Numai cîte 3 bilete CFR pentru luptătorii în revoluție în anul 2020. SSRMLÎRC a anunțat programul de distribuire în teritoriu

SSRMLÎRC a anunțat pe saitul său programul de distribuire a biletelor CFR pentru beneficiarii legii 341/2004 (linc). La Timișoara, biletele se vor distribui la prefectură, în 20 și 21 ianuarie 2020 între orele 9,00 – 16,30. La lincul indicat găsiți programul de distribuire și pentru alte orașe.

Deși legea 341/2004 prevede drept la 12 călătorii gratuite anual pentru deținătorii titlului de luptător în revoluție, anul acesta se vor da doar 3 bilete. Aceasta este un efect al art. 44 din OUG 114/2018 care, prin excepție de la prevederile legii, limitează drepturile pentru perioada 2019-2021 (art. 40 alin. 2 limitează și indemnizația de revoluționar). Despre respectiva ordonanță de urgență am scris la momentul respectiv (linc).

În anul 2019, în ciuda respectivei ordonanțe de urgență, s-au împărțit căte 12 bilete CFR la revoluționari. Aceasta a avut loc în contextul în care se dăduse legea că studenții au dreptul la călătorii gratuite nelimitate pe CFR și s-a considerat că este absurd ca, în condițiile în care se dă pentru sute de mii de studenți drept la călătorii gratuite, să se invoce economiile bugetare pentru a se limita numărul de călătorii gratuite al revoluționarilor (care sînt mult mai puțini la număr decît studenții).

La începutul acestui an însă, Ministerul de Finanțe  atras atenția secretariatului de stat că prevederile art. 44 din OUG 114/2018 rămîn în vigoare și că nu trebuie date decît cîte 3 bilete CFR (linc). Deduc de aici că a fost o ilegalitate împărțirea a cîte 12 bilete CFR revoluționarilor în anul 2019 și mă întreb dacă din asta nu va ieși încă un scandal care să lovească în imaginea revoluționarilor. Oamenii au luat 12 bilete fiindcă atîta li s-a oferit, oare vor fi siliți să plătească pentru cele 9 bilete în plus? Mulți nici n-au avut nevoie de 12 bilete, dar dacă le-au rămas nefolosite poate le-au aruncat, ori le-au folosit mergînd în călătorii pe care nu le-ar fi făcut dacă ar fi știut de la început că acele călătorii nu sînt gratuite. Mă gîndesc că ar fi folositor, pentru revoluționarii cărora le-au rămas bilete CFR de anul trecut nefolosite, să nu le arunce ci să le înapoieze la SSRMLÎRC acum cînd ridică biletele pentru 2020. SSRMLÎRC n-a făcut nici un anunț că ar dori să recupereze biletele nefolosite de anul trecut (niciodată nu a existat o astfel de preocupare în instituție), dar nu se știe în viitor ce inițiative vor fi cu aceste bilete CFR date în plus. În trecut, au fost cazuri cînd Casa de Pensii a plătit indemnizații mai mari decît era legal (datorită atîtor ordonanțe de urgență care se suprapun legii, nici cei de la Casa de Pensii nu au știut valoarea corectă a indemnizației), iar apoi s-au emis decizii pentru recuperarea banilor.

Biletele nefolosite de anul trecut își păstrează valabilitatea pînă în 31 ianuarie 2020 inclusiv, conform unui comunicat al CFR Călători (linc).

Ca părere personală, cred că ar fi mult mai bine ca aceste tichete CFR să se distribuie prin Casa de Pensii, cum se întîmplă la alte tagme care beneficiază prin lege la înlesniri legate de transportul CFR – pensionari, veterani de război, foști deținuți politici. Pentru revoluționarii care nu au de primit bani de la Casa de Pensii s-ar putea organiza distribuirea prin poștă. În situația actuală revoluționarii sînt singurii dintre cei care beneficiază prin lege de tichete CFR care trebuie să stea la coadă ca să-și obțină acest drept. Mulți nici nu-și mai ridică tichetele fiindcă n-au timp să meargă după ele exact cînd e program de distribuire în orașul lor (orele de distribuire coincid cu cele în care lumea e la serviciu), ori, dacă stau într-o localitate cu număr mic de revoluționari, în orașul lor SSRMLÎRC nici nu organizează vreo distribuire de tichete CFR, iar să meargă pînă la București pentru aceste tichete nu e la îndemîna oricui.

Mai citește:
Plafonare și pentru perioada 2019 – 2021 la indemnizațiile revoluționarilor
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

3 gânduri despre „Numai cîte 3 bilete CFR pentru luptătorii în revoluție în anul 2020. SSRMLÎRC a anunțat programul de distribuire în teritoriu

  1. In 2020 studentii si elevii au calatorii nelimitate !! Iar revolutionari . beneficiind de o lege .nu au dreptul decat la 3 ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.