Newsweek: Mentorul strategiei suedeze a „imunității de turmă” în problema covid, promovat de Organizația Mondială a Sănătății

Revista Newsweek (cea originală, nu franciza românească) anunță că Johan Giesecke, mentorul strategiei covid a Suediei, a fost promovat în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății ca vicepreședinte al grupului strategic care se ocupă de bolile infecțioase (linc). Din această funcție el îl va sfătui pe directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în problema răspunsului la pandemie.

Suedia s-a remarcat prin faptul că a refuzat să impună restricții pe motiv de oprire a răspîndirii covid. Guvernul de acolo s-a mulțumit să dea numai niște sfaturi. Rezultatul e că acum problema covid practic a devenit nesemnificativă în Suedia. Ca număr de morți de covid raportat la populație, Suedia e cam la mijlocul țărilor din Europa de Vest. Are mai puțini morți decît Belgia, Spania sau Marea Britanie, dar mai mulți decît Norvegia, Germania sau Elveția.

Giesecke a fost epidemiologul-șef al Suediei pînă în 2005 și mentorul actualului epidemiolog-șef suedez Anders Tegnell. În mesaje de poștă electronică schimbate de cei doi în martie anul acesta, Giesecke îi spunea lui Tegnell că „virusul va mătura ca o furtună Suedia și va infecta pe aproape toată lumea în 1-2 luni… se va atinge imunitatea de turmă”.

În luna mai Giesecke a scris un articol în „The Lancet” (linc) în care-și expunea părerea că toată lumea va fi expusă la virus și cei mai mulți oameni se vor infecta, dar că 98-99% dintre ei nu vor ști că au fost infectați fiindcă fie n-au avut deloc simptoame, fie au avut simptoame dar nu destul de grave pentru a-i determina să meargă la doctor să fie testați pentru virus. „Principala noastră sarcină nu trebuie să fie oprirea răspîndirii virusului, ceea ce e complet fără rost, ci să acordăm nefericitelor victime cea mai bună îngrijire posibilă”, scria Giesecke.

E exact ce susțin și eu: eliminarea completă a oricăror eforturi ale autorităților de oprire a răspîndirii virusului și concentrarea eforturilor doar pe acea parte foarte mică a celor infectați care chiar au nevoie de îngrijiri medicale. Exact ca la gripă – unde numai cei care se simțeau ei înșiși bolnavi și se prezentau la doctor erau îngrijiți.

Cred că e un lucru bun promovarea lui Giesecke în poziții de conducere la OMS. Amintesc că încă din luna aprilie OMS a lăudat Suedia, care nu a impus nici o restricție în criza covid-19 (linc). Politicienii care au urmat sfaturile OMS sînt încetul cu încetul lăsați în ofsaid, deși ei vor continua cu propaganda zgomotoasă precum că măsurile lor sînt dictate de „știință”. Vor găsi și ziariști care să le susțină propaganda, fie pentru că sînt cumpărați, fie pentru că deja s-au implicat atît de mult în propaganda asta încît nu mai pot da înapoi fără efecte dezastruoase asupra carierei lor (lucru valabil și la politicieni).

În ciuda acestei schimbări în conducerea OMS, îmi mențin părerea că România ar trebui să urmeze pilda Statelor Unite și să părăsească această organizație. Reamintesc cititorilor petiția despre ieșirea României din Organizația Mondială a Sănătății lansată de mine în aprilie, care a ajuns la 1485 de semnatari în momentul cînd scriu acest articol, și îi invit s-o susțină: https://www.petitieonline.com/ieirea_romaniei_din_organizaia_mondial_a_sntii?u=4991994

Mai citește:
– OMS laudă Suedia, care nu a impus nici o restricție în criza covid-19
– Petiție on-line: Ieșirea României din Organizația Mondială a Sănătății
– Trump anunță ruperea legăturilor dintre SUA și Organizația Mondială a Sănătății. Comentarii ale celor care au iscălit petiția pentru ieșirea României din OMS
– alte articole despre coronavirus la pagina covid-19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.