Rechizitoriul în procesul revoluției (13). Inducerea în eroare (dezinformarea și diversiunea). Inducerea în eroare prin intermediul mass-media

Continui prezentarea rechizitoriului în „dosarul revoluției”. Din capitolul „Inducerea în eroare (dezinformarea și diversiunea)”, prezint acum subcapitolul „Inducerea în eroare coordonată și exercitată de vîrfurile de comandă militară ale M.Ap.N. Acceptarea de către factorii politici de decizie ai CFSN”.

Vezi fragmentele anterioare ale rechizitoriului, comentate pe acest blog:

– Inculpații, suspecții și obiectul cauzei
– Considerații generale. Contextul intern și internațional
– Constituirea grupului dizident Iliescu
– Timișoara – autoritate de lucru judecat
– Mitingul din data de 21 decembrie. Represiunea din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Baricada
– Dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989. Sinuciderea ministrului apărării. Numirea în funcţia de ministru al apărării a gl.lt. Stănculescu Atanasie Victor. Părăsirea sediului CC al PCR de către cuplul prezidenţial Ceauşescu
– Principalele evenimente desfășurate în intervalul orar 12,06 – 16,00 din data de 22 decembrie 1989
– Revoluția în orașele României
– Preluarea puterii de către CFSN
– Inducerea în eroare (dezinformarea și diversiunea). Introducere. Inducerea în eroare executată în mod direct de către conducerea CFSN
– Inducerea în eroare (dezinformarea și diversiunea). Efectele psihozei şi divizării (tehnici ale dezinformării) – resimţite la nivelul întregii populaţii a României
Rechizitoriul în procesul revoluției (12). Inducerea în eroare (dezinformarea și diversiunea). Inducerea în eroare coordonată și exercitată de vîrfurile de comandă militară ale M.Ap.N. Acceptarea de către factorii politici de decizie ai CFSN. Gelu Voican Voiculescu (1994): „Lui Iliescu i s-au pus condiţii, să şteargă cu buretele ce a fost la Timişoara şi ce a fost în 21 şi 22 decembrie”… „Probatoriul administrat nu a evidenţiat existenţa unei implicări armate străine pe teritoriul României în timpul Revoluţiei”

În subcapitolul care urmează se vorbește despre dezinformarea făcută prin intermediul mijloacelor de informare în masă. Principala dezinformare a fost făcută prin televiziunea română (la pagina TVR în decembrie 1989 găsiți multe asemenea exemple). Aspectul cel mai important relevat în rechizitoriu este că în 22 decembrie 1989 „la orele 15:00, în biroul adjunctului directorului TVR (etajul XI), s-a instalat un grup militar de control şi cenzură a informaţiei ce urma a fi difuzată prin această instituţie. Comandamentul Militar a fost condus de gl. (r) Nicolae Tudor, impus în această funcţie de gl. lt. Stănculescu Atanasie Victor (ministrul apărării în acel moment), adjuncţii acestuia fiind cpt. de rang I Dumitrescu (Cico) Emil şi col. Oană Florea Marin”. Cu alte cuvinte, emisiunea TVR din 22 decembrie 1989 se împarte în perioade distincte: dimineața, cînd TVR era încă sub controlul lui Ceaușescu și s-a transmis comunicatul despre moartea lui Milea, după intrarea revoluționarilor în TVR pînă la ora 15, cînd a existat un relativ haos și spuneau revoluționarii ce voiau, și după ora 15, cînd Stănculescu instituie controlul militar la TVR, prin intermediul generalului Nicolae Tudor și al inculpatului Emil Dumitrescu poreclit Cico. Acest inculpat a murit în timpul urmăririi penale. Nu știu care e situația generalului Tudor.

Cico Dumitrescu se pare că a fost principalul răspunzător de diversiuni, fiind omul care prelua telefonic informații de la armată (prin telefon operativ, linie securizată de la care nu oricine putea suna) și i le transmitea lui Teodor Brateș, care le dădea pe post. Cred că problema care se pune este dacă Emil Cico Dumitrescu a fost un executant conștient sau inconștient al diversiunilor puse la cale de conducerea M.Ap.N.

În emisiunea TVR Emil Dumitrescu a apărut și personal, nu doar a transmis bilețele pentru Brateș.

El a declarat acolo că transmite ordine ale generalilor Stănculescu și Gușă. Ștefan Gușă a contestat că a dat ordinele respective, atît în fața revoluționarilor din C.C. cît și mai tîrziu, la Comisia Senatorială „Decembrie 1989”, dar sinceritatea lui Ștefan Gușă pe care o prezumă Parchetul mi se pare îndoielnică. Gușă avea exact același interes ca și Stănculescu să scape de răspunderea pentru faptele din perioada 16-22 decembrie și este filmat dînd ordine din C.C. Parchetul invocă o notă telefonică din 22 decembrie 1989, conform căreia nu se vor executa decît ordine care vin de la Ministerul Apărării Naționale, dar nu e deloc sigur că nu s-au executat totuși și ordine date de Gușă din C.C. Cel puțin un ofițer – Ion Niculescu de la Ploiești – a declarat că a executat ordine primite de la Gușă și din relatările sale rezultă că ordinele erau cît pe ce să provoace un al doilea măcel la Otopeni (vezi Ion Niculescu şi evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni – linc). Toată lumea din armată știa cine e generalul Gușă și faptul că e șeful Marelui Stat Major și e plauzibil că atunci cînd se primea telefon de la el se executa. Mai mult, rechizitoriul spune că Direcția Operații a Marelui Stat Major era în legătură cu comandamentul militar de la TVR, cel care controla informațiile date pe post. Acolo conducea primlocțiitorul lui Gușă, generalul Eftimescu, despre care rechizitoriul a pomenit că a dat personal ordine criminale. Nu e deloc sigur că Eftimescu nu acționa la ordinul șefului său direct Ștefan Gușă. De la C.C. Gușă putea telefona și la minister. Acum și Eftimescu, și Gușă, sînt morți.

Generalul Victor Stănculescu, care a instituit comandamentul militar de la TVR, care hotăra informațiile date pe post, s-a arătat nepăsător cînd i s-a adus la cunoștiință că prin TVR se transmit dezinformări. Martorul Mihail Montanu a declarat: „Urmărind emisiunile TVR am constatat că se lansa o serie întreagă de informaţii alarmante de genul apă otrăvită, elicoptere ce decolează de sub autostradă şi altele de acest gen. Pe măsură ce surveneau aceste zvonuri generalul Stănculescu intra în comunicare directă cu diverse unităţi militare dintre care unele ce aveau în pază obiective strategice. Toate zvonurile au fost infirmate, neadeverindu-se nimic din ceea ce se vehicula la TVR. Ce m-a frapat este faptul că deşi i-am sugerat generalului Stănculescu să îi informeze pe cei de la TVR că dezinformează, acesta mi-a spus că asta nu este problema noastră, că cei de la TVR sunt doar nişte proşti”.

În ceea ce-l privește pe Teodor Brateș, rechizitoriul afirmă că „probele administrate nu au reușit să demonstreze reaua credință”, motiv pentru care acesta a fost scos de sub acuzare. Între timp însă s-a revenit asupra acestei hotărîri și Brateș a fost iar inculpat.

Pe lîngă dezinformarea prin TVR, s-a făcut dezinformare prin radio și presa scrisă. Radioul a fost deasemeni ocupat de armată. Și la radio, și la presa scrisă, multe informații se preluau automat de la TVR, ori de la agenția de presă oficială Agerpres. Printre exemplele de dezinformări din presă, majoritatea corect amintite, trezește nedumerire includerea în capitolul despre inducere în eroare a folosirii într-un articol a expresiei: „Şleahta de demenţi, mincinoşi, asasini, vampiri, ticăloşi, formată din Nicolae, Elena, Nicu, Ilie, Bobu, Dincă, Postelnicu şi alţii”. Ținînd seama de cele întîmplate în perioada 16-22 decembrie 1989, epitetele folosite în acel articol sînt corecte, cu excepția celui de „vampiri” care vădit este o figură de stil.

5. Inducerea în eroare prin intermediul mass-media

Prin intermediul Televiziunii Române, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, au fost diseminate multiple dezinformări grave menite să amplifice psihoza terorismului.
La nivelul anului 1989, TVR era singura instituţie de profil, iar populaţia ţării era profund educată spre a da crezare totală informaţiilor difuzate prin intermediul acestei instituţii de mass-media. Prezumţia de autenticitate a informaţiilor difuzate de TVR era subînţeleasă, iar impactul informaţiilor transmise prin televiziune era maxim.
Prezentul subcapitol nu va conţine dezinformările grave făcute prin intermediul TVR de factorii decidenţi ai CFSN, aceste conduite fiind deja analizate. Vor fi examinate, însă luările de cuvânt televizate aparţinând acelor persoane care au contribuit, cu sau fără intenţie, la amplificarea psihozei terorismului pe întregul teritoriu al României.
În capitolul V s-a arătat că în jurul orelor 13:00 ale zilei de 22 decembrie 1989, Televiziunea Română Liberă (TVRL) a început transmisiunile „în direct”, marcând un moment unic în istoria audio-vizualului din ţara noastră. S-a arătat inclusiv cum componenţii „grupului complotist Iliescu”, înţelegând importanţa televiziunii într-o astfel de conjunctură, s-au întâlnit la sediul televiziunii, s-au adresat populaţiei, începând totodată să se organizeze pentru preluarea puterii.
Totodată, este probat că în jurul orelor 15:00 ale zilei de 22 decembrie 1989, la etajul XI al TVR, s-a instalat un Comandament Militar, ce a avut drept scop controlul şi cenzura informaţiilor ce urmau a fi difuzate prin intermediul acestei instituţii.
Într-o primă fază, vor fi sintetizate mesajele transmise populaţiei, în intervalul orar 13:00 – 15:00 al zilei de 22 decembrie 1989, adică acele mesaje existente între începutul transmisiei „în direct” şi momentul intrării în atribuţii a Comandamentului Militar.
Aşadar, în jurul orelor 13:00, din studioul 4, primul care a luat cuvântul a fost actorul Caramitru Ion. A urmat poetul Dinescu Mircea. Aceştia, înconjuraţi de revoluţionarii pătrunşi în TVR, s-au adresat pe rând poporului român, cu mesaje entuziaste, revoluţionare. Au urmat câteva momente în care s-au transmis imagini din curtea TVR, după care, tot din studioul 4, au vorbit revoluţionarii aflaţi în studio.
În jurul orelor 13:20, Caramitru Ion a revenit la microfon şi a spus: „Toată ţara este cu ochii pe noi (…) Trebuie să ştiţi că Securitatea nu a cedat încă, nu se ştie unde-i Ceauşescu. Trebuie neapărat să fim organizaţi, să fim liniştiţi (…)”.
În jurul orelor 13:30, regizorul Nicolaescu Sergiu a avut intervenţia amintită parţial în capitolul VI. I-a urmat Dinescu Mircea, cu mai multe intervenţii. Printre acestea, în jurul orelor 13:45, poetul a spus „În această clipă am aflat că la Sibiu se mai trage încă cu tunurile în popor! Facem un ultim apel către aceşti criminali, să întrerupă vărsarea de sânge”.
La scurt timp, cpt. MApN Lupoi Mihai, în ţinută militară, a spus: „Am simţit nevoia ca reprezentat al armatei, să iau cuvântul în faţa tuturor celor din ţară, în special a trupelor MI şi a trupelor MApN (…)”. Urmează câteva dialoguri relativ confuze, după care acelaşi militar a continuat şi a spus „La ora aceasta armata este alături de popor. Militarii au scos încărcătoarele din arme. Repet, din MApN niciun militar nu va trage în populaţie. Nu sunt autorizat de nimeni, pentru că nu mai există conducerea MApN (…) Suntem stăpâni pe situaţie? Suntem.(…) Fac un apel la forţele MI, indiferent de ce misiune au avut iniţial, să nu uite că la ora actuală, preşedintele ţării a fugit (…) Deci fac un apel la forţele de securitate, încă o dată, să nu mai acţioneze împotriva populaţiei.
Au urmat intervenţii succesive, transmisia televizată fiind comutată în curtea TVR. Apoi, în jurul orelor 13:55, în studioul 4, a apărut pentru prima oară „în direct” Brateş Teodor, alături de crainicul Popescu Petre.
La vremea respectivă, Brateş Teodor deţinea funcţia de adjunct al redactorului şef al Redacţiei „Actualităţi” din TVR. Practic însă, Brateş Teodor conducea această redacţie, având în vedere că şeful Redacţiei „Actualităţi” se afla de multă vreme în concediu medical. În felul acesta, se bucura de autoritate faţă de angajaţii respectivei redacţii.
Brateş Teodor a spus: „Fraţilor, vă vorbesc în numele lucrătorilor Televiziunii. Vă rog să-i apăraţi pe cei care de acum încolo o să vă spună numai şi numai adevărul, pe cei care se pun în slujba poporului. Aici avem medici care spun că este nevoie de sânge, de donatori de sânge. Să-i ajutăm pe oamenii care sunt în suferinţă! Să nu mai avem victime cum am avut până acum.”
Ulterior acestui moment, din acelaşi studio au vorbit mai multe persoane, după care, în jurul orelor 14:05, revenind, Brateş Teodor a spus: „Pentru ca Televiziunea să rămână în continuare a poporului, vă rugăm s-o apăraţi. În afară de cei care se află în curtea Televiziunii, nimeni nu mai este în jurul nostru. Este posibilă orice fel de provocare. Adresăm chemarea locuitorilor Bucureştiului, să vină aici să ne sprijine, să audă de la acest microfon numai glasul adevărului, glasul poporului! Veniţi, sprijiniţi Televiziunea! Să nu se petreacă niciun fel de provocare. Veniţi şi sprijiniţi glasul adevărului, glasul poporului.”
În jurul orelor 14:10, Roman Petre – viitorul premier, a avut intervenţia arătată la capitolul VI. Imediat după acesta, a luat cuvântul gl. Voinea Gheorghe, comandantul Armatei I-a, căruia i-a urmat gl. Chiţac Mihai – comandantul garnizoanei Bucureşti, recent întors de la Timişoara, unde a participat în mod direct la represiunea violentă a revoluţionarilor. Au continuat intervenţiile celor aflaţi în studio, iar în jurul orelor 14:15, Brateş Teodor l-a prezentat pe inculpatul Voiculescu Voican Gelu, fără să-i spună numele, amintind doar că acesta este o victimă a dictaturii. Voiculescu Voican Gelu a avut intervenţia amintită în capitolul VI.
La orele 14:25, gl.col. (r.) Militaru Nicolae, în uniformă militară, avându-l alături pe cpt. de rang I Dumitrescu (Cico) Emil, de asemenea îmbrăcat militar, a luat cuvântul şi s-a adresat mai multor generali cu funcţii importante, spunând de mai multe ori „Opriţi măcelul!” (capitolul VI).
A urmat Brateş Teodor care a spus: „Bucuria poporului nostru este nemărginită (…) Este absolut necesar ca toţi să ne păstrăm calmul, cumpătul, să nu răspundem la provocări (…)”.
La foarte scurt timp, Dumitrescu (Cico) Emil a spus: „(…) Rog pe tovarăşul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, să vină la televiziune. Trebuie tovarăşi să ne organizăm”. Apoi, au intervenit din nou regizorul Nicolaescu Sergiu, dar şi alte persoane aflate în studio.
La orele 14:45, la televiziune a apărut pentru prima oară Iliescu Ion cu discursul amintit la capitolul VI. Acesta a fost prezentat publicului de Brateş Teodor care a spus despre viitorul preşedinte că este fiu de revoluţionar.
Au urmat alte scurte intervenţii, iar în jurul orelor 14:50, din acelaşi studio, a vorbit Brucan Silviu care a îndemnat la organizare, la constituirea unui guvern care să administreze ţara, până la viitoarele alegeri populare libere.
În jurul orelor 15:00, cpt. Lupoi Mihai a precizat, fără vreo autorizare prealabilă, că armata a hotărât ca noul ministru al apărării să fie gl. (r) Militaru Nicolae şi s-a adresat trupelor ca din acel moment să asculte ordinul acestui general.
Analiza apariţiilor televizate din intervalul supus atenţiei arată în primul rând euforia firească pentru conjunctura respectivă. Majoritatea mesajelor au fost pozitive, cu excepţia intervenţiei poetului Dinescu Mircea care a afirmat că la Sibiu se trage cu tunul în popor (fără a preciza cine anume şi în ce context a avut o astfel de conduită) şi desigur a intervenţiei generalului rezervist Militaru Nicolae care a introdus în mod abrupt elementele „măcel” şi „vărsare de sânge”, acreditând idea că acestea se întâmplă chiar atunci.
Se mai constată că primul militar care a apărut în studioul 4 al TVR a fost cpt. de armată Lupoi Mihai. În mod neîntemeiat, l-a anunţat pe generalul rezervist Nicolae Militaru ca fiind noul ministru al apărării. Această afirmaţie, la momentul în care a fost făcută, a reprezentat o dezinformare gravă.
Brateş Teodor, în calitatea deţinută la momentul respectiv, a avut doar intervenţii moderate, în concordanţă cu starea euforică existentă.
Realitatea istorică a demonstrat că foarte multe persoane dintre cele care au vorbit la TVR în acest interval de două ore, s-au regăsit ulterior în funcţii importante ale statului român. Este vorba despre Iliescu Ion, gl. col. (r) Militaru Nicolae, Roman Petre, Dumitrescu Emil, generalii Chiţac Mihai şi Voinea Gheorghe, Nicolaescu Sergiu, Mihai Lupoi, Caramitru Ion. La rândul său, Brucan Silviu avea să devină un factor de decizie al CFSN.
La orele 15:00, în biroul adjunctului directorului TVR (etajul XI), s-a instalat un grup militar de control şi cenzură a informaţiei ce urma a fi difuzată prin această instituţie. Comandamentul Militar a fost condus de gl. (r) Nicolae Tudor, impus în această funcţie de gl. lt. Stănculescu Atanasie Victor (ministrul apărării în acel moment), adjuncţii acestuia fiind cpt. de rang I Dumitrescu (Cico) Emil şi col. Oană Florea Marin. Primul militar care şi-a început activitatea în acest loc a fost cpt. de rang I Dumitrescu (Cico) Emil. Despre acesta, fostul ministru al apărării Olteanu Constantin a afirmat că a fost colaborator al serviciului de informaţii al armatei URSS – GRU.
Totodată, este probat că în coordonarea activităţilor desfăşurate la TVR s-a implicat şi Brucan Silviu, începând cu 22 decembrie 1989, având în vedere că în trecut a deţinut funcţia de director general adjunct al Radio-Televiziunii Române, în intervalul 1962-1966.
În faţa Comisiei Senatoriale, dosar nr. 111/J.I.4 (Stenograma nr. 67 din 21.03.1994), Dumitrescu (Cico) Emil a arătat următoarele: „La 22 decembrie 1989, eram în uniformă, am intrat în această clădire (CC), am intrat pe geamul lateral (…) Mi s-a spus că sus se află Verdeţ, Dăscălescu şi ceilalţi (…) Mi-am dat seama că pentru ca lucrul să fie viabil, trebuie pusă mâna pe Radio şi Televiziune. Am plecat la televiziune, unde soldaţii de la poartă nu m-au oprit, cred că era ora 12:20 (…) Primul pe care l-am întâlnit la televiziune a fost directorul Petre Constantin, care a spus de la început că este de partea revoluţiei. Am urcat cu el la etajul XI şi atunci prima reacţie a fost că trebuie ca cineva să canalizeze această masă de oameni şi eu am fost primul care s-a gândit atunci la domnul Iliescu (…) Fiind militar, mi-am dat seama că dacă într-o răscoală nu pui mâna pe televiziune şi radio, ca să poţi comunica, eşti terminat. Din structura mea de militar mi-am dat seama că acest lucru e de mare importanţă (…) Spre seară a sosit acolo şi generalul Tudor care era în rezervă (…) Pe post am apărut cam de 4 ori”. Întrebat fiind de senatorul Gabrielescu Valentin dacă Brateş Teodor a primit de la comandamentul militar al TVR informaţiile cu privire la apa otrăvită, terorişti, elicoptere, arabi etc., Dumitrescu (Cico) Emil a răspuns: Da, dânsul era jos şi noi eram la etajul XI unde suna toată lumea. Aveam nouă curieri. Foarte multe din aceste informaţii veneau pe TO (telefonie operativă) (…) Între noi, cei de la etajul XI şi domnul Brateş erau curieri, iar la un moment dat Brateş a întrebat dacă nu trebuie selectat ce dă pe post şi i-am spus să aprecieze şi el ce dă şi ce nu dă (…) Mesajele se primeau la etajul XI. Aceste mesaje cuprindeau tot felul de lucruri, că apa a fost infestată, că ies terorişti din canale, că dintr-un coşciug s-a ridicat capacul şi unul a tras cu automatul. Când s-a spus că apa e infestată, domnul Brateş a întrebat dacă şi pe asta să o dea şi dacă nu e bine să facem analize? Eu i-am zis că până se face analiza, până vine rezultatul, ce se întâmplă dacă mor oamenii? Am încercat să verific mesajele care se refereau la armată. Sunam la MApN, iar ei spuneau că poate mesajele erau de la „Operaţii” sau din altă parte şi ne plimbam aşa”.
Gl. (r) Nicolae Tudor a declarat în faţa Comisiei Senatoriale, dosar nr. 215/J.I.4 (Stenograma nr. 84 din 25.04.1994) următoarele: „La 22 decembrie 1989 m-am dus la televiziune (…) Mi-am dat jos paltonul care era peste hainele militare şi cu ţinuta de general am mers spunând lumii că armata este cu poporul (…) Mi-am asumat răspunderea pazei acestui obiectiv, fiind militar, ca fost comandant al unei divizii de tancuri. Ştiam cum trebuie organizat şi ce trebuie făcut (…) Iniţial am fost în studioul 4, apoi am ieşit în curte să organizez paza (…) Ulterior, au început să apară elemente militare, a apărut şi col. Oană cu un transportor blindat (…) M-a căutat gl. Stănculescu care mi-a spus să iau în subordine toate elementele militare care sunt acolo şi să răspund. Mă cunoştea foarte bine (…) I-am numit locţiitori pe Oană şi pe Cico Dumitrescu, le-am dat indicativele Ion II şi Ion III. Le-am dat aparate de radio portative (…) Acolo se primeau nişte telefoane, unde eram, în birou, că apa e otrăvită, canale şi subsoluri, toate acestea erau trecute pe bileţele. Am strâns aceste hârtii într-un sac şi am dat dispoziţia să fie informat Marele Stat Major.(…) Marea majoritate a bileţelelor trecea prin mâna lui Cico Dumitrescu, care se lipise de telefon, la etajul XI şi nu mai pleca de acolo (…) Preocuparea mea a fost să scriem informaţiile ce trebuiau triate, într-un registru, pentru MStM şi acesta urma să ia măsurile cuvenite”. Întrebat fiind de senatorul Gabrielescu Valentin „În acest timp, dvs. aveaţi comunicare cu MStM, prin telefon?”, gl. Nicolae Tudor a răspuns Da, sunam şi eu şi Cico Dumitrescu, mai suna şi col. Răgălie, la Direcţia Operaţii. Eu tot timpul m-am simţit subordonat armatei, pentru că armata este cea care a luat măsurile de organizare a apărării televiziunii (…) Am primit ordine de la ministrul Stănculescu, altfel nu aş fi rămas acolo, m-aş fi mulţumit cu atitudinea mea de revoluţionar şi plecam acasă”.
Tot în faţa Comisiei Senatoriale, dosar nr. 99/J.I.4 (Stenograma nr. 57 din 07.03.1994) Roşiianu Cornelius, angajat TVR, a spus: „Bileţele, comunicatele, ştirile cu apa otrăvită, teroriştii în tunele, veneau de la etajul XI sau pe telefon, nu ştiu cine era la etajul XI. La un moment dat, se adunaseră acolo cei mari, foarte importanţi şi care se pricepeau la toate şi începuseră să ne dea telefoane până când s-a zis gata, de la etajul XI nimic! (…) Brateş primea de sus nişte bileţele (…) Militarii au făcut ei acolo sus un comandament. Era vorba de col. Oană, gl. Tudor, şi ei ne transmiteau ca adevărate ştirile pe care noi trebuia să le dăm în emisie, le treceau prin filtrul lor (…) La un moment dat, am spus că nu mai dăm ştiri fel de fel şi dacă s-a format un comandament, să dăm pe post ce ne dau ei şi să treacă pe la ei, prin filtrul lor. Pentru că s-a spus că sunt foarte multe dezinformări, noi nu eram specialişti. Întrebat fiind de către senatorul Gabrielescu Valentin „De unde a apărut treaba asta cu securişti-terorişti? Pentru că terorişti or fi fost, nu i-am văzut noi, dar acolo s-a spus nu doar terorişti, ci securişti-terorişti?”, Roşiianu Cornelius a răspuns „S-a făcut o asociere, s-a mers mult timp pe această asociere de securist-terorist, dar nu ştiu să vă spun cine a introdus acest termen pentru a crea o anumită opinie, în această chestiune trebuie mers la esenţă, la factorul care a declanşat”.
Brucan Silviu, Comisia Senatorială, dosar nr. 249/J.I.4 (Stenograma nr. 42 din 08.02.1994) – „La 22 decembrie, pe la prânz, m-am dus la televiziune. I-am întâlnit pe Iliescu, Roman, Militaru şi ceilalţi. Am făcut şi o mică declaraţie la televizor prin care atrăgeam atenţia că problema cea mare este organizarea, disciplina, ca să reuşim. Având experienţă în materie de televiziune, m-am ocupat în mod special să punem o oarecare ordine, toţi voiau să apară şi să facă declaraţii, mulţi au şi reuşit. Împreună cu directorul de atunci, am încercat să punem ordine, a fost foarte greu”.
Din momentul instalării Comandamentului Militar al TVR (orele 15:00) şi începerea exercitării atribuţiilor de cenzură a informaţiei, în studiourile 4 şi 5 ale TVR, în toată ziua de 22 decembrie şi în zilele următoare, pe lângă cei aflaţi deja aici, au continuat să sosească şi să se adreseze naţiunii, foarte multe persoane de diferite categorii sociale. Au luat cuvântul în mod succesiv, ofiţeri ai MI, MApN şi DSS. La fel au făcut-o şi diverse personalităţi din lumea cultural- artistică,politicieni, foşti nomenclaturişti, sportivi, ingineri, ziarişti, clerici (inclusiv Patriarhul Teoctist ) şi mulţi alţii. Pe lângă aceştia, la TVR au sosit în repetate rânduri reprezentanţii CFSN, după cum s-a arătat deja pe cuprinsul prezentei lucrări. Toate aceste apariţii televizate, pot fi analizate prin vizionarea HDD, solicitat de la TVR şi ataşat dosarului.
Analiza acestui material video, demonstrează că începând cu orele 15.30 ale zilei de 22 decembrie 1989, prin intermediul televiziunii au început să fie diseminate treptat o multitudine de informaţii dovedite ulterior ca fiind false, informaţii cu caracter profund alarmist, apte a induce starea de psihoză generalizată în rândul tuturor celor care priveau la televizor. Începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie şi culminând cu cele trei zile care au urmat, prin intermediul TVR, de acum controlată militar, s-a inoculat existenţa celor două tabere aparent angrenate într-un adevărat război.
Au existat foarte multe astfel de informaţii. În cele ce urmează, vor fi amintite doar unele, relevante pentru intervalul 15.30 – 17.30, adică perioada imediată de după începerea activităţii comandamentului militar al TVR.
Brateş Teodor, în mod succesiv, a spus următoarele: „Vă rugăm, în interesul nostru al tuturor, să dăm dovadă de calm, de înţelepciune, să nu credem toate balivernele prin care foarte mulţi securişti, care nu mai sunt securişti, că au fost daţi afară de popor, încearcă să facă provocări. Aflăm că mulţi securişti s-au dezbrăcat de hainele lor şi se dedau la jafuri, ca să compromită poporul.” ~ „Primim permanent comunicări (…) Sigur nu avem posibilitatea să le verificăm autenticitatea (…) Dar vă rugăm să fiţi atenţi (…) Se spune că elementele acestea duşmănoase, securiştii, au otrăvit apa la Sibiu, la Timişoara (…)” (Imediat după finalul acestei intervenţii, regizorul de studio a titrat cu caractere mari Apa este otrăvită la Sibiu, Timişoara”) ~ „Stimaţi telespectatori, toţi cei care ne auziţi, toţi cei care sunteţi în studio (…) Am auzit că au pus bombe, aici în Televiziune, să sărim în aer. O să fim şi noi toţi, cei de faţă, victimele terorii (…)” ~ “Vreau să vă spun că am mai primit informaţii în legătură cu apa (…) Fiţi atenţi (…) Elemente criminale au otrăvit apa în anumite zone (…) Să nu se bea (…) Fiţi atenţi la copii, să nu-i ucidem noi.” ~ „Numai că trebuie atenţie, că primim o informaţie, în coloane blindate se îndreaptă detaşamente de terorişti (…) Aceste detaşamente criminale se îndreaptă spre clădirea Radio-Televiziunii” ~ „Linişte, linişte, teroriştii se îndreaptă spre televiziune, armata să îşi facă datoria!” ~ „Vreau să vă informăm că la Sibiu unităţile militare cer ajutor de urgenţă, aviaţia, cine poate să ajute ca să nu continue măcelul” ~ „ Uitaţi, acum primim o comunicare. Este nevoie de un elicopter la Hunedoara, la spitalul municipal,cu sânge.” ~ „De la Sibiu continuă să sosească veşti alarmante (…) elemente ceauşiste din fosta miliţie încearcă să se apropie de capitală, Armata să treacă la acţiune .Aceasta e voinţa poporului!”

Brateş Teodor nu a fost singura persoană care în acest interval de timp a diseminat acest gen de informaţie. De exemplu Cazemir Ionescu, printre altele a spus: „O coloană blindată, motorizată se îndreaptă spre Piteşti pentru a ocupa punctul atomic, rafinăria, rezervoarele de cianură, barajul de la Curtea de Argeş! Odată cu căderea acestor puncte, oraşul Piteşti poate să dispară complet de pe harta ţării! Cerem armatei să intervină!” La rândul său ofiţerul MApN Oprean Marius a precizat: „Dragi prieteni, sunt lt. col. Oprean Marius din armata română (…) Sunt aici cu aprobarea şefilor mei şi a locţiitorului tovarăşului general Stănculescu. Fac apel către toţi lucrătorii din industria alimentară, din Bucureşti şi din provincie, să-şi îndeplinească misiunea pe care o au (…) De asemenea, având în vedere situaţia cu apa, până când se vor face analizele, să bage cantităţi mari de apă minerală, de răcoritoare, de bere şi vinuri slabe (…) Să nu se consume apă sub nicio formă în toată ţara!”
Nu toate apariţiile televizate din acest interval au fost de natură a induce panica. Gl. Guşă Ştefan, proaspăt reîntors de la Timişoara, a avut câteva intervenţii televizate. Acesta a spus: „Ordon, către toate unităţile militare din ţară! Toate unităţile şi subunităţile intră în cazărmi. Nu se deschide foc în nici un fel de situaţie împotriva oamenilor (…) Este nevoie de linişte în toată ţara (…) Cer multă raţiune din partea tuturor cetăţenilor. Încercaţi să deblocaţi străzile, încercaţi să deblocaţi pieţele, pentru a putea să reluăm cursul normal al vieţii, aprovizionarea populaţiei, aprovizionarea copiilor, a şcolilor, pentru ca totul să- şi reia viaţa normală. E nevoie de linişte, vă rog să deblocaţi întreprinderile, rog oamenii cinstiţi, rog toţi comandanţii să ia măsuri pentru pază, să ia măsuri pentru că vor face subunităţi pentru aprovizionarea populaţiei şi pentru apărarea unor obiective. Fac un ultim apel şi rugăminte la populaţie, la cetăţeni, fraţilor (…) Lăsaţi căile deblocate, manifestarea dumneavoastră este firească, dar acum vă rog din suflet să punem ordine”. A mai afirmat: „Toţi militarii mă cunosc (…) Fac apel la gândirea dumneavoastră, la raţiune, toată lumea în cazărmi (…) Şcolile militare din Sibiu, imediat intră toate în cazărmi. Alte unităţi din Sibiu, imediat intră în unitate, în cazărmi. Nu se trage absolut niciun foc!”
În intervalul următor, transmisiunile din studiourile 4 şi 5 au alternat cu transmisiuni din Piaţa Palatului, în centrul atenţiei fiind balconul fostului CC al PCR de unde diverse personalităţi, dar şi revoluţionari, s-au adresat mulţimii din piaţă. Desigur, o atenţie deosebită s-a acordat discursurilor ţinute de liderii FSN. În jurul orelor 18.30 a început transmiterea „în direct” a canonadei declanşată în perimetrul dintre sediul CC şi Palatul Regal. Despre acest episod s-a vorbit pe larg în subcapitolul precedent. Din acel moment, dar cu precădere în zilele de 23, 24 şi 25 decembrie 1989, informaţiile cu caracter militar difuzate prin TVR au indus idea existenţei unui adevărat război purtat între MApN, poporul român şi liderii CFSN pe de o parte şi forţele securist-teroriste fidele fostului preşedinte , pe de altă parte. Au fost diseminate multiple astfel de informaţii, toate false. Astfel, s-a contribuit, alături de conduitele de la vârful decizional al CFSN şi vârful decizional al MApN, la accentuarea psihozei terorismului, cu consecinţele cunoscute. Prin intermediul TVR , populaţia a fost ţinută constant într-o adevărată stare de groază, fiind anunţat obsesiv că în Bucureşti şi marile oraşe din România terorist-securiştii desfăşoară acţiuni care pun în pericol viaţa şi integritatea populaţiei. Pentru credibilitate, s-a prezentat chiar şi un obiect electronic despre care s-a spus că este o bombă pusă în sediul TVR , evident de securist-terorişti. Dispozitivul era în realitate alarma electronică a unei uşi. Totuşi , pentru a da forţă dezinformării , s-a apelat la un colonel-inginer activ al MApN, Coltz Gheorghe, care a confirmat „în direct” că este vorba despre un dispozitiv exploziv. Acest ofiţer a fost audiat la sediul SPM în data de 04.05.2018 (vol. V – Declaraţii, f. 157-166) declarând următoarele: „În decembrie 1989, eram ofiţer activ, cu gradul de colonel inginer şi ocupam funcţia de cercetător principal I, în cadrul Institutului de Cercetări Chimice de Chimie Militară sub autoritatea Ministerului Apărării Naţionale (…) Am solicitat celor din paza TVR să ia legătura cu Cico Dumitrescu pentru a îl anunţa că sunt la intrare. Nu mai reţin exact, dar cred că a trimis pe cineva după mine. Am fost condus la etajul 11, unde se afla Cico Dumitescu (…) Acesta mi-a spus să rămân şi pot să-l ajut, în sensul că voi răspunde la un telefon aflat într- unul din birourile alăturate.(…) In acele zile, la sediul Televiziunii, au început să fie aduse diferite obiecte găsite în zonă şi considerate suspecte (antene parabolice, aparate de radio, diferite componente electronice), care erau depozitate într-o încăpere. Acestea erau gestionate de un general, care cred că se numea Tudor şi nu aş putea să precizez dacă era activ sau în rezervă. La un moment dat, am fost solicitat, de către unul dintre cei care păzeau una dintre porţile secundare, să luăm aparatele aduse de populaţie. Îmi amintesc că era o cameră de filmat nou-nouţă, un dispozitiv electronic la care erau ataşate două baterii, precum şi altele, despre care nu îmi amintesc exact. În raport de experienţa personală, cunoşteam că în orice obiect poate fi disimulat un dispozitiv exploziv, acesta fiind motivul pentru care am apărut personal pe post, încercând să explic populaţiei că exista cineva care poate verifica astfel de situaţii. (…) Nu îmi amintesc cine mi-a solicitat să apar pe post cu dispozitivul respectiv. Nu am avut nicio discuţie prealabilă legată de ceea ce urma să spun. Am vorbit despre dispozitivul pe care l-am prezentat ca fiind unul exploziv, deşi ulterior, s-a constatat că era o încuietoare electronică, intenţia fiind aceea de a linişti lumea, în sensul că în Televiziune lucrurile sunt sub control şi există oameni de specialitate care fac verificări. În raport de experienţa personală şi de cunoştinţele acumulate, am intenţionat să transmit ideea că orice bun poate fi transformat într-un dispozitiv exploziv, inclusiv o cutie de chibrituri”. Se poate constata că explicaţiile oferite de acest martor (ofiţer MApN) sunt de-a dreptul hilare.

Probatoriul administrat arată că multiplele dezinformări exercitate prin TVR , toate după orele 15.00 ale zilei de 22 decembrie 1989, s-au petrecut sub mandatul şi responsabilitatea Comandamentului Militar al TVR. Acest organism militar a avut tocmai scopul de a tria informaţiile false de cele adevărate. Evidenţa arată că această triere s-a făcut cu rea credinţă, dar nu independent, ci în deplină colaborare cu MApN. Factorii decizionali ai MApN au fost într-o permanentă legătură cu militarii de la etajul XI al TVR. Probatoriul ante-invocat arată că ofiţerii Direcţiei Operaţii din MStM al Armatei erau în legătură permanentă cu etajul XI al TVR. Or, această direcţie era condusă de gl. Eftimescu Nicolae, al cărui comportament a fost dovedit ca fiind criminal.
Totodată, însuşi gl.lt. Stănculescu Atanasie Victor era la curent cu ce se întâmplă la TVR , iar aceasta o demonstrează martorul Montanu Mihail (sediul SPM, 07.02.2017 – vol.I – Declaraţii, f.36-47), reprezentant al CFSN la MApN, începând cu 22 decembrie 1989, orele 16:00. Acesta a spus că „Până la 26 decembrie 1989, împreună cu generalul Stănculescu am fost implicat în diverse activităţi (…) Urmărind emisiunile TVR am constatat că se lansa o serie întreagă de informaţii alarmante de genul apă otrăvită, elicoptere ce decolează de sub autostradă şi altele de acest gen. Pe măsură ce surveneau aceste zvonuri generalul Stănculescu intra în comunicare directă cu diverse unităţi militare dintre care unele ce aveau în pază obiective strategice. Toate zvonurile au fost infirmate, neadeverindu-se nimic din ceea ce se vehicula la TVR. Ce m-a frapat este faptul că deşi i-am sugerat generalului Stănculescu să îi informeze pe cei de la TVR că dezinformează, acesta mi-a spus că asta nu este problema noastră, că cei de la TVR sunt doar nişte proşti.
Deşi la MApN se ştia despre dezinformarea deosebit de periculoasă lansată prin intermediul TVR, nu s-a luat nicio măsură de contracarare, cu toate că o astfel de măsură imediată se putea şi trebuia luată, din moment ce televiziunea era sub total control militar.
Analizată din perspectivă generală, atitudinea comenzii MApN este firească, pentru că în decembrie 1989, vârful decizional al MApN a coordonat inducerea în eroare, iar dezinformările prin TVR au reprezentat o componentă a inducerii în eroare. În acelaşi timp, conduita MApN a fost acceptată de factorii de decizie ai CFSN.
Prin declaraţia de suspect (sediul SPM, 29.11.2018 -vol. IV – Declaraţii, f.166-173), Brateş Teodor a spus: „(…) Intensificarea informaţiilor alarmante venite din ţară a făcut ca să-l rog pe Bebe Ivanovici să se ducă la etajul 11 al TVR unde aflasem că erau mai mulţi militari, printre care Emil Dumitrescu, generalul Tudor şi lt. col. Oană. Urmare acestui demers, Emil Dumitrescu a coborât în Studioul 4, iar noi, cei de acolo i-am transmis, ca din acel moment, toate informaţiile cu caracter militar să fie verificate şi eventual cenzurate de militarii situaţi la etajul XI. Despre aceştia ştiam că se află în legătură cu MApN şi, astfel, pot discerne între informaţiile reale şi cele false. Am instituit de comun acord un sistem de circulaţie a informaţiilor prin aceea că trei revoluţionari de încredere au fost cei care, în mape, aduceau şi transmiteau informaţiile cu caracter militar. Drept urmare, tot ce am transmis, după aceea, din Studioul 4 a fost în prealabil avizat de militarii de la etajul XI. Nu am avut niciun motiv să pun la îndoială informaţiile primite prin acest circuit. Cu toţii am fost de bună credinţă atunci când am intervenit pe post. Îmi amintesc un moment, în jurul orelor 16:00, când Emil Dumitrescu a venit cu ştirea conform căreia apa ar putea fi otrăvită la Sibiu şi Timişoara. L-am întrebat cum se poate verifica o astfel de informaţie, dacă s- au făcut analize privind calitatea apei. Emil Dumitrescu a replicat că o eventuală analiză a apei ar dura prea mult, iar dacă informaţia se dovedeşte a fi adevărată pericolul este iminent şi că nu se poate asuma un astfel de risc. Revoluţionarii prezenţi au fost de acord cu Emil Dumitrescu şi mi-au impus să difuzez acea informaţie în scop preventiv. Mai mult, a luat cuvântul lt.col. Opran Marius care, în calitate de specialist, s-a adresat lucrătorilor din cadrul industriei alimentare cu anumite indicaţii şi sfaturi pe această temă”.
Declaraţia se armonizează cu precedentele declaraţii. Probele administrate nu au fost apte a demonstra reaua credinţă a lui Brateş Teodor cu privire la informaţiile pe care le-a diseminat. Suspiciunea iniţială la adresa acestuia nu a devenit certitudine de vinovăţie având în vedere că argumentele aduse în apărare au fost solide, fiind confirmate de probe. Nu s-a probat vreo relaţie ocultă a acestuia cu vreo structură militară internă sau externă, cu „grupul Iliescu” sau cu Brucan Silviu de exemplu, care să justifice eventual un comportament intenţionat viciat. Desigur, i se poate reproşa că, având în vedere vasta sa experienţă profesională, funcţiile deţinute, trebuia să manifeste mai multă atenţie cu privire la afirmaţiile sale, dar o astfel de acuzaţie nu are legătură cu infracţiunile împotriva umanităţii.
Pe cale de consecinţă, faţă de suspectul Brateş Teodor se va dispune soluţia de clasare.
Privitor la cpt. de rang I (r) Dumitrescu (Cico) Emil s-a arătat că, îmbrăcat în uniforma armei „marină”, a transmis la 22 decembrie 1989, în direct, mesajul: „Dragi colegi ai promoţiei 1958, vă vorbeşte cel care a fost pentru voi Cico, cel care a venit în Marina Română împreună cu voi…rog pe tovarăşul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, să vină la Televiziune. Trebuie tovarăşi, să ne organizăm (…)”. Această intervenţie trebuie privită în contextul preexistenţei „grupului Iliescu” Revine în atenţie declaraţia martorului Olteanu Constantin, fost ministru al apărării, care a precizat: „În perioada cât am fost ministru al apărării cadrele Serviciului de Contrainformaţii mi-au adus la cunoştinţă faptul că Emil (Cico) Dumitrescu era colaborator al unui serviciul secret străin, mai precis GRU. Nu am aflat mai multe în acest sens, însă ulterior, în timpul mandatului de primar al capitalei Emil Cico Dumitrescu m-a vizitat solicitându-mi să îl ajut într-o problemă avută de fosta soţie. Cu această ocazie, Emil Cico Dumitrescu mi-a spus că se întâlneşte cu Ion Iliescu pe care îl cunoaşte, relativ bine”.
În aceeaşi zi, în jurul orelor 24.00, cpt.de rang I Dumitrescu (Cico) Emil, în continuare în ţinută militară, a transmis următorul mesaj: „Comandanţi ai unităţilor Ministerului Apărării Naţionale din oraşele Târgovişte, Râmnicu Sărat, Buzău, Focşani, Galaţi, Brăila, vă transmit ordinul şefului Marelui Stat Major, gl. Guşă Ştefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptaţi unităţile dumneavoastră către Bucureşti, pentru apărarea următoarelor puncte: Ministerul Apărării Naţionale, Academia Militară şi unităţile dispuse pe bulevardul Artileriei”.
Pe de o parte, este probată intervenţia inculpatului prin care, fără drept, a adresat chemarea ca anumite unităţi militare să se deplaseze spre Bucureşti. Dezinformarea este evidentă având în vedere că ofiţerul a afirmat că ordinul a fost transmis de şeful Marelui Stat Major, gl. Guşă Ştefan, ordin negat constant, ulterior de către cel din urmă. Inclusiv gl. (rez) Tudor Nicolae în Stenograma din data de 25.04.1994 afirmă că „Nu l-a împuternicit nimeni, numai prostii făcea!(…) Minte, Marele Stat Major ar fi dat el ordine, că el era îndreptăţit să facă acest lucru. Nu l-am cunoscut înainte, ci acolo, la Televiziune şi mi-a dat brânci din faţa camerelor de luat vederi. Nu avea nici dreptul, nici căderea, nici rolul”.
Gl. lt. Guşă Ştefan (Comisia Senatorială, dosar nr. 241/J.I.4, Stenograma nr. 3 din 21 septembrie 1993) a arătat că „(…) Pe urmă a fost marinarul care nu ştiu, mi se pare Cico Dumitrescu îl cheamă, nu-i era locul acolo, dar mulţi au vrut să intre în istorie. Şi au intrat în aşa hal că istoria asta s-a lăsat cu nişte sânge (…) Din păcate, poate că nu au vrut să o facă, dar au greşit. În primul rând, că s-a creat acea spaimă. Pentru că apărând pe ecran şi cerând Galaţiul să vină la Bucureşti, ce-şi închipuiau cei din ţară, că Bucureştiul e terminat. E distrus. Eu când am văzut unele secvenţe, inclusiv imaginea de la televiziune, am crezut că oamenii ăştia sunt morţi”. Remarca generalului cu privire la efectele chemării prin intermediul TVR a unităţilor militare din teritoriu este pertinentă.
Pe de altă parte, probele administrate îl plasează fără dubiu pe acest inculpat ca având o funcţie de comandă în cadrul Comandamentului militar instalat la etajul XI al TVR. Din această postură, fiind în legătură cu MApN, ofiţerul a controlat în mod direct informaţiile false şi deosebit de grave ce au fost difuzate pe postul de televiziune.
Acceptând funcţia de conducere în cadrul Comandamentului Militar de la TVR, inculpatul şi-a asumat inclusiv responsabilitatea pentru informaţiile difuzate.
La data de 4 februarie 1990, ofiţerul a fost înaintat la gradul de contraamiral şi ulterior la cel de viceamiral.
Aşa fiind, conduitele inculpatului Dumitrescu (Cico) Emil, care cu intenţie, prin apariţiile sale televizate din data de 22 decembrie 1989 şi activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, a contribuit în mod direct la manifestarea inducerii în eroare existentă în intervalul 22 – 30 decembrie 1989 (principala cauză a 853 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a 489 de persoane şi a vătămărilor psihice), întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor contra umanităţii prev. de art.439 lit. a, g, i şi k C.p.
Inculpatul Dumitrescu (Cico) Emil a decedat la data de 17 ianuarie 2019, în timpul efectuării urmăririi penale, faţă de această situaţie urmând a se dispune în consecinţă.

***

Un impact major, începând cu orele 13:00 ale zile de 22 decembrie 1989, l-au avut şi emisiunile Radiodifuziunii Române. La fel ca în cazul TVR, sediul central al Radioului a fost ocupat de revoluţionari care, într-o primă fază şi-au manifestat în mod liber entuziasmul pentru momentele respective. Treptat, însă, atmosfera s-a tensionat, astfel încât, din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, informaţiile diseminate prin radio au fost de acelaşi gen ca în cazul celor existente la TVR, în sensul acţiunilor ostile ale securist-teroriştilor, a unui adevărat război purtat în capitală şi în marile oraşe ale ţării între cele două tabere aparent duşmane. Tot din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, sediul central al instituţiei a fost ocupat militar şi s-a aflat în permanenţă sub protecţia MApN. Informaţiile difuzate prin TVR au fost preluate şi retransmise populaţiei de către Radiodifuziune. Toate comunicatele CFSN au fost transmise, în mai multe rânduri, prin intermediul radioului. Pe cale de consecinţă, inclusiv prin emisiunile de radio, a fost amplificată psihoza terorismului.
La dosar se află în integralitatea lor, pe suport electronic, emisiunile Radiodifuziunii Române, existente în intervalul 22-31 decembrie 1989 (volumul „Emisiuni Radio”)

***

Presa scrisă centrală a contribuit la amplificarea psihozei terorismului. Dacă până la data de 22 decembrie 1989, publicaţiile centrale au fost aservite regimului Ceauşescu Nicolae, după această dată şi-au schimbat orientarea, acceptând imediat noua conducere politico-militară a României. Prin titlurile publicate începând cu 23 decembrie 1989, unii jurnalişti au contribuit la amplificarea psihozei terorismului prin prezentarea într-un mod nereal a evenimentelor desfăşurate în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării. În cele ce urmează vor fi evidenţiate unele titluri şi articole, relevante pentru a ilustra modul în care, prin presa scrisă centrală, a fost indusă în eroare opinia publică. Toate articolele de presă despre care s-a făcut vorbire în prezentul rechizitoriu pot fi analizate la vol. III – Documente, pag.1-120.
„România Liberă”, 24 decembrie 1989, a prezentat titluri precum „Reportaj prin foc şi sânge” sau „Acum ori niciodată!”. Acest din urmă articol a avut următorul conţinut: „Abia scăpat cu viaţă din crâncenele lupte cu teroriştii de la TVR, aflu că forţe mercenare străine, instruite şi echipate pentru a ucide oameni paşnici, cascadori ai asasinatelor, au atacat cu elicoptere oraşele româneşti şi continuă să dea lovituri neamului şi libertăţii. Alături de ei mai acţionează rămăşiţele trupelor neloiale de securitate care încă nu s-au predat. Căci grupuri de terorişti apar de pretutindeni în timp ce numărul eroilor noştri creşte. Acum, sediul ziarului nostru este atacat, iar noi, ziariştii suntem pregătiţi să ne apărăm cu armele. Mai vin şi alte veşti, o coloană de tancuri duşmane caută să ocupe aeroportul Băneasa. Ostaşii noştri sunt angajaţi în luptă. Se aud bubuituri îngrozitoare (…) Între timp sosesc şi alte veşti. Mercenarii străini au bombardat blocuri din oraşe, din provincie, pentru a-i sili pe oameni să iasă afară, ca apoi să-i poată ucide pe străzi, cu rafale de mitraliere. Este, poate, cel mai hidos episod al răzbunării bestiale pusă la cale de tiranul detronat. Alte ştiri spun că fostul dictator are conturi de milioane de dolari în băncile din străinătate, din ele finanţează mercenarii” – articol semnat de Simion Buia.
„Scânteia Poporului”, 24 decembrie 1989, a titrat pe prima pagină, integral, cu majuscule: „DUŞMANII ŢĂRII, TRĂDĂTORII POPORULUI. MAI UCIGAŞI DECÂT UCIGAŞII, MAI VANDALI DECÂT VANDALII!”. Sub acest titlu a apărut textul: „Capitalei patriei noastre îi este dat să trăiască momente dramatice, momente care cer mobilizarea tuturor energiilor pentru a răpune fiara încolţită, ajunsă la gradul maxim de turbare. Securişti fanatici, slugile oarbe ale fostului dictator, nu se dau în lături de la nimic. Îşi dau acum măsura deplină a caracterului lor de trădători, de infami ucigaşi, ucid unde pot oameni, dau foc clădirilor, pun explozibile, se dedau la crime incalificabile (…) Bandele de securişti nu vor să cedeze poziţiile, visând la păstrarea privilegiilor, sperând într-o minune. Pentru acesta, nu se dau în lături de la nicio fărădelege, recurgând la acte tipic fasciste, trăgând fără alegere nu numai în ostaşii armatei noastre, ci şi în populaţia civilă, în femei, în copii, mărind numărul jertfelor, în special din rândul tineretului (…)”.
Aceeaşi publicaţie, în aceeaşi zi, publica titluri precum Ultima zvârcolire a mercenarilor unui tiran” sau „Masacrele abominabile ale ucigaşilor fanatici.
„Tineretul Liber”, 24 decembrie 1989, titra pe prima pagină „Călăii Ceauşescu au fost prinşi! – Şleahta de demenţi, mincinoşi, asasini, vampiri, ticăloşi, formată din Nicolae, Elena, Nicu, Ilie, Bobu, Dincă, Postelnicu şi alţii, va apare în faţa dreptei judecăţi a poporului român”. Lângă acest titlu a apărut articolul „Moarte buldogilor mârşavi, mercenarilor terorişti – 24 de ore de lupte grele: Armata şi trupele MI, luptă cu teroriştii fanatici, fideli fostului tiran. Cinism: în Piaţa Palatului, vineri seara, poporul a fost atacat, noi martiri au căzut pe altarul luptei pentru liberate. Un terorist ridică un steag alb, dar în loc să se predea scoate pistolul automat de sub scurtă şi-l descarcă în trupurile manifestanţilor. Cinism: prins pe acoperişul televiziunii în timp ce trăgea în cei din curte, un zdrahon din trupele speciale minte că din pistolul său nu s-a tras niciun glonţ. Trăsese în schimb cu puşca mitralieră. Cinism: am urmărit timp de mai multe ore pentru a descoperi de unde trag teroriştii în adolescenţii cu piepturile goale. Sunt atât de bine îndrumaţi, încât nu se poate afla nici măcar locul de unde pleacă gloanţele ucigaşe. Cinism: pentru a putea înfometa şi umili o ţară întreagă, fostul dictator a crescut o armată de buldogi mârşavi, asasini plătiţi, mercenari odioşi, care decimează floarea tineretului nostru”. Articolul este însoţit de o fotografie ce prezintă două cadavre. În aceeaşi publicaţie a apărut articolul „Asasinii strivesc corola de minuni a copilăriei” cu textul „Într-un bloc de pe strada Ştirbei Vodă, vineri spre sâmbătă dimineaţa, a fost împuşcat de terorişti un băieţel în vârstă de o lună. Teroriştii s-au urcat pe acoperişul casei de vis-a-vis şi au tras în locuinţele oamenilor paşnici. Unul din gloanţe a străpuns fereastra camerei. Acestui copil, care continua să viseze în leagănul său, în larma gloanţelor, în zgomotul elicopterelor care se învârteau deasupra oraşului. Visul lui a fost întrerupt. Într-o casetă s-a făcut următorul anunţ: „Cetăţeni! Daţi dovadă de vigilenţă şi urmăriţi cu atenţie pe cei care intră în blocurile în care locuiţi. Terorişti ce seamănă groaza caută să dea impresia că ar fi în număr foarte mare, intrând în clădiri, trăgând de acolo şi apoi fugind.
„România Liberă” din 25 decembrie 1989, titra pe prima pagină „Bandiţii n-au o viaţă lungă” cu textul „În Bucureşti luptele cu teroriştii continuă. Mârşăvia fără margini a acestor elemente, educate într-un spirit ceauşist, se arată acum poporului nostru şi lumii întregi cu maximă claritate. Da, aceste fiare nu numai că sunt în stare de orice, dar şi săvârşesc orice! Atât în capitală, cât şi în alte localităţi ale ţării, unde s-au infiltrat conform unui scenariu pregătit minuţios cu mult înainte, teroriştii trag fără alegere în tot ce mişcă, răpesc copiii şi îi ucid cu bestialitate, pătrund în locuinţe şi ciuruiesc fără milă familii întregi, difuzează în fel şi chip zvonuri derutante menite să le faciliteze nelegiuirile.(…)” – articol scris de Dragomir Horomnea.
„Tineretul Liber” din 25 decembrie 1989, pe prima pagină, a publicat titlul „La luptă, fraţi tineri! – Zorii zilei de Crăciun. Ţara întreagă a învins clanul odios al dictaturii. Dar hiena bezmetică şi brutală, în zvârcolirile-i ultime, ucide, murdăreşte, terorizează. Ştim, zbaterea este zadarnică. Numai Hitler s-a mai retras atât de ruşinos din istorie. Fraţi tineri, minunaţi luptători ai Revoluţiei. Suntem puternici şi liberi. Dar mai e nevoie de un pas până la victoria finală. Să fim fermi, să nimicim grupurile izolate de terorişti, buldogii care acţionează pe cont propriu, semănând panică, vărsând sânge. La luptă fraţi tineri, la luptă popor român!”. Aceeaşi publicaţie a prezentat articolul Ultimele zvârcoliri ale odioşilor mercenari – În clipele acestea supreme, toată suflarea Bucureştilor dă dovadă de un extraordinar eroism. Cuiburile de mercenari odioşi, cu o cruzime de neimaginat vreodată, trag în populaţia civilă încercând să scape. Zadarnic! (…) În drumul nostru spre redacţie, am trecut pe lângă grupuri de tineri şi de ostaşi ce dădeau o ripostă bestialilor mercenari în zona Arcului de Triumf. Sunt ultimele lor zvârcoliri. Ei încearcă să scape, dar nici în gură de şarpe nu vor reuşi să se strecoare. (…) La morga din Bucureşti, un autopsier plângea. Deci, un om care prin natura lucrurilor e obişnuit cu cadavrele, plânge pur şi simplu, plânge, văzând atâta cruzime”. Sub acest articol, cu majuscule, a fost titrat „PENTRU ÎNCEPUT, UN COPIL UCIS!”
„Libertatea” din 26 decembrie 1989, a titrat „Teroarea, măcelul şi vărsările de sânge monstruoase şi antiumane ale clanului Ceauşescu”.
„România Liberă” din 26 decembrie 1989, pe prima pagină, a titrat „Încă o ipostază a supremei terori – noaptea este prin definiţie preferata ucigaşilor. Cu atât mai mult a ucigaşilor ce fac parte din categoria celor instruiţi permanent pentru a silui condiţia umană (…) S-a tras asupra locuinţelor, s-a intrat in apartamentele oamenilor paşnici, s-a tras asupra copiilor, tinerilor, femeilor, bătrânilor. S-a tras asupra spitalelor. Viperele au încercat să intre în spitale sau să distrugă instalaţiile vitale pentru desfăşurarea actului medical (…) În timpul nopţii de 23/24 decembrie, o bandă de terorişti a atacat cu scopul de a arunca în aer staţia de oxigen a spitalului. (…)”. Aceeaşi publicaţie, sub titlul „Oamenii şi dobermanii”, a publicat textul următor: „(…) Asupra timişorenilor, asupra bucureştenilor, asupra întregii populaţii, s-a năpustit ca turbată forţa represiunii. Colţii, caninii câinilor de pază ai nemerniciei, s-au prelungit în arme automate. Muşcăturile au făcut moarte. Crimele, pentru a căror inventariere completă va trebui cheltuită multă osteneală, au continuat. Au ajuns abominabile, victimizând copii, bătrâni, femei, bolnavi. Crimele n-au încetat nici după ce perechea de dresori-stăpâni a pierdut partida la 22 decembrie”.
Audiat la data de 03.04.2018 (vol. I – Declaraţii, f. 248-258), jurnalistul Cristian Tudor Popescu, întrebat fiind despre articolele de presă apărute începând cu 22 decembrie 1989, a precizat următoarele: „În legătură cu îndemnurile către cetăţeni de a apăra cu arma în mână Revoluţia, formulate prin ziarul „Scânteia”, redenumit imediat după 22 decembrie 1989 „Scânteia Poporului”, arăt că persoana responsabilă cu titrarea pe pagina întâi era secretarul general de redacţie. Nu cunosc dacă se mai află în viaţă. Faptul că aceste mesaje transmise populaţiei nu erau semnate reprezenta de fapt o continuare a unei practici de dinainte de 1989, în sensul că, în general, articolele de pe prima pagină nu erau semnate. După ce ne-a fost prezentată, în copie, prima pagină a acestui cotidian apărut în 24 decembrie 1989 şi am revăzut titlul „Mai ucigaş decât ucigaşii, mai vandali decât vandalii” concluzionez că iniţiativa i-a aparţinut lui A.P., întrucât în alte discuţii între mine şi acesta încerca să justifice conţinutul mesajului. Caracterul mobilizator al mesajului putea fi duplicitar în sensul că îndemna la mobilizare nespecificând „cine şi către ce”. De altfel, întreaga redacţie a trăit momente de cumpănă imediat după fuga lui Ceauşescu, întrucât este bine cunoscut că „Scânteia” a fost organul de presă principal al Comitetului Central al PCR.”
La rândul său, jurnalistul Andronic Octavian (SPM, 05.11.2018 – vol.IV – Declaraţii, f. 149-153) a precizat următoarele: „Este bine cunoscut faptul că alte publicaţii precum „Scânteia Poporului” (fosta Scânteia organ de presă al CC al PCR) şi „Tineretul Liber” (fostul organ de presă al UTC- Scânteia Tineretului) au dat titluri care au incitat practic la lupta de stradă, la procurarea de către tineri, cu orice preţ, de armament etc., titluri care au creat condiţiile focului fratricid. Aceleaşi titluri au generat inclusiv formarea a două tabere diametral opuse (pe de o parte securist-teroriştii, iar pe de altă parte forţele MApN şi noua putere politică, cu alte cuvinte cei răi şi cei buni).
Apreciez că aceste titluri au fost redactate ca urmare a stării de confuzie în rândul redactorilor acelor publicaţii, unii mai radicali nefiind de acord cu schimbarea regimului, dar şi ca urmare a prostiei. Nu cunosc să fi existat vreo coordonare cu privire la redactarea respectivelor titluri.
Pentru ca toate comunicatele de interes naţional să ajungă în redacţiile tuturor publicaţiilor se folosea următorul mecanism: cei de la FSN le transmiteau celor de la Agerpres informaţia concretă pentru ca mai departe Agerpres să transmită tuturor abonaţilor informaţia respectivă. Mijlocul tehnic de transmitere a informaţiei era telex-ul. Nu cunosc cine anume din cadrul FSN s- a ocupat de transmiterea către Agerpres a comunicatelor şi informaţiilor ce se doreau a fi difuzate la nivel naţional prin intermediul presei scrise”.
Analiza celor mai sus prezentate relevă că expresiile folosite de Iliescu Ion la TVR în apariţiile din 22 şi 23 decembrie 1989, au fost copiate şi folosite pentru a descrie o atmosferă apocaliptică prin care s-a indus o stare de panică la cote, pe alocuri, paroxistice.
O privire de ansamblu, arată că populaţia României a fost supusă în mod sistematic la un bombardament informaţional fără precedent. Apariţiile televizate şi comunicatele factorilor decizionali ai CFSN au generat şi amplificat psihoza terorist-securistă. Acţiunile armatei şi ale gărzilor patriotice, coordonate de vârfurile decizionale ale MApN şi acceptate de CFSN, prin toate consecinţele arătate, au indus convingerea existenţei în marile oraşe a unui război total.
Televiziunea şi Radioul au accentuat psihoza. Presa scrisă s-a manifestat la fel, fără discernământ şi a contribuit la accentuarea unei stări ce friza nebunia. Toţi aceşti factori au cauzat tragediile existente după 22 decembrie 1989.

(va urma)

Mai citește:
– 1997. Ion Iliescu cercetat penal pentru revoluție. Emisiune a lui Marius Tucă (video)
– Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus trimiși în judecată în „dosarul revoluției”. Nici un cuvînt despre „agenturili străine” în comunicatul Parchetului
– Motivația diversiunii din revoluție, conform Parchetului General. 2 structuri pomenite – „Consiliul Militar Superior” și „grupul de decizie politico-militară al CFSN”. În esență, Parchetul susține ideile prezentate de multă vreme pe acest blog
– O impresie greșită: În „dosarul revoluției” Parchetul ar fi considerat securitatea nevinovată
– Manipularea mediatică legată de comunicatul Parchetului despre dosarul revoluției
– Tulburarea mitingului lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989. Parchetul General în 2017 şi Agenţia France Presse în 21 decembrie 1989
– O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
– George Șerban, autorul Proclamației de la Timișoara, decembrie 1997: „Pe 22 decembrie nu s-a întîmplat nici o lovitură de stat… Clanul Ceaușescu a fost trădat de capii armatei, securității și miliției. Trădarea acestora s-a întîmplat însă numai în ultimul moment, și nu a fost făcută de dragul revoluției… ci de teama acesteia… Acțiunea lor contrarevoluționară, cunoscută sub denumirea de diversiunea teroriștilor, a însemnat o baie de sînge” (video)
– Lorin Fortuna, decembrie 2014: S-a declanșat „atacul teroriștilor”, care s-a dovedit a fi însă o acțiune criminală, antirevoluționară, declanșată de o grupare din M. Ap. N. condusă de Victor Atanasie Stănculescu (video)
– Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”
– 26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
– 26 decembrie 1989: TVR oprește primul miting anti-FSN (video)
– Cazimir Ionescu despre 26 decembrie 1989: La revoluționarii din Comitetul Central… a apărut o foarte periculoasă mișcare contrarevoluționară (video)
– 26 decembrie 1989. Brucan: Tendințele de a organiza mitinguri sînt fațeta politică a activității militare a elementelor teroriste. Doina Cornea: Avem încredere în cei care au rezistat. Pe domnul Iliescu nu-l cunosc din acest unghi. Petre Popescu: Situația devine mult mai critică. Bandiții pun megafoane pe ferestre
– Octavian Paler – Iluziile au durat numai o lună. „Dictatura a fost răsturnată fără participarea Frontului. A fost răsturnată … de către popor, ieşit spontan pe străzi”
– Octavian Paler – Delapidarea revoluției (1993). „Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția”
– Octavian Paler – După patru ani (1993). „Ce legătură mai are cu revoluția regimul Iliescu?”
– Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieșiu
– Cum a fost achitat colonelul Filip Teodorescu în procesul revoluției de la Timișoara
– Extrase din rechizitoriul în „dosarul revoluției” – disponibile public
– Apelul FSN difuzat de radio Europa Liberă în 29 august 1989
– Ion Iliescu citeşte la TVR programul CFSN şi componenţa acestuia
– Nicolae Militaru despre afirmaţia sa că „Frontul există de 6 luni”
– Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta”
– Europa Liberă, 22 decembrie 1989: „Puterea a fost preluată de Frontul pentru Salvarea Patriei, sub conducerea fostului ministru de externe Corneliu Mănescu (…) Bate astăzi în România un vînt puternic dinspre NE; este vîntul de libertate” (audio)
– Europa Liberă, 23 decembrie 1989 dimineaţa. Nestor Rateş: „Pentru moment nu există alternativă … Pînă ce alegeri libere se vor putea ţine, este vorba de un regim de tranziţie care nu poate fi condus decît de asemenea oameni ca Mănescu sau Iliescu (audio)
– În 1983 Nicolae Militaru îi scrie lui Nicolae Ceauşescu: „În ultimii 25 ani viaţa mea a fost permanent legată de Dumneavoastră”
– Pacepa în „Orizonturi roşii”: „Nicolae Militaru, unul din generalii favoriţi ai lui Ceauşescu”
– Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără titluri de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
– Dosarul de revoluţionar al generalului Militaru
– Adina Anghelescu-Stancu – Interviu din 1991 cu generalul Nicolae Militaru
– Cazul Trosca și implicarea lui Victor Stănculescu
– Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac
– Pregătirile CFSN de preluare a puterii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.