Cenzura în vremea coronavirusului

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a hotărît închiderea a 2 saituri, românia-veche.ro și justitiarul.ro, pe motiv că ar fi publicat o serie de articole false legate de pandemia de coronavirus. Reproduc alăturat această hotărîre – Decizia ANCOM nr. 506 din 23 aprilie 2020 (linc).

Cenzură în problema covid-19 există și pe facebook, youtube sau alte saituri. Chiar în momentul cînd scriu aceste rînduri sînt în mijlocul unei blocări de o săptămînă pe facebook, unde, de cînd cu covidul, există o serie de „binevoitori” care-mi raportează mesajele. Înainte de asta, la cererea așa-zișilor analiști ai războiului informațional de la LARICS, mi s-a șters o filmare de pe contul meu youtube (linc). Mi s-a mai șters de pe youtube și altă filmare – cea cu metoda de a te feri de coronavirus prin inhalare de aer cald (linc) – nu știu la cererea cui. Deasemeni mi s-a șters și contul vimeo (linc), după ce încărcasem acolo niște filmări despre problema coronavirusului, și aici mi s-au șters nu doar filmările despre covid-19 ci întreg contul, inclusiv filmările din revoluția din 1989. Youtube, facebook, vimeo sînt firme particulare, care mi-au îngăduit gratis să folosesc platformele lor și pot accepta că la un moment dat nu mai vor să mă lase să le folosesc ori îmi impun diferite restrîngeri. Eu semnalez însă acest lucru pentru ca oamenii să nu creadă că aceste platforme sînt pentru exprimarea liberă a opiniilor. După cum spunea și Nicolae Țîbrigan de la LARICS în articolul în care mă demasca (linc), „companiile din domeniul tehnologiei s-au angajat să lucreze împreună cu societatea civilă pentru a combate dezinformările legate de coronavirus („infodemie”)”.

Cenzurarea informațiilor s-a pus la cale s-a pus la cale pe plan mondial, sub numele propagandistic „luptă împotriva dezinformării”. Asta arată articolul lui Kaveh Waddell „Fight against coronavirus misinformation shows what big tech companies ca do when it really tries” (Lupta împotriva dezinformării în problema coronavirusului arată ce pot face marile firme cînd vor cu adevărat – linc), la care face trimitere și LARICS. Pe lîngă cenzurarea brutală, care se face și ea, cum am constatat personal, se aplică și metode mai subtile. Citez din articolul lui Kaveh Waddell: „Caută ‘coronavirus’ pe google și vei primi ultimele știri de la surse de informație de încredere, urmate de legături către Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție. Aceste legături sînt urmate de pagini după pagini de surse competente de la organizații publice de sănătate. Aceeași căutare pe Youtube, care e deținut de Google, îți aduce videoclipuri de încredere. Mai multe firme, printre care Amazon, Facebook, Google și Twiter, oferă spații de reclamă organizațiilor de încredere și afișează lincuri proeminente pe paginile de pornire ale rețelelor de socializare ori în rezultatele căutării legate de virus”. Practic, se pune în aplicare modul de manipulare a informației discutat la simularea unei pandemii cu coronavirus în data de 18 octombrie 2019 la centrul „John Hopkins” din SUA la care m-am mai referit (linc).

Asta este manipularea subtilă – cetățeanul care caută pe google informații despre covid-19 este dirijat anume spre acele saituri care întrețin isteria, și i se ascund dintre rezultatele căutării saiturile care ar pune la îndoială politica oficială. Mulți ziariști care au de scris articole pe acest subiect folosesc google pentru a căuta informații – și tot la informații care să susțină isteria ajung. Astfel, poate de bună credință, ajung să răspîndească mai departe informațiile false. Eu bănuiesc că și canalul meu youtube, cît și acest blog, au intrat în atenția google și youtube, pentru a nu mai apărea în căutări. Bănuiala vine de la faptul că prima filmare cu profesorul Sucharit Bhakdi pe care am pus-o pe youtube și a stîrnit furia celor de la LARICS, a avut aproape 850000 de vizualizări pînă cînd a fost ștearsă, iar după ce am tălmăcit și pus pe youtube o a doua filmare cu Sucharit Bhakdi (linc), aceasta n-a mai fost ștearsă dar n-a adunat decît mai puțin de 15000 de vizualizări (de peste 50 de ori mai puține).

În problema coronavirus există pe plan mondial un fel de neoficial Minister al Adevărului, cum era cel închipuit de George Orwell în „1984”, care elimină informațiile neconvenabile și lasă să ajungă la public doar informațiile care susțin politica Organizației Mondiale a Sănătății. Și, tot ca în romanul lui Orwell, ce este declarat adevărat azi, mîine poate fi declarat fals. Citez din același articol a lui Kaveh Waddel (nu e vorba de teoria conspirației aici, ci de lucruri afișate public și cu mîndrie de firmele respective): „Mai multe firme au interzis reclamele care distribuie informație greșită sau încearcă să profite financiar de virus. Facebook, de pildă, nu mai acceptă nici un fel de reclame pentru măști – echipament de protecție pentru lucrătorii sanitari dar pe care Centrul de Control al Bolilor nu-l recomandă pentru majoritatea altor oameni”. Asta era politica oficială în 11 martie 2020, cînd a apărut acel articol. Din 25 aprilie însă, la Timișoara, prin hotărîre a primarului Nicolae Robu, cetățenii care vor umbla în spații publice închise fără mască vor putea fi amendați (linc). Cu alte cuvinte, ceea ce în martie nu era recomandat (exceptînd lucrătorii sanitari) și în cadrul luptei contra falselor informații o firmă ca facebook refuza să accepte să promoveze (nici măcar contra cost – un exemplu emoționant cum o firmă renunță la niște bani în numele binelui public), în aprilie, în unele locuri, devine nu doar recomandat ci chiar obligatoriu! În cazul particular a lui Nicolae Robu, probabil că pe dînsul nici nu-l interesează dacă măștile au cu adevărat eficiență, el vrea, ca orice politruc, doar să arate alegătorilor că luptă pentru rezolvarea problemei covid-19. Rezultatele concrete obținute în această luptă sînt secundare, căci la majoritatea alegătorilor contează impresia artistică, nu rezultatele.

În 15 martie, în grupul facebook „Romanian Libertarians”, scriam: „Fac un pariu: Cu cît mai mult se vor agita autoritățile pe tema coronavirusului, cu atît mai multe cazuri vor fi raportate”. La acea vreme erau declarați vreo 100 de infectați și nici un mort. La scurt timp s-a decretat starea de urgență, și putem vedea rezultatele concrete ale acesteia: 10417 cazuri de infectați și 552 de morți pînă în 24 aprilie (linc) (la numărul morților, să nu uităm că acesta e umflat prin declararea ca mort datorită coronavirusului a oricărui mort care întîmplător avea virusul în organism). Dar lumea este fericită că Iohannis și guvernul au arătat că „le pasă”.

Cum spuneam, facebook, google, youtube, vimeo sînt firme private, problema e doar să înțelegem că uneori acestea pot manipula. Cetățenii, dar și ziariștii care vor să se documenteze asupra unor subiecte, e bine să-și amintească că există și alte motoare de căutare în fară de google.

Dar, cum arătam mai sus, s-a trecut acum și la acțiuni guvernamentale fățișe de cenzură a informației, prin suspendarea a 2 saituri românești care au pus la îndoială politica guvernamentală în problema pandemiei. Mi se pare un lucru foarte grav, o încălcare a ideii de libertate de exprimare care a fost cîștigată cu sînge în decembrie 1989. Aceasta, independent de faptul dacă lucrurile scrise pe saiturile respective sînt corecte sau nu, ori sînt acceptate sau nu de majoritatea populației. Cum spunea Ion Rațiu în 1990: „Chintesența democrației se poate exprima într-o singură frază: Voi lupta pînă la ultima mea picătură de sînge ca să ai dreptul să nu fi de-acord cu mine”.

Atunci cînd apare cenzură, nu mai există democrație. Deocamdată, platforma wordpress, pe care se află acest blog, nu pare implicată în înțelegerea de controlare a informației legată de coronavirus. Totodată, această platformă fiind în străinătate, nu poate fi supusă vreunei decizii a autorităților românești, cum s-a întîmplat cu cele 2 saituri – justitiarul.ro și romania-veche.ro (sigur, autoritățile românești pot face presiuni și asupra unor firme străine, dar nu pot porunci acestora).

Mai citește:
– Eveniment 201 – exercițiu ficțional organizat de Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins în octombrie 2019, în colaborare cu Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates, în care se simula o pandemie mondială provocată de un nou coronavirus (video)
– Vimeo mi-a șters contul
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de covid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
Grupul „Revoluția română din 1989” șters de pe facebook
Medic american vorbind indignat despre problema coronavirusului: „Răspîndesc minciuni sfruntate care omoară oameni!” (video)
Efectul placebo și efectul nocebo. Caracterul criminal al creatorilor de panică
– Petiție on-line: Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!
– Comentarii ale semnatarilor petiției „Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!”. „Am trecut în această perioadă prin decesul tatălui, bolnav de cancer și de inimă, care nu a mai putut solicita ajutor medical de specialitate din cauza situației ‘de urgență’”
Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – comparație între țări cu restricții și țări fără restricții în contextul isteriei COVID-19
– Principalele 4 manipulări pe tema COVID-19. Interviu al meu în „Ziua de Vest”
Doctorița americană Annie Bukacek despre cum se manipulează numărul morților de COVID-19 (video)
– Pandemia COVID în SUA. „Spitalele iau bani de la stat și nu testează pe nimeni… Cheltuie bani în disperare” (video)
– Studiu în Germania: 15% din populație deja infectată cu COVID-19
– Profesor Sucharit Bhakdi, 5 întrebări către Angela Merkel. În infecțiologie a fost mereu o deosebire elementară între infecție și boală. Un studiu făcut în Franța arată că mortalitatea la COVID-19 e asemănătoare cu cea dată de alți coronaviruși (video)
– International Journal of Antimicrobian Agents: „În țările din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, mortalitatea pricinuită de SARS-CoV-2 nu este semnificativ diferită de cea a celorlalți coronaviruși
Ticăloșia autorităților italiene. Camioanele cu morți de COVID-19 și coșciugele așteptînd să fie încărcate (video)
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia coronavirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Adrian Streinu-Cercel, neobositul luptător cu apocalipsa
– Vasile Astărăstoae – Pandemia COVID-19, pericol real sau manipulare? „Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (COVID-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic”
– Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – Pandemia, o filă din istoria recentă
– Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre isteria coronavirusului: Măsurile sînt absurde și primejdioase. Concetățenii noștri bătrîni au tot dreptul să fie făcute eforturi pentru prelungirea vieții lor. Contactele sociale, evenimentele sociale, teatrul, muzica, călătoriile, vacanțele, sportul, toate acestea îi ajută să-și prelungească viața. Speranța de viață a milioane de oameni e scurtată cu măsurile anticoronavirus (video)
– Dr. Wolfgang Wodarg despre isteria coronavirusului: „Regele e gol” (video)
– Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive
– Coronavirus – primejdie sau epidemie de teste de laborator? (video)
– Isteria gripei în România, în anii trecuți. „Aproximativ 65000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în toată țara. Conducerea centrului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile consideră că nu este nevoie să fie declarată oficial epidemia de gripă. În acest context populația este liniștită” (5 video)
– Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu

5 gânduri despre „Cenzura în vremea coronavirusului

 1. Youtube, facebook, vimeo sînt firme particulare, care mi-au îngăduit gratis să folosesc platformele lor și pot accepta că la un moment dat nu mai vor să mă lase să le folosesc ori îmi impun diferite restrîngeri.
  Pai esenta democratiei e sa accepti si ca ti se inchid unele conturi de catre unele firme private. E normal sa-si urmareasca interesul lor. Asa ca nu te mai plange – fi consecvent in apararea dreptului particular al fiecaruia dintre noi inclusiv al firmelor private straine de care te-ai folosit pentru notorietatea creata. Si mai este o regula a democratiei – majoritatea decide – ca e e buna sau nu ramane de stabilit. Deocamdata la noi si in majoritatea statelor populatia considera bune masurile luate de autoritati. Pe 15 mai se relaxeaza mult masurile prin renuntarea la declaratie.

  1. Eu am informat despre politica unor firme private în această perioadă.
   Iar cu privire la acțiunile guvernului României de a interzice altor firme private (românești, că guvernul României numai firmelor românești le poate stabili interziceri) activitatea, aceasta nu are nici o scuză, cel puțin pentru noi cei care considerăm libertatea de exprimare un lucru important.
   Democrația, cum spunea și Ion Rațiu în filmarea pe care am pus-o în articol, înseamnă nu doar faptul că majoritatea decide dar și libera exprimare și dezbatere. În 1990 Ion Iliescu avea 85% susținere, dar asta nu înseamnă că era legitim să se interzică exprimarea celor 15% care nu erau de acord cu el.
   Cînd nu ai liberă exprimare poți manipula populația, care să considere bune niște măsuri rele. În 1990 populația era manipulată în favoarea FSN prin faptul că singura televiziune existentă ținea partea FSN, acum populația e manipulată să susțină măsurile OMS prin înțelegerea făcută de google, youtube, amazon și alți giganți tehnologici ai internetului de a promova numai știrile favorabile OMS și a ascunde din căutări și, în unele cazuri, chiar a suprima, știrile nefavorabile.

  1. Justițiarul e pomenit în articol. Dar au mai interzis și ortodoxinfo.ro
   Saiturile de pe domeniul .ro pot fi oricînd închise de autoritățile române. Cele de pe alte domenii (cum e și blogul ăsta) nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.