Dosarul revoluției: „Au fost trimise în judecată persoane ale căror conduite au fost constatate în intervalul 22-31 decembrie 1989”

Avînd drum prin București, m-am prezentat din proprie inițiativă la Parchetul General, pentru a vedea dacă nu există vreo comunicare pentru mine legată de dosarul revoluției, în care am calitatea de parte vătămată. Știam de la alte persoane, timișoreni răniți sau urmași ai celor decedați în revoluție, că au primit acasă hîrtii precum că s-a încercat să li se comunice niște acte legate de dosar, dar n-au fost găsiți acasă, așa că se pot deplasa la București să-și ridice actele, și dacă nu se prezintă în cîteva zile se consideră actele comunicate. Asta-i ceva tipic la procese penale, am pățit-o și eu în alte cazuri, cînd în loc să mi se pună în cutia poștală ce anume trebuie să mi se comunice, mi se pune o hîrtie că n-am fost găsit acasă și să mă prezint singur la instanță să-mi ridic actele. În unele cazuri știu sigur că eram acasă la momentul respectiv. Poștașul sau cine o fi fost însărcinat cu comunicarea ar fi trebuit doar să sune la interfon, dar n-a făcut-o. S-o fi gîndit omul că dacă mă găsește acasă trebuie să urce pînă la etaj să-mi comunice actele și îi era prea lene pentru așa ceva. Prin urmare a fost mai simplu să pună o hîrtie că nu m-a găsit acasă și să mă duc eu la instanță (în București) să-mi ridic actele.

Cunoscînd procedura standard a Poștei Române (sau a firmei care se ocupă cu comunicarea actelor de la instanțe – nu știu sigur că e Poșta), mă gîndesc: nu mai aștept să-mi vină în cutia poștală hîrtie că nu m-au găsit acasă, ci, fiindcă tot aveam drum la București, merg eu la Parchet să-i întreb dacă au ceva pentru mine. Și aveau comunicarea pe care o pun alăturat, unde adresa mea e trecută greșit – Calea Aradului 15, deși eu niciodată n-am locuit acolo și nici n-am indicat această adresă undeva. Fiindcă adresa era greșită, nu ajunsese la mine nici măcar comunicarea că n-am fost găsit acasă.

Comunicarea respectivă lămurește un aspect pe care-l bănuiam de mult legat de dosarul revoluției: dosarul se referă doar la întîmplările de după 22 decembrie 1989, cînd a început „lupta cu teroriștii”, nu și la evenimentele din perioada 16-22 decembrie 1989. Toți cei care au fost vătămați în perioada 16-22 decembrie 1989, pînă la fuga lui Ceaușescu, au primit comunicări asemănătoare – anume că dacă vor despăgubiri să facă cereri către instanțele civile, fiindcă inculpații din dosar (Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus) nu sînt învinuiți decît pentru evenimentele de după momentul cînd FSN a preluat puterea. Asta nu înseamnă că instanțele civile vor acorda asemenea despăgubiri. Se pot invoca diferite motive, începînd cu prescripția și terminînd cu faptul că unele persoane vătămate au primit deja despăgubiri în alte procese, pentru ca aceste despăgubiri să fie respinse. Dar asta nu mai e de competența Parchetului Militar, ci a instanțelor civile.

Cu privire la rechizitoriul din dosarul revoluției, am publicat deja pe acest blog analiza primelor capitole din el:
– Inculpații, suspecții și obiectul cauzei
– Considerații generale. Contextul intern și internațional
– Constituirea grupului dizident Iliescu
– Timișoara – autoritate de lucru judecat
Mitingul din data de 21 decembrie. Represiunea din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Baricada

Urmează să continui analiza, cînd timpul îmi va îngădui.

Ca observație personală, consider corectă observația Parchetului că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu nu pot fi învinuiți de crimele de pînă în 22 decembrie 1989, ci doar de cele petrecute după momentul cînd FSN a preluat puterea. O lipsă a rechizitoriului este faptul că nu s-a analizat activitatea de favorizare a infractorilor din perioada 16-22 decembrie 1989 posibil săvîrșită de inculpați, prin faptul că au împiedicat dezvăluirea vinovaților de crime, inclusiv prin promovarea unora dintre acești vinovați în funcții înalte în stat și păstrarea lor în aceste funcți înalte chiar după ce au primit un raport al unei comisii guvernamentale de anchetă care le arăta vinovăția respectivilor (linc).

Personal, după cum am declarat și în audierea din dosar, nu am pretenții de despăgubiri legate de evenimentele din 1989, findcă deja am primit asemenea despăgubiri de la Traian Sima, fostul șef al securității Timiș (linc).

Remarc că Asociația „21 Decembrie 1989” din București deja a contestat soluția Parchetului (linc), invocînd faptul că procurorul Gheorghe Cosneanu, care a confirmat rechizitoriul, ar fi făcut în dosar și acte de urmărire penală, cumul care e interzis de lege. Dacă avocatul asociației a rămas tot Antonie Popescu, din cîte îl cunosc din diferite luări de poziție pe facebook, impresia mea este că el nu este interesat atît de aflarea adevărului cît de prelungirea cît mai mult a procesului, pentru a se putea dobîndi de la CEDO despăgubiri pentru nefinalizarea cercetărilor într-un răstimp rezonabil.

Mai citește:
– Rechizitoriul în oricesul revoluției (1). Inculpații, suspecții și obiectul cauzei
– Rechizitoriul în oricesul revoluției (2). Considerații generale. Contextul intern și internațional
– Rechizitoriul în oricesul revoluției (3). Constituirea grupului dizident Iliescu
– Rechizitoriul în oricesul revoluției (4). Timișoara – autoritate de lucru judecat
Rechizitoriul în oricesul revoluției (5). Mitingul din data de 21 decembrie. Represiunea din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Baricada
– 1997. Ion Iliescu cercetat penal pentru revoluție. Emisiune a lui Marius Tucă (video)
– Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus trimiși în judecată în „dosarul revoluției”. Nici un cuvînt despre „agenturili străine” în comunicatul Parchetului
– Motivația diversiunii din revoluție, conform Parchetului General. 2 structuri pomenite – „Consiliul Militar Superior” și „grupul de decizie politico-militară al CFSN”. În esență, Parchetul susține ideile prezentate de multă vreme pe acest blog
– O impresie greșită: În „dosarul revoluției” Parchetul ar fi considerat securitatea nevinovată
– Manipularea mediatică legată de comunicatul Parchetului despre dosarul revoluției
– Tulburarea mitingului lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989. Parchetul General în 2017 şi Agenţia France Presse în 21 decembrie 1989
– O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
– George Șerban, autorul Proclamației de la Timișoara, decembrie 1997: „Pe 22 decembrie nu s-a întîmplat nici o lovitură de stat… Clanul Ceaușescu a fost trădat de capii armatei, securității și miliției. Trădarea acestora s-a întîmplat însă numai în ultimul moment, și nu a fost făcută de dragul revoluției… ci de teama acesteia… Acțiunea lor contrarevoluționară, cunoscută sub denumirea de diversiunea teroriștilor, a însemnat o baie de sînge” (video)
– Lorin Fortuna, decembrie 2014: S-a declanșat „atacul teroriștilor”, care s-a dovedit a fi însă o acțiune criminală, antirevoluționară, declanșată de o grupare din M. Ap. N. condusă de Victor Atanasie Stănculescu (video)
– Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”
– 26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– 26 decembrie 1989: TVR oprește primul miting anti-FSN (video)
– Cazimir Ionescu despre 26 decembrie 1989: La revoluționarii din Comitetul Central… a apărut o foarte periculoasă mișcare contrarevoluționară (video)
– 26 decembrie 1989. Brucan: Tendințele de a organiza mitinguri sînt fațeta politică a activității militare a elementelor teroriste. Doina Cornea: Avem încredere în cei care au rezistat. Pe domnul Iliescu nu-l cunosc din acest unghi. Petre Popescu: Situația devine mult mai critică. Bandiții pun megafoane pe ferestre
– Octavian Paler – Iluziile au durat numai o lună. „Dictatura a fost răsturnată fără participarea Frontului. A fost răsturnată … de către popor, ieşit spontan pe străzi”
– Octavian Paler – Delapidarea revoluției (1993). „Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția”
– Octavian Paler – După patru ani (1993). „Ce legătură mai are cu revoluția regimul Iliescu?”
– Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieșiu
– Cum a fost achitat colonelul Filip Teodorescu în procesul revoluției de la Timișoara
– Extrase din rechizitoriul în „dosarul revoluției” – disponibile public
– Rich Andrew Hall – „Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România” (5). Cine a aruncat petarda?
– Cercetările Parchetului în dosarul revoluţiei (11). Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
– Scrisoarea către Ceauşescu a lui Nica Leon şi Nadia Comăneci, fata petrecăreaţă, în presa canadiană din decembrie 1989
– Demisia lui Dăscălescu. 22 decembrie 1989 (video)

2 gânduri despre „Dosarul revoluției: „Au fost trimise în judecată persoane ale căror conduite au fost constatate în intervalul 22-31 decembrie 1989”

 1. Domnule Mioc, tot respecul meu pentru tot ce faceti legat de Revolutia Romana.
  Am citit cu mult interes articolul de mai sus. De fapt, citesc aproape de fiecare data articolele trimise prin email.
  Sper sa nu obositi, sa nu va last descurajat, sa continuati.

 2. Un gust amar mi-a lasat urmatorul aspect la care am fost martor intamplator in ziua de 21 decembrie 89, imediat dupa spargerea mitingului:
  – Eram pe Bulevard, in dreptul Primariei Capitalei, cand am vazut multimea traversand Cismigiul ca sa iasa in Bulevard. Aveau cu ei portretele si lozincile obisnuite si le tineau cu grija, trebuiau sa le predea celui de la care le primisera. Aunci nu mi s-a parut nimic nepotrivit.
  – Gustul amar l-am avut dupa ce am aflat ce se intamplase la miting, iar ei, cei la care ma refer, mergeau ca oile in turma, probabil speriati de ce vazusera.
  – Tot respectul celor cativa, de ordinul sutelor, care s-au adunat primii in Piata Universitatii, nu ca oile de care vorbeam.
  – Stie cineva daca mai traieste Dinca? Nu a mai aparut deloc pe nicaieri. Un om simplu, chiar foarte simplu, dar care merita tot respectul pentru ca seara a fost atat de activ in Piata, dupa cum reiese si din textul de mai sus.
  – Tot respectul si pentru Nica Leon, mai ales dupa ce aflu acum ca trimisese un articol antiNC in presa vestica. Tind sa-l cred si legat de ce sustine el ca a facut in timpul mitingului. E posibil ca actiunea lui sa fi avut loc concomitent cu patrunderea in multime a grupului organizat care a fortat cordonul.
  – Nu cred ce spune acel parasutist, ca s-ar fi intentionat impuscarea elevilor de la Academia Militara. De fapt, el spune ca a auzit de la altii despre asta. Nu cred ca un ofiter cu grad inalt ar fi putut gandi asa ceva, oricat de credincios ar fi fost fata de NC.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.