1997. Ion Iliescu cercetat penal pentru revoluție. Emisiune a lui Marius Tucă (video)

În 18 decembrie 1997, la emisiunea televizată a lui Marius Tucă „Milionarii de la miezul nopții” este invitat Ion Iliescu, pentru a discuta știrea zilei: Faptul că Parchetul (condus pe atunci de Dan Voinea) dorește să-l investigheze cu privire la revoluția din 1989. Al doilea invitat la emisiune este Cristian Tudor Popescu (pe atunci, redactor-șef la „Adevărul”).

După aproape 22 de ani de la această emisiune, Ion Iliescu avea să fie inculpat în „dosarul revoluției”.

Din emisiune (pentru cursivitatea ideilor, m-am abătut uneori de la o relatare strict cronologică a emisiunii):
Ion Iliescu spune că au fost vreo 10 persoane la Ministerul Apărării Naționale care au hotărît procesul Ceaușescu. Virgil Măgureanu ar fi fost printre cei „radicali” care cerea execuția dictatorului (Nota mea: asta vine în contradicție cu ce spunea Măgureanu într-o emisiune televizată: Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare). El, Iliescu, ar fi avut rețineri. Dumitru Mazilu ar fi fost cel care s-a ocupat cu contactarea instituțiilor – tribunal, procuratură – pentru procesul Ceaușescu.

Sînt afirmații hazardate că el Iliescu ar fi poruncit deschiderea focului. Prima oară s-a deschis foc în CC spre cei care erau acolo și începuseră să redacteze Proclamația către țară a CFSN. Cei din grupul Iliescu au fost ținta focului, sentimentul lor fiind că se încearcă decapitarea revoluției. Nu știe cine a dat ordinul să se tragă. Cînd cei din grupul său au ajuns la M.Ap.N. a început să se tragă spre sediul M.Ap.N. Au fost ostași omorîți în curtea ministerului. El ca civil nu s-a băgat în treburile militare.

CFSN s-a constituit abia în noaptea de 22, spre miezul nopții, cînd s-a anunțat la TVR „comunicatul către țară”, dar s-a deschis focul mai devreme de acest moment.

La Marele Stat Major s-a constituit comandamentul militar al revoluției. Pe 23 au constatat că generalii Gușă și Vlad erau la CC și au solicitat generalului Gușă să vină să preia comanda Marelui Stat Major, în sediul armatei.

„Povestea care a început ieri nu e bună deloc”, spune Cristian Tudor Popescu. Armata e o structură rigidă, există evidențe limpezi cu armele, cu muniția, ar trebui să fie simplu să se lămurească cine a tras. Nu e normal că generalii Stănculescu și Chițac n-au fost deranjați, dar ceilalți care au fost cu ei la TImișoara, lotul de securiști, au făcut pușcărie (Nota mea: Stănculescu și Chițac au fost pînă la urmă trimiși în judecată și în final, condamnați, pentru decembrie 1989).

Ion Iliescu spune că generalii Stănculescu și Chițac au fost audiați la procesul revoluției din Timișoara (Nota mea: e vorba de primul proces, cu Ion Coman inculpat principal, unde au fost audiați ca martori) și nu avea el căderea să judece dacă cercetarea s-a făcut corect sau nu. A constatat că cel mai inteligent din conducerea M.Ap.N. era Stănculescu. În 24 Gușă era într-o stare de surescitare nervoasă extremă și și-a pus întrebări în legătură cu capacitatea acestuia de a conduce armata. La Timișoara Gușă fusese factor de comandă pe linie militară, trimis cu misiune de Milea, nu Stănculescu.

Au fost 800 de oameni reținuți bănuiți de terorism. Nu știu ce s-a petrecut cu ei. „Masele au ieșit în stradă și au determinat fuga lui Ceaușescu”, mai zice Ion Iliescu. Execuția lui Ceaușescu a oprit carnagiul din stradă mai spune dînsul, iar Cristian Tudor Popescu dă replica că n-a oprit nimic.

Singura instituție pe care ne puteam sprijini era armata și nu puteam crea suspiciuni în jurul acestei instituții, explică fostul președinte.

Tot Iliescu mai spune că ar fi fost o șansă pentru România să se fi făcut o lovitură de stat, dar n-a fost posibil acest lucru.

Cristian Tudor Popescu explică că dacă el ar fi fost șeful dispozitivului de reprimare ar fi putut rezolva problema împrăștierii manifestanților foarte simplu (Nota mea: prost a fost Ceaușescu că nu l-a pus șef militar pe Cristian Tudor Popescu!): „dacă aveam misiunea o rezolvam fără să trag un glonte, fără să aduc acolo tancuri, fără să ucid pe nimeni. Era suficient să înconjori Piața Universității… lăsam o singură străduță liberă… pe unde începeam să presez populația să intre cîte unii acolo. După care îi încărcam în dube și cu ei la Jilava!”.

Legat de comunicatul cu 60000 de morți, Iliescu spune „nimeni n-a pus la îndoială această cifră” (Nota mea: îmi amintesc că am fost șocat să aud asemenea cifră și nu mi-a venit să cred)… „se vehicula că în Timișoara să fie cel puțin 10000 de morți, ca să fie în București încă vreo 50000 nimeni nu punea la îndoială”.

Marius Tucă reia și minciuna foarte răspîndită în epocă la București și care și acum mai e răspîndită, că nu s-a aflat cine au fost cei arși la crematoriu de la Timișoara. Iliescu îi ține isonul pretinzînd că a îngreunat cercetarea faptul că membrii familiei nu s-ar fi prezentat să reclame. De fapt, încă din 1990 membrii familiilor celor uciși au reclamat și identitatea majorității celor dispăruți fusese stabilită de Procuratură. Tema am tratat-o într-un articol mai vechi: Misterul celor 40 de cadavre (linc).

Una din marile enigme ale revoluției, spune domnul Iliescu, este faptul că nu s-au găsit teroriștii. Lichidarea cuplului Ceaușescu a fost necesară pentru încetarea focului, mai spune dumnealui. A avut convingerea că cei care întrețineau focul erau elemente fidele și fanatizate ale lui Ceaușescu. Cristian Tudor Popescu întreabă de ce au continuat focurile de armă și după lichidarea Ceaușeștilor, Iliescu zice că focurile s-au diminuat. Popescu își amintește că „de anul nou se trăgea în draci”.

Ion Iliescu (stînga) fotografiat în perioada în care, după propriile sale spuse, era în conflict cu Nicolae Ceauşescu (dreapta)

Iliescu mai explică: În timpul revoluției a fost în București, sub supraveghere permanentă. Era din 1971 sub supraveghere permanentă din partea securității, de atunci se cunoșteau conflictele sale cu Ceaușescu. În ultimii 6 ani, de cînd era la editura Tehnică, era permanent filat, avea 3 mașini care-l filau. A aflat despre evenimentele din Timișoara findcă avea legături cu tipografia din Timișoara, unde tipărea niște lucrări.

La întrebarea lui Cristian Tudor Popescu dacă a strigat vreodată „jos Ceaușescu”, Ion Iliescu spune că nu. A făcut mai mult decît atît, a adunat în jurul său o anumită speranță. Pretinde că în 22 decembrie a fost acceptat fără rețineri.

Marius Tucă prezintă un sondaj legat de decembrie 1989. 20,3% au răspuns că au luat parte la acele evenimente. 52,7% cred că a fost o revoluție, 27,1% cred că a fost un complot pus la cale din interior, 20,2% cred că a fost un complot pus la cale din afară. În 1993 43% credeau că a fost o revoluție – Marius Tucă remarcă că procentajul a crescut pînă în 1997. Întrebările sînt nepotrivite, complotul nu exclude revoluția, explică Iliescu. Hotărîtor pentru căderea dictaturii au fost 56,7% pierderea sprijinului din partea armatei, 8,1% pierderea sprijinului din partea televiziunii, 11% pierderea sprijinului din partea unor grupuri din PCR, 24,3% pierderea sprijinului din partea unor grupuri din securitate (Nota mea: remarc că lipsește din sondaj varianta că hotărîtoare pentru căderea dictaturii a fost acțiunea maselor populare). 28% dintre cei întrebați cred că cei 2 dictatori și-au meritat soarta, 57,6% cred că nu trebuiau executați, 14,4% nu știu. În 1992, spune Tucă, 49% credeau că dictatorii și-au meritat soarta. 19,1% spun că ar prefera ca România să revină la rînduielile de pe vremea lui Ceaușescu, 67,2% nu ar prefera, 13,7% nu știu. Armata a fost principala forță folosită de dictator pentru zdrobirea revoluției – 10,7%, armata a fost principala forță care a dus la izgonirea dictatorului – 16,9%, armata a acționat la început împotriva revoluției și după aceea de partea ei – 43,1%, sprijinind revoluția, armata și-a făcut datoria față de popor – 33,2%, sprijinind revoluția, armata și-a încălcat jurămîntul față de comandantul ei suprem – 7,2%. 54,5% consideră îndreptățită deschiderea acțiunii penale împotriva generalilor Chițac și Stănculescu, 13,6% consideră neîndreptățită. Stănculescu a avut meritul de a reintroduce disciplina în armată, în contextul mișcării CADA, spune Iliescu, cînd e întrebat de ce l-a menținut pe Stănculescu în guvern.

Mai citește:
Extrase din rechizitoriul în „dosarul revoluției” – disponibile public
Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus trimiși în judecată în „dosarul revoluției”. Nici un cuvînt despre „agenturili străine” în comunicatul Parchetului
– Motivația diversiunii din revoluție, conform Parchetului General. 2 structuri pomenite – „Consiliul Militar Superior” și „grupul de decizie politico-militară al CFSN”. În esență, Parchetul susține ideile prezentate de multă vreme pe acest blog
O impresie greșită: În „dosarul revoluției” Parchetul ar fi considerat securitatea nevinovată
– Manipularea mediatică legată de comunicatul Parchetului despre dosarul revoluției
– O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
– George Șerban, autorul Proclamației de la Timișoara, decembrie 1997: „Pe 22 decembrie nu s-a întîmplat nici o lovitură de stat… Clanul Ceaușescu a fost trădat de capii armatei, securității și miliției. Trădarea acestora s-a întîmplat însă numai în ultimul moment, și nu a fost făcută de dragul revoluției… ci de teama acesteia… Acțiunea lor contrarevoluționară, cunoscută sub denumirea de diversiunea teroriștilor, a însemnat o baie de sînge” (video)
– Lorin Fortuna, decembrie 2014: S-a declanșat „atacul teroriștilor”, care s-a dovedit a fi însă o acțiune criminală, antirevoluționară, declanșată de o grupare din M. Ap. N. condusă de Victor Atanasie Stănculescu (video)
Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”
– 26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– 26 decembrie 1989: TVR oprește primul miting anti-FSN (video)
– Cazimir Ionescu despre 26 decembrie 1989: La revoluționarii din Comitetul Central… a apărut o foarte periculoasă mișcare contrarevoluționară (video)
– 26 decembrie 1989. Brucan: Tendințele de a organiza mitinguri sînt fațeta politică a activității militare a elementelor teroriste. Doina Cornea: Avem încredere în cei care au rezistat. Pe domnul Iliescu nu-l cunosc din acest unghi. Petre Popescu: Situația devine mult mai critică. Bandiții pun megafoane pe ferestre
Octavian Paler – Iluziile au durat numai o lună. „Dictatura a fost răsturnată fără participarea Frontului. A fost răsturnată … de către popor, ieşit spontan pe străzi”
– Octavian Paler – Delapidarea revoluției (1993). „Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția”
– Octavian Paler – După patru ani (1993). „Ce legătură mai are cu revoluția regimul Iliescu?”
Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieșiu
Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.