După 30 de ani, „Europa Liberă” ne învață istoria revoluției din 1989 prin spusele lui Virgil Măgureanu

Unul dintre cei care au fost inculpați pentru crime împotriva umanității în dosarul mineriadei, Virgil Măgureanu (linc), a dat un interviu Sabinei Fati pentru postul de radio Europa Liberă (linc), în care povestește despre revoluția din 1989.

Interviul îl găsiți la lincul indicat. În principiu, ni se povestește despre Moscova atotștiutoare. Nu degeaba l-am numit acum vreo 10 ani pe domnul Măgureanu „anticaghebistul feroce” (linc). Amintesc doar că de multă vreme am atras atenția că Virgil Măgureanu este printre cei care dezinformează cu privire la revoluția din 1989. În 1994, cînd dumnealui conducea SRI-ul și se publicase raportul SRI cu privire la revoluția din 1989, am făcut o conferință de presă, în numele asociației „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din revoluție (în cadrul căreia înființasem „Comisia pentru Adevăr și Dreptate”), în care am arătat minciunile din acel raport și am cerut destituirea lui Virgil Măgureanu (linc). Textul acelei conferințe de presă l-am publicat și în cartea mea „Falsificatorii istoriei” (prima ediție 1994, a 2-a ediție 1995, apoi și în „Revoluția din Timișoara și falsificatorii istoriei”, 1999).

Cererea a fost ignorată de politicieni, inclusiv de cei din opoziția antifesenistă. Mai mult, după preluarea puterii de către Convenția Democrată, în 1996, Virgil Măgureanu a fost păstrat încă 5 luni la conducerea SRI și începuseră să apară articole favorabile despre el în presa „anticomunistă”. Abia după o intervenție a mea la un simpozion de aniversare a revoluției, care a pricinuit o polemică în revista „22” (linc), Virgil Măgureanu s-a retras de la conducerea SRI.

Mai tîrziu, în 2003, am avut prilejul să fiu față-n față cu Virgil Măgureanu, la o emisiune a TVR Timișoara. Am amintit și acolo că am cerut demisia dînsului pentru „lipsa de profesionalism” a raportului SRI despre revoluție (linc). Pe acest blog am reprodus acea emisiune – „Culisele revoluției”, în mai multe episoade. Reamintesc aceste episoade:
– Noi am mers cu gîndul „acum ori niciodată”
– Revoluţia n-a început de la Tokes. Enoriaşii au fost una, revoluţionarii au fost alţii
– Acel scenariu cu aprilie ’90 care s-a vehiculat nu e atît de important
– Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist
– În 18 decembrie Timişoara părea înfrîntă
– Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti”
– În noaptea de 22 în Operă s-a făcut o pană de curent. A fost momentul în care colonelul Zeca a reuşit pentru prima dată să-şi introducă soldaţii printre noi
– Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea”
– În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie
– Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti
– Chiticaru: Armata nu avea puşti cu lunetă!
– Măgureanu: La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare
– Am anunţat public: Cunoaştem adresele securiştilor, familiilor lor. Dacă unuia dintre noi i se întîmplă ceva, aceştia vor păţi la fel

Ce observ acum, după 30 de ani de la revoluție? Tot șefii FSN sînt considerați sursele credibile pentru a dezvălui adevărul despre revoluție, în ciuda tonei de dovezi despre dezinformările pe care le-au întreprins pe acest subiect. Dacă a murit Victor Stănculescu (care făcea turul televiziunilor cu „dezvăluiri” despre 1989, mai ales după condamnarea sa), acum și Virgil Măgureanu e considerat sursă credibilă. Omul făcuse deja „dezvăluiri” (cartea „De la regimul comunist la regimul Iliescu” scrisă împreună cu Alex Mihai Stoenescu, comentată pe acest blog – linc, dar nu e o recenzie propriu-zisă), dar acum e promovat și de „Europa Liberă”. Și ce este de observat, pentru „luptătorii pentru adevăr” de felul Sabinei Fati, e că nu se obosesc ca în interviu să pună întrebări despre lucruri care ar deranja interlocutorul, cum ar fi contrazicerile între spusele sale de-a lungul vremii sau faptele care contrazic alte spuse ale sale. Criticile exprimate la adresa lui Măgureanu de participanții la revoluție care n-au ocupat funcții în FSN sînt ignorate, ca și cînd nici n-au existat vreodată. Iar despre acuzații publice făcute încă din 1990 de un fost procuror (devenit apoi senator), care vorbea din experiență proprie, nu din auzite, și care și-a și dat demisia din procuratură pe acele motive (linc), că SRI-ul (sub conducerea lui Măgureanu) face obstrucții la cercetările despre revoluție, să nu se așteptăm să fie pomenite de „Europa Liberă” în zilele noastre. Căci regula de bază la unii ziariști luptători pentru adevărul revoluției este: tot ce s-a discutat pe acest subiect imediat după evenimente trebuie șters cu buretele și scriem istoria cu declarații noi luate acum după 30 de ani.

Mai citeşte:
Polemica mea cu Vasile Popovici, în urma căreia Virgil Măgureanu a plecat din fruntea SRI
– Raportul SRI despre revoluţie (comentarii făcute în 1994 la conferinţa de presă a asociaţiei „17 Decembrie”)
– În 1994 am cerut destituirea domnului Măgureanu datorită lipsei de profesionalism a raportului SRI despre revoluţie
– Cică Măgureanu a scris o carte cu dezvăluiri supărătoare pentru Ion Iliescu
– Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
– Măgureanu: „Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti” (video)
– Măgureanu: „Nu exista nici o persoană din România care să facă parte din vreo înţelegere cu cineva din afară. O spun cu toată certitudinea” (video)
– Măgureanu: „La procesul Ceauşescu am fost doar martor, fără nici o implicare” (video)
– Demisia din procuratură în 1990 a actualului senator PSD Valer Marian

Un gând despre „După 30 de ani, „Europa Liberă” ne învață istoria revoluției din 1989 prin spusele lui Virgil Măgureanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.