De vorbă cu Laszlo Tokes, film de Florin Iepan (1997) (video)

Film documentar de Florin Iepan, în care Laszlo Tokes povestește despre evenimentele din decembrie 1989. Producție TVR Timișoara, decembrie 1997. Cu litere cursive între paranteze drepte e inserat un comentariu al meu.

Transcriere înregistrare:
00:00 Înregistrare audio din 17 decembrie 1989: Măi criminalilor! Păziți-l pe Ceaușescu! Futu-vă-n gură să vă fut, măi! Păziți-l, mă! Împuțiților! Ai și tu tată acasă și frați, mă boule, mă! ‘tu-ți gura lui Dumnezeul mă-tii de împuțit, măi! Ai și tu părinte acasă și frați, mă! Împuțitule ce ești! Nu vă e rușine mă? Porcilor (neînțelegibil)! Trage, mă, trage! (huiduieli) (împușcături) Români! Români ca noi!
00:39 Laszlo Tokes: Sînt în viață, după părerea mea sînt în viața omului unele experiențe după care este imposibil să ai aceleași sentimente. La început au fost în biserică, în fiecare duminică, numai 40-50 de oameni. În 89 deja în fiecare duminică au fost între 500 și 1000. Eu am propăvăduit cuvîntul Domnului, conform Bibliei și conștiinței mele. Dar știți probabil că sîntem creștini, că Biblia și cuvîntul Domnului este, are un caracter foarte revoluționar în unele părți. Deci oricînd, oriunde, oricum, poți adopta aceste mesaje biblice la situație. Se știe bine că au fost persoane care au colaborat cu securitatea, care au fost pe partea episcopului Laszlo Papp, care au încercat să dezbine consiliul și pe credincioși. Dar n-au reușit.
02:05 Înregistrare din 17 decembrie 1989: Mă criminalilor! Păziți-l pe Ceaușescu, măi!
02:09 Laszlo Tokes: Pe undeva am simțit că avem mai mult teren de activitate, că acuma putem risca cu mai mare șansă. De exemplu în anii ’50 n-aveam nici o șansă, dar spre anii ’90 ne-am dat seama că regimurile comuniste s-au slăbit. Nu numai eu am supraviețuit. Gîndiți-vă la doamna Doina Cornea. Tot timpul, luni de zile a fost aproape de a fi eliminată, sau domnul Dinescu și alții, activiști, dizidenți români. În legătură cu cazul meu au fost induși în eroare Ceaușescu sau cei mari din București. Au fost calmați, au fost liniștiți că din asta nu va ieși nimic, că este un caz simplu bisericesc și așa mai departe. Pe de altă parte eram conștienți că publicitatea este apărarea cea mai bună. Deci după Dumnezeu, după apărarea lui Dumnezeu, această publicitate a însemnat cel mai mult. Trebuia să faci acel pas îndrăzneț. Să riști siguranța, dar pe de altă parte să dobîndești acea apărare a publicității.
03:42 Cuvinte în limba germană, par dintr-o transmisiune radio sau TV
03:51 Laszlo Tokes: După 2 zile teribile, cu toate întîmplările acestor zile, am stat la o masă ca, parcă am fi fost la ultima cină, cu 7 prieteni, 7 sau 8 prieteni. Și am discutat, am meditat și am discutat despre situația creată. Am fost foarte la pămînt. Am fost pe gînduri că are ce va urma. Ne-am dat seama că deja nu poate fi oprit ceea ce s-a declanșat. Dar habar n-aveam ce se petrece în alte părți ale orașului. Presupunerea noastră probabilă, cu cea mai mare probabilitate, a fost cunoscînd regimul Ceaușescu, cunoscînd puterea acestui regim, securitatea și așa mai departe, presupunerea noastră a fost, cu mare probabilitate că nu vom scăpa din această situație.
05:14 înregistrare care pare să fie de la o emisiune în limba germană despre revoluția română.
05:22 Laszlo Tokes: Pe primul plan eram deportați, într-adevăr deportați, păziți de milițieni și de civili, chiar și cîini au fost aduse (sic), chiar și reflectoare au fost montate în jurul parohiei [vorbește aici de perioada de după ce a fost evacuat la Timișoara, cînd a fost dus în satul Mineu, comuna Sălățig, județul Sălaj, unde episcopia reformată voia îi dăduse post de preot în locul celui din Timișoara]. Deci era ca într-un vis prost ceea ce se întîmpla. Eram purtați în fiecare zi dis de dimineață pînă noapte tîrzie, separat cu soția în două clădiri, în centrul comunei Sălățig. Eram pregătiți pentru ce-i mai rău, vă pot spune. Asta era pe o parte. Pe de altă parte, noaptea cînd am ajuns acasă epuizați, intimidați, chiar schingiuiți sufletește. Slavă Domnului, în mașina aceea în care au dus mobilele, cîteva piese de mobile și hainele noastre, cîteva obiecte de uz casnic și așa mai departe, au băgat și un aparat de radio.
06:48 Înregistrare din revoluție: Scandări „Armata e cu noi!”, „Ceaușescu judecat!”, cuvinte în franceză
07:02 Laszlo Tokes: Și-am auzit numele meu pomenit, numele nostru, și că nu știe lumea unde sîntem. Deci am auzit toată evoluțiile din acele zile. Mi-am dat seama că se poate ieși din aceasta, cel mai mult, sau putem fi nimiciți. Am fost în același timp în iad și în cer. Am presupus că și dacă regimul ar cădea la urma urmei, nu ne lasă să scăpăm. Așteptam la răzbunarea regimului. Și vedeam pe acești oameni, pe acești securiști care ne-au torturat sufletește tot timpul și ne-au amenințat. În penultima zi am ajuns la un punct de amenințare încît puteai să te prăbușești. Să scoți vorba, să te predai. Era îngrozitor. Ne-au amenințat cu beci, și în mod foarte realist. Ne-au pus să ascultăm în picioare cuvîntarea lui Ceaușescu. Mi se pare că a fost miercurea. Și mi-am adus aminte de revoluția din ’56, cînd ministrul de atuncea, Gero, ministrul, primministrul maghiar, a ținut o cuvîntare în care a amenințat toată populația. Și aveam senzația că același lucru se repetă peste cîțiva zeci de ani. Că Ceaușescu are acest discurs, acest discurs de răzbunare și mi-am dat seama că tot același, aceleași evenimente pot urma după această cuvîntare.
09:24 Înregistrare din revoluție: Scandări „Să fie judecat!”
09:30 Laszlo Tokes: Amenințarea a fost mai gravă atîta timp cît soția a fost separată de mine. Și m-au amenințat că ea deja a fost dusă din comună și eram enorm de îngrijorat pentru ea. Și știți că pe linie intimă poți fi șantajat cel mai mult. Ei au dorit pur și simplu să apar în fața ecranului de televizor și să mă autodenunțez. Să recunosc că sînt agentul CIA și că am primit bani pentru această acțiune și să fie clară pentru toată țara că cine sînt eu, un trădător de țară. Și cred că de-aceea nu m-au bătut, nu m-au lovit tot timpul. Să pot fi prezentat telespectatorilor parcă aș fi în stare bună și fac o autodenunțare benevolă. Punctul cel mai critic a fost, în tot timpul, deci vă pot spune că punctul cel mai critic din toată perioada, cred că din toată viața mea, a fost acea seară cînd au vrut să mă pună în fața televiziunii, pe ecran, să fac această confesiune falsă.
11:00 Urale îregistrate în timpul revoluției.
11:10 Laszlo Tokes: Ne-am sculat dimineața devreme. Știam că vin după noi iarăși cu duba. Și tot nu soseau. Și ne-am…, fost foarte surprinși că nu se țin de cuvînt. Am început să sperăm. Mai ales în cunoștiința informațiilor noi. Și în jurul prînzului a sosit o mașină, o volgă neagră. Și atuncea iarăși noi am fost foarte înspăimîntați. Am crezut că acuma a sosit ultima oră. Pentru că volga, pentru noi însemna o mașină a organelor comuniste. În chipul volgii a sosit știrea bună că penmtru prima dată în toată săptămîna ne poate vizita cineva și chiar un membru al familiei. Vă pot spune că acea știre difuzată de radio a fost știrea cea mai înălțătoare, mai bucuroasă din toată viața noastră. Momentul în care harul Dumnezeiesc pogoară peste tine pe neașteptate.
12:50 înregistrare cu mulțime în revoluție
12:58 Laszlo Tokes: Securiștii noștri erau tot timpul în legătură cu Timișoara, de exemplu. Probabil și-au dat seama de toate evoluțiile în țară și și-au dat seama că nu ar fi deja de folos să ne schinguiască sau să ne oblige la…, să ne schingiuiască, pentru că deja a fost situația, a fost în schimbare. A fost foarte incertă și nici ei nu și-au riscat. Probabil n-avea rost să riște atît de mult.
13:36 Florin Iepan: Cum v-ați despărțit de ei?
13:39 Laszlo Tokes: Au dispărut.
13:42 Repetare înregistrare de la început

Mai citește:
– alte articole legate de Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes
– alte filme legate de revoluția din 1989 la pagina Filme documentare despre revoluție.

2 gânduri despre „De vorbă cu Laszlo Tokes, film de Florin Iepan (1997) (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.