Extrase din rechizitoriul în „dosarul revoluției” – disponibile public

Saitul „știri pe surse” a publicat niște extrase din rechizitoriul Parchetului General în dosarul revoluției. Cei interesați le pot citi aici (linc).

În calitate de parte vătămată în dosar am cerut deja, prin e-mail, să mi se trimită copie după întreg rechizitoriul, fiindcă nu mă mulțumesc cu extrase. Cînd îl voi primi, voi publica pe acest blog, eventual cu comentarii.

Remarc totodată că în varianta publică s-au anonimizat multe nume, ceea ce îngreunează înțelegerea evenimentelor. Uneori din context se înțelege despre cine e vorba, de către cei care mai știu cîte ceva despre evenimente, dar nu e deloc sigur că toată lumea poate înțelege. Spre exemplu, e anonimizat numele fostului primministru comunist Constantin Dăscălescu, ori al generalilor Victor Stănculescu și Ștefan Gușă. Cei care cunosc evenimentele, își pot da seama cine era pe vremea lui Ceaușescu primul ministru, cine a fost numit verbal de Ceaușescu în 22 decembrie 1989 ca ministru al apărării naționale și cine era șef al Marelui Stat Major. Dar cei mai tineri, care n-au prins perioada ca persoane adulte, pot să nu înțeleagă despre ce e vorba.

Probabil în această anonimizare e vorba de directiva Uniunii Europene legate de protecția datelor cu caracter personal, dar cînd e vorba de dezvăluirea unor infracțiuni asemenea protecție a datelor cu caracter personal n-ar trebui să existe. Deasemeni, nu înțeleg de ce trebuie oprită dezvăluirea de date care de mult sînt publice, cum ar fi funcția cuiva de primministru și faptul că s-a deplasat la Timișoara în timpul revoluției, ori faptul că cineva era șef al Marelui Stat Major.

Mai citește:
Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus trimiși în judecată în „dosarul revoluției”. Nici un cuvînt despre „agenturili străine” în comunicatul Parchetului
– Motivația diversiunii din revoluție, conform Parchetului General. 2 structuri pomenite – „Consiliul Militar Superior” și „grupul de decizie politico-militară al CFSN”. În esență, Parchetul susține ideile prezentate de multă vreme pe acest blog
O impresie greșită: În „dosarul revoluției” Parchetul ar fi considerat securitatea nevinovată
– Manipularea mediatică legată de comunicatul Parchetului despre dosarul revoluției
– O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
– George Șerban, autorul Proclamației de la Timișoara, decembrie 1997: „Pe 22 decembrie nu s-a întîmplat nici o lovitură de stat… Clanul Ceaușescu a fost trădat de capii armatei, securității și miliției. Trădarea acestora s-a întîmplat însă numai în ultimul moment, și nu a fost făcută de dragul revoluției… ci de teama acesteia… Acțiunea lor contrarevoluționară, cunoscută sub denumirea de diversiunea teroriștilor, a însemnat o baie de sînge” (video)
– Lorin Fortuna, decembrie 2014: S-a declanșat „atacul teroriștilor”, care s-a dovedit a fi însă o acțiune criminală, antirevoluționară, declanșată de o grupare din M. Ap. N. condusă de Victor Atanasie Stănculescu (video)
Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”
– 26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– 26 decembrie 1989: TVR oprește primul miting anti-FSN (video)
– Cazimir Ionescu despre 26 decembrie 1989: La revoluționarii din Comitetul Central… a apărut o foarte periculoasă mișcare contrarevoluționară (video)
– 26 decembrie 1989. Brucan: Tendințele de a organiza mitinguri sînt fațeta politică a activității militare a elementelor teroriste. Doina Cornea: Avem încredere în cei care au rezistat. Pe domnul Iliescu nu-l cunosc din acest unghi. Petre Popescu: Situația devine mult mai critică. Bandiții pun megafoane pe ferestre
Octavian Paler – Iluziile au durat numai o lună. „Dictatura a fost răsturnată fără participarea Frontului. A fost răsturnată … de către popor, ieşit spontan pe străzi”
– Octavian Paler – Delapidarea revoluției (1993). „Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția”
– Octavian Paler – După patru ani (1993). „Ce legătură mai are cu revoluția regimul Iliescu?”
Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieșiu

3 gânduri despre „Extrase din rechizitoriul în „dosarul revoluției” – disponibile public

  1. Marius Mioc, evenimentele majore cu semnificație deosebită pentru cursul ulterior al evoluției politico-sociale din România au fost “neglijate” sau chiar ascunse cu rea crefință de unii istorici cu renume. Menționez ca fiind interesante primul guvern, data și locul judecării cuplului Ceausescu precum și data și cauza morții, dar cel mai important, fondarea PD.

  2. O directiva gresit aplicata si prost integrata de Romania care are implicatii nocive in multe domenii , inclusiv in dreptul muncii , resurse umane etc.Aplicata mecanic oriunde duce la multe distorsiuni ale realitatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.