TVR, decembrie 1997. Știri despre anchetarea revoluției din 1989 (video)

Buletin de știri al TVR din decembrie 1997, în care se vorbește despre anchetele legate de revoluția din 1989. Apare procurorul Dan Voinea.

Transcriere înregistrare:
0:00 Crainică: După ziua și noaptea de 21 decembrie 1989 cînd în Piața Universității din București cîteva sute de persoane au rezistat eroic forțelor de represiune, revoluția română a intrat într-o nouă fază. În toate orașele oamenii au ieșit în stradă. Fuga lui Ceaușescu și trecerea oficială a armatei de partea populației au decis soarta evenimentelor care au urmat.
0:23 Cristian Răuțu (pe fundalul unor filmări din perioada revoluției): În dimineața zilei de 22 decembrie, Timișoara, Brașov, Cluj, Constanța și alte localități arătau ca niște orașe în stare de asediu. În București, tancurile blocau centrul orașului iar forțele de represiune încercau să șteargă urmele măcelului petrecut cu o noapte în urmă în Piața Universității. După ora 8 în marile platforme industriale din România s-a oprit lucrul. Porțile fabricilor s-au deschis și muncitorii au ieșit în stradă. În capitală, coloane imense au pornit către Piața Palatului. Aici, Ceaușescu convocase ultima ședință a Comitetului Politic Executiv unde a anunțat introducerea stării de necesitate. La anunțul sinuciderii generalului Milea armata se alătură populației. După o ultimă tentativă eșuată de a se adresa mulțimii din Piața Palatului, Ceaușescu și soția sa se refugiază pe acoperișul C.C.-ului de unde fug cu un elicopter. Ei vor fi arestați după cîteva ore în apropiere de Tîrgoviște. Revoluționarii pătrunși în Comitetul Central începuseră să se organizeze. La fiecare etaj se formase cîte un guvern. Pînă la ură ia naștere Frontul Salvării Naționale, despre care generalul Militaru spunea că există deja de 6 luni. La televiziune, din studioul 4, Mircea Dinescu și Ion Caramitru anunțau fuga dictatorului. În jurul orei 17 încep să se audă primele focuri de armă. Ele anunțau zile și nopți de coșmar în care au murit peste 1000 de oameni. Mulți dintre cei implicați în evenimente au pierit după aceea în condiții suspecte. General Gică Popa, președintele completului de judecată în procesul soților Ceaușescu s-a sinucis în 1990. După revoluție au murit medicul și avocatul lui Ceaușescu, precum și alți 7 soldați din plutonul de execuție. General Ștefan Gușe, colonel Gheorghe Ardeleanu, fost comandant al USLA, colonel Gheorghe Dinu, cel care i-a reținut pe soții Ceaușescu lîngă Tîrgoviște. Colonel Vasile Maluțan, maior Ion Lazăr și Cornel Șutiu, piloți ai lui Ceaușescu, morți în accidente. General Nicolae Militaru. Generalii Constantin Nuță și Velicu Mihalea.
2:15 Crainică: Parchetul îi va audia pe cei care în urmă cu 8 ani au fost implicați în evenimentele din Televiziunea Română. Anchetatorii speră ca în baza acestor mărturii să-i găsească pe cei vinovați de uciderea a peste 70 de persoane și rănirea altor 250, în împrejurimile instituției. Acestea au fost victimele confuziei create de știrile false lansate atunci pe postul național de televiziune.
2:39 Adelin Petrișor (pe fundalul unor filmări din perioada revoluției): Anchetatorii vor încerca să-i descopere pe cei care, în decembrie 1989, au lansat prin intermediul televiziunii zvonuri care au dus la lupte sîngeroase. Doar cei care atunci au apărut în studiourile 4 și 5 pot identifica sursele acelor știri alarmiste.
2:52 Dan Voinea: Vor fi cercetați, toți, fără nici un fel de menajamente. Toți, absolut, și vă referiți la domnul Brateș și la…, sigur că da.
3:01 Adelin Petrișor: Începînd cu după amiaza zilei de 22 decembrie TVR a transmis o serie de știri ce anunțau că apa este otrăvită, că securiștii trag asupra spitalelor sau anunțau iminența unui atac terorist asupra televiziunii.
3:14 Teodor Brateș (înregistrare din decembrie 1989): Vă rog, o clipă. De la Sibiu ni se comunică acum că armata nu mai are muniție și trupele de securitate continuă să atace unitățile militare. Toate unitățile militare din jur să se ducă să dea ajutor acestor oameni care apără onoarea națională!
3:30 Teodor Brateș (altă înregistrare din decembrie 1989): Rog să mă iertați. Se face un apel urgent de la spitalul Fundeni, să aducă sînge acolo.
3:35 Victor Ionescu (înregistrare din decembrie 1989): Nu există sînge pentru transfuzii, nici măcar pentru bolnavii aflați pe masa de operații. Securiștii au aruncat în aer depozitul de sînge. Rugăm oameni să se prezinte, donatori, voluntari…
3:46 Teodor Brateș: Toți cei din cartier să se ducă acolo!
3:50 Teodor Brateș (altă înregistrare din decembrie 1989): Sigur, nu avem posibiltiatea acum să le verificăm autenticitatea, dar vă rugăm să fiți atenți. Se spune că elementele acestea dușmănoase, securiștii, au otrăvit apa la Sibiu, la Timișoara. Apa trebuie fiartă înainte de a fi consumată. Aceste lucruri sînt foarte importante! Aceste apeluri care se fac permanent (supratitrare: Apa este otrăvită la Sibiu, Timișoara) de aici, de la acest microfon, trebuie ascultate.
4:13 Adelin Petrișor: Potrivit declarației telefonice a lui Teodor Brateș, după un anumit moment toate aceste știri erau verificate de o echipă constituită la etajul 11 al televiziunii. Din aceasta făceau parte, printre alții, amiralul Cico Dumitrescu, colonelul Oană și șeful unității de parașutiști de la Boteni. Nimeni nu a dezvăluit însă pînă astăzi pe ce filieră ajungeau la TVR zecile de știri false legate de desfășurarea revoluției. În ultimul raport al Parchetului General se arăta că luptele de la televiziune au fost cauzate de zvonurile vehiculate, cu ușurință și fără discernămînt, fără să se specifice însă cine s-a aflat în spatele acestei acțiuni.

Mai citește:
1997. Emil Constantinescu: „Nimic nu mai poate opri aflarea adevărului despre revoluție”
Teroriștii din 1989 – emisiune din 1997. „Mulți dintre suspecți au fost reținuți din greșeală”. Un caz este al senatorului Valentin Gabrielescu, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor din decembrie, care „a intrat alături de alți revoluționari în sediul fostului C.C., și în confuzia de atunci a fost bănuit că este terorist” (video)
Războiul radioelectronic, variantă răspîndită în 1997 (video)
Victor Ionescu explicînd cum se primeau informațiile la TVR în decembrie 1989: Principala sursă de informare era un telefon din seria celor cu numere scurte care fusese instalat de armată (video)
– secvențe din emisiunea TVR din zilele revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– înregistrări video din București din timpul revoluției la pagina Revoluția din București

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.