Actualizare 29 august 2020: Adăugare declarație a lui Grindeanu despre Ludovic Orban.
Abia după 30 de ani de la revoluția din 1989, în care s-a cucerit cu sînge libertatea de exprimare, autoritățile române au luat o măsură explicită de cenzură: În timpul stării de urgență, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a hotărît închiderea unor saituri românești care criticau politica guvernului în problema covid. M-am referit la acest subiect în articolul Cenzura în vremea coronavirusului (linc). Pomenisem în articol despre 2 saituri, dar mai apoi au fost și altele. Între timp, starea de urgență fiind înlocuită cu stare de alertă, interzicerea respectivelor saituri nu mai este valabilă, dar faptul că autoritățile române au aplicat cenzura rămîne. Nu știu ca în vreo altă țară din Europa să se fi întîmplat așa ceva. Mituiri ale ziariștilor n-a făcut numai guvernul român ci și alte guverne, dar cenzură deschisă doar guvernul român și unele entități private (facebook, youtube) au aplicat.
În perioda postrevoluționară a fost prima oară cînd guvernul român și-a asumat deschis cenzura. S-a mai întîmplat la mineriada din 1990 să fie oprită apariția unor ziare de opoziție, dar atunci nimeni din partea autorităților n-a iscălit vreun document care să impună cenzura. S-a pretins că a fost o inițiativă spontană a minerilor ori a tipografilor care ar fi refuzat să tipărească unele ziare. Peste ani Ion Iliescu avea să afirme că „este o pură invenție” că cineva ar fi cerut interzicerea unor ziare în timpul mineriadei (linc). Interzicerea unor ziare a fost un fapt real, dar Ion Iliescu și alți guvernanți de atunci pot invoca în sprijinul lor faptul că n-au iscălit nici un document în care să ceară acest lucru.
Situația s-a schimbat în această pandemie covid, cînd autoritățile nu s-au dat în lături să impună oficial cenzură. Omul care a iscălit documente oficiale prin care a impus cenzura este Sorin Grindeanu, fost primministru PSD, devenit apoi șeful ANCOM. Sînt convins că n-a făcut asta de capul lui, ci i s-a cerut acest lucru de la guvern și/ori de la președinție, dar rămîne faptul că Sorin Grindeanu a acceptat să-și pună semnătura pe aceste dispoziții.
Pentru respectiva faptă, după părerea mea, domnul Grindeanu ar trebui să dea socoteală în fața procurorilor. Chiar dacă guvernul român a notificat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că în perioada stării de urgență cere derogări de la aplicarea convenției internaționale a drepturilor omului (linc), măsura luată de domnul Grindeanu (la care sigur a avut instigatori) rămîne un abuz în serviciu. Asta pentru că dreptul la libertate de exprimare este asigurat în România ca efect al revoluției din 1989 și doar în subsidiar ca efect al tratatelor internaționale pentru drepturile omului. Libertatea de exprimare a existat în România după 1989 și înainte de ratificarea Convenției pentru Drepturile Omului. Cum articolul 1 alin. 3 din Constituție prevede că idealurile revoluției din 1989 sînt temeiul organizării statului român, măsurile de limitare a libertății de exprimare sînt un atac la ordinea constituțională a statului român (linc). Fiind vorba de un drept de natură constituțională, el nu poate fi îngrădit prin ordonanță de urgență ori printr-o hotărîre a șefului ANCOM. Dacă ceea ce scriau saiturile interzise era sau nu corect e nerelevant, fiindcă libertatea de exprimare înseamnă și libertatea de a greși, făcînd afirmații incorecte. O societate democratică respinge ideea că guvernul este deținătorul adevărului absolut și că părerile contrare guvernului pot fi interzise.
Sorin Grindeanu este așadar nu doar un simplu slujbaș care a aplicat politica guvernului liberal în perioada pandemiei ci unul din oamenii implicați personal în limitarea libertăților cetățenești. Iată însă că PSD-ul îl consideră om de valoare și la ultimul congres domnul Grindeanu a fost ales vicepreședinte al acestui partid (linc). A devenit numărul doi în partid, fiind membru în echipa lui Marcel Ciolacu, președintele partidului. Probabil l-au votat și unii parlamentari PSD care în trecut au votat pentru destituirea guvernului condus de el (linc), pe motiv că acel guvern a fost neperformant. Dar atunci președinte PSD era Liviu Dragnea, și dacă Liviu Dragnea a spus că Grindeanu e rău parlamentarii PSD au zis și ei că Grindeanu e rău. Acum președinte PSD e Marcel Ciolacu care zice că Grindeanu e bun, deci majoritatea PSD-iștilor și-au revizuit părerea despre Grindeanu.
Acum Grindeanu e foarte războinic cu primministrul a cărui politică a slujit-o. A declarat că Ludovic Orban va deveni „cel mai cunoscut șomer din România” (linc). Îmi amintește de slugile lui Ceaușescu care, după 22 decembrie 1989, deveniseră cei mai vehemenți critici ai dictatorului.
Prin alegerea lui Sorin Grindeanu în conducerea partidului, PSD arată că nu este deranjat de încălcarea libertății de exprimare făcută de acesta. Deși PSD a criticat pe alocuri guvernarea PNL pentru felul cum a gestionat pandemia, iată că acum acest partid achiesează practic la una din cele mai odioase măsuri liberale: interzicerea unei dezbateri libere în societate cu privire la acțiunile de care e nevoie în contextul molimei covid-19. Ne amintim că PSD a votat și pentru starea de urgență, și pentru starea de alertă, și pentru legea carantinei (adăugînd doar niște schimbări cosmetice). Acum acest partid confirmă că pentru el libertatea de exprimare nu are prea multă valoare.
Mai citește:
– Cenzura în vremea coronavirusului
– Dialog cu Ion Iliescu despre revoluţie şi mineriadă: Este o pură invenţie că cineva ar fi solicitat scoaterea în afara legii a partidelor de opozitie sau interzicerea unor ziare
– Cenzura youtube și Organizația Mondială a Sănătății (video)
– Din nou, cenzură pe youtube: Filmare cu mine vorbind despre legea carantinării ștearsă
– Cenzura youtube continuă. Noul meu cont pe platforma video Bitchute
– Este atacată ordinea constituțională a statului român (video)
– Statul român, ostil libertății de exprimare
– Idei îngrijorătoare pentru libertatea de exprimare la Adunarea Parlamentară NATO
– Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
– Adrian Năstase vrea “reglementarea” prin lege a discuţiilor pe internet
– După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
– Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
– Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti, sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
– România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
– Un nou apel pentru cenzurarea internetului
– Un atac la adresa libertății de exprimare: Propunerea unei legi de incriminare a negării revoluției din 1989
– CNA – o instituţie pentru limitarea democraţiei
– Dușmanii libertății de exprimare se luptă cu putinismul
– Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară
– Blog restabilit. Cîteva cuvinte despre Ovidiu Bran / Ovidiu Jur / Anton Berbecea / Maldini
– alte articole legate de coronavirus la pagina Covid-19.