Emilian Vasile Cutean contestă în instanță desființarea Institutului Revoluției și cere despăgubiri

Fostul secretar general al Institutului Revoluției Române, Emilian Vasile Cutean, a contestat în instanță ordonanța de urgență nr. 91/2019 prin care guvernul Ludovic Orban a desființat Institutul Revoluției, cerînd totodată și despăgubiri pentru pagubele ce i-au fost pricinuite de emiterea acestui act normativ. Dosarul a fost înregistrat în 6 ianuarie 2020 la secția de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel București cu numărul 13/2/2020 (linc) și încă nu i s-a stabilit soroc de judecată.

După cum arată Ionel Stoica pe saitul ziare.com (linc), în chemarea în judecată domnul Cutean cere sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata neconstituționalitatea ordonanței de desființare a IRRD, și totodată cere despăgubiri pe motiv că prin desființarea institutului a rămas fără serviciu, și astfel nu-și mai poate plăti datoriile la bancă și descoperirea de pe cardul de credit.

Domnul Emilian Vasile Cutean este unul dintre cei numiți de Ion Iliescu, chiar de la înființarea IRRD, în colegiul național al acestuia. Suplimentar de calitatea de membru în colegiul național era și secretar general al institutului, funcție salarizată.

Domnul Cutean a fost prezent în timpul revoluției în clădirea comitetului central al PCR, iar apoi a devenit parlamentar PSD, ocupînd o vreme și funcția de președinte al Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor. Deasemenea, a ocupat de 2 ori funcția de secretar de stat la SSPR. În calitate de secretar de stat a aprobat alocarea, din bugetul de stat, a 300000 lei către propria sa asociație de revoluționari (Club 22 CC), motiv pentru care a fost osîndit la 3 ani și 60 de zile închisoare. Inițial primise 5 ani închisoare, apoi a făcut contestație la CEDO care i s-a aprobat pe motiv că nu a beneficiat de un proces corect, fiindcă judecătorii care au pronunțat condamnarea n-au asistat personal la audierea martorilor. După hotărîrea CEDO cauza a fost trimisă la rejudecare iar la rejudecare pedeapsa a fost redusă la 3 ani și 60 de zile, adică exact cît fuseseră executate pînă atunci. Ca temei al condamnării au fost art. 12 lit. a și art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, anume:

Art. 12
Sînt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sînt săvîrșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:
a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizînd informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.

Art. 13 indice 2
Infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Mai citeşte:
Guvernul desființează Institutul Revoluției. Scurt istoric al acestui institut
– Institutul Revoluţiei Române – semne de întrebare (discuţii din 2005 pe forumul revoluţiei)
– Mieii blînzi ai istoriografiei românești (articol al meu din 2005, scurt timp de la înființarea IRRD)
– Clio 1989 – revistă de nivel academic? (recenzie la revista ştiinţifică a IRR)
– Ion Iliescu, un Sorin Ovidiu Vîntu al revoluţiei române
– Fonfleu de presă: Intenția PDL de a desființa Institutul Revoluției
– Aşa-zisul plan de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române: Eu am avut dreptate, presa bucureşteană a greşit
– Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției
Klaus Iohannis numește 6 noi membri în conducerea Institutului Revoluției Române
Membrii vechi ai Colegiului Național al Institutului Revoluției Române contestă numirea noilor membri de către Klaus Iohannis
– alte articole despre Institutul Revoluției la categoria Institutul Revoluției de pe acest blog
Fostul deputat și secretar de stat la SSPR Emilian Vasile Cutean, condamnat iar după rejudecare
Fostul șef al SSPR, Emilian Cutean, achitat la rejudecare în procesul pentru abuz în serviciu
– Fostul secretar de stat la SSPR, Emilian Cutean, cîştigă la CEDO
– Hotărîre definitivă în cazul Cutean: 5 ani de închisoare cu executare
– Tribunalul Bucureşti menţine pedeapsa de 5 ani închisoare pentru Emilian Cutean (apel)
– Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare (după prima instanță)
– Ion Iliescu despre cazul Cutean
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberării certificatelor de revoluţionar, conform lui Cutean
– Cînd a spus Emilian Cutean adevărul?
– Emilian Cutean, contestaţie adresată CPRD
– Plîngere la poliţie împotriva lui Emilian Cutean, făcută de SSPR
– Secretarul de stat Sorin Vintilă Meşter cere întreruperea executării pedepsei lui Emilian Cutean şi ajutorul acestuia pentru “o amplă acţiune de verificare a dosarelor în baza cărora au fost preschimbate certificatele de revoluţionar”

Un gând despre „Emilian Vasile Cutean contestă în instanță desființarea Institutului Revoluției și cere despăgubiri

  1. Un golan!!! Și, mai ales, un infractor! Și,cu adevărat, un profitor veros al evenimentelor din 22 decembrie 1989. Și alți cetățeni au intrat în C.C. al P.C.R., dar nu au participat la excrocheria patronată de Ion Iliescu et comp. Care a reeditat butada antidecembristă: „Puțini am fost, mulți am rămas!” Relativ la membrii Partidului Comunist din România – secție a Internaționalei a III-a, comuniste, cu sediul la Moscova și stipendiată de Partidul comunist (bolșevic) al Uniunii Sovietice. Coloana a V-a, înainte de apariția fascismului german.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.