Comunicatul domnului secretar de stat Laurențiu Coca și Colegiul Revoluționarilor

Am prezentat deja pe acest blog (linc) comunicatul SSRMLÎRC (linc) în care pune în discuție „probitatea morală” a procurorului general Augustin Lazăr în contextul trimiterii în judecată, sub conducerea acestuia, a „dosarului revoluției”.

În comunicatul respectiv mi-a atras atenția următoarea frază:

Avînd în vedere mesajele transmise și de către membri ai Colegiului Consultativ al Revoluționarilor (din care fac parte, ca beneficiari ai Legii 341/2004, și noiembriști, și urmași de eroi-martiri), vă aducem la cunoștiință următoarele: Secretariatul de Stat, conform funcțiilor și atribuțiilor specifice stabilite prin lege ale acestuia, sprijină activitatea organizațiilor revoluționarilor din decembrie 1989, a luptătorilor în rezistența anticomunistă, precum și a persoanelor care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 și Valea Jiului – Lupeni august 1977, pentru a contribui la consolidarea democrației și a statului de drept, pentru respectarea Constituției României, care consacră și principiile Revoluției Române din Decembrie 1989, înfăptuite de întreg poporul român. SSRML este o instituție pentru revoluționari și luptători anticomuniști, reprezentînd Guvernul României în slujba acestora.

Fraza este ambiguă, este pusă în contextul discutării „probității morale” a procurorului Augustin Lazăr, dar în fraza respectivă nu e vorba de Augustin Lazăr. Se spune că membri ai Consiliului Consultativ al Revoluționarilor au transmis niște mesaje către secretariatul de stat, dar nu se spune cine sînt acești membri (reiese că nu toți membri acelui organism au transmis mesaje ci numai o parte dintre ei) și care e conținutul mesajelor. Explicația „SSRML este o instituție pentru revoluționari și luptători anticomuniști, reprezentînd Guvernul României în slujba acestora” pare mai degrabă adresată unor mesaje legate de întrebarea dacă SSRMLÎRC apără sau nu drepturile revoluționarilor, nu unor mesaje legate de „dosarul revoluției” ori Augustin Lazăr. Știu că există nemulțumiri printre revoluționari legate de indemnizațiile care, dacă n-au fost anulate complet (cum s-a întîmplat pentru luptătorii „remarcați” nepensionari), sînt înghețate (prin ordonanțe de urgență succesive) la nivelul anului 2010, deși legea 341/2004 prevede actualizarea indemnizației conform creșterii cîștigului salarial mediu din economie. Cum între 2010-2019 salariul mediu din economie s-a mărit semnificativ, indemnizația încasată efectiv de revoluționari este mai puțin de jumătate față de cea care ar rezulta din legea 341/2004 (în presă au apărut articole neadevărate în care drepturile revoluționarilor au fost calculate conform legii 341/2004, fără a se ține seama de ordonanțele de urgență ulterioare). De aceea mi se pare plauzibil că au existat membri ai Colegiului Revoluționarilor care au trimis mesaje către secretarul de stat cu întrebarea dacă SSRMLÎRC apără sau nu interesele revoluționarilor, și la acest tip de mesaje pare să răspundă domnul Coca în fragmentul citat. Problema s-ar lămuri dacă domnul Coca ar prezenta exact ce mesaje a primit, de la cine, și ce conținut au acestea. În comunicatul prezentat arată doar 2 mesaje în mod concret – unul de la subalternul său, subsecretarul de stat Octav Bjoza, și altul de la Man Nistor din Tîrgu Mureș, niciunul dintre aceștia nefiind membri ai Colegiului Revoluționarilor.

Acest Colegiu Consultativ al Revoluționarilor este constituit din persoane pe care domnul secretar de stat Laurențiu Florian Coca le-a numit personal, prin ordinul nr. 53 din 13 februarie 2019 (linc). Iată componența sa, conform celor publicate pe saitul SSRMLÎRC: Irinel Gavril Struță (Reșița), Alexa Dumitru (Reșița), Iosif Atila Duka (Arad), Emil Vlădesan (la revoluție a fost în Timișoara, acum locuiește în Cluj), Constantin Vasilescu (Constanța), Gheorghe Turcu (Constanța), Ionel Barna (Timișoara), Tudorin Burlacu (Timișoara), Maria Trăistaru (Timișoara), Valer Bercia (Timișoara), Gheorghe Lungu (Timișoara), George Adrian Velcsov (Timișoara), Eugen Olaru (Craiova), Gheorghe Grosu (București), Gheorghe Roibu (Rîmnicu Vîlcea), Toni Popescu (Rîmnicu Vîlcea), Vasile Liviu Tulitu (Craiova), Gheorghe Curta (Arad), Costinel Venus Mirea (Craiova), Ion Trașcă (Craiova), Constantin Gadină (București), Dan Cugler (București), Marin Niculae (București), Ion Badea (Tîrgoviște), Vasile Mardare (Brașov), Nicolae Trifon Toma (Lugoj), Cristian Nicolae Matei (Cluj), Iuliana Starcz (București), Eugen Răducu (Pitești), Mihai Viorel Ganea (Tîrgu Mureș).

Dintre cei 30 de membri ai Colegiului, unul singur – Eugen Olaru din Craiova – apare pe lista urmașilor de eroi martiri din Monitorul Oficial (linc). Este născut în 1943 și e tatăl eroului-martir Marius Olaru. Nu știu dacă a scris vreun mesaj recent către secretarul de stat și dacă mesajul avea legătură cu Augustin Lazăr ori dosarul revoluției. Comunicatul SSRMLÎRC spune doar că s-au primit mesaje de la membri ai Consiliului Consultativ al Revoluționarilor, fără să lămurească de la care dintre ei și ce conțineau. Prezența domnului Olaru în Consiliu e folosită pentru a da greutate comunicatului secretarului de stat, care, fără să se afirme direct se sugerează că ar reprezenta și părerea urmașilor de eroi martiri, dar nu este limpede dacă singurul urmaș de erou martir din acel consiliu a iscălit vreun mesaj în susținerea ideilor din comunicat.

Colegiul Revoluționarilor a reprezentat întotdeauna o structură a partidului de guvernămînt, care numea secretarul de stat la SSPR (SSRMLÎRC). Cînd secretarul de stat a fost de la PDL, Colegiul Revoluționarilor era format în mare majoritate de PDL-iști, cînd secretarul de stat a fost de la PSD, din PSD-iști. Poate unii n-au carnet de membru de partid, dar modul de alegere în această structură – numirea prin ordin al secretarului de stat (care poate și schimba compoziția colegiului) – asigură faptul că cei de acolo vor face politica pe care secretarul de stat o dorește.

N-am dat importanță prea mare acestui Colegiu, fiindcă respectiva structură n-are nici o putere reală. Nu poate lua decizii cu efect juridic, membrii ei nu sînt salarizați. E vorba doar de un grup de revoluționari pe care secretarul de stat îi alege, după bunul său plac, pentru a-i fi un fel de sfetnici în probleme legate de revoluționari. Se caută în general să fie persoane din toate zonele țării. Invocarea acestui Colegiu Consultativ de către domnul Laurențiu Coca este o manevră propagandistică pentru necunoscători, care nu știu ce este acest consiliu și ar putea crede că opiniile personale ale domnului Coca au primit vreo validare din partea revoluționarilor, iar invocarea urmașilor de eroi martiri cînd doar unul dintre cei 30 de membri ai Consiliului este din această tagmă (și de fapt nu se știe dacă a trimis vreun mesaj legat de problemele invocate), este tot un joc politic.

Mai citește:
– Fostul senator Laurențiu Coca numit secretar de stat la SSRMLÎRC
– Un prim comunicat al noului secretar de stat la SSRMLÎRC
SSRMLÎRC discută „probitatea etică” a procurorului general Augustin Lazăr de a se ocupa de „dosarul revoluției”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.