International Journal of Antimicrobian Agents: „În țările din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, mortalitatea pricinuită de SARS-CoV-2 nu este semnificativ diferită de cea a celorlalți coronaviruși

Am prezentat deja adresarea profesorului Sucharit Bhakdi către Angela Merkel (linc), în care, printre altele, se referea la un studiu făcut în Franța legat de mortalitatea dată de noul coronavirus (SARS-CoV-2) comparativ cu alți viruși din grupa coronavirușilor. Cred că am identificat acest studiu – este articolul „SARS-CoV-2: frică versus informații” apărut în 19 martie 2020 în „International Journal of Antimicrobial Agents” (linc), și îi are ca autori pe Yanis Roussel, Audrey Giraud-Gatineau, Marie-Therese Jimeno, Jean-Marc Rolain, Christine Zandotti, Philippe Colson și Didier Raoult.

SARS-CoV-2 este noua specie de coronavirus care a fost descoperită în 2019 și provoacă boala covid-19. După părerea mea, faptul că în 2019 a fost descoperită această nouă specie de coronavirus nu înseamnă că abia atunci a apărut. Descoperirea s-a făcut la Wuhan, oraș în care există cel mai mare laborator de virusologie din China cît și spitale mari cu mulți pacienți (orașul avînd 11 milioane locuitori) pe care se pot face teste. Dar n-avem de unde să știm că SARS-CoV-2 nu exista de ani de zile la Cucuieții din Deal. Nu l-a descoperit nimeni la Cucuieții din Deal, că acolo nu există laborator de virusologie și nici spitale unde să verifice cineva motivele îmbolnăvirii pacienților.

Studiul de care amintesc a comparat mortalitatea dată de noul coronavirus cu mortalitatea dată de alte 4 feluri de coronaviruși care erau cunoscuți mai demult și se aflau în circulație prin zona Marsilia (sudul Franței). Sînt luate în calcul datele pînă la 2 martie 2020.

Tălmăcesc doar cîteva fragemente care mi se par mai relevante din studiu, textul integral îl puteți citi în limba engleză la lincul indicat.

În țările Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, rata mortalității dată de SARS-CoV-2 (1,3%) nu este semnificativ diferită de cea dată de coronavirușii obișnuiți identificați în spitalele din Marsilia, Franța (0,8%; P=0,11). (…)

Coronavirușii reprezintă o familie importantă de virusuri umane și animale. Patru feluri de coronaviruși umani (HKU1, NL63, OC43 and E229) pricinuiesc 10-20% dintre infecțiile respiratorii din lume și sînt prezenți pe toate continentele. Mortalitatea este puțin studiată, dar este lămurit că există purtători cronici cît și purtători asimptomatici. Studiile au arătat că există tot atîți purtători care n-au nici un fel de simptoame cît și purtători cu simptoame. Trei molime cu coronaviruși au fost raportate pînă acum. Prima, sindromul respirator sever acut (SARS), a avut un impact mic asupra mortalității și îmbolnăvirilor pe plan mondial, cu 8000 de cazuri cunoscute și 774 de morți. A doua, MERS, a rămas localizată în Arabia Saudită cu o mică epidemie în Coreea de Sud. (…) În sfîrșit, SARS-CoV-2, noul coronavirus care a apărut în decembrie 2019, s-a extins și a afectat 90000 de oameni în întreaga lume (…) Este incontestabil contagios, căci un studiu cvasi-experimental pe vaporul de croazieră Diamond Princess a arătat că locuirea împreună a oamenilor infectați și neinfectați a dus la rapida infectare a celor neinfectați, rezultînd 700 de infectați la bord. (…) Scopul studiului este să arate rezultatul cercetărilor de laborator pentru aproximativ 1% dintre infecțiile respiratorii serioase și diagnosticate din Franța. Aceasta îngăduie evaluarea mortalității relative a diferitelor coronavirusuri umane prezente în spitalele din Marsilia comparativ cu cea a SARS-CoV-2. (…)

În țările din Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare, SARS-CoV-2 nu pare să fie mai mortal decît alte virusuri care se află în circulație. Pe lîngă coronaviruși, mai sînt 16 viruși endemici care se află în criculație curentă în țările dezvoltate (adenovirus, bocavirus, cytomegalovirus, enterovirus, virus gripal A H1N1, virus gripal A H3N2, virus gripal B, metapneumovirus, virus paragripal 1, virus paragripal 2, virus paragripal 3, virus paragripal 4, parechovirus, picornavirus, rhinovirus, syncytial respiratory virus). În lume sînt 2,6 milioane de morți anual din infecții respiratorii (excluzînd tuberculoza). Șansele sînt mici ca apariția SARS-CoV-2 să schimbe în mod semnificativ această statistică. Frica poate să aibe un impact mai mare decît virusul propriu-zis.

Mai citește:
Comentarii ale semnatarilor petiției „Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!”. „Am trecut în această perioadă prin decesul tatălui, bolnav de cancer și de inimă, care nu a mai putut solicita ajutor medical de specialitate din cauza situației ‘de urgență’”
– Petiție on-line: Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!
Profesor Sucharit Bhakdi, 5 întrebări către Angela Merkel. În infecțiologie a fost mereu o deosebire elementară între infecție și boală. Un studiu făcut în Franța arată că mortalitatea la COVID-19 e asemănătoare cu cea dată de alți coronaviruși (video)
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de covid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
– Ticăloșia autorităților italiene. Camioanele cu morți de COVID-19 și coșciugele așteptînd să fie încărcate (video)
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia coronavirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Adrian Streinu-Cercel, neobositul luptător cu apocalipsa
– Vasile Astărăstoae – Pandemia COVID-19, pericol real sau manipulare? „Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (COVID-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic”
– Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – Pandemia, o filă din istoria recentă
– Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre isteria coronavirusului: Măsurile sînt absurde și primejdioase. Concetățenii noștri bătrîni au tot dreptul să fie făcute eforturi pentru prelungirea vieții lor. Contactele sociale, evenimentele sociale, teatrul, muzica, călătoriile, vacanțele, sportul, toate acestea îi ajută să-și prelungească viața. Speranța de viață a milioane de oameni e scurtată cu măsurile anticoronavirus (video)
– Dr. Wolfgang Wodarg despre isteria coronavirusului: „Regele e gol” (video)
– Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive
– Coronavirus – primejdie sau epidemie de teste de laborator? (video)
– Isteria gripei în România, în anii trecuți. „Aproximativ 65000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în toată țara. Conducerea centrului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile consideră că nu este nevoie să fie declarată oficial epidemia de gripă. În acest context populația este liniștită” (5 video)
– Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu
– Noul cod fiscal pregătește un dezastru pentru bugetul sistemului medical românesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.