Efectul placebo și efectul nocebo. Caracterul criminal al creatorilor de panică

„Isteria COVID-19 provoacă efecte mai rele decît însuși virusul. Măsurile guvernanților sînt de-a dreptul criminale!”, este scris în textul petiției  „Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!” (linc), despre care am anunțat în 8 aprilie (linc).

Unul din efectele criminale produse de măsurile guvernanților este cunoscut în medicină sub numele de nocebo. Domnul Mihai Bran, medic psihiatru și psihoterapeut, explică într-un articol din 2017 de pe saitul depresiv.ro („informații de la specialiști” este subtitlul saitului): „Ce este efectul nocebo și de ce trebuie să ne ferim de el” (linc). Citez din articol:

Efectul nocebo poate cauza decesul

Atunci cînd pacienților li se spune că există posibilitatea să moară în urma unei operații, aceștia înregistrează o rată de deces mai mare decît pacienții optimiști. La fel se întîmplă și în cazul celor bolnavi de cancer, dacă li se spune că vor muri peste o perioadă determinată, aceștia chiar mor în termenul pe care l-au primit, chiar dacă boala nu este suficient de avansată.

Efectul nocebo este explicația și în cazurile în care victimele unor blesteme sau ritualuri religioase se îmbolnăvesc, ajungînd chiar și la deces. Efectul nocebo are, așadar, un impact foarte mare și astfel modul în care medicii interacționează cu pacienții este aproape la fel de important că tratamentul pe care li-l prescriu. Prin descoperirea acestui efect a fost subliniată importanța unei abordări optimiste a vieții, care ne va ajuta nu numai să avem o viață mai bună, dar și să fim mai sănătoși.

În contextul isteriei COVID-19, un lucru cred că trebuie amintit: Cea mai bună apărare împotriva COVID-19, dar și împotriva altor boli, e un sistem imunitar bun. Starea psihică influențează sistemul imunitar. Îi spui unui bolnav de COVID-19 că virusul ăsta e un fleac și, prin efectul placebo (linc), ajuți bolnavul să se vindece. Spui unui bolnav cu COVID-19 că acesta este un virus groaznic de ucigaș și, prin efectul nocebo, ajuți bolnavul să moară. Distrugi psihicul oamenilor prin restricțiile impuse de starea de urgență și problemele colaterale pe care le provoacă (nesiguranță economică, frică) și, prin efectul nocebo, omori oameni care n-au virusul, dar au alte boli. Drumul spre iad e pavat cu bune intenții, iar cei care au creat isteria covid, unii dintre ei poate sincer convinși că salvează vieți prin măsurile adoptate, de fapt curmează vieți mai multe decît salvează. În Franța, Italia, Spania, se poate deja vedea faptul că după impunerea restricțiilor de circulație mortalitatea a CRESCUT. Din aceste motive cred că petiția (linc) de care vorbeam merită susținută.

Mai citește:
– Petiție on-line: Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!
– Comentarii ale semnatarilor petiției „Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!”. „Am trecut în această perioadă prin decesul tatălui, bolnav de cancer și de inimă, care nu a mai putut solicita ajutor medical de specialitate din cauza situației ‘de urgență’”
Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – comparație între țări cu restricții și țări fără restricții în contextul isteriei COVID-19
– Principalele 4 manipulări pe tema COVID-19. Interviu al meu în „Ziua de Vest”
– Eveniment 201 – exercițiu ficțional organizat de Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins în octombrie 2019, în colaborare cu Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates, în care se simula o pandemie mondială provocată de un nou coronavirus (video)
– Vimeo mi-a șters contul
– Doctorița americană Annie Bukacek despre cum se manipulează numărul morților de COVID-19 (video)
– Pandemia COVID în SUA. „Spitalele iau bani de la stat și nu testează pe nimeni… Cheltuie bani în disperare” (video)
– Studiu în Germania: 15% din populație deja infectată cu COVID-19
– Profesor Sucharit Bhakdi, 5 întrebări către Angela Merkel. În infecțiologie a fost mereu o deosebire elementară între infecție și boală. Un studiu făcut în Franța arată că mortalitatea la COVID-19 e asemănătoare cu cea dată de alți coronaviruși (video)
– International Journal of Antimicrobian Agents: „În țările din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, mortalitatea pricinuită de SARS-CoV-2 nu este semnificativ diferită de cea a celorlalți coronaviruși
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de covid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
Ticăloșia autorităților italiene. Camioanele cu morți de COVID-19 și coșciugele așteptînd să fie încărcate (video)
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia coronavirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Adrian Streinu-Cercel, neobositul luptător cu apocalipsa
– Vasile Astărăstoae – Pandemia COVID-19, pericol real sau manipulare? „Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (COVID-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic”
– Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – Pandemia, o filă din istoria recentă
– Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre isteria coronavirusului: Măsurile sînt absurde și primejdioase. Concetățenii noștri bătrîni au tot dreptul să fie făcute eforturi pentru prelungirea vieții lor. Contactele sociale, evenimentele sociale, teatrul, muzica, călătoriile, vacanțele, sportul, toate acestea îi ajută să-și prelungească viața. Speranța de viață a milioane de oameni e scurtată cu măsurile anticoronavirus (video)
– Dr. Wolfgang Wodarg despre isteria coronavirusului: „Regele e gol” (video)
– Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive
– Coronavirus – primejdie sau epidemie de teste de laborator? (video)
– Isteria gripei în România, în anii trecuți. „Aproximativ 65000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în toată țara. Conducerea centrului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile consideră că nu este nevoie să fie declarată oficial epidemia de gripă. În acest context populația este liniștită” (5 video)
– Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu
– Noul cod fiscal pregătește un dezastru pentru bugetul sistemului medical românesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.