Decembrie 1989. Lupte lîngă clădirea TVR (video)

Reportaj al televiziunii britanice ITN despre luptele din decembrie 1989 de lîngă clădirea televiziunii (după fuga lui Ceaușescu). Subtitrare disponibilă – trebuie s-o activați.

Transcriere înregistrare:
0:00 Reporter: În afara clădirii televiziunii, care este un sediu secundar al noului guvern provizoriu al României, sînt sute de militari și un cerc defensiv de tancuri și mașini blindate. Această clădire este o țintă importantă pentru forțele încă credincioase președintelui Ceaușescu. Pentru mai multe ore, noaptea trecută și azi dimineață devreme, în zona din jurul televiziunii au avut loc unele din cele mai aprige bătălii stradale. În ciuda unităților amratei care apărau studiourile, unii dintre tinerii conducători ai revoluției admit că le este frică că vor fi copleșiți.
0:32 Revoluționar: Nu avem destule puști și oameni, ostași. Nu avem destui militari.
0:41 Reporter: A apărut o oprire vremelnică a luptelor, dar nimeni nu se așteaptă ca aceasta să dureze multă vreme. Mulți dintre acești tineri ostași și echipamentul lor au ajuns aici noaptea trecută. Ei spun că vor rămîne aici pînă cînd noii conducători nu vor mai avea nevoie de ocrotirea lor.
0:55 Reporter: E timpul pentru o schimbare a ciorapilor, pentru o gustare și pentru aprovizionarea cu muniție proaspătă, înainte ca trupele să fie prinse iar în acțiune, răspunzînd la ceea ce pare a fi al patrulea atac asupra sediului în ultimele 48 de ore. Ei spun că au ajuns sub focul lunetiștilor susținători ai vechiului regim. Tancurile au răspuns mitraliind clădirile unde se crede că se ascund lunetiștii. Chiar dacă stația de televiziune a ajuns sub atacul lunetiștilor, lucrătorii importanți trebuie să păstreze televiziunea în stare de funcționare. Oamenii se strecoară pe străzi pentru a-și face treaba.

Mai urmărește:
– alte înregistrări video din revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București
– fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– Reportaje ale jurnaliștilor străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989

2 gânduri despre „Decembrie 1989. Lupte lîngă clădirea TVR (video)

  1. Buna ziua,Rosca Claudiu din Focsani sunt si revin aici pe blog ca sa intreb de ce nu mai afisati conversaiile avute cu cei care au comentat diferite aspecte cum ar fi relatarile transmise de mine.
    Mai exact rubrica de comentarii.

    • Rubrica de comentarii există în continuare în josul fiecărui articol și găsiți comentariile dv. mai vechi la articolele la care ați adăugat acele comentarii. Pe coloana din dreapta a blogului sînt doar „comentarii recente”, deci după ce apar comentarii noi automat comentariile vechi nu mai apar. Dar pe blog se găsesc în continuare comentariile dumneavoastră, observ că ați avut comentarii și cu 3 ani în urmă care sînt în continuare pe blog, la articolele respective.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.