Guvernul Filip din Republica Moldova a demisionat. Ghinili învinge?

Guvernul Republicii Moldova, condus de Pavel Filip și format de Partidul Democrat a lui Plahotniuc, a demisionat (linc). Aceasta s-a întîmplat după ce, inițial, Curtea Constituțională declarase, ca răspuns la cererea formulată de președintele Igor Dodon în 22 mai, că răstimpul de 3 luni în care Constituția spune că trebuie să se formeze un nou guvern expiră în 7 iunie 2019 (decizia nr. 83 emisă chiar în 7 iunie 2019 – linc, în care de fapt se respinge ca inadmisibilă cererea președintelui Dodon de stabilire a datei pînă la care trebuie format noul guvern, pe motiv că deja Curtea s-a pronunțat asupra acestei probleme). Validarea ultimelor alegeri din Republica Moldova (linc), s-a făcut în 9 martie 2019 (linc). În 8 iunie Curtea Constituțională vine cu o explicație că termenul de formare a noului guvern a expirat în 7 iunie (linc). Prin Hotărîrea nr. 13 din 8 iunie 2019 (linc) Curtea spunea că Parlamentul nou ales nu mai are competențe legale după data de 7 iunie 2019, cînd ar fi trebuit dizolvat.
În interpretările acestea ale Curții Constituționale sînt 2 elemente cam trase de păr: primul este declararea termenului de 3 luni prevăzut în Constituție pentru formarea unui nou guvern după alegeri ca fiind echivalent cu 90 de zile. Asta înseamnă 7 iunie ca dată de expirare a termenului, nu 8 iunie. Iar exact în 8 iunie s-a format pînă la urmă coaliția ACUM – PSRM. Curtea Constituțională a invocat articolului 386 alin. (1) din Codul civil al Republicii Moldova, care echivalează luna cu 30 de zile, dar în Constituție scrie totuși „3 luni”, nu „90 de zile”. Adică Curtea a adăugat la Constituție pe baza unei legi inferioare – Codul Civil. Al doilea aspect tras de păr este faptul că în Constituție se spune că după expirarea termenului în care nu s-a format un nou guvern, președintele „poate” să dizolve parlamentul. Curtea Constituțională a interpretat „poate” cu „are obligația”, și findcă Igor Dodon n-a iscălit un decret de dizolvare a parlamentului l-a suspendat în 9 iunie 2019 pe președinte și l-a numit ca președinte interimar pe primministrul Pavel Filip (linc). Apoi Filip a emis un decret de dizolvare a parlamentului. Parlamentul dizolvat a ales însă un nou guvern, președintele Dodon a emis un decret de numire a noului guvern, iar Curtea Constituțională a declarat nevalabile amîndouă aceste acte (linc).

Se ajunsese la situația că Republica Moldova avea 2 guverne. Din situații din astea se poate ajunge și la război civil. PDM a organizat o adunare populară la Chișinău, în care a cerut demisia lui Dodon, iar apoi și-a adus susținătorii să picheteze instituțiile statului, în stilul „maidanului” ucrainean prin care a fost eliminat Victor Ianucovici.

Pînă la urmă cel care a cedat a fost guvernul PDM, care a demisionat. Ca urmare a acestui fapt, și Curtea Constituțională și-a revizuit propriile sale hotărîri, anulîndu-le și recunoscînd legitimitatea parlamentului și a guvernului condus de Maia Sandu (linc). Nu s-a schimbat nimic în Constituția Republicii Moldova între timp. Credibilitatea Curții Constituționale a scăzut după toată această tărășenie. Noua primministră Maia Sandu a cerut deja demisia membrilor Curții Constituționale (linc).

Personal, am fost printre foarte puținii români care la scurt timp după alegeri am bănuit că va urma o coaliție între PSRM și ACUM și apoi am scris un articol în care anticipam această evoluție: Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM (linc). Întrebarea e de ce s-a amînat coaliția asta timp de 3 luni și s-a făcut doar în ultimul moment, dînd prilej la contestări ale legalității ei?

Cel care a izbutit să convingă ACUM și PSRM să facă coaliție este Dmitri Kozak, trimisul președintelui rus. Unul dintre deputații socialiști, Bogdan Țîrdea, a declarat deschis (linc): „După alegerile parlamentare noi am avut o perioadă de trei luni pentru negocieri care au fost practic blocate. Nu mergeau nicăieri, nici PSRM cu democrații, nici blocul ACUM nu a vrut cu nimeni. Această situație s-a menținut până la vizita în Moldova a domnului Kozak… Ulterior, cei de dreapta s-au întîlnit cu Kozak și PSRM, bineînțeles, la fel s-a întîlnit, după care procesul de negocieri a fost deblocat. Rolul lui Kozak a fost enorm. Cei de dreapta au fost fascinați”.

Părerea mea e că Kozak i-a convins pe socialiști, care erau partidul cu cele mai multe voturi la ultimele alegeri, să cedeze postul de primministru pentru Maia Sandu. E același Kozak care îi propusese fostului președinte Vladimir Voronin planul de federalizare al Moldovei, plan pe care Voronin l-a refuzat.

Trimiterea lui Kozak în Moldova a fost amînată și s-a făcut în ultimul moment fiindcă președintele Putin a dorit să evite o implicare prea fățișă în afacerile interne ale acestui stat, dar pînă la urmă, în fața primejdiei de a se ajunge la alegeri anticipate, Putin a hotărît să renunțe la aparențe. Scopul Rusiei este păstrarea controlului asupra Transnistriei, problematic după problemele din Ucraina, iar prin federalizare se poate ajunge la un aranjament constituțional care să asigure Rusiei controlul asupra întregii Republici Moldova. Un asemenea aranjament ar folosi Rusiei și ca precedent pentru Ucraina (care reprezintă pentru Rusia o miză mult mai mare decît Transnistria).

Uniunea Europeană ori SUA vor și ele să scape de bătaia de cap reprezentată de nerezolvarea problemei Transnistriei și interesele pentru o împăcare cu Rusia sînt mai importante decît interesele ucrainene, românești ori moldovenești din regiune.

Nemulțumirea Moscovei față de Plahotniuc e veche. Guvernarea Plahotniuc este cea care l-a umilit pe Putin refuzînd intrarea în țară a vicepriministrului rus Dmitri Rogozin (spre supărarea și a președintelui Dodon – linc), acțiune în care a colaborat cu autoritățile românești. În 2017 autoritățile ucrainene anunțau că au descoperit un complot pentru omorîrea lui Plahotniuc (linc), unul dintre cei doi capi ai complotului fiind la Moscova.

Căderea guvernării democrate a făcut ca, pe amîndouă malurile Prutului, să se audă lozinca „ghinili învinge!”. Ce înseamnă concret această biruință?

În primul rînd înseamnă că se pregătesc de ieșire din închisoare toți corupții arestați pe vremea tiranului Plahotniuc, care sînt, n-așa, deținuți politici. Fostul primministru Vlad Filat (șeful politic de pe vremuri al Maiei Sandu) deja cere revizuirea procesului său (linc).

Un alt adversar a lui Plahotniuc, Veaceslav Platon, va încerca și el să scape de închisoare. Condamnat la 18 ani închisoare de Judecătoria Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (linc) Platon este printre acuzatorii lui Plahotniuc. A făcut plîngere penală împotriva lui Plahotniuc și la DIICOT-ul din România (linc), prilej de articole manipulatorii în mijloacele de informare în masă atît din Chișinău cît și din București, cînd simpla înregistrare a plîngerii la DIICOT a fost declarată dovadă a vinovăției lui Plahotniuc. Recent noul ministru de interne moldovean Andrei Năstase a declarat că vicepremierul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că oligarhul Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală în Rusia (linc). Andrei Năstase de multă vreme era în corespondență cu autoritățile ruse în legătură cu dosarul penal făcut de ruși împotriva lui Plahotniuc (linc). Un comunicat al Ministerului de Interne rusesc din martie 2019 spunea despre acel dosar: „Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei”.

Deci e clar: Platon, condamnat în cazul furtului miliardului cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei, care se pretinde „deținut politic” a lui Plahotniuc, este principalul martor împotriva lui Plahotniuc. N-are nimic de pierdut că deja are pedeapsă de 18 ani de închisoare, dar nu m-ar mira să fie eliberat dacă face declarațiile dorite. Sînt foarte credibile acuzațiile astea aduse de infractori dovediți! Mai ales dacă vor fi confirmate de justiția rusă, a cărei corectitudine este deasupra oricărei îndoieli!

Ne-am lămurit și de ce e Vladimir Putin supărat pe Plahotniuc. Din cauza corupției. Vladimir Putin nu suportă corupția și nu poate dormi la gîndul că poporul frate moldovean suferă sub un regim corupt. Orice, pînă la corupție!, este deviza lui Vladimir. De aia a mers pînă acolo încît să-l trimită pe Kozak la Chișinău ca să rezolve negocierile, o implicare în treburile interne ale Moldovei care inițial nu voia să o facă chiar pe față.

Și Renato Usatîi, primarul de Bălți, își anunță revenirea în Moldova după un lung surghiun politic la Moscova (linc). Usatîi, șeful „Partidului Nostru”, formațiune politică deschis pro-rusească, era vizat de un mandat de arestare emis de autoritățile moldovene (linc).

Usatîi, ca de altfel și Platon, e multimilionar, oligarh, dar oligarh din ăla bun, care se luptă cu „mafia” lui Plahotniuc. El ajuta și oameni politici mai săraci, precum Vlad Filat (fostul primministru, acum condamnat) cu curse pe avioane particulare (linc). Filat săracul n-avea bani să-și închirieze singur un avion privat; el e oligărhuț de liga a 2-a.

Programul electoral al blocului ACUM. Sursă: grupul „Maia Sandu” creat pe rețeaua de socializare rusească ok https://ok.ru/acummaiasandu

Deasemeni Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase, condamnat la 10 ani închisoare (linc), cît și Viorel Țopa, fratele său (condamnat la 15 ani închisoare în 2 dosare – linc), care mai au și cîteva milioane de dolari în cont, se pregătesc să dovedească că au fost prigoniți politic. Pentru asta trebuie făcută reforma justiției, adică dați afară judecătorii răi a lui Plahotniuc și puși niște judecători buni. Ceea ce blocul ACUM a spus limpede că urmărește. Primul punct din programul electoral era „legea privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”.

În filmarea de la începutul acestui articol poate fi văzut Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului, vorbind despre Țopa și Andrei Năstase. Chirtoacă se referă la privatizarea aeroportului Chișinău în favoarea unei firme germane. În spatele acelei firme germane se afla de fapt familia de moldoveni Țopa (Victor Țopa, conform Wikipedia – linc, a fost director al firmei de stat Air Moldova și director al Administrației de Stat a Aviației Civile). Firma nemțească a plătit 2,5 milioane dolari pentru aeroport, apoi privatizarea s-a anulat și ca urmare s-a plîns la CEDO, de unde a primit despăgubiri de 7 milioane dolari. Deci a fost o privatizare făcută teoretic pentru investitorii străini nemți, dar de fapt nici o clipă n-au fost bani ai nemților implicați, ci doar bani ai moldovenilor, iar în final Republica Moldova a rămas doar cu niște despăgubiri de milioane de plătit, teoretic unei firme germane, practic familiei Țopa. Chirtoacă se întreabă și de unde a avut familia Țopa acei 2,5 milioane de dolari inițiali. De amintit în acest context că Viorel Țopa a fost director al Băncii de Economii din Republica Moldova și una dintre condamnările sale e anume pentru delapidare de la această bancă (linc).

În România, adepții anticorupției se indignau că Tudorel Toader voia să facă evaluări la procurori. O încălcare inadmisibilă a independenței justiției! În Republica Moldova se vorbește deschis despre evaluări, nu doar la procurori ci și la judecători, dar nu se mai aude nimic despre independența justiției. Se spune doar că justiția moldovenească a fost capturată de Plahotniuc, fiind necesare măsuri extraordinare de corectare.

Este o realitate că Partidul Democrat condus de Plahotniuc a numit procurorul general, pot crede că a controlat Procuratura. Deasemeni și componența Curții Constituționale a fost influențată de acest partid. Dar nu cunosc ca guvernarea Plahotniuc să fi dat afară judecători care nu-i îndeplineau indicațiile. Așadar, chiar dacă dosarele penale împotriva dușmanilor lui Plahotniuc au fost instrumentate de procuratura lui Plahotniuc, aceștia au putut să se apere în fața unor judecători pe care nu Plahotniuc îi numise. De aceea sînt sceptic față de poveștile unor condamnați care se declară deținuți politici. Povești de acest fel aud și în România.

„Republica Moldova – un stat capturat” este o lozincă des auzită. După părerea mea e un stat capturat de demagogie și minciună. Au fost fraude mari în sistemul bancar moldovenesc (aproximativ 1 miliard de dolari, mult pentru o țară mică), au fost și condamnări importante pentru aceste fraude. Anume cei condamnați au finanțat o campanie mediatică de demonizare a celui pe care-l consideră vinovat de condamnarea lor. Hoții sînt cei care strigă cel mai tare „prindeți hoții”.

Alianța „Kozak” care a preluat acum puterea e doar vremelnică. Pînă lichidează partidul lui Plahotniuc, arestează din lideri, cu judecătorii noi care vor fi numiți și cu dreptul de a da afară judecătorii vechi (în numele dezoligarhizării) se rezolvă totul „legal”. Chiar și evoluțiile recente pot ajuta la decapitarea partidului democrat, șefii căruia, prin refuzul inițial de a ceda puterea, pot fi învinuiți de uzurpare a puterii de stat.

Nu, nu se va vota acum nici o federalizare. Dar vor urma alegeri anticipate, care vor fi cîștigate de „anticorupții” președintelui Dodon. Votanții lui Plahotniuc nu cred în învinuirile care i se aduc, și dacă Partidul Democrat va fi eliminat de pe scena politică vor vota mai degrabă PSRM. Fiindcă pe ACUM-iști îi consideră mincinoși. De amintit că la alegerile prezidențiale, deși Partidul Democrat și-a retras candidatul și Plahotniuc a îndemnat explicit votarea Maiei Sandu, alegătorii cu simpatii democrate l-au preferat în mare măsură pe Igor Dodon. Acest lucru se poate stabili prin analiza voturilor din cele cîteva sate (linc) în care, simultan cu alegerile prezidențiale au avut loc alegeri locale. Și era de așteptat ca după o campanie electorală în care Maia Sandu a spus doar că Partidul Democrat reprezintă mafia, simpatizanții democrați să n-o voteze indiferent de declarațiile șefilor de partid.

Cu PSRM avînd majoritatea în parlament singur ori cu alte partide pro-rusești (Șor și Partidul Nostru) se va trece și la federalizarea aia refuzată de sluga rușilor, Voronin.
Nici UE și nici SUA n-au nimic împotriva unei asemenea soluții. Domnul Vladimir Putin a gîndit bine cînd a transmis socialiștilor sfatul să cedeze vremelnic postul de primministru Maiei Sandu.

Mai citește:
Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM
Alegerile parlamentare din Republica Moldova
– „Nu ne vindem țara!”, la modă la Chișinău
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România
– Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale
– Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.