Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive

Domnul Dr. John Lee, fost profesor de patologie și consultant al asigurărilor de sănătate din Marea Britanie, publică în „The Spectator” din 28 martie 2020 articolul „Cît de mortal e coronavirusul? Situația e departe de a fi lămurită” (linc).

Articolul complet îl găsiți, în limba engleză, la lincul indicat. Tălmăcesc aici cîteva fraze:

Cea mai simplă cale de a judeca dacă o boală este în mod excepțional de mortală este să te uiți la rata mortalității. Mor acum mai multe persoane decît ne așteptăm să moară oricum într-o săptămînă ori lună? Statistic, ne așteptăm ca în Marea Britanie să moară luna aceasta 51000 de persoane. La momentul scrierii acestui articol, 422 de morți sînt legate de COVID-19, adică 0,8% din totalul așteptat. În toată lumea, sînt de așteptat 14 milioane de morți în primele 3 luni ale anului. Cele 18944 morți legate de coronavirus înseamnă 0,14% din total. Aceste numere pot crește dar ele sînt mai mici decît la alte boli infecțioase cu care trăim. (…)

La momentul scrierii articolului, cei 422 morți britanici dintre cele 8077 cazuri cunoscute dau o mortalitate aparentă de 5%. Asta e deseori prezentată ca un motiv de îngrijorare, comparativ cu gripa sezonieră care are o mortaltiate estimată de 0,1%. Dar trebuie să ne uităm atent la date. Sînt numerele comparabile?

Cele mai multe teste făcute în Marea Britanie s-au făcut în spitale (…) Cum oricine a lucrat cu oameni bolnavi știe, orice testare care e făcută doar în spitale va supraestima virulența unei infecții. Deasemeni, noi ne confruntăm doar cu acele cazuri de COVID-19 care au făcut pe oameni destul de bolnavi sau îngrijorați ca să fie testați. Pot exista mulți care nu știu că au avut virusul, care fie n-au avut simptoame, fie au avut simptoame ușoare. (…)

Dar mai există încă o problemă chiar mai importantă: felul cum morțile sînt înregistrate. Dacă cineva moare de o infecție respiratorie în Marea Britanie, motivul exact al infecției nu este în general înregistrat, cu excepția cazului cînd boala e una „notificabilă”. Așadar, marea majoritate a morților de infecții respiratorii în Marea Britanie sînt înregistrate ca bronhopneumonie, pneumonie, moarte de bătrînețe sau cu alte asemenea categorii. noi nu facem cu adevărat verificări pentru gripă ori alte infecții sezoniere. Dacă pacientul are, să zicem, cancer, ori altă boală serioasă, aceasta va fi înregistrată ca și cauză a morții, chiar dacă boala finală a fost o infecție respiratorie. Asta înseamnă că în Marea Britanie în mod normal se subestimează morțile datorate infecțiilor respiratorii.

Dar iată ce s-a întîmplat de cînd a apărut COVID-19. Lista bolilor „notificabile” a fost actualizată. Această listă, care conține vărsat de vînt (care a fost eradicat de ani de zile) ori bruceloză, antrax, ciumă ori turbare (pe care cei mai mulți doctori britanici nu le vor vedea în întreaga carieră), include acum COVID-19. Dar nu gripa. Asta înseamnă că orice test pozitiv pentru COVID-19 trebuie să fie raportat, ceea ce nu se întîmplă pentru gripă ori alte infecții.

În actualul climat, oricine testat pozitiv la COVID-19 va fi cunoscut de personalul medical care-l îngrijește. Dacă vreunul din acești pacienți moare, se va înregistra COVID-19 pe certificatul de deces – contrar cu obișnuința la alte infecții de același fel. Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive. Declararea COVID-19 ca boală notificabilă paote da aparența că el crește numărul morților, indiferent dacă aceasta e adevărat sau nu. COVID-19 poate părea un ucigaș mai mare decît gripa doar datorită felului cum sînt raportate morțile.

Mai citește:
Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre isteria coronavirusului: Măsurile sînt absurde și primejdioase. Concetățenii noștri bătrîni au tot dreptul să fie făcute eforturi pentru prelungirea vieții lor. Contactele sociale, evenimentele sociale, teatrul, muzica, călătoriile, vacanțele, sportul, toate acestea îi ajută să-și prelungească viața. Speranța de viață a milioane de oameni e scurtată cu măsurile anticoronavirus (video)
– Dr. Wolfgang Wodarg despre isteria coronavirusului: „Regele e gol” (video)
– Isteria gripei în România, în anii trecuți. „Aproximativ 65000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în toată țara. Conducerea centrului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile consideră că nu este nevoie să fie declarată oficial epidemia de gripă. În acest context populația este liniștită” (5 video)
– Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu
– Noul cod fiscal pregătește un dezastru pentru bugetul sistemului medical românesc

3 gânduri despre „Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive

  1. Pingback: Pe Net 29/03/2020 |

  2. Pingback: Prof. Sucharit Bhakdi către Angela Merkel, pe subiectul COVID-19 | Big News

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.