Războiul radioelectronic, variantă răspîndită în 1997 (video)

Fragment din filmul „Complotul de fum” realizat de George Borcescu, difuzat de TVR în 1997. Colonelul George Vasile de la ziarul „Observatorul Militar” vorbește despre războiul radioelectronic care s-a desfășurat în decembrie 1989. Pe ecranele radarurilor apăreau ținte false, care puteau fi produse de simulatoare de mărimea unor cărți, care s-au produs mai tîrziu și la noi în țară, explică dumnealui. Pe același subiect comentează și generalul Cornel Oancea, comandantul radiolocației. Semnalele puteau fi emise din autoturisme care se deplasau pe lîngă radare, spune domnul general.

În rechizitoriul din „dosarul revoluției” (linc), se susține însă o altă variantă legată de războiul radioelectronic – anume că apariția de ținte false pe ecranele radarelor s-a făcut prin instalațiile de bruiaj aflate în înzestrarea armatei și care se foloseau de altfel frecvent la antrenamente. Mi se pare mai plauzibilă această variantă, fiindcă bruiajul nu a apărut la una sau două stații radar, ci peste tot. Or, cînd ai instalații de bruiaj prin care poți crea ținte false foarte simplu pentru toate stațiile radar simultan, de ce să te complici trimițînd agenți pe lîngă fiecare stație în parte? Nici un asemenea agent n-a fost depistat în decembrie 1989. Fără a contesta că există și posibilitatea bruierii cu simulatoare de mărimea unei cărți, mi se pare plauzibil că varianta asta s-a lansat cu scop de diversiune, pentru a ascunde bruierea făcută chiar de la centrul de comandă a apărării antiaeriene. Pe youtube, un comentariu la acest video pune întrebarea: „Armata avea în dotare în anul 1989 stații PRV care măsurau înălțimea de zbor a țintelor. Cum oare un mijloc care se deplasa pe căile rutiere putea simula o înălțime de zbor de exemplu de 3000 metri?”.

Colonelul George Vasile mai face o precizare în filmare, care confirmă afirmațiile parchetului din rechizitoriul dosarului revoluției: diversiunea radio-electronică „a început la foarte scurt timp după începutul diversiunii terestre”. Pare așadar o singură operațiune de diversiune care a avut mai multe componente.

Transcriere înregistrare:
0:00 colonel George Vasile: Încercarea cea mai grea a constituit-o diversiunea radio-electronică. Ea a început la foarte scurt timp după începutul diversiunii terestre. Astfel, pe ecranele stațiilor de radiolocație au apărut, aproape concomitent, zeci, sute de ținte care se deplasau la înălțimi diferite. Aceste ținte false au putut să fie create cu ajutorul unor simulatoare care s-au produs mai tîrziu inclusiv la noi în țară și care aveau dimensiuni mici – mărimea unei cărți – ele putînd fi puse în funcțiune de pe niște mașini care se deplasau pur și simplu în lungul căilor de comunicații.
0:38 general Cornel Oancea: Pentru a avea eficacitate, la mijloacele terestre ea trebuie…, mijloacele terestre trebuie să execute mișcarea în apropierea radarelor pe care doresc să le bruieze și îndeosebi să aibă posibilitatea vizibilității directe între sursa emițătoare și radarul receptor.
1:00 Reporter: Deci s-ar putea emite aceste semnale și din niște autoturisme? Sau automobile care se deplasau?
1:04 general Cornel Oancea: Posibil. Este posibil ca aceste mijloace terestre să fie orice mijloc rutier. Un autoturism, o dubă, un container care să fie transportat cu un autotractor, deci orice mijloc care se deplasează pe căile rutiere.

Mai citește:
Rechizitoriul în „dosarul revoluției” (12). Inducerea în eroare (diversiunea și dezinformarea). Diversiunea radio-electronică – componentă a inducerii în eroare
– Războiul radioelectronic din 1989. Afirmațiile lui Ion Mateescu
– Diversiunea radio-electronică – o opinie a Parchetului Militar
– Discrepanțe între pozițiile Parchetului cu privire la revoluție în 1994 și 2016. Războiul radio-electronic
– PÎCCJ: Comandantul aviației militare, generalul Iosif Rus, „a dat ordin ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni să le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj și înlocuite cu alte însemne, de alt format geometric”

Un gând despre „Războiul radioelectronic, variantă răspîndită în 1997 (video)

  1. Generalul Iulian Vlad știa acest lucru însă a fost mereu combătut de generalul Gușă ce nu credea în realitatea țintelor de pe radare și, de aceea nu a vrut să accepte discuții cu rușii ce spuneau că vor să ne ajute chipurile știind că aceștia și maghiarii sunt implicați în Lovitura de Stat. Mai târziu, generalul Gușă a intrat în atenția Grupului ce a condus ostilitățile și a fost redus la tăcere așa cum sa întâmplat și cu mulți alții ce nu susțineau ideea ocupării României de forțe potrivnice intereselor românilor.
    Securitatea și Miliția au trădat. Ministru Milea și Șeful M.St.M. sunt adevărații eroi ce au încercat, fără succes, să apere interesele României de statalitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.