveni istorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.