Mimozele de la asociația „21 Decembrie” se simt ofensate de Moise Guran

După scrisoarea asociației „17 Decembrie” din Timișoara către membrii și simpatizanții USR (linc) au urmat mai multe reacții în societatea românească, o parte dintre ele pomenite deja pe acest blog (linc).

O reacție recentă a venit de la asociația „21 Decembrie” din București (condusă de Teodor Mărieș), care pe pagina ei de facebook a publicat un comunicat al consiliului director cu titlul „În atenția politicianului Moise Guran” (linc). Citez acest comunicat:

Asociația 21 Decembrie 1989 vă solicită Domnule Moise Guran să cereți scuze public pentru inepțiile și insultele aduse memoriei Eroilor, Urmașilor acestora, Răniților, Reținuților și eroismului Luptătorilor din sîngerosul Decembrie 1989.
Pentru a înțelege mai bine solicitarea noastră și pentru a avea punctul de vedere juridic al celei mai înalte instituții de profil din Europa, vă invităm Domnule Moise Guran să studiați multiplele decizii CEDO cu privire la evenimentele din decembrie 1989.
În speranța că solicitarea noastră va fi pe deplin înțeleasă, așteptăm scuzele dumneavoastră, neîntîrziat.
Consiliul Director al Asociației 21 Decembrie 1989.

Nu înțeleg despre ce insulte vorbește asociația „21 Decembrie”. În articolul care a stîrnit controversa, Moise Guran a numit pe cei care au fost uciși la revoluție „anticomuniști cinstiți” (linc).
Aici e diferența între asociația „17 Decembrie” Timișoara și asociația „21 Decembrie” București. Cei din „21 Decembrie” – niște mimoze senzitive care vor să li se ceară scuze, cei din „17 Decembrie” – nu vor nici un fel de scuze fiindcă nu-s chiar așa de sensibili (sensibilitatea huliganilor din 1989 nu trebuie supraestimată), dar sînt revoltați de minciunile lui Guran ori de prostia acestuia, motiv pentru care cer îndepărtarea sa din funcții politice gîndindu-se că pentru patria noastră e îngrijorător să ajungă în funcții în stat persoane mincinoase ori proaste.

Textual, Guran scrisese: „Începînd din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmînd cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorînd de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”. Textul nu este insultător și nu pune la îndoială eroismul luptătorilor din decembrie 1989. Pentru asociația „17 Decembrie” nu insulta a fost problema, ci falsificarea istoriei cu scopul justificării crimelor din 1989.

Am impresia că multă lume nu înțelege ori se preface că nu înțelege problema. Pe „România Curată” unde s-a publicat un articol care a relatat despre controversă (linc), un cititor („JK” – pseudonimul folosit) a adăugat la rubrica de comentarii: „Asociația 17 Decembrie poate să-l dea direct în judecată pe Moise Guran, nu să-l pîrască șefilor lui. Ca fapt divers, asociația funcționează într-un oraș unde ajung în înalte funcții politice și administrative o mulțime de gunoaie”. Reproduc și aici ce răspundeam acelui domn: „Asociația 17 Decembrie e formată din persoane care și-au riscat viața pentru libertatea de exprimare. N-are cum să conteste libertatea de exprimare dînd în judecată persoane care ar exprima opinii care nu convin. Singura soluție este chiar cea folosită – criticarea publică a opiniilor care arată lipsă de discernămînt, capacitate intelectuală scăzută, lucru necesar mai ales cînd persoanele respective pot ocupa poziții politice importante”.

Noam Chomsky spunea (linc): „Goebbels era în favoarea libertății de exprimare pentru opiniile care îi plăceau. La fel și Stalin. Dacă ești cu adevărat susținător al libertății de exprimare, atunci susții libertatea de exprimare anume pentru opiniile pe care le disprețuiești. Altfel, nu ești susținător al libertății de exprimare”. În lumea de azi vedem libertatea de exprimare atacată (și) sub motivul că anumite păreri ofensează, deci n-ar trebui tolerată exprimarea lor publică. Sînt împotriva acestor tendințe. În decembrie 1989 s-a luptat pentru liberă exprimare (inclusiv „dreptul de a huidui”, cum zicea un filozof), nicidecum pentru „dreptul de a nu fi ofensat”. De aceea găsesc modul în care se pune problema de către asociația „21 Decembrie” București nu numai neîntemeiat, dar și inoportun.

Pentru mine este limpede de unde și-a extras Moise Guran ideile despre revoluția din 1989: de la Alex Mihai Stoenescu, cel poreclit „Teodor Brateșul mileniului trei” ori „propagandistul lui Stănculescu”. Stoenescu a fost promovat ca istoric al revoluției în contextul în care Stănculescu fusese trimis în judecată pentru crimele din 1989. Campania cu „adevărul despre revoluție” începută în 2004 de „Jurnalul Național”, continuată apoi în „Adevărul” (cînd era director Grigore Cartianu) iar mai tîrziu în „Evenimentul Zilei” – în toată această perioadă continuînd în paralel și la televiziuni – l-a avut ca mentor pe Alex Mihai Stoenescu. Dacă în anii 90 exista în presă un entuziasm cu privire la subiectul „decembrie 1989”, pe măsura trecerii timpului pe acest subiect s-a scris mai mult în campanii de presă la comandă (fenomenul „ziariștilor-tonomat” la care se referea un clasic în viață), cu alte interese decît adevărul. Victor Stănculescu era unul dintre puținii care aveau motive să investească bani în campanii de presă legate de „adevărul despre revoluție”. Stoenescu a sfîrșit și prin a scrie o întreagă carte – „În sfîrșit, adevărul” – de interviu cu Stănculescu, sugerînd că Stănculescu e cel care spune românilor adevărul despre revoluție. Azi știm că generalul Stănculescu a fost nu numai unul dintre criminalii din perioada 16-22 decembrie 1989 (există hotărîre judecătorească definitivă), dar rechizitoriul din „dosarul revoluției” zice că a fost și unul dintre organizatorii diversiunii criminale începută în seara de 22 decembrie. Campania de presă prin care s-a dorit evitarea condamnării sale ori mai tîrziu obținerea unei grațieri de la Băsescu a eșuat, dar a lăsat urme în conștiința publică și în conștința unor persoane lipsite de discernămînt, precum domnul Guran.

După izbucnirea scandalului, Moise Guran a adăugat pe blogul propriu la articolul buclucaș (linc) următoarele: „EDIT 2020: Acest articol a stîrnit controverse, fiind interpretat în sensul în care aș fi considerat justificată omorîrea populației de către autorități. Dincolo de faptul că, în afară de Nicolae Ceaușescu, nu știu să fi încercat nimeni vreodată o astfel de aberantă justificare, dincolo de interpretarea vădit răuvoitoare ce îmi atribuie o astfel de justificare, explic faptul că fraza respectivă, neglijent formulată și îmi cer scuze pentru asta, încerca să ilustreze modul rudimentar de intervenție al statului român, precum și efectele tragice ale haosului creat în urma acestor intervenții”.

Lăsînd la o parte încercările lui Guran de a pretinde că s-a interpretat răuvoitor ceea ce a scris și scuzele cu jumătate de gură că ar fi formulat neglijent o frază (dar asociația „17 Decembrie” se referise la 2 fraze din textul lui Guran; pe lîngă aia cu „România ar fi sucombat ca stat” mai era cea cu „turiștii” care „au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”), remarc o nouă dovadă de minciună sau incompetență a domnului Guran: Pretinde că „în afară de Nicolae Ceaușescu, nu știu să fi încercat nimeni vreodată” să justifice omorurile din timpul revoluției. De 30 de ani se încearcă justificarea acestor omoruri, prin 1990 erau active în campania de falsificare a istoriei cu acest scop publicații precum „România Mare” a lui Vadim Tudor ori „Europa” lui Ilie Neacșu (devenit apoi parlamentar PRM). Justificarea reprimării revoluției s-a făcut și prin rezoluții ale Parchetului. De pildă, la dosarul revoluției din Cluj inițial s-a dat neîncepere a urmăririi penale pe motiv că deschiderea focului ar fi fost legală, și abia mai tîrziu (cînd Ion Iliescu n-a mai fost președinte) rezoluția a fost infirmată, fiind trimis în judecată și apoi condamnat generalul Topliceanu. Există și hotărîri judecătorești de acest fel. Astfel, în dosarul „Calea Lipovei – Timișoara”, judecătorul Constantin Lucescu (nimeni altul decît avocatul apărării din procesul Ceaușescu), prin Sentința nr. 147 / 19.10.1994 a Tribunalului Militar Teritorial București (linc) i-a achitat pe inculpați, deși sentința recunoaște faptul că aceștia au dat ordine de deschidere a focului asupra manifestanților în urma cărora au rezultat morți și răniți. Abia la Curtea Supremă acea sentință va fi anulată și procesul se va sfîrși cu condamnarea vinovaților (decizia 539/31.01.2012). În 1993, asociația „17 Decembrie” a anunțat că refuză depunerea de mărturii în fața Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” (linc), anume pentru refuzul acelei Comisii de a se pronunța fără echivoc cu privire la „respingerea teoriei legitimității reprimării revoluției”. Iar acum domnul Guran zice că după Nicolae Ceaușescu „nimeni vreodată” nu a încercat să justifice reprimarea revoluției, cum ați putut interpreta așa ceva, răilor care sînteți răi? Mda, are talent de politician.

Nu știu dacă asociația „21 Decembrie” din București e mulțumită de scuzele domnului Guran. Pentru asociația „17 Decembrie” din Timișoara aceste scuze n-au relevanță.

Mai citește:
Cronologia revoluției române, așa cum o propăvăduia Moise Guran: „Securitatea refuză să se implice în stradă”. Atît 16-17 decembrie 1989 la Timișoara, cît și 21 decembrie 1989 București sînt „diversiune externă”
Discuții legate de scrisoarea asociației „17 Decembrie” către USR referitoare la Moise Guran. Cristian Tudor Popescu: „Prostie alfabetizată, ceaușism congenital, hîzenie pură… Regret orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins… asta nu se va mai întîmpla în această viață”. Forumist: „Dar e ok, nu e nevoie ca o chestie atît de mică şi insignifiantă precum apologia genocidului să oprească circulaba barnistă de pe aici”
– Asociația „17 Decembrie” din Timișoara către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România: „Noi, răniții și familiile îndoliate din revoluție de la Timișoara, nu dorim în funcții politice în România pentru care ne-am riscat viața ori și-au dat viața membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeți funcționali. Din acest motiv facem apel către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid”
– Justificatorul criminalilor din 1989, Moise Guran, intră în politică
– Moise Guran justifică crimele din decembrie 1989
– Capitalismul funcționează, spre disperarea lui Moise Guran
– Mark Kramer, profesor de istorie la Harvard: Marea contribuţie a spionilor sovietici la revoluţia română e că n-au făcut absolut nimic
– Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
– Cinghiz Abdulaev, paiul de care se agaţă Stănculescu (sprijinit de Jurnalul Naţional)
– 4 decembrie 1989 – întrunirea ţărilor membre în Tratatul de la Varşovia
– Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
– Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
– Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
– Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
– Comsomolscaia Pravda din 11 februarie 1990: Evacuarea cetăţenilor sovietici din Bucureşti
– Ruşii şi revoluţia română din 1989 – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
– New York Times, 31 decembrie 1989: Revoluţia română îi inspiră pe moldovenii sovietici
– Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
– Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
– Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
– Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească
– Propagandă ceauşistă la “Vocea Rusiei”
– Vocea Rusiei continuă propaganda în favoarea lui Ceaușescu
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
Analize despre revoluția din 1989

4 gânduri despre „Mimozele de la asociația „21 Decembrie” se simt ofensate de Moise Guran

  1. Foarte corect argumentat ca la carte. Nici nu puteai sa explici mai bine cum e cu libertatea de exprimare decat prin citatul din fondatorul gramaticii generative si al psihologiei cognitive Noam Chomsky . Poate doar Ioan Ratiu cand explica ce e un comportament democratic
    „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“ Pe de alta parte am incercat si eu sa transmit solidaritatea cu ideile din articolul tau initial preluat apoi de alte publicatii in ceea ce priveste indepartarea din functii politice initial si eventual de stat ulterior a lui Guran. Ca votant a lui Barna am scris pe FB lui si in FB intern al USR in care fiul meu (nu si eu ) este membru urmatoarele.- Alexandrescu Stefan Aveti cel putin un vot pierdut din partea mea daca il promovati pe Guran in USR – lasnd linkul din adevarul cu articolul Asociaţia „17 Decembrie” din Timişoara îl acuză pe Moise Guran că a răspândit minciuni despre revoluţia din decembrie 1989. Toate cele bune Marius si lupata continua

    1. M-am înscris și eu în grupurile facebook USR Timiș și USR București pentru a prezenta punctul de vedere al asociației 17 Decembrie. Poate interveniți acolo cu comentarii la postările mele, pentru a arăta membrilor USR că problema nu trebuie băgată sub preș.

  2. Atat Barna cat si Ciolos au niste legaturi dubioase cu serviciile noastre. Nevasta lu’ Barna are o sinecura la Petrom unde nu a vazut-o nimeni vreodata. Ce sa zic, si eu am crezut in ei dar se pare ca s-a aplicat schema clasica de preluare a unui partid si acum am ajuns din nou sa votam raul mai mic. Sanatate tututror

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.