Peste 100 de rapoarte CIA despre căderea comunismului în Estul Europei declasificate recent (4). Analiză CIA, 21 decembrie 1989: La televiziune, Ceaușescu părea vizibil zdruncinat și obosit… Dacă tulburările vor continua … unii membri ai forțelor de securitate ar putea să-și piardă sîngele rece și să refuze să continue să folosească forță mortală împotriva concetățenilor. Orice fisură în disciplina forțelor de securitate – stîlpul regimului – poate provoca brusca sa prăbușire

Continui prezentarea documentelor legate de România recent desecretizate de Agenția Centrală de Informații americană (CIA = serviciul secret) din perioada căderii comunismului în Estul Europei (linc). Lista rapoartelor desecretizate recent se poate vedea pe saitul CIA (linc), de unde se pot și descărca pentru cei interesați.

Vezi primele rapoarte legate de România din această colecție, prezentate deja pe acest blog:
– Peste 100 de rapoarte ale CIA despre căderea comunismului în Estul Europei declasificate recent (1). Analiză CIA, 18 noiembrie 1989: „În ciuda zvonurilor sporadice că criticii lui Ceaușescu din cadrul partidului ar putea încerca să-l înlocuiască din funcție în cadrul congresului, nu există vreo dovadă credibilă că poziția sa e primejduită. Mulți români, deși nemulțumiți de represiunea și corupția regimului, sînt convinși că protestele sînt zadarnice cîtă vreme Ceaușescu este la putere”
Peste 100 de rapoarte ale CIA despre căderea comunismului în Estul Europei declasificate recent (2). Analiza CIA, 19 decembrie 1989: Proteste la Timișoara și Arad… Hotărărea lui Ceaușescu de a nu-și amîna plecarea în Iran a fost calculată ca să arate încredere și putere… Reprimarea făcută de Ceaușescu arată că el păstrează, cel puțin deocamdată, loialitatea forțelor de securitate… Ungurii indignați, sovieticii deocamdată tăcuți
Peste 100 de rapoarte ale CIA despre căderea comunismului în Estul Europei declasificate recent (3). Analiza CIA, 20 decembrie 1989: „Estimările numărului de victime sînt între una și 2000, cele mai multe estimări plasînd acest număr între 250 și 400”

5. Următorul raport despre România este din 21 decembrie 1989 (linc). Se spune despre discursul ținut de Ceaușescu la televiziune, în care a recunoscut public existența tulburărilor la Timișoara. Se comentează că președintele părea obosit și că dacă tulburările se vor extinde în capitală e posibil să se rupă disciplina în forțele de securitate, care sînt stîlpul regimului. Foarte ciudată mi se pare mențiunea din raportul CIA că cineva a vorbit la telefon la televiziunea de stat și a spus că tancurile au fost retrase din oraș în noaptea trecută. Eu nu știu ca la televiziunea română să fi existat în 20 sau 21 decembrie 1989 interviuri cu persoane prin telefon, despre situația de la Timișoara. E vorba de televiziunea altui stat, și dacă da, a cărui stat? Informația despre retragerea tancurilor este corectă.

România: Ceaușescu iese în fața națiunii

Președintele Ceaușescu a recunoscut public ieri tulburările din Timișoara care continuă pe fondul unor semne crescînde de îngrijorare în rîndul forțelor de securitate cu privire la capacitatea lor de a controla revolta

Într-un discurs de la televiziunea națională, Ceaușescu părea vizibil zdruncinat și obosit. El a pretins că huligani, organizați de „iredentiști” și de „serviciile de spionaj străine” au fost în spatele tulburărilor. Deasemeni, Ceaușescu a decretat stare de necesitate în zona Timișoarei, a interzis adunările publice a mai mult de cinci persoane și a pus forțele de ordine în maximă alertă.

Mulțimi de mai multe mii de persoane s-au adunat în centrul Timișorii în cursul după-amiezii, pentru cea de a 4-a zi. Muncitorii au ocupat o fabrică de produse chimice și au amenințat că o vor distruge dacă trupele nu sînt retrase.

Un cetățean neidentificat care a vorbit prin telefon, fiind interviat la televiziunea de stat, a spus că noaptea trecută toate tancurile au fost scoase din oraș.

Comentariu: Soarta lui Ceaușescu poate depinde de un sfîrșit rapid al tulburărilor. Dacă ele vor continua să se răspîndească – mai ales dacă ele vor ajunge în capitală – unii dintre membri forțelor de securitate ar putea să-și piardă sîngele rece și să refuze să continue să folosească forță mortală împotriva concetățenilor lor. Orice fisură în disciplina forțelor de securitate – stîlpul important al regimului – poate provoca brusca sa prăbușire.

Mai citește:
– CIA a desecretizat milioane de documente din perioada războiului rece. Răstălmăcirile presei românești cu acest prilej
– Recenzie americană despre Pacepa, pe saitul CIA: „Pacepa doesn’t connect the dots, he adds new ones. A health warning is warranted”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.