Cum a fost achitat colonelul Filip Teodorescu în procesul revoluției de la Timișoara

Colonelul de securitate Filip Teodorescu, unul dintre inculpații primului proces al revoluției din Timișoara, autor al cărții „Un risc asumat” a cărei recenzie am publicat-o în 1993 (linc), a fost achitat în proces (linc). Chiar pe vremea cînd încă avea statut de inculpat directorul SRI Virgil Măgureanu l-a numit prim-adjunct al său. Într-un interviu acordat lui Ion Măldărescu și publicat în 6 decembrie 2011 pe saitul Art-Emis (linc), Filip Teodorescu povestește cîteva dintre culisele procesului în care a fost implicat. Redau cîteva fragmente din interviu. Cu litere cursive între paranteze drepte am adăugat comentarii ale mele.

1. Discuții în particular între inculpatul Filip Teodorescu și președintele completului de judecată Cornel Bădoiu, făcute la inițiativa lui Cornel Bădoiu:

La finalul uneia din ultimele şedinţe ţinute la Timişoara, col. Cornel Bădoiu m-a chemat în biroul lui din spatele scenei, pentru a mă asigura că el va face tot ce trebuie pentru evidenţierea adevărului şi să avem răbdare. Între timp şi-a pus chipiul în geanta diplomat, un trenci subţire peste uniforma militară pentru a putea ieşi din clădire neobservat de timişorenii pregătiţi să-l huiduie copios şi să arunce probabil şi niscaiva ouă.

2. Intervenții ale lui Virgil Măgureanu, director al SRI numit de Ion Iliescu, pentru eliberarea lui Filip Teodorescu, dar care președintele completului de judecată, Cornel Bădoiu, le-a acceptat doar cu întîrziere:

Într-o pauză prelungită a procesului de la Timişoara, în luna mai 1990, am fost vizitat la închisoare de domnul Profesor Virgil Măgureanu, numit la conducerea nou înfiinţatului Serviciu de Informaţii (26 martie 1990). Pe scurt, domnia sa m-a întrebat dacă accept să-mi reiau activitatea ca adjunct al său. În glumă, i-am arătat că sunt în zeghe şi tuns zero şi nu voi putea ieşi din penitenciar în această stare, dar că accept să-mi reiau activitatea dacă este nevoie de mine. M-a asigurat că într-o săptămână voi fi eliberat şi mă pot prezenta la lucru la sediul central din str. Povernei. Mi-am exprimat scepticismul (…). A trecut mai mult de un an până când am fost pus în libertate.

3. Propunere a lui Virgil Măgureanu de avansare la grad de general a lui Filip Teodorescu, la care s-a renunțat fiind considerată inoportună fiindcă la acel moment încă nu se pronunțase sentința la procesul în care Filip Teodorescu era inculpat:

În noiembrie 1991 când, de facto, eram prim-adjunct al directorului S.R.I., dl. prof. Virgil Măgureanu – de bună credinţă – mi-a spus că m-a aşteptat un an să-mi reiau activitatea. Nu a făcut nici o propunere de acordare a gradului de general, deşi existau câţiva care meritau. Acum, că am revenit, este cazul să prezinte preşedintelui ţării propuneri, cap de listă urmând să fie Filip Teodorescu, urmat de câţiva dintre şefii de direcţii. I-am mulţumit pentru gândul bun şi corect, dar am adăugat că nu ar fi bine să apară decretul prezidenţial de acordare a gradului de general lui Filip Teodorescu, atâta timp cât secţia militară a Tribunalului Suprem nu a pronunţat hotărârea în procesul „Lotul Timişoara”.

4. Negocierea de către Cornel Bădoiu, președinte al completului de judecată, a dobîndirii pentru sine a gradului de general în schimbul pronunțării hotărîrii din procesul „Timișoara”. Intervențiile lui Virgil Măgureanu la președintele completului și faptul că Virgil Măgureanu îl informa și pe Ion Iliescu despre discuțiile cu Cornel Bădoiu. Ion Iliescu voia să știe dacă inculpatul Filip Teodorescu ar fi deranjat dacă președintele completului de judecată Cornel Bădoiu va primi gradul de general.

Domnul prof. Virgil Măgureanu a fost de acord cu observaţia mea [legată de faptul că acordarea gradului de general pentru Filip Teodorescu trebuie să se facă doar după pronunțarea hotărîrii în procesul în care acesta era inculpat] şi s-a angajat să vorbească cu preşedintele completului de judecată – col. Cornel Bădoiu – pentru a cunoaşte stadiul redactării şi publicării hotărârii. După două-trei zile m-a informat că a discutat, dar col. Cornel Bădoiu a condiţionat publicarea hotărârii instanţei de primirea stelei de general. Dl. prof. Virgil Măgureanu l-a informat pe preşedintele ţării [pe atunci, Ion Iliescu] despre această pretenţie. Acesta i-a sugerat să mă întrebe dacă voi fi deranjat de acordarea gradului de general col. Cornel Bădoiu. Am răspuns, fără ezitare, că nu mă deranjează deloc, col. Cornel Bădoiu jucându-şi cu pricepere şansa vieţii sale. Dar, neîncrezător într-un succes atât de facil, col. Cornel Bădoiu a amânat publicarea hotărârii în dosarul „lotul Timişoara” până după ce a apărut în Monitorul Oficial decretul prin care primea dorita stea de general.

Pînă la urmă domnul Teodorescu nu a mai primit gradul de general, fiindcă la avansările din 1 decembrie 1991 nu se pronunțase încă sentința din procesul său (aceasta s-a pronunțat în 9 decembrie 1991), iar la 1 decembrie 1992 dînsul deja ieșise la pensie: „La următorul „1 Decembrie” nu a mai fost cazul întrucât în septembrie 1992 am cerut expres şi irevocabil, din motive personale, trecerea în rezervă şi ieşirea la pensie, deşi nu aveam decât 53 de ani”.

În 1992 au fost alegeri pentru funcția de președinte. Le-a cîștigat tot Ion Iliescu, dar domnul Teodorescu nu putea să fie sigur de asta.

În interviu, domnul Filip Teodorescu mai vorbește că în 1989 puterea a fost acaparată „de personaje bine cunoscute ca fiind în slujba sovieticilor”. Dumnealui, în calitate de prim-adjunct al șefului SRI, a fost unul dintre cei care a făcut parte dintre deținătorii puterii de după revoluție. Însuși președintele țării, Ion Iliescu, se interesa de părerile sale, iar directorul SRI (aflat și el în echipa cu care Ion Iliescu a preluat conducerea țării) se interesa de procesul său. Este un talent al foștilor securiști, care au fost printre deținătorii efectivi ai puterii după 1989 și printre privilegiații perioadei postrevoluționare (numai pensionarea la 53 de ani cu pensie de colonel cît valorează!) să deplîngă situația României în urma revoluției.

Domnul Filip Teodorescu a fost achitat în urma procesului în care a fost inculpat. Această achitare are acum autoritate de lucru judecat, de care se ține seamă și în actualul dosar al revoluției, recent redeschis. Ținînd seama de propriile sale mărturisiri despre cum discuta Virgil Măgureanu cu președintele completului de judecată anume despre procesul său (eu aș numi asta presiune politică directă asupra instanței; care a urmat după presiunea politică indirectă reprezentată de numirea ca adjunct al directorului SRI a lui Filip Teodorescu, cînd încă era inculpat), despre cum judecătorul Cornel Bădoiu transmitea președintelui Iliescu anumite pretenții ale sale legate de cariera personală, pretenții care au și fost îndeplinite (mie-mi seamănă cu un fel de mită), despre cum același judecător purta discuții cu inculpatul legate de proces nu în ședința de judecată publică, ci în particular, mă întreb în ce măsură acel proces a fost corect și constatările instanței legate de Filip Teodorescu, a cărui ocrotire de către puterea politică FSN-istă a vremii e recunoscută de el însuși, corespund adevărului istoric.

Mai citește:
Filip Teodorescu: „Un risc asumat”
Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri) (e prezentată și o declarație din proces a lui Filip Teodorescu)
Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.