Discuții legate de scrisoarea asociației „17 Decembrie” către USR referitoare la Moise Guran. Cristian Tudor Popescu: „Prostie alfabetizată, ceaușism congenital, hîzenie pură… Regret orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins… asta nu se va mai întîmpla în această viață”. Forumist: „Dar e ok, nu e nevoie ca o chestie atît de mică şi insignifiantă precum apologia genocidului să oprească circulaba barnistă de pe aici”

Apelul asociației „17 Decembrie” din Timișoara referitoare la cooptarea în conducerea USR a domnului Moise Guran (linc) a stîrnit oarecari discuții în societatea românească. A fost preluat de diferite surse de informare precum:

Adevărul: Asociaţia „17 Decembrie” din Timişoara îl acuză pe Moise Guran că a răspândit minciuni despre revoluţia din decembrie 1989 (linc)

B1: Asociația „17 decembrie” din Timișoara cere sancționarea lui Moise Guran pentru răspândirea de minciuni despre Revoluție: „Arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută şi lipsă de discernământ” (linc)

Ziare.com: Asociatia „17 Decembrie” din Timisoara il acuza pe Moise Guran ca a raspandit minciuni despre revolutia din decembrie 1989 (linc)

Ziarul Profit: Revoluţionarii îl atacă pe Moise Guran şi cer să fie dat afară din USR: ‘Capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ’ (linc)

Bzi.ro: Atac la adresa lui Moise Guran! Asociația „17 Decembrie” Timișoara: Capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ (linc)

Mytex.ro: Moise Guran, atacat de revoluționari (linc)

Capital: Lovitură devastatoare pentru Moise Guran: A răspândit minciuni! Se cere excluderea (linc)

Cristian Tudor Popescu a scris pe acest subiect pe republica.ro, articolul Moise Guran – nu numai prostie alfabetizată (linc), din care citez: „a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hîzenie pură, clocind în miezul sufletului. Asociația din Timișoara cere USR să nu promoveze în rîndurile ei o persoană ca dl Guran. Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întîmpla în această viață”.

La radio „Europa FM”, domnul Guran a dat o replică lui Cristian Tudor Popescu: Să fim atenți cum îmbătrînim, domnule Popescu! (linc). Citez din aceasta: „Am primit un pumn în plex de la domnul Popescu. Aş vrea să precizez următoarele lucruri. Articolul pe care eu l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruşi. Tot articolul, de la un capăt la celălalt, era despre state slabe care nu ştiu niciodată ce le-a lovit atunci cînd Rusia intervine. Enumerarea pe care eu am făcut-o acolo ţine de controversa istorică şi, pînă la urmă, domnul Popescu sau asociaţia „17 decembrie“ din Timişoara se poate certa cu domnul Petre Roman despre dacă au fost sau nu agenţi ruşi la Revoluţie pe teritoriul României. Dar vreau să precizez atît: că opiniile cu privire la diferite evenimente istorice, mai bine sau mai puţin documentate, sînt libere. Poate opinia mea de atunci, din 2014 a fost greşită. Categoric a fost greşită în privinţa a modului în care am formulat-o sau aş fi putut lăsa de înţeles că eu aş fi justificat omorîrea civililor la Revoluţie. Asta este o interpretare răutăcioasă… În legătură cu atacurile pure la persoană pe care domnul Popescu le-a desfăşurat acum folosind Europa Fm şi site-ul Republica, unde nici măcar nu s-a obosit să pună un link la articolul meu, ca să poată şi cititorii să-şi facă o opinie, aş vrea să spun doar atît: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu domnul Popescu la Europa FM. Aş mai face-o oricînd cu aceeaşi plăcere, aş un respect deosebit pentru domnia sa şi aş vrea să-I transmit un singur lucru. Să fim atenţi cum îmbătrînim, domnule Popescu!“.

Un comentariu personal legat de replica lui Guran: Trimițîndu-ne să ne certăm cu Petre Roman se pare că face referire la declarația sa despre agenții KGB care ar fi mișunat în România, declarație cu care ne-am certat deja (linc). Adică spune că „turiștii” la care se referea în articolul incriminat erau sovietici. Dar în decembrie 2014 a publicat un alt articol pe blogul personal (linc), cu o cronologie a revoluției din care citez: Diversiune externă la Timişoara – 16-17 decembrie 1989; grupuri de români pregătiți în Ungaria devastează centrul orașului; un număr foarte mic de cetățeni autentic revoltați se asociază mișcării; Securitatea refuză să se implice în stradă”. Ar fi cazul ca domnul Guran să explice care e varianta sa despre revoluție: a fost făcută de „turiști” sovietici ori de „grupuri de români pregătiți în Ungaria”? Abia după ce aflăm „varianta oficială Guran” putem eventual să o contrazicem, că altfel nici nu știm ce să contrazicem.

Despre schimbul de replici Popescu – Guran au scris și „Adevărul” (linc) și „Pagina de media” (linc).

„România Curată”, unul din saiturile pe care și-a publicat Guran articolul din 2014 de la care a pornit toată discuția, publică articolul lui Ileana Renia: Asociația „17 Decembrie” Timișoara: Moise Guran răspândește minciuni despre revoluţia din decembrie 1989. Până și CTP a ajuns să se dezică de Guran! (linc). Articolul încheie retoric: „Dragi USR-iști, dacă nici pe zelosul vostru anticorupție, Cristian Tudor Popescu, nu-l luați în seamă, atunci pe cine? Că pe cetățenii care au votat USB și Nicușor Dan în 2016 ori pe susținătorii „hardcore” din mișcarea Roșia Montană sigur nu”.

Discuții interesante legate de apelul asociației „17 Decembrie” le-am găsit pe forumul de internet Reddit (139 comentarii cînd scriu acest articol): Scrisoare deschisa a Asociației „17 Decembrie” din Timișoara către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România cu ocazia cooptării lui Moise Guran (linc). Am aflat de ele fiindcă WordPress-ul îmi dă posibilitatea să aflu de pe ce saituri îmi vine traficul de pe blog și de la discuția deschisă pe forumul Reddit au ajuns vizitatori aici. (apropo, dacă cunoașteți și alte locuri de pe internet unde s-a discutat apelul asociației „17 Decembrie” vă rog să-mi semnalați, eventual la rubrica de comentarii a acestui articol)

Redau cîteva din replicile de pe forumul Reddit, discuția completă fiind disponibilă la lincul pe care l-am indicat.

elhermanobrother: Guran justifică genocidul din Romania? ca asta e fapta penala oricum ai intoarce-o
victorstanton: cool, de falsii revolutionari cu acte din PSD si PNL au zis ceva domnii de asociatie? sau zic doar de aia care isi manifesta opiniile prin articole imbecile… vorba aia, s-a murit la revolutie sa avem voie sa zicem prostii
imirodunghileobsesiv: Ai putea sa citesti blogul lui Mioc inainte de a arunca cu cacat in putinii oameni care s-au interesat cu adevarat de ce s-a intamplat in ’89. LE: Ca sa nu zic de retorica asta de clasa a 2-a. Aici e vorba de Guran care incerca sa scuze armata pentru ce a facut in 89, nu despre falsii revolutionari. Mama, mama, ce va mai place logica psd-ista cand e in favoarea voastra. rusinica sa va fie
victorstanton: l-am aparat eu pe guran pt ce a zis? ia mai citeste-mi comentariul odata. Cu toate astea e dreptul lui sa zica asta, nu poate un nene de la o organizatie separata si sa-i zica respectivei organizatie sa nu-l bage pe ala ca nu e bun.
polkaberries: Imediat cum intra cineva in politica incep sa apara „dezvaluirile”. Oare de ce nu se publica astfel de lucruri mai devreme? Asociatia asta ii reproseaza lui Moise Guran niste afirmatii facute in 2014 care, in opinia mea, oricum nu sunt atat de ”senzationale/ controversate”. Oare ce s-ar publica despre noi daca am alege sa intram in politica? Ar fi prapad sa se uite cineva la toate postarile facute pe r/romania.
throwawaylx79: Logica era urmatorea: De ce respectiva scrisoare este facuta acum si nu a fost facuta in 2014? De ce astfel de lucruri apar in spatiul public mult mai tarziu si de regula in momente importante, desi ele erau publice? Daca tu sau eu am intra in politica, oare ce fel de controverse am putea sa pornim?
zamolxescelbarbos: De ce respectiva scrisoare este facuta acum si nu a fost facuta in 2014? Pentru ca abia acum a intrat cu mare pompa in USR? In 2014 era doar un jurnalist, articolul ala din 2014 era suficient pentru asa ceva, ca pe atunci nu ocupa functii in politica.
aiureancontrol: Eu am niste fotografii de la 16 ani cand fumam hasis la bong improvizat intr-o sticla de Cola la jumatate. E NASOALA RAU CA-S SI MEMBRU DE PARTID. CE MA FAC
ricardo_8: Sunt curios daca Asociația a trimis o Scrisoare deschisa când deputatul mitraliera Cătălin Rădulescu a primit titlul de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române” pentru care încasează în fiecare an câte 5.000 de euro.
nadeirad: Whataboutism, also known as whataboutery, is a variant of the tu quoque logical fallacy that attempts to discredit an opponent’s position by charging them with hypocrisy without directly refuting or disproving their argument. It is particularly associated with Soviet and Russian propaganda. Urmează să zici că-s postac PNL/PSD, neținînd cont de faptul că oamenii ca tine țin oamenii cu bun simț departe de politică și USR.
ricardo_8: Buna asta, deci daca întreb despre activitatea unei asociații și ce interese acoperă fac whataboutism? Adică vrei sa iau de bună credință acesta scrisoare fără să știm detalii despre asociație? Asta într-o perioadă în care Fake News-ul este răspândit de mulți politicieni?Daca tu crezi că ce am spus eu mai sus va ține un om departe de politică sau de USR, înseamnă că subestimezi inteligența oamenilor de pe reddit si ii compari cu pensionarii care cred tot ce li se spune pe Antena 3.
nadeirad: „Buna asta, deci daca întreb despre activitatea unei asociații și ce interese acoperă fac whataboutism? Adică vrei sa iau de bună credință acesta scrisoare fără să știm detalii despre asociație? Asta într-o perioadă în care Fake News-ul este răspândit de mulți politicieni?” Da, asta e definiția whataboutismului. Nu ai întrebat de Moise Guran, ai încercat să schimbi subiectul și să discreditezi asociația cu întrebări încărcate, FĂRĂ SĂ VERIFICI ÎN PREALABIL. „Daca tu crezi că ce am spus eu mai sus va ține un om departe de politică sau de USR, înseamnă că subestimezi inteligența oamenilor de pe reddit si ii compari cu pensionarii care cred tot ce li se spune pe Antena 3.” Nu despre asta e vorba, ci despre faptul că oamenii caută alți oameni cu care să se identifice sau pe care să nu-i deteste. Așa se nasc partidele, pe o idee comună (sau mai multe). Mulți oameni cu bun simț nu vor să aibă nimic în comun cu PNL, pe bună dreptate. La fel, mulți nu vor să aibă nimic în comun cu fanaticii din USR. Tu (și alții) faceți ca unii oameni să-și pună întrebarea dacă asta e compania în care vor să se afle.
ricardo_8: Subiectul este un articol scris de un ziarist acum 6 ani, primeai mai multe voturi dacă postai video-ul cu Firea și Guran când lucrau împreună la A3. Întrebarea mea este de ce PNListii se agită atât de mult împotriva lui Guran? Și ei l-au cooptat pe Rareș Bogdan deși acesta a intrat PNL ani la rând. A început campania electorală a TNL?
nadeirad: „Subiectul este un articol scris de un ziarist acum 6 ani, primeai mai multe voturi dacă postai video-ul cu Firea și Guran când lucrau împreună la A3”. Care crede că e bine că armata a tras în oameni în 1989 și care coordonează campaniile USR.
imirodunghileobsesiv: Aici cred ca e vorba de Mosie Guran si faptul ca acum cativa ani a avut o declaratie total neinspirata despre evenimentel din 89, nu despre Catalin Radulescu si falsii revolutionari. Gresesc?
ricardo_8: Mi se pare important să știm care este activitatea și care sunt valorile acestei asociații, reprezintă ei vocea adevăraților revoluționari sau sunt un fel de paravan pentru sutele de politicieni care sunt revoluționari doar pentru că au dat o șpagă? Legat de Moise Guran, trăim într-o democrație de 30 de ani, Moise Guran este liber sa se înscrie în orice partid, nu înțeleg de ce OP este supărat pe faptul că s-a înscris în USR.
Dhomochevsky: (…) trebuie să faci research despre context și să îl explici de fiecare dată când ai pretenția să se discute de context. Altfel nu faci decât insinuări petardiere de genul „dar de unde știm noi că de fapt nu au și ei păduchi în cap” – ca și cum despre asta ar fi vorba, sau ca și cum asta ar invalida faptul că rahatul mâncat de nea Coise e cel puțin problematic pentru un politician nou uns într-o pozitie importantă într-un partid.
Hiei1987: „Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat” https://www.moise.ro/2014/04/14/pare-ca-a-inceput-sa-va-explic-de-ce-eu-tin-cu-ucrainenii/. Hai ca nu-i departe de ideile lu’ Catalin Radulescu Mitraliera.
vonRa: Man, scrisoarea asta e scrisă în 2014? Ce ii deranjează pe oamenii ăștia? Tâmpeniile lui Guran sau faptul că ăsta o să intre în USR? (Nici nu știu dacă a intrat, sunt copleșit de altele am luat o pauza de media)
Dhomochevsky: Dar e ok, nu e nevoie ca o chestie atât de mică şi insignifiantă precum apologia genocidului să oprească circulaba barnistă de pe aici. Tot threadul ăsta e de un jeg inimaginabil. Uitați-vă la rata de upvotes-downvotes a lui, uitați-vă la cât de mulți vor să bage mizeria asta sub preş doar pentru că le strică narativa pe care şi-au format-o despre conducerea partidului Sincer, chiar mă bucur că e atât de pe față totul, devine din ce în ce mai multă lume scârbită de ce devine USR sub Ghinea-Barna. Din punctul ăsta de vedere toți ăştia care găsesc scuze derapajelor din ce în ce mai nasoale fac un lucru salutar. E bine să vadă cât mai multă lume că pentru aripa barnistă orice monstruozități şi crime împotriva umanității sunt chestii lejere şi apologia lor e ok să fie trecută cu vederea dacă e în interesul conducerii. Trebuie să recunosc totuşi, nu mă aşteptam ca atâția de pe aici să iasă atât de înverşunat la interval.
aiureancontrol: Un text public care se vrea a fi o scrisoare a unei asociației prin care aceasta cere membrilor unui partid politic să se împotrivească alegerii unui cetățean intr-o funcție de conducere a respectivului partid politic pentru că cetățeanul ar fi jignit o tema de interes a respectivei asociații acum 4 ani într-un text la fel de public. USR, nu-l lua pe Moise șef pe campanii că acum 4 ani a scris într-un articol ceva cu care noi nu suntem de acord! Bună dimineața, asociație. Uite de cine îi era drag asociației de revoluționari, de partidul politic intitulat Uniunea Salvați Romania și de jurnalistul Guran. Până acum au mai avut vreun contact cu partidul respectiv? Ăștia trimit scrisori la toți membrii de partide politice sa refuze in bloc deciziile partidelor din care fac parte sau… Este o prima tentativa? Asta e un fe de mini Rise Project
victorstanton: vin alegerile anticipate ai nu trebuie sa existe perceptia publica ca USR ar putea fi vreodata alternativa la PNL. Atacurile o sa continue numai numai poate ajunge PNL la 45-50% si face guvernarea singur, eventual cu udmr.
Dhomochevsky: Da, în fond şi la urma urmei e vorba doar de o apologie a crimelor împotriva umanității făcută de un personaj din conducerea unui partid politic, plm nu ştiu ce au sărit toți aşa, nu e ca şi cum genocidul e cine ştie ce rahat important duuh.
imirodunghileobsesiv: Ce mentalitate toxica, stalinista. Discreditam tot ce nu e de acord cu noi.
aiureancontrol: Asta spun si eu de ani de zile, sunt de acord cu tine. Este absolut alarmant!
victorstanton: nu cred ca stii ce inseamna cuvantul stalinist
imirodunghileobsesiv: Ba chiar foarte bine, si toate actiunile astea de damage control ale useristilor put urat rau a stalinism.
victorstanton: m-am convins, nu stii deloc ce e ala stalinism
NuSPUTNImiKimpartial: ADEVARUL DESPRE GURAN! Erectia monumentala produsa de aceasta postare lui Dan Darie va distruge talibanii useristi! Pregatiti-va anusurile!
Dhomochevsky: Ăsta cred că e de departe unul dintre cele mai dezgustătoare threaduri pe care le-am văzut vreodată pe r/romania. E grăitor, deschide larg ochii față de multe lucruri și față de calitatea unor personaje de pe aici. Din punctul ăsta de vedere e salutar, așa se formează filtre calitative. Tot ce pot spune e că threadul ăsta a făcut mai multe să îmi cimenteze niște opinii/antipatii politice decât ultimii ani de propagandă și curvăsărie politică. Thanks, I guess.
victorstanton: succes in a vota psd/pnl atunci
DocGerbill: Astept scrisoarea de dojenire a PSD-ului ca l-a numit pe Iliescu presedinte.
alk1970: Sunt curios cîți din cei de aici consideră că în România a avut loc o Revoluție și nu evenimente dirijate din umbră de „agenturi”, „turiști sovietici” sau alte bazaconii de acest gen. Opiniile lui Moise Guran sunt caracteristice pentru genul de român hrănit 30 de ani cu bazaconiile publicate obsesiv și popularizate cu bună știință de securiști sau unelte ale lor, din ticăloșie sau din necunoaștere. Cu puține excepții, toate informațiile colportate de Moise Guran au fost prezente și au intoxicat spatiul public în ultimii 30 de ani. Chiar și acum, cînd apar atît istorici cît și documente care combat aceste teorii securiste, majoritatea opiniei publice continuă să aibă acelasi punct de vedere (uneori manifestindu-se violent împotriva contestatarilor). Ce îi pot reproșa lui Moise Guran este adăugarea propriilor teorii și a efectuării unor conexiuni de toată jena (atît îl duce capul) cu situația din Ucraina de la momentul invadării acesteia de către trupele ruse.
m3th0dman_: Why not both?
alk1970: Al doilea reproș ar fi mai degrabă la faptul că nu conștientizează rolul său de persoana publică ce ar trebui să-l determine să gindeasca și să se informeze mai multinainte de a scoate pe gură asemenea enormități.
m3th0dman_: Întrebam why not both, în sensul că de ce nu ar fi putut fi fost în ’89 și o revoltă autentică a oamenilor și în același timp și influențe din partea serviciilor secrete străine?
alk1970: Pentru că nu există dovezi palpabile in acest sens. Pe de o parte cunoaștem pozitia oficială a lui Gorbaciov de a renunța la Doctrina Brejnev chiar și atunci cînd sunt încurajați de secretarul de stat american Becker imediat după 22 decembrie. Asta pe plan extern Pe de altă parte, pe plan intern, conform ultimelor descoperiri din arhive, se pot descifra acum mai clar motivele pentru care Ceaușescu a emis și propagat această ipoteza a unei intervenții străine odată cu debutul Revoluției la Timișoara: ca motiv pentru represiunea oricăror demonstrații împotriva regimului său.

Mai citește:
Asociația „17 Decembrie” din Timișoara către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România: „Noi, răniții și familiile îndoliate din revoluție de la Timișoara, nu dorim în funcții politice în România pentru care ne-am riscat viața ori și-au dat viața membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeți funcționali. Din acest motiv facem apel către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid”
– Justificatorul criminalilor din 1989, Moise Guran, intră în politică
– Moise Guran justifică crimele din decembrie 1989
– Capitalismul funcționează, spre disperarea lui Moise Guran
– Mark Kramer, profesor de istorie la Harvard: Marea contribuţie a spionilor sovietici la revoluţia română e că n-au făcut absolut nimic
– Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
– Cinghiz Abdulaev, paiul de care se agaţă Stănculescu (sprijinit de Jurnalul Naţional)
– 4 decembrie 1989 – întrunirea ţărilor membre în Tratatul de la Varşovia
– Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
– Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
– Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
– Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
– Comsomolscaia Pravda din 11 februarie 1990: Evacuarea cetăţenilor sovietici din Bucureşti
– Ruşii şi revoluţia română din 1989 – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
– New York Times, 31 decembrie 1989: Revoluţia română îi inspiră pe moldovenii sovietici
– Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
– Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
– Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
– Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească
– Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
– Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceaușescu
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.