Ziarul „Libertatea”: „Istoricul Marius Mioc despre telegramele MAE: Arată nesinceritatea regimului comunist”

Ieri, Adriana Nedelea de la ziarul / saitul „Libertatea” m-a solicitat să intervin telefonic la o emisiune a dînsei. Respectiva emisiune, care e un buletin de știri cu mai multe subiecte, doar la unul din subiecte am intervenit eu, o găsiți pe sait (linc). Intervenția mea a fost scoasă în evidență și într-un articol separat pe saitul „Libertatea” (linc). Redau intervenția mea (de la minutul 33 al emisiunii; înainte de mine apăruse în emisiune președintele senatului, Teodor Meleșcanu, diplomat al regimului comunist în 1989, despre care „Libertatea” a publicat recent că în timpul revoluției pretinsese în fața diplomaților străini că evenimentele de la Timișoara despre care aceștia cereau lămuriri sînt „știri de presă neconfirmate”):

Adriana Nedelea: Marius Mioc, istoric, fost revoluționar, este în legătură directă cu noi. Bună dimineața, domnule Mioc.

Marius Mioc: Bună dimineața.

Adriana Nedelea: Există și o notă a MAE către ambasade, ați scris și dumneavoastră despre lucrul acesta. Ce conține această notă către ambasade? Atunci, în decembrie 89.

Marius Mioc: Da. Deci de multă vreme, încă din 2000, a apărut o carte a istoricilor Dumitru Preda și Mihai Retegan, „Principiul dominoului”, în care sînt relatate note ale diplomației românești. Inclusiv, spre exemplu în 19 decembrie 89, Aurel Duma, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, trimitea la toate ambasadele românești următorul instructaj: „Tovarășe șef de misiune, în cazul în care, în cadrul contactelor de lucru, veți fi întrebat (repetăm: numai în cazul în care veți fi întrebat) în legătură cu așa-zisele evenimente de la Timișoara, răspundeți cu toată claritatea că nu aveți cunoștiință despre așa ceva. După un astfel de răspuns scurt și fără a vă lăsa antrenat în prelungirea discuției pe această temă, veți prezenta în mod ferm următoarele: Respingem cu hotărîre orice încercări de amestec în treburile interne ale României, stat liber și independent, orice încercare de nesocotire a atributelor fundamentale ale independenței și suveranității noastre naționale, de atentare la interesele securității țării, de încălcare a ordinii și legilor ei. În România se vor întreprinde măsuri ferme împotriva unor astfel de încercări, împotriva oricăror acțini provocatoare și diversioniste, inițiate de cercuri reacționare, antiromânești, de serviciile speciale și oficinele de spionaj din străinătate”. Și, mă rog, continuă în acest stil. Deci asta era poziția, sau instructajul făcut de Ministerul de Externe atunci pentru toți cei din diplomația românească, dacă cumva sînt întrebați ce s-a întîmplat la Timișoara. Prin urmare nu este nici un fel de surpriză că și relatările diplomaților străini care povestesc despre ce-au discutat cu diplomați români reiau aceste lucruri. Deci, repet, sînt lucruri care au fost publicate în anul 2000. Acum, ce e nou este că domnul Meleșcanu, observ dintr-un document publicat de către „Libertatea”, acuma l-am văzut, că este nominalizat că personal ar fi spus acest lucru la reuniunea CSCE.

Adriana Nedelea: De ce le este greu, domnule Mioc? De ce îi este greu lui Teodor Meleșcanu, oficialii români să recunoască în sfîrșit că asta au făcut atunci? Pentru că asta le-a cerut regimul.

Marius Mioc: Deci eu deduc că au urmat instrucțiunile. Deci ăsta era instructajul care s-a făcut la toți diplomații români, nu special pentru domnul Meleșcanu. Acuma, discutați cu dînsul de ce îi este greu. Eu ce observ sînt faptele. Deci asta a fost instructajul, ceea ce reiese din documente este că s-a respectat instructajul, exact asta s-a făcut, și din acest document care l-ați publicat dumneavoastră reiese că și domnul Meleșcanu, desigur, printre alții, că toți diplomații români, din toată lumea, dacă erau întrebați, cam tot asta spuneau, cam aceeași chestie ar fi spus, cînd a fost întrebat. Acuma fac o mică paranteză, dacă-mi îngăduiți, în afara cazului Meleșcanu. În rechizitoriul din actualul proces al revoluției este o parte introductivă în care se vorbește despre contextul internațional. Și acolo sînt reproduse diferite note interne ale regimului comunist, exact în linia regimului: că erau diversiuni ale agenturilor străine. Or, eu cred că este o lipsă în acest dosar al revoluției faptul că nu sînt puse la dosar și aceste note ale Ministerului Afacerilor Externe care să răstoarne prezumția de sinceritate a regimului comunist. Adică, regimul comunist știa foarte bine că a izbucnit revoluția la Timișoara și totuși, mințind, pretindea că nu s-a întîmplat nimic. Aceste note diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe din România arată această tactică a regimului comunist. Deci arată nesinceritatea lui, și ar trebui ca aceste note diplomatice să fie atașate și la dosarul acesta al revoluției care se judecă în prezent, ca să arate că acel regim era un regim complet mincinos, care dezinforma cu bună știință. Deci, nu spune în mod clar în rechizitoriu că ar fi adevărat, dar cumva lasă să se înțeleagă că cam așa credea regimul comunist. El nu credea ceea ce spunea, ei mințeau cu bună știință. Și ar trebui ca aceste note diplomatice, care de altfel sînt publicate, v-am spus, încă din 2000 a fost o carte întreagă despre note diplomatice de acest fel, să apară și în dosarul revoluției, cînd se judecă acuma.

Cu privire la activitatea din 1989 a președintelui senatului, Teodor Meleșcanu, „Libertatea” a publicat mai multe articole:
Cătălin Tolontan – Un mincinos în seria conduce Senatul României. De ce nu pleacă Meleșcanu?
Adrian Cochino – Documentele MAE român arată că Meleșcanu a mințit și în 1989, și acum. În fața diplomaților străini, el numea crimele de la Timișoara ”zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”
Maria Andrieș – Teodor Meleșcanu s-a opus la OSCE, în decembrie 1989, păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timișoara. Șeful Senatului neagă: ”E o aiureală”
Maria Andrieș, Adrian Cochino – În decembrie 1989, Meleșcanu a acoperit crimele de la Timișoara două zile la rând, în fața Occidentului

Doamna Adriana Nedelea, realizatoarea emisiunii de la „Libertatea”, a citit pe blogul meu articolul în care reproduceam niște note ale Ministerului Afacerilor Externe al României (linc), și a observat că acestea se coroborează cu documente recente descoperite de „Libertatea”, acesta fiind și motivul pentru care mi-a solicitat prezența în emisiune.

Mai citește:
Mircea Munteanu: Noi dovezi despre criza din 1989 din România. Ministerul de Externe al RSR: „În cazul în care veţi fi întrebat (repetăm: numai în cazul în care veţi fi întrebat) în legătură cu aşa-zisele evenimente de la Timişoara, răspundeţi cu toată claritatea că nu aveţi cunoştiinţă despre aşa ceva”
Washington, 23 decembrie 1989: Emigranții români din SUA vor să spînzure de limbă pe diplomații fostului regim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.