Divergențe în comisia SSRMLÎRC de atribuire a certificatelor de „luptător în revoluție cu rol determinant”

Cum arătam într-un articol anterior (linc), la SSRMLÎRC este în curs atribuirea de certificate de revoluționari „determinanți” unor persoane care fuseseră anterior respinse de echipa lui Sorin Vintilă Meșter, fostul șef al instituției. Prin decizia nr. 131 din 8 martie 2019 (linc) SSRMLÎRC a admis acordarea calității de „determinant” pentru alte 10 persoane (care încă nu apar în decretele lui Iohanis) și anume: Badara Ștefan, Dancau Nicolae, Dreghiciu Eugen Nicolae, Lucachi Ștefan, Cornea Nicolae, Constantin Andrei, Georgescu Ion, Dumitraș Marcel, Iosif Neculae, Tănase Petre. În comisia SSRMLÎRC hotărîrea de acordare a fost luată cu 3 voturi contra 2, respectiv secretarul de stat Laurențiu Coca, membrii Petrică Dorin Balint și Daniela Lungu au votat pentru, iar membrii Irina Leulescu și Athena Piceava au votat contra. Interesant punctul de vedere al Athenei Piceava, care-și motivează votul negativ astfel:

Nu există temei legal în vigoare în baza căruia SSRML să fie obligată la emiterea certificatelor LRD în speța de față deoarece analizarea, pe fond, s-a făcut de către fosta Comisie  art 9^2, s-a constatat pe baza actelor din dosarul de preschimbare al fiecărei persoane și cele 20 de cereri administrative au fost respinse pentru neîndeplinirea cumulativă a condițiilor prevăzute în Legea nr. 341/2004 (…) Ulterior admiterii contestațiilor de către CPRD, instituția noastră a formulat adrese către CPRD, în baza art 9^2 alin 7 și a art 21^3 să comunice înscrisurile care au stat la baza admiterii contestațiilor. Întrucît din anul 2015 și pînă în iulie 2018 CPRD nu a comunicat actele, fosta comisie art. 9^2 condusă de dl. Sorin Vintilă Meșter, în calitatea dînsului de secretar de stat, a respins din motive procedurale cererile celor 20 de persoane care fac obiectul prezentei convocări.

În motivarea invocării obligativității comunicării înscrisurilor de către CPRD menționez hotărîrile judecătorești definitive care statuează obligația CPRD de a comunica instituției noastre actele care au stat la baza admiterii contestațiilor, respectiv dosar 817/3/2017, 47470/3/2017, 42243/3/2016*, 4066/62/2017, 21493/3/2017 și 5498/62/2017.

Întrucît în momentul de față, ne aflăm în cel de-al treilea ciclu administrativ privind soluționarrea cererilor administrative de acordarea calității de luptător cu rol determinant, apreciez că nu am cadrul legal în vigoare de a reanaliza probele din dosarele administrative unde în primul ciclu administrativ fosta comisie art. 9^2 condusă de Adrian Sanda, în urma analizării înscrisurilor din dosare, a respins cererile de acordare LRD a numiților (…)

Pentru considerentele expuse mai sus coroborat cu faptul că soluțiile de admitere a contestațiilor date de CPRD nu produc efectul puterii de lucru judecat, votul meu este NU.

În cazul Irinei Leulescu, aceasta își motivează votul negativ în fiecare caz în parte, fără să respingă în principiu ideea de reanalizare a dosarelor.

Mai citește:
SSRMLÎRC respinge 626 de cereri de „luptători cu rol determinant” care fuseseră acceptate de CPRD. Lista acestora
– CPRD cere prim-ministrei Viorica Dăncilă destituirea lui Sorin Vintilă Meșter de la conducerea SSRMLÎRC
– SSRMLÎRC anulează deciziile prin care acceptase orașele Piatra Neamț și Suceava printre localitățile în care au existat victime la revoluție înainte de fuga dictatorului
– Viorica Dăncilă îl destituie pe Sorin Meșter de la conducerea SSRMLÎRC. Octav Bjoza preia conducerea secretariatului de stat
– Fostul senator Laurențiu Coca numit secretar de stat la SSRMLÎRC
– Un prim comunicat al noului secretar de stat la SSRMLÎRC
Președintele Iohanis acordă 5 noi titluri de revoluționari „cu rol determinant”. Noua echipă a SSRMLÎRC va aproba noi titluri de revoluționari „determinanți” unor persoane anterior respinse de vechea echipă. Fostul secretar de stat Sorin Meșter intră în polemică cu Laurențiu Coca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.