Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Bust pentru fostul mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, în parcul Central din Timișoara. Amintiri despre ce a făcut în timpul revoluției și despre colaborarea sa cu securitatea octombrie 2, 2019


Mesajul mitropolitului Corneanu scris de la Istanbul în 17 decembrie 1989 către una din maicile de la reședința mitropolitană

În parcul Central din Timișoara, unde sînt expuse mai multe busturi ale unor personalități ale orașului, s-a instalat recent și un bust al răposatului mitropolit ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu, anunță Andreea Miron pe saitul observatordetimis.ro (linc).

Fiindcă există diferite bîrfe despre ce ar fi făcut mitropolitul Corneanu în timpul revoluției (printre altele, circulă zvonul că ar fi poruncit închiderea porților catedralei în fața revoluționarilor care au vrut să se ascundă de gloanțe), e cazul să lămurim acest aspect: În timpul revoluției, domnul Nicolae Corneanu a fost plecat în Turcia, la Istanbul (Constantinopol sau Țarigrad, cum mai e numit orașul) la o întrunire ortodoxă, la Patriarhia Ecumenică.

Acest lucru este dovedit de o ilustrată pe care mitropolitul Corneanu a scris-o în 17 decembrie 1989 în Istanbul, către doamna Patricia Codău, una din maicile care locuiau la reședința mitropolitană. Ștampila poștei turcești pe ilustrată este din 19 decembrie 1989. Am avut prilejul să văd personal acea ilustrată în 2018 (la una din acțiunile legate de aniversarea revoluției). Am fotografiat ilustrata și prezint acum poza și cititorilor, pentru ca măcar acest subiect să nu mai fie considerat o „enigmă” a revoluției.

Așadar, domnul Nicolae Corneanu nu a participat în nici un fel la revoluția din Timișoara, și nici nu era în oraș cînd aceasta a izbucnit. Data exactă cînd domnia sa s-a întors la Timișoara nu o cunosc, dar în 17 decembrie 1989, cînd s-a deschis focul asupra revoluționarilor timișoreni, domnia sa era la mii de chilometri distanță.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut la Caransebeș în 1923 și a răposat în 2014. După revoluție, în 1992, a fost ales membru de onoare al Academiei Române (linc).

Pe lîngă cariera în cadrul bisericii ortodoxe, Nicolae Corneanu a avut și o lungă carieră de informator al securității. Încă din 1950 domnia sa a iscălit un angajament de colaborare cu securitatea. La dosar s-au găsit note informative pînă inclusiv în anul 1988. Pentru acestea, uneori domnul Corneanu a fost plătit. După revoluție dînsul și-a recunoscut colaborarea cu securitatea și s-a căit pentru ea.

Pe acest blog, încă din 2011 am prezentat Constatările CNSAS despre mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu (linc), respectivele constatări fiind cuprinse în Decizia CNSAS nr. 2410 din 28 august 2007.

Mai citește:
Constatările CNSAS despre mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu
– Propaganda antibisericească, aproape la fel de mincinoasă ca şi propaganda împotriva revoluţiei din 1989!
– S-a găsit vinovatul pentru violul în grup din Vaslui: e patriarhul Daniel
Ateul Lucian Mîndruță cere reformarea bisericii
– Preotul Ilie Sîrbu (socrul lui Victor Ponta) la revoluţie. Închiderea porţilor catedralei din Timişoara la revoluţie. Valer Marian către Ilie Sîrbu: “M-am revoltat cînd am aflat că aţi afirmat în anturajul dvs. că fostul preşedinte social-democrat Ion Iliescu trebuie ţinut la distanţă”
Ioan Beni Oprea: Alaiul mitropolitan a venit în balconul Operei după fuga lui Ceauşescu. Noi amănunte despre acţiunile bisericii ortodoxe în revoluţia din Timişoara

 

2 Responses to “Bust pentru fostul mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, în parcul Central din Timișoara. Amintiri despre ce a făcut în timpul revoluției și despre colaborarea sa cu securitatea”

    • mariusmioc Says:

      Nu e munca altora, e munca mea. Habar n-aveam de articolul dumneavoastră. Eu personal am pozat ilustrata mitropolitului Corneanu, în 2018, la aniversarea revoluției, fiind la biserica reformată din Fabric (în construcție). Nu-mi amintesc exact persoana care a prezentat acea ilustrată acolo, e posibil să fi fost chiar dumneavoastră. La vremea aceea nici nu eram sigur că voi folosi poza în vreun articol. Dar n-au fost obiecții atunci cînd am pozat ilustrata. Conform cărei legi sau norme morale n-aș avea voie să scriu articole pe bază de documente pe care le-am cercetat personal și pe care le-am fotografiat cu acordul deținătorului? De ce credeți că ați fi proprietara acelei ilustrate pe care nu ați scris-o și nici nu v-a fost adresată?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.