Sfat prietenesc pentru cititorii acestui blog: scoateți-vă banii de la bănci

Criza economică artificială, provocată nu de noul coronavirus ci de măsurile guvernamentale de combatere a noului coronavirus, va crea probleme multor persoane care au rămas fără loc de muncă. Mulți nu-și vor putea plăti ratele la bancă. Guvernul vine cu o soluție – să se poată amîna legal plata ratelor la bănci, cît și să se suspende o perioadă executările silite.

Opoziția vine cu propuneri încă și mai generoase de a scuti datornicii de ratele la bănci.

E foarte lesne pentru politicieni să dea asemenea legi, dar problema e că băncile care au împrumutat banii își făcuseră socoteala că banii vor înapoiați la soroacele prevăzute în contracte. Or, dacă oamenii nu-și plătesc împrumuturile, băncile care le-au acordat ar putea rămîne fără bani. Economiile persoanelor care și-au depus banii la băncile respective ar putea fi astfel primejduite.

Teoretic, statul garantează economiile populației pînă la un anumit nivel, dar apar mai multe probleme: Statul însuși intră în criză de bani în condițiile crizei economice determinată de măsurile guvernanților, și, chiar dacă economiile sînt garantate, recuperarea banilor de la stat se face după o procedură greoaie, care durează mult. În plus, criza economică ar putea fi generală, fiindcă în mai multe țări s-au adoptat măsurile demente sugerate de Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce înseamnă că mai multe bănci pot da faliment simultan, chiar și în alte țări, iar filialele românești ale unor bănci străine nu vor putea aștepta sprijin din străinătate.

Guvernanții anunță tot felul de programe de compensare a efectelor crizei (de ei provocată), dar guvernele încasează bani doar din impozite, iar dacă apare criză economică, și impozitele încasate de guverne se reduc. Doar prin inflație s-ar putea compensa efectele datoriilor tot mai mari (inclusiv ale guvernelor) care nu pot fi plătite, iar inflația înseamnă de fapt jefuirea celor care au economii.

Personal, în anul 2000 am trăit intrarea în incapacitate de plată a Băncii Turco-Române la care aveam niște economii. Am pierdut aproape 1000 de dolari la falimentul acelei bănci (care la vremea aceea aveau putere de cumpărare mult mai mare decît azi) și vreo 3000 de dolari i-am recuperat de la Fondul de Garantare, dar după vreo 3 ani.

Deja agenții de rating internaționale au scăzut ratingul unor bănci din România. Agerpres anunță (linc): „Fitch Ratings a revizuit de la stabilă la negativă atît perspectiva de rating a Băncii Comerciale Române (BCR), cît şi pe cea a BRD – Groupe Societe Generale (BRD) (…) Decizia vine după ce, vineri, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspîndirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală”.

Cum nu vreau să văd că nu mai am acces la economiile mele (ca, poate peste vreo 3 ani să-mi recuperez banii, devalorizați, de la Statul mărinimos), și pentru că sînt patriot și nu vreau ca în caz de criză bancară sărmanul Stat să fie obligat să mă despăgubească, mi-am scos economiile de la bănci, mi-am lăsat în cont doar cîteva sute de lei pentru cheltuieli curente. Este sfatul prietenesc pe care-l dau și cititorilor acestui blog. Fiecare dintre dumneavoastră gîndiți-vă la această problemă și hotărîți după cum credeți. Sînt banii voștri deci hotărîrea e a voastră.

Mai citește:
– Statul maximal ia avînt în guvernarea PSD. Limitarea plăţilor cu bani peşin
– O nouă măsură în sprijinul bancherilor anunţată de guvernul Ponta
Andrei Caramitru (USR) dorește continuarea tendinței de limitare a plăților cu bani peșin, începută de PSD

3 gânduri despre „Sfat prietenesc pentru cititorii acestui blog: scoateți-vă banii de la bănci

 1. Un sfat foarte bun. Eu unul nu am avut niciodata incredere in banci, mai ales dupa ce parintii mei si-au pierdut economiile cand Banca Religiilor a intrat in faliment. Sistemul bancar nu este nimic altceva decat o camatarie legala. Bunica mea care a trait toata viata la tara, mi-a spus un lucru – ce-i in mana nu-i minciuna! Si de atunci am pastrat tot timpul economiile sub forma de bani lichizi. Am preferat sa i bag la saltea decat in banci, mai ales ca nici nu sunt vreun mare magnat. Daca insa cineva vrea sa isi asiugre cumva economiile, o varianta buna ar fi transformarea lor in aur. Aurul are o valoarea monetara care nu se devalorizeaza, teoretic. Este cea mai sigura investitie. Pe de alta parte am tot vazut in aceasta perioada campanii agresive pe toate canalele media, cum ca este recomandat sa nu mai facem plata cash, ci doar cu cardul, pentru evita rapsandirea virusului. Hmm, oare se pregateste ceva? Eu unul am facut tocmai invers. Am scos tot timpul banii de pe card, si am facut plati doar cash, pentru ca pe o piata finanicara atata de instabila cum este cea de azi, nu stii niciodata ce surprize ti se rezerva. Daca tu iti tii toti banii pe card, si faci plati doar cu cardul, pentru ca asa zice Statul, ma intreb oare atunci cand sistemul bancar va intra in colaps, ce se va intampla cu banii tai? Crezi ca ti mai da Statul inapoi? Ma indoiesc, si istoria recenta confimra faptul ca Statul te poate lasa cu ochii in soare cand vine vorba de recuperarea unui prejudiciu. Cunosc oameni care au renuntat complet la plata cu bani lichizi, si sunt dependenti in totalitate de card si de banci. Mare greseala, fratilor. Pe de alta parte, nici banii lichzii nu au prea mare valoare daca apare o inflatie de genul celei din Germania de dupa primul razboi mondial, cand cu zece mii de marci nu puteai sa iti cumperi nici macar o paine. Valoarea banillor este relativa. Dar ca masura de siguranta cel mai bine in perioada asta este sa ai bani cash, si nu in banci, chiar daca Statul incurajeaza tinerea lor in banci. La ce deciziii aberante a luat Statul in aceasta perioada, eu unul as face tot timpul tocmai invers din ceea ce mi se spune.

  1. Scuze, aici ar fi trebuit să pun comentariul, pentru că este un răspuns la comentariul domnului Marius Davidesco, nu la articol. Comentariul pus la articol vă rog să-l ştergeţi, că eu nu ştiu cum să-l şterg, şi să rămână doar aici. Mulţumesc.
   Câteva observaţii, dacă mi se permite. Da, cred că este o idee bună să ai o rezervă de bani cash în casă. Eu personal ţin pe card cel mult un salariu, pentru că de acolo îmi plăteşte banca facturile, şi mai fac şi plăţi cu cardul, nu cred că este chiar atât de rău să plăteşti cu cardul la magazin. Pe de altă parte n-am nici o problemă ca cineva să ştie de unde şi ce am cumpărat. De ce ţin o rezervă de bani cash în casă? Nu doar pentru motivele menţionate de dumneavoastră, (dar şi pentru acestea), ci şi pentru că ar putea interveni situaţii neprevăzute, (cade internetul şi nu merge bancomatul, o calamitate naturală şi eşti nevoit să te refugiezi într-un loc în care nu există sau nu funcţionează bancomatele, etc, sau pur şi simplu ai nevoie de bani exact când bancomatul e gol, şi banca îl alimentează de-abia peste două zile). Privitor la siguranţa banilor cash ţinuţi în casă, e ceva imprevizibil. La fel cum poate da faliment banca şi să pierzi banii din bancă, într-o criză se poate întâmpla ca şi banii din casă să nu mai aibă nici o valoare peste noapte. Privitor la investiţia în aur, nu e nici aceasta soluţia miraculoasă. Eu am vrut să-mi cumpăr aur de la BCR, am avut bani pentru 50 de grame, şi a fost atât de complicat încât am renunţat, pe lângă faptul că randamentul vânzare-cumpărare e descurajator. Dau un link la un articol la care am lăsat şi un comentariu.
   https://cavaleria.ro/cumpera-aur-argumente-pro-contra/
   În plus, nu trebuie să pierzi din vedere ideea că în situaţia unei crize s-ar putea ca aurul pe care-l ai, chiar dacă nu-şi pierde valoarea, să nu ai la cine să-l vinzi. Eu m-am gândit la alte investiţii, mai rentabile, şi care în timp s-au verificat. Să investeşti în fapte bune şi în prieteni. De exemplu, dacă ai nişte bani şi nu ai în perspectivă pe ce să-i cheltuieşti, poţi ajuta acolo unde vezi o nevoie, şi Dumnezeu nu va uita să-ţi răsplătească, iar în ce priveşte prietenii, dacă ai prieteni care pot face nişte investiţii şi banii tăi le-ar fi de folos, atunci când vei fi în nevoie, îţi vor răsplăti. De exemplu, ai un prieten agricultor, şi primăvara are nevoie de bani. El îţi investeşte banii tăi în mod eficient, în agricultură. Dacă intervine peste noapte o criză şi nici banii din bancă, nici cei ţinuţi în casă nu mai au nici o valoare, toată valoarea va sta în mâncare (s-ar putea întâmpla ca aurul tău în care te-ai bazat să nu-l vrea nimeni). Şi atunci vei găsi de mâncare la prietenul la care i-ai dat banii de care tu n-ai avut nevoie, dar el i-a folosit.
   Evident, se poate generaliza; nu trebuie neapărat ca banii să-i dai unui prieten care se ocupă de agricultură dacă ai tu singur posibilitatea să te ocupi de agricultură în mod eficient, sau poate cel căruia îi dai banii să-i investească în agricultură să nu-ţi fie neapărat un prieten, în acest caz faci un contract cu el, ca un fel de acţiuni sau de împrumut cu plata în produse agricole. Ce vreau să menţionez este că nu poţi fi sigur pe banii tăi nici dacă-i ţii în casă, nici dacă-i investeşti în aur, pentru că în cazul unei crize totul este imprevizibil, poţi pierde banii îndiferent dacă sunt în bancă sau în casă, iar aurul în care ai investit banii s-ar putea să nu ai la cine să-l vinzi. Cel mai bine este să-i investeşti în prieteni şi în fapte bune, şi când vei fi în nevoie aceste investiţii ţi se vor întoarce.
   Cu respect, Cristi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.