România, țara cu cele mai proaste rezultate la combaterea covid din Estul Europei, spun statisticile. Date concrete din surse oficiale

În mica cuvîntare pe care am ținut-o în 16 mai în centrul Timișoarei și a fost prezentată pe acest blog (linc), spuneam printre altele: „Stăm cel mai prost din Estul Europei la număr de morți de covid”. Scriu acest articol ca să argumentez afirmația, să nu creadă cititorii că dezinformez.

Cînd am făcut acea afirmație m-am bizuit pe informațiile oficiale, care se pot găsi la worldometers.info (linc), sait unde se găsesc date despre molima cu coronavirus din toată lumea, actualizate zilnic. Cum sînt țări mai mici sau mai mari, nu numărul total de morți dintr-o țară îl consider relevant, ci numărul de morți de covid raportat la populație, adică coloana „Deaths/1M pop” (morți la 1 milion de locuitori) din respectivul tabel. Dau situația țărilor din Estul Europei, conform acelui tabel, lăsînd la o parte discuțiile despre felul cum se umflă peste tot numărul de morți prin metoda „orice mort care avea întîmplător coronavirusul în organism îl declarăm mort de covid”, fiindcă aceasta e o discuție separată. Deci respect sfatul pe care autoritățile l-au dat mereu în această pandemie, să luăm în seamă doar datele oficiale.

Iată clasamentul țărilor est-europene, la momentul cînd scriu acest articol:

 1. România 59 morți de covid la milionul de locuitori
 2. Moldova 55 morți de covid la milionul de locuitori (frații de peste Prut se țin aproape de noi)
 3. Macedonia de Nord 51 morți de covid la milionul de locuitori
 4. Slovenia 50 morți de covid la milionul de locuitori
 5. Estonia 48 morți de covid la milionul de locuitori
 6. Ungaria 48 morți de covid la milionul de locuitori
 7. Bosnia și Herțegovina 41 morți de covid la milionul de locuitori
 8. Cehia 28 morți de covid la milionul de locuitori
 9. Sîrbia 27 morți de covid la milionul de locuitori
 10. Polonia 25 morți de covid la milionul de locuitori
 11. Croația 23 morți de covid la milionul de locuitori
 12. Lituania 22 morți de covid la milionul de locuitori
 13. Belarus 19 morți de covid la milionul de locuitori
 14. Rusia 19 morți de covid la milionul de locuitori
 15. Bulgaria 16 morți de covid la milionul de locuitori
 16. Grecia 16 morți de covid la milionul de locuitori
 17. Muntenegru 14 morți de covid la milionul de locuitori
 18. Ucraina 13 morți de covid la milionul de locuitori
 19. Letonia 11 morți de covid la milionul de locuitori
 20. Albania 11 morți de covid la milionul de locuitori
 21. Slovacia 5 morți de covid la milionul de locuitori

Prin urmare, guvernarea Iohannis – Orban a izbutit performanța să aducă România pe primul loc între cele 21 de țări din Răsăritul Europei în ceea ce privește numărul de morți de covid la milionul de locuitori! Cu toate acestea propaganda iohanistă are nerușinarea să pretindă că politica guvernamentală în problema covid a fost foarte bună, iar mijloacele de informare în masă, mituite recent de guvern cu 200 milioane lei (OUG 63/2020 – linc), fac mereu comparații cu țări din Apusul Europei (Italia, Spania, Franța) care au avut mai mulți morți decît România, pentru a convinge analfabeții funcționali care le urmăresc de înțelepciunea guvernului.

În tot Vestul Europei se înregistrează mai mulți morți de covid decît în Est. Motivul, după părerea mea, e că în Estul Europei imunitatea naturală a populației e mult mai bună decît în Vest, fiindcă oamenii din Est n-au crescut în puf, cum au crescut cei din Vest. Și anume imunitatea naturală este cea mai importantă la combaterea acestui virus, dar și a altor viruși și bacterii. Amintesc în treacăt că și la infecții intraspitalicești (o altă problemă importantă de sănătate publică) stăm mult mai bine decît țările dezvoltate din Apus (adică avem mai puține îmbolnăviri / morți datorită acestor infecții), și nu cred că motivul este curățenia exemplară care ar exista în spitalele românești. Pentru România, prevalența infecțiilor intraspitalicești a fost estimată la cca. 3%, de două ori mai mică decît media UE (linc).

Comparațiile corecte cu privire la mortalitate trebuie făcută așadar între țări cu condiții de trai asemănătoare, adică România trebuie să se compare cu alte țări est-europene, iar țările vest-europene trebuie comparate între ele. Putem vedea, dintr-o asemenea comparație, că efectul măsurilor de izolare la scăderea numărului de morți de covid-19 este zero, dacă nu chiar negativ. În Răsăritul Europei, Belarus, țară unde nu s-a luat nici un fel de măsură de izolare și distanțare socială, are 19 morți covid la milionul de locuitori, adică o treime comparativ cu România. În Vestul Europei Suedia, unde iarăși guvernul n-a impus restricții, cu 371 morți covid la milion, e pe la mijlocul clasamentului, stă mai bine decît Spania, Italia, Marea Britanie și Franța (toate țări cu izolare impusă, avînd respectiv 594 / 532 / 521 / 429 morți la milion).

Unii vor zice că diferențele la numărul de morți apar și datorită gradului de testare diferită a populației, adică acolo unde s-au făcut mai puține teste poate nu s-au depistat unii morți de covid. Dar tabelul la care am făcut trimitere are și coloane cu total teste și total teste la milion de locuitori. România are 16729 teste la milionul de locuitori, adică mai multe decît Moldova (5067), Croația (13583), Ungaria (14353), dar mai puține decît Belarus (39692), Rusia (50383), Lituania (87149). După numărul de teste la milionul de locuitori România e cam pe la mijlocul clasamentului țărilor din Europa de Est.

Ca o concluzie: Datele statistice oficiale existente arată că România are cele mai proaste rezultate din Estul Europei în lupta cu covidul. Totodată, aceste date nu arată nici o dovadă că izolarea la domiciliu are vreo influență asupra numărului total de morți covid. Lozinca „stați acasă ca să salvați vieți” mi s-a părut de la început o tîmpenie. Rămîn la părerea mea, exprimată în cuvîntarea filmată la care am făcut referire la început: „să încerci să oprești un virus ținînd lumea în casă e ca și cînd ai încerca să aduni apă cu sita”.

Mai citește:
Piața Operei, 16 mai 2020. Stăm cel mai prost din Estul Europei la număr de morți de covid. Să încerci să oprești un virus ținînd lumea în casă e ca și cînd ai aduna apă cu sita (video)
– Guvernul liberal finanțează cu 200 milioane lei propaganda covid
– Cenzura în vremea coronavirusului
– Comentarii pe pagina de facebook a lui Raed Arafat
– Washington Times: „Covid-19 se arată a fi o mare înșelătorie răspîndită de mijloacele de informare în masă”
– Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan confirmă ce scria „blogul lui Marius Mioc” încă din luna martie
– Isteria coronavirus ucide. Cazuri concrete
– Președintele Tanzaniei: Testul coronavirus la capră și fruct a ieșit pozitiv (video)
– Directorii caselor funerare din New York demască manipularea cu pandemia (video)
– OMS laudă Suedia, care nu a impus nici o restricție în criza covid-19
– Petiție on-line: Ieșirea României din Organizația Mondială a Sănătății
– Petiție on-line: Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!
– Comentarii ale semnatarilor petiției „Opriți isteria COVID-19! Anulați de îndată starea de urgență!”. „Am trecut în această perioadă prin decesul tatălui, bolnav de cancer și de inimă, care nu a mai putut solicita ajutor medical de specialitate din cauza situației ‘de urgență’”
– Dr. Wolfgang Wodarg despre isteria coronavirusului: „Regele e gol” (video)
– Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre isteria coronavirusului: Măsurile sînt absurde și primejdioase. Concetățenii noștri bătrîni au tot dreptul să fie făcute eforturi pentru prelungirea vieții lor. Contactele sociale, evenimentele sociale, teatrul, muzica, călătoriile, vacanțele, sportul, toate acestea îi ajută să-și prelungească viața. Speranța de viață a milioane de oameni e scurtată cu măsurile anticoronavirus (video)
– Eveniment 201 – exercițiu ficțional organizat de Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins în octombrie 2019, în colaborare cu Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates, în care se simula o pandemie mondială provocată de un nou coronavirus (video)
– Vimeo mi-a șters contul
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de covid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
– Klaus Iohannis anunță că bătrînii au voie să iasă din case și seara. Povestea lui Ițic și a rabinului
– Ticăloșia autorităților: Interzicerea autopsiilor la cazurile morților infectați cu noul coronavirus. Comentariile lui Vasile Astărăstoae
– Medic american vorbind indignat despre problema coronavirusului: „Răspîndesc minciuni sfruntate care omoară oameni!” (video)
– Efectul placebo și efectul nocebo. Caracterul criminal al creatorilor de panică
– Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – comparație între țări cu restricții și țări fără restricții în contextul isteriei COVID-19
– Principalele 4 manipulări pe tema COVID-19. Interviu al meu în „Ziua de Vest”
– Doctorița americană Annie Bukacek despre cum se manipulează numărul morților de COVID-19 (video)
– Pandemia COVID în SUA. „Spitalele iau bani de la stat și nu testează pe nimeni… Cheltuie bani în disperare” (video)
– Studiu în Germania: 15% din populație deja infectată cu COVID-19
– Profesor Sucharit Bhakdi, 5 întrebări către Angela Merkel. În infecțiologie a fost mereu o deosebire elementară între infecție și boală. Un studiu făcut în Franța arată că mortalitatea la COVID-19 e asemănătoare cu cea dată de alți coronaviruși (video)
– International Journal of Antimicrobian Agents: „În țările din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, mortalitatea pricinuită de SARS-CoV-2 nu este semnificativ diferită de cea a celorlalți coronaviruși
– Ticăloșia autorităților italiene. Camioanele cu morți de COVID-19 și coșciugele așteptînd să fie încărcate (video)
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia coronavirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Adrian Streinu-Cercel, neobositul luptător cu apocalipsa
– Vasile Astărăstoae – Pandemia COVID-19, pericol real sau manipulare? „Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (COVID-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic”
– Vasile Astărăstoae (fost rector UMF Iași) – Pandemia, o filă din istoria recentă
– Dr. John Lee (Marea Britanie): Este o mare diferență între COVID-19 pricinuind moartea și COVID-19 fiind găsit în cineva care a murit din alte motive
– Coronavirus – primejdie sau epidemie de teste de laborator? (video)
– Isteria gripei în România, în anii trecuți. „Aproximativ 65000 de cazuri de gripă au fost înregistrate în toată țara. Conducerea centrului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile consideră că nu este nevoie să fie declarată oficial epidemia de gripă. În acest context populația este liniștită” (5 video)
– Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu

2 gânduri despre „România, țara cu cele mai proaste rezultate la combaterea covid din Estul Europei, spun statisticile. Date concrete din surse oficiale

 1. buna ziua domnule mioc. va intreb pentru ca sunt un cititor fidel ale articolelor dvs despre decembrie 89. stiti cumva cine se afla in spatele contului mudavaflex de pe youtube? cel care pune „filmari furate de la S.R.I” de la revolutie sau mineriade

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.