James Todaro polemizează cu Anthony Fauci

Pe facebook (linc), doctorul în medicină James Todaro polemizează cu Anthony Fauci, cel care conduce Institutul Național pentru Sănătate din SUA. Todaro este cel care a scris articolul 21 miliarde de motive de a discredita hidroxiclorochina ca tratament pentru covid (linc), prezentat deja pe acest blog. Tălmăcesc acum cele scrise de el:

Dr, Fauci dezinformează poporul american cînd spune că studii controlate randomizate au arătat că hidroxiclorochina e ineficace.

Iată cum.

Există un singur studiu randomizat controlat dublu-orb despre hidroxiclorochină ca leac în stadiul de început al bolii covid-19. Toate celelalte studii (Solidarity, Recovery etc.) au fost la pacienți foarte bolnavi și sînt aproape lipsite de valoare pentru că ele doar susțin ceea ce noi am spus încă din martie – hidroxiclorochina este pentru boala aflată în stadiul de început.

„Studiul randomizat controlat” despre folosirea hidroxiclorochinei în stadiul de început al bolii, pe care dr. Fauci s-a simțit prea stingherit ca să-l pomenească pe nume la audieri, este cel făcut de Universitatea din Minnesota: „Hidroxiclorochina la adulți nespitalizați în stadiul de început al covid-19” (linc). Acest studiu este o rușine pentru noțiunea de „studiu randomizat controlat” și ar trebui numit în schimb „sondaj anonim pe internet”. Întîi, doar 34% dintre participanți au fost diagnosticați pe baza unui test PCR pozitiv. La ceilalți 66% fie nu s-a făcut nici un test, fie rezultatul testului (de covid) a fost negativ. Asta înseamnă că diagnosticul a fost pus doar în temeiul simptoamelor la cei mai mulți dintre participanți.

Lucrurile stau chiar mai rău.

Participanții au fost evaluați printr-un sondaj pe internet și nu au fost văzuți de personal medical. Așadar, calitatea diagnosticului este echivalentă cu cea de pe saitul WebMD unde lumea își introduce simptoamele prin internet.

Ce se întîmplă dacă o mare parte dintre participanți n-au avut de fapt covid-19? Se micșorează efectul terapeutic observat al hidroxiclorochinei (aceasta probabil nu ajută la alergii și la răceala obișnuită).

A doua problemă principală cu acest studiu este schimbarea obiectivului inițial. Dacă cercetătorii ar fi păstrat obiectivul inițial (măsurarea numărului de spitalizări și morți), studiul ar fi arătat o puternică tendință a hidroxiclorochinei de a ajuta. Dar cercetătorii au schimbat obiectivul la mijlocul cercetării, de la (măsurarea numărului de) spitalizări/morți la simptoame după 14 zile. Așadar, concluzia studiului ar trebui să fie că există o reducere de vreo 40% la numărul de spitalizări și morți la pacienți tratați cu hidroxiclorochină față de placebo (2,5% față de 4,1%). Asta nu atinge valori semnificative statistic, dar ar fi o puternică încurajare pentru a continua cu alte studii.

Vestea bună este că dr. Fauci și Institutul Național pentru Sănătate au început în mai un studiu anume pe acest subiect. Vestea proastă e că au anulat studiul (linc) după ce înrolaseră doar 20 de subiecți pentru a se concentra la un nou studiu care evaluează efectele remdesivirului asociat cu baricitinib (amîndouă leacuri produse de mari firme farmaceutice).

În concluzie, sînt deja peste 4 luni de cînd hidroxiclorochina a fost propusă ca leac pentru stadiul de început al covid-19. Totuși, cu vastele lor resurse de miliarde de dolari, nici Organizația Mondială a Sănătății nici Institutul Național pentru Sănătate din SUA n-au făcut vreun studiu care s-o evalueze la tratamentul în stadiul de început al covid-19. Dovezile doctorului Fauci despre ineficacitatea hidroxiclorochinei vin de la un sondaj pe internet botezat studiu randomizat controlat.

Aș adăuga la cele scrise de James Todaro că de fapt, pentru a fi eficace la combaterea covid, hidroxiclorochina trebuie asociată cu zinc. Asta s-a spus la conferința de presă a doctorilor americani din linia întîi (linc). Zincul e de fapt antiviralul, hidroxiclorochina doar ajută la absorbirea zincului în celule. Am o filmare (destul de lungă) care explică ștințific aceste aspecte, era în intenția mea s-o subtitrez și s-o pun pe internet dar n-am avut timp. Pe lîngă hidroxiclorochină, și alte substanțe care cresc alcalinitatea celulelor pot ajuta la absorbirea zincului. Hidroxiclorochina are proprietatea de a se concentra anume în zona plămînilor, care este cea mai afectată în boala covid-19.

Mai citește:
– James Todaro (doctor în medicină): 21 miliarde de motive de a discredita hidroxiclorochina ca tratament pentru covid
Doctori americani din linia întîi despre covid și hidroxiclorochină (leac pentru covid) (video)
– Fost ministru al sănătății francez despre mafia industriei farmaceutice în contextul covid: „Unii se gîndesc la mortalitate, la suferință, alții la dolari” (video)
– alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.