România primește 25000 de doze de remdesivir – leac anticovid. Veste bună sau proastă?

Aurel Tigaeru alături de călăul său. Sursă foto – facebook

„Vești bune de la Ministerul Sănătății: România primește peste 25.000 de doze de Remdesivir, cea mai mare cantitate după Spania”, scrie Marina Constantinoiu în „ediția de dimineață” (linc). Aceste doze vin în urma unui contract finanțat de Comisia Europeană.

Probabil guvernanții noștri se vor lăuda despre cît de bine au știut ei să apere interesele României la Bruxelles, asigurînd un număr așa de mare de doze pentru România.

Înainte de a ne bucura de faptul că vor sosi atîtea doze de remdesivir în România, să citim prospectul acestui produs (linc). Iată cîteva reacții adverse pe care însuși producătorul le declară: frecvent – cefalee (adică durere de cap), frecvent – greață, foarte frecvent – valori serice crescute ale transaminazelor, frecvent – erupție cutanată tranzitorie. Mai scrie în prospect: „În studiile la animale, pe șobolani și maimuțe, s-a observat toxicitate renală severă… Nu se poate exclude o relevanță pentru oameni”.

La un virus cu 99% asimptomatici ori cu simptoame ușoare, nu cumva în multe cazuri leacul ăsta pentru virus are efecte mai rele decît însuși virusul? Nu vom avea morți declarați datorită covid care de fapt mor datorită tratamentului anticovid pe care-l primesc la spital?

Mai aflăm din prospect că nu s-au efectuat studii clinice privind interacțiunile remdesivir cu alte medicamente. Se știe că pacienții cei mai vulnerabili la covid-19 sînt cei care mai au și alte boli, deci au de luat și alte medicamente. Dacă nu se știe cum reacționează remdesivir cu ele, cea mai simplă metodă pentru doctori este să se oprească tratamentul pentru alte boli. Este ceea ce deja se întîmplă prin spitale românești. Iată o postare pe facebook a domnului Rares Turloiu (linc) (nu-l cunosc personal pe acest domn):

O rudă de gradul 3 a murit ieri de Covid 19. Era din Călărași. Bărbatul avea probleme cardiovasculare acute, pentru care urma tratament medicamentos specific. Din momentul în care a ajuns la spital în București, medicii de acolo i-au întrerupt tratamentul pentru inimă, spunându-i că va urma doar tratamentul anti-covid. A fost trimis de la București la Oltenița la un spital suport Covid, pentru ca era mai aproape de localitatea de domiciliu. Omul s-a simțit din ce în ce mai rău cu inima… dar a fost tratat doar pentru coronavirus. Acum două seri și-a sunat un nepot spunându-i că „e nenorocire în spital… sunt oameni care urlă de durerile provocate de bolile pe care le aveau înainte să fie internați și tratați strict de Covid, dar sunt tratați doar cu tratament anti-covid 19”. A spus că lipsa tratamentului pentru inimă ii provoacă dureri groaznice și că ceea ce se întâmplă acolo îl va omorî. Omul a murit a doua zi de dimineață de… Covid 19… după ce i-a fost întrerupt tratamentul pentru inimă în toate aceste zile.
A mai murit un om. Regulamentar. De Covid 19.
„Le urez condoleanțe!”
România Normală!

Dintr-un comentariu pe care l-a adăugat la postare reiese că răposatul se numește Aurel Tigaeru, care pe profilul său facebook are o poză unde apare alături de Ludovic Orban (linc). Cu alte cuvinte, e vorba de un simpatizant liberal care se lăuda cu o poză alături de cel a cărui politică în domeniul sănătății l-a ucis.

Există reacții adverse la remdesivir, există și multe lucruri încă necunoscute, dar cît de eficace este el în tratarea covid? „New York Times” din 29 aprilie 2020 anunța: „Remdesivir arată beneficii modeste în încercări de a trata coronavirusul” (linc). În articolul respectiv se explică că un studiu făcut de autoritățile americane pe 1063 pacienți a arătat că timpul de recuperare de la boala covid pentru pacienții tratați cu remdesivir a fost de 11 zile, comparativ cu 15 zile pentru pacienți tratați cu placebo. Anthony Fauci, care a anunțat rezultatele studiului avîndu-l alături pe Donald Trump, a spus că „au fost mai puține morți în grupul pacienților tratați cu remdesivir, dar diferențele nu au ajuns la semnificație statistică”. Fauci a adăugat că rezultatele încă trebuie să fie în mod corect verificate prin metoda peer-review dar și-a exprimat optimismul că remdesivirul va deveni „tratamentul standard” pentru pacienții cu covid. Steven Nissen, alt specialist citat de New York Times, a remarcat că e foarte neobișnuit ca rezultatele unui studiu medical să fie dezvăluite într-un context politic (conferința în care s-au dezvăluit rezultatele a avut loc la Casa Albă), înainte de publicare și de verificare prin metoda peer-review. Michelle Barry de la Universitatea Stanford și-a exprimat încrederea în afirmațiile lui Fauci dar a adăugat că „este neobișnuit să numești un leac tratament standard înainte de publicarea rezultatelor și revizuirea datelor prin metoda peer-review, și înainte ca studiile să arate beneficii la rata mortalității”. De menționat că înainte de acest anunț a lui Fauci, un alt studiu publicat în „The Lancet” (linc) nu găsise beneficii clinice semnificative statistic în urma tratării pacienților de covid cu remdesivir. Ar fi interesant de aflat, cred eu, atît în cazul lui Fauci cît și a lui Trump, dacă au acțiuni la Gilead, mare firmă farmaceutică care produce remdesivir (denumire comercială veklury).

Remdesivirul a fost creat inițial ca leac pentru o altă boală virală, ebola, dar n-a funcționat. Autorizarea lui pentru tratarea covid s-a făcut în Uniunea Europeană recent – în 28 iulie 2020 – o aprobare condiționată în conformitate cu art. 14 alineatul 4 din Regulamentul CE nr. 726/2004. În SUA deasemeni a fost autorizat prin procedură de urgență de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration), după conferința de presă Fauci – Trump pe care am pomenit-o.

Paralel cu aprobarea de urgență a remdesivirului ca tratament pentru covid, s-a acționat pentru interzicerea unui alt leac considerat de unii doctori foarte eficace – hidroxiclorochina, care e mult mai ieftină și era folosită de peste jumătate de veac în diferite boli. În 2020, deci în plină criză covid, hidroxiclorochina a fost interzisă în mai multe țări. În România nu e interzisă, se poate cumpăra dar numai cu prescripție medicală.

Despre felul cum s-a acționat pe plan mondial pentru interzicerea hidroxiclorochinei, vezi articolele anterioare pe acest blog:
James Todaro (doctor în medicină): 21 miliarde de motive de a discredita hidroxiclorochina ca tratament pentru covid
Fost ministru al sănătății francez despre mafia industriei farmaceutice în contextul covid: „Unii se gîndesc la mortalitate, la suferință, alții la dolari” (video)
Doctori americani din linia întîi despre covid și hidroxiclorochină (leac pentru covid) (video)

Mai citește alte articole despre evenimentele legate de molima cu coronavirus la pagina Covid-19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.