Teroriștii din 1989 – emisiune din 1997. „Mulți dintre suspecți au fost reținuți din greșeală”. Un caz este al senatorului Valentin Gabrielescu, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din decembrie, care „a intrat alături de alți revoluționari în sediul fostului C.C., și în confuzia de atunci a fost bănuit că este terorist” (video)

Emisiune a TVR din 1997 în care se vorbește despre teroriștii din 1989. Apar procurorul Dan Voinea, Adrian Done (revoluționar care zice că a arestat teroriști și i-a predat armatei), Ioan Itu (ziarist). Printre cei arestați în decembrie 1989 sub bănuiala de terorism a fost și Valentin Gabrielescu, mai apoi senator PNȚCD și șef al Comisiei Senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989.

Transcriere înregistrare:
0:01 Crainic TVR: Dintre persoanele arestate [sub bănuiala că ar fi teroriști] peste 200 au fost cadre ale Ministerului de Interne iar 500 făceau parte din Departamentul Securității Statului. În acele zile au fost reținuți și 25 cetățeni străini dintre care unii aveau arme și muniție [pe ecran apare un fragment de listă unde e evidențiat un cetățean israelian născut în 1929 în România]. Cercetările Parchetului Militar arată că peste 40 de persoane ucise în decembrie 1989 au fost victime ale unor acte teroriste.
0:21 Procuror Dan Voinea: Fiecare persoană suspectă, reținută ca fiind teroristă, a fost cercetată. Nu s-au terminat cercetările în legătură cu toți. Nu avem pînă în prezent un terorist pe care să vi-l pot da – uitați, acesta e un terorist.
0:36 Crainic TVR: Voinea susține că mulți dintre suspecți au fost reținuți din greșeală. Un caz este cel al actualului senator Valentin Gabrielescu, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din decembrie. Gabrielescu a intrat alături de alți revoluționari în sediul fostului C.C., și în confuzia de atunci a fost bănuit că este terorist. Cei care au pătruns pe 22 decembrie în Comitetul Central spun că au reținut numeroase persoane care au tras în oameni sau care aveau armament și muniție. Inițial suspecții și-au dat identități false însă au recunoscut apoi apartenența la securitate ori la Direcția de Informații a Armatei.
1:07 Adrian Done: Au existat persoane în carne și oase care au tras, din ordin. Pe care noi i-am prins, i-am legat, i-am predat, i-am demonstrat, există filmare, și care acum brusc nu mai sînt.
1:20 Crainic TVR: Unul dintre suspecții prinși de Done în subteranele clădirii C.C.-ului a pretins mai întîi că face parte din echipa de filmare a BBC, apoi că este antrenor la Dinamo, după care a recunoscut că lucrează la DIA. Un altul a recunoscut imediat apartenența la securitate.
1:34 Bărbat: Și la ora 8 și după aceea s-a repetat mereu să nu tragem, să nu tragem.
1:39 Crainic TVR: Adrian Done spune că arestații au fost predați armatei, iar alții, răniți, au fost duși la spitalul de urgență, unde au fost legați cu cătușe de paturi. Done declară că după cîteva zile, din ordinul armatei, toți au fost luați cu ajutorul unor transportoare blindate. Nimeni nu știe cu exactitate unde au fost duși și cine a dat ordinul.
1:57 Ioan Itu: Au existat teroriști? Da, au existat, dar sînt cei care au lansat psihoza teroriștilor. Fiindcă nimeni, absolut nimeni, nu l-a apărat pe Ceaușescu.
2:07 Crainic TVR: Pe listele cu suspecți ale Parchetului Militar sînt mai mult de 80 de nume despre care nu există nici un fel de date. Dintre cei anchetați, în nici unul dintre cazuri nu s-a dispus pînă astăzi trimiterea în judecată din cauza lipsei probelor.
2:20 Andreea Esca: Vă reamintim că în decembrie 1989 au fost reținute 1425 de persoane suspectate că au săvîrșit acte teroriste. La 8 ani de la revoluție, nici unul dintre acești oameni nu a fost găsit vinovat, iar cercetarea tuturor dosarelor suspecților încă nu s-a încheiat.

Mai urmărește:
– secvențe din emisiunea TVR din zilele revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– înregistrări video din București din timpul revoluției la pagina Revoluția din București

3 gânduri despre „Teroriștii din 1989 – emisiune din 1997. „Mulți dintre suspecți au fost reținuți din greșeală”. Un caz este al senatorului Valentin Gabrielescu, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din decembrie, care „a intrat alături de alți revoluționari în sediul fostului C.C., și în confuzia de atunci a fost bănuit că este terorist” (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.