Guvernul Dăncilă a hotărît: Sediul Memorialului Revoluției revine la Ministerul Apărării. Asociația Memorialul Revoluției va mai avea drept de folosință maxim 5 ani

Localizarea actualului sediul al asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara, care va mai fi valabil maxim 5 ani

Prin HG nr. 281/2019 (linc) guvernul Dăncilă a hotărît să transmită clădirea de pe strada Popa Șapcă nr. 3-5 (cu intrarea de fapt de pe strada Oituz) din Timișoara, unde este sediul Asociației „Memorialul Revoluției” (linc), către Ministerului Apărării Naționale. În schimb, Ministerul Apărării Naționale va ceda către Ministerul Culturii clădirea din Piața Libertății, unde este comenduirea garnizoanei, cu scopul de a se face acolo un muzeu al revoluției.

Sediul asociației „Memorialul Revoluției”, unde este deja amenajat un muzeu al revoluției, era în custodia Ministerului Culturii. Fusese preluat de Ministerul Culturii de la M.Ap.N. anume cu scopul asigurării unui sediu pentru Memorialul Revoluției, care fusese evacuat din vechiul sediu aflat într-o casă naționalizată care a fost restituită proprietarilor. Printr-un contract între Ministerul Culturii și asociație, clădirea a fost transmisă în administrare Memorialului cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 49 de ani, anume cu scopul de a funcționa acolo Centrul Național de Cercetare, Documentare și Informare Publică despre revoluția din 1989 al asociației Memorialul Revoluției. Acum M.Ap.N. își dorește clădirea înapoi și cedează în schimb Ministerului Culturii comenduirea garnizoanei. Clădirea din Piața Libertății pe care o primește Ministerul Culturii urmează să fie consolidată și reabilitată în vederea amenajării acolo a unui muzeu al revoluției.

Capela eroilor revoluției de la actualul sediu al asociației „Memorialul Revoluției”. Sursă foto http://www.fotostefan.ro/foto-video-traseul-revolutiei-timisoara-decembrie-1989/

Conform art. 3 din HG 281/2019 „se menține dreptul de folosință gratuită pentru Asociația Memorialul Revoluției” la actualul sediu „pînă la consolidarea și reabilitarea” viitorului sediu al muzeului revoluției din Piața Libertății „dar nu mai mult de 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri”. Așadar, asociația „Memorialul Revoluției” are momentan asigurat un spațiu de funcționare la sediul vechi, dar maxim 5 ani, sau chiar mai puțin, dacă lucrările de amenajare a clădirii se vor isprăvi mai repede. După această perioadă situația asociației devine neclară. Noua clădire tot pentru muzeu al revoluției va fi amenajată, dar nu e limpede cine va gestiona acest muzeu. În principiu – Ministerul Culturii, dar asociația „Memorialul Revoluției” nu este subordonată Ministerului Culturii. Deci e posibil ca Ministerul Culturii să-și creeze propriul său muzeu al revoluției iar asociația „Memorialul Revoluției” să rămînă fără sediu. Este nelămurit ce se va întîmpla cu arhiva acestei asociații (declarații, înregistrări video, colecții de ziare), cu mobilierul și cu exponatele din actualul muzeu. Chiar și simpla mutare a arhivei și a mobilierului într-o altă clădire este o problemă, dar problema principală este că nu există o siguranță legată de posibilitatea funcționării asociației în noul sediu. Unele investiții ale „Memorialului” în actualul sediu devin fără rost. De pildă, s-a amenajat într-o încăpere „capela eroilor revoluției”, cu numele morților revoluției din Timișoara scriși pe un perete și picturi religioase. Dacă clădirea va reveni în posesia armatei pentru activitățile comenduirii garnizoanei, asemenea încăpere devine fără rost.

Domnul Traian Orban, președintele „Memorialului Revoluției”, mi-a spus că anterior emiterii hotărîrii de guvern nimeni n-a discutat cu el despre aceasta și nu i-a cerut părerea. Nici măcar n-ar fi venit cineva de la guvern să vadă ce este acum la „Memorialul Revoluției”. Domnul Orban a fost împușcat în 17 decembrie 1989 la revoluție în Piața Libertății de o persoană care ieșise chiar din clădirea în care acum se dorește să fie înființat noul muzeu al revoluției. Declarația sa despre evenimentele de atunci am publicat-o în cartea mea „Revoluția din Timișoara așa cum a fost” și pe acest blog (linc).

Acum „Memorialul Revoluției” este finanțat prin subvenții de la Ministerul Culturii, dar mai are și unele venituri proprii (donații, vînzări de carte, vînzări de bilete, direcționarea a 2% din impozitul pe venit). Veniturile proprii, din cîte știu, sînt relativ mici și fără subvențiile de la stat nu s-ar putea asigura plata lefurilor celor vreo 10-12 angajați ai asociației. Asociația s-a înființat din 1990, în primii ani a funcționat fără ajutor de la stat, dar după apariția OG 46/2000 (aprobată prin legea 152/2000 – linc), prin care Memorialul Revoluției era recunoscut ca fiind de interes național, asociația a beneficiat de sprijin de la bugetul de stat.

Mai citeşte:
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou
– 4 cărţi noi despre revoluţie
– Asociaţia Memorialul Revoluţiei – apariţii editoriale în 2010
– Destin ’89 – scurte impresii
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre “culisele scrierii istoriei”
– Jaf la asociaţia “Memorialul Revoluţiei”
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” e cu conturile bancare blocate. Activitate pe 2011
– Cărţi ale asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”
– Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” – bilanţ la 25 de ani
Președintele Iohannis acordă asociației „Memorialul Revoluției” ordinul „Meritul Cultural”

2 gânduri despre „Guvernul Dăncilă a hotărît: Sediul Memorialului Revoluției revine la Ministerul Apărării. Asociația Memorialul Revoluției va mai avea drept de folosință maxim 5 ani

  1. Domnule Marius Mioc va rog sa aveti amabilitatea si daca vreti sa-mi raspundeti la o intrebare ;Ma numesc Tapus Constantin din Tg Jiu si am drepturile prevazute de D.L. 118/1990 in calitate de fost persecutat politic in anii 80 si am si dreptul de scutire de taxe si impozite locale . Legat de acest aspect va intreb daca stiti ca fostii detinuti politici din Romania nu sunt inclusi in categoriile scutite de taxa de intrare in muzee si obiective turistice de ex Muzeul Cotroceni sau Catelul Peles aflat in propietatea Casei Regale a Romaniei si administrat de Ministerul Culturii ?? Oare Casa Regala a Romaniei stie de aceasta situatie si e de acord cu ea ??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.