Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit: luptătorii în revoluție nu datorează asigurări de sănătate pentru banii încasați din indemnizația conform legii 341/2004

Înalta Curte de Casație și Justiție, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a dat în 17 februarie 2020 o decizie în dosarul 2931/1/2019 (linc), prin care stabilește că „deţinătorii titlului de Luptător cu Rol Determinant nu datorează contribuţie la asigurările sociale de sănătate pentru indemnizaţiile primite în temeiul Legii nr. 341/2004”.

Deciziile completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a Înaltei Curți de Casație și Justiție devin obligatorii pentru toate instanțele din România după publicarea lor în Monitorul Oficial. Deocamdată decizia nu a fost publicată, iar pe saitul ÎCCJ a apărut doar minuta deciziei. E doar o problemă de timp pînă va apărea decizia în Monitorul Oficial și după aceea, toate procesele care ar fi deschise de revoluționari (dar, zic eu, și de noiembriști brașoveni din 1987 ori de greviști din Valea Jiului din 1977) legate de faptul că li se reține CASS din indemnizație vor fi cîștigate de aceștia.

În prezent, Casele de Pensii au reținut asigurări de sănătate (10%) din indemnizațiile acordate luptătorilor în revoluție, cu excepția indemnizațiilor celor răniți. Probabil în viitor această situație va înceta, iar dacă nu va înceta, cei în cauză pot da în judecată Casele de Pensii pentru a le obliga să nu mai rețină cei 10% asigurare de sănătate.

Decizia ÎCCJ se referă doar la luptătorii cu rol determinant, dar și celelalte tagme de beneficiari ai legii 341/2004 se pot prevala de ea, fiindcă situația juridică e identică. Motivarea deciziei nu e încă disponibilă, dar bănuiesc că se bizuie pe art. 5 alin. 2 din legea 341/2004, care spune „drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impozitează şi nu afectează acordarea altor drepturi”. Casele de Pensii au considerat că asigurarea de sănătate nu este impozit, deci nu se aplică partea cu „nu se impozitează”, dar legea spunînd că indemnizația conform legii 341/2004 nu este considerată venit, de aici rezultă că oricum nu trebuia reținută asigurare de sănătate din ea. Regula la ÎCCJ este să se pronunțe doar asupra problemei care a fost ridicată. În dosarul respectiv era vorba de deținători ai titlului de „luptător cu rol determinant” în revoluție, și de aia decizia face referire doar la „determinanți”. Dar nu văd cum dacă un luptător reținut ori remarcat în revoluție, urmaș de erou martir, noiembrist brașovean din 1987 sau grevist din Valea Jiului din 1977 va cere același lucru i s-ar putea respinge, căci paragraful de lege care spune că indemnizația nu e considerată venit se aplică tuturor beneficiarilor legii 341/2004.

Observ că decizia ÎCCJ se referă strict la indemnizația acordată conform Legii 341/2004, nu și la alte venituri ale revoluționarilor. Așadar, pentru alte venituri (salarii, venituri independente etc.) se datorează în continuare asigurări de sănătate și impozit.

Persoanele îndreptățite pot cere și retroactiv returnarea banilor reținuți ilegal pentru asigurări de sănătate, în răstimpul de prescripție. În cazul în care Casele de Pensii nu vor returna benevol acești bani, pot fi date în judecată cu șanse mari de cîștig. Trebuie așteptată motivarea deciziei ÎCCJ care va apărea în Monitorul Oficial și apoi orice acțiune în justiție trebuie să se bizuie pe această decizie și să copieze motivarea de acolo.

Amintesc că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat în 2018 o altă decizie (nr. 23/19 martie 2018 – linc) de dezlegare a unor probleme de drept, prin care copii de eroi martiri care au depășit vîrsta de 26 de ani au drept necondiționat la indemnizație. Acela e un alt caz în care Casele de Pensii refuzau să îndeplinească prevederile legale pînă cînd au intervenit instanțele de judecată, și, în final, Înalta Curte de Casație și Justiție care a tranșat definitiv problema.

Mai citește:
Decizia ÎCCJ referitoare la dreptul de indemnizație al copiilor de eroi martiri ai revoluției
ÎCCJ s-a pronunţat: dreptul la indemnizaţie al copiilor de eroi martiri e necondiţionat
Casa de Pensii acceptă să plătească fără procese indemnizații pentru copiii de eroi martiri ai revoluției, dar la o valoare mai mică decît cea cerută de lege
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii legat de indemnizaţiile de revoluţionar
– Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
– Consiliul Naţional al Audiovizualului refuză sancţionarea ProTV pentru minciunile despre legea revoluţionarilor
Consiliul Național al Audiovizualului stăruie în refuzul de a sancționa ProTV pentru minciunile despre revoluționari, invocînd acum prescripția
Reforma fiscală micșorează veniturile majorității celor care primesc indemnizații de revoluționar. Schimbări la asigurările de sănătate pentru răniții din revoluție. Diletantismul saitului avocatnet.ro
ANAF Timiș: Răniții din revoluție datorează CASS

2 gânduri despre „Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit: luptătorii în revoluție nu datorează asigurări de sănătate pentru banii încasați din indemnizația conform legii 341/2004

 1. Maniera de lucru a tuturor caselor de pensii-judetane,municipale,orasenesti si sectoriale ESTE indubitabil in a ne invita,prin refuz sistematic,la a le da in judecata,care contravine principiilor de drept,pe care,din ec.de spatiu ,nu le mai mentionez;vina apartine ATAT CCR CAT SI ICCJ CARE NU PROMOVEAZA UN RIL-recurs in interesul legii ,pt.a stopa aglomerarea instantelor ,la toate nivelurilor ,CU CHESTIUNI PUR ADMINISTRATIVE SI in corelare si cu prev.codului fiscal si c.pr.fiscala;PENSIA nu este un venit ,ci un drept de propr.castigat;ca jurist asa vad eu descongestionarea instantelor,acestea fiind primele care sa planga si sa ceara sa mai fie fata de serv.buna la toate.
  IN ce priv toate categoriile de rev.ar constitui o discriminare daca ar fi ramase pe dinafara;
  vad si rolul extrem de imp.al SSMRL-SSPR si al COLEGIULUI REV.;jurist si ec.;stanescuvifor@yahoo.com/ 12

 2. D.MARIUS MIOC ,DRAGI CONFRATI REVOLUTIONARI.
  DEUNAZI-31.5.2021 AM PRIMIT DIN PARTEA cpmbuc.un raspuns care merita analizat si deslusit in litera ,dar si in inspiritul legii-asa cum invitam in 12/6.2021;
  TEXTUAL ,in final mi se raspunde la cererea subs.ca: ” cat priveste mentiunea prin care invocati aplicarea prev.DECIZIEI ICCJ in dosarul nr,2931/1/2019,VA informam ca incepand cu data de 16.6.2020,intrarii in vigoarea ac.decizii,ati primit in luna SEPT.2020 CUANTUMUL CUVENIT Al cass „.DIN analiza mea ,coroborata cu evidentele taloanelor este improbabil ca incepand cu luna SEPT.2020 SA FI PRIMIT CUANTUMUL CUVENIT AL CASS!
  NU AM SIMTIT ASA CEVA SI DECI NU AM CONSTATAT;CARE ESTE EXPLICIT CUANTUMUL,la ce suma se refera ,cat este si pe ce per.din urma?
  fara explicatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.