Teodor Mărieș (1991): „Convingerea mea este că activitatea desfășurată de gl. Vlad a fost folositoare revoluției și a ajutat activitatea organelor puterii care se constituia în acele ore”

Ce a făcut Teodor Mărieș la revoluție?, este o întrebare care s-a pus de multe ori odată cu ajungerea sa în fruntea asociației „21 Decembrie” din București și cu faptul că domnia sa a ajuns în atenția presei, odată cu procesele la CEDO deschise de acestă asociație. Fusese puțin în atenția presei și prin 1990, fiindcă se implicase și în manifestația din Piața Universității, dar acolo rolul său a fost secundar, alții fiind conducătorii principali (despre care acum aproape deloc nu se mai vorbește).

Din presă se găsesc articole în care Doru Mărieș a povestit despre faptele sale din revoluție:
– Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
– Europa: cu Doru Teodor Mărieş! Adevărul despre decembrie 1989 e greu… (pe saitul domnului Richard Andrew Hall)
– Ce a făcut Mărieş la revoluţie?

Acum prezint o declarație pe care Doru Mărieș a dat-o în fața instanței, la procesul generalului Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste.

ROMÂNIA
Dosar nr. 23/1991
Curtea Supremă de Justiție
Secția Militară

Declarație de martor

Numele și prenumele Mărieș Tudor vîrsta 28 ani, adresa: localitatea Valea Chioarului județul Maramureș, ocupația fără

De cine a fost propus (necompletat) dacă este soț sau rudă cu vreuna din părțile din proces (necompletat) în ce rapoturi se află cu părțile (necompletat) dacă a suferit vreo pagubă în urma infracțiunii (necompletat)

După depunerea jurămîntului i se pune în vedere că dacă nu va spune adevărul, săvîrșește infracțiunea de mărturie mincinoasă. Apoi i se face cunoscut obiectul cauzei și i se arată care sînt faptele sau împrejurările pentru dovedirea cărora a fost propus ca martor, cerîndu-i-se să declare tot ce știe cu privire la aceasta. Martorul declară:

Am făcut parte dintre revoluționarii care pe date de 22 decembrie 1989 au pătruns în sediul CC-ului și cu această ocazie am putut lua cunoștiință de activitatea pe care o desfășura acolo gl. Vlad Iulian. Astfel, l-am auzit cînd a luat legătura telefonic cu Școala de Ofițeri de la Băneasa și a dat ordin ca întreg efectivul să nu părăsească cazarma pentru a ataca aeroportul Otopeni. Referirea asupra atacului aeroportului Otopeni s-a datorat unui zvon care circula (telefonic). De fapt s-a primit un telefon, nu știu de unde și părerea mea e că putea să fie un telefon cu caracter oficial.

Convingerea mea este că activitatea desfășurată de gl. Vlad a fost folositoare revoluției și a ajutat activitatea organelor puterii care se constituia în acele ore.

Pătrunderea în sediul CC-ului s-a făcut fără opunere prin violență și în acel local am văzut armament abandonat de organele de securitate.

Convingerea mea este că și în situația în care ar fi rămas în clădire Ceaușescu cei însărcinați cu paza lui nu ne-ar fi opus rezistență.

Atît declar și semnez.

Președinte (semnătură)    Martor (semnătură)    Consultant juridic șef (semnătură)

Mai citeşte:
– Dan Turturică și Iulian Vlad, omul care a înfrînt „frontul pro-rus”
– Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
– Mă adresez generalului Vlad de la Securitate. Încă se mai poate salva onoarea trupelor şi ofiţerilor
– Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
– Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
– Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
– Generalul Aurel Rogojan și fostul șef al securității Iulian Vlad la Timișoara. Lansarea cărții „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor” de Aurel Rogojan (video)
– Iulian Vlad, fostul şef al securităţii, îşi elogiază colegii şi informatorii (video)
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
– În decembrie 1989 securiștii au fost înarmați ori au ținut armele în depozit?
– A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– Mădălin Hodor: În agenda de serviciu a generalului Ștefan Alexie sînt notate ordinele generalului Iulian Vlad. După ședința C.P.Ex. acesta a ordonat „Se lichidează radical!”… La Timișoara trebuie „să se facă liniște într-o oră”
– Manipulare dîmbovițeană: Iulian Vlad a fost eliberat prin hotărîre judecătorească
Iulian Vlad, cuvîntare la sediul USLA, 24 decembrie 1989: Moartea celor din grupul Trosca s-a produs într-un accident de nedorit (video)
– Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
– Europa: cu Doru Teodor Mărieş! Adevărul despre decembrie 1989 e greu… (pe saitul domnului Richard Andrew Hall)
– Discuţii la CPRD despre impostori, şedinţa Colegiului Revoluţionarilor, Teodor Mărieş, procesul SSPR cu preşedinţia şi „activitatea criminală” a lui Marin Oană
– Teodor Mărieş semnează un protocol cu PDL. Raymond Luca se opune oricăror schimbări în legea 341/2004
– Cuvîntarea lui Teodor Mărieş la congresul BNR din Bucureşti, 3 septembrie 2011 (video)
– Teodor Mărieş, reales preşedinte al asociaţiei „21 Decembrie”
– Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi a lui Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în cinci ani (video)
– Mărieş: „Avem echipă, avem valoare” (video)
– Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. Aici a fost un perpetuu focar penal. Trebuie să plece din rîndul revoluţionarilor cel puţin 5000 (video)
– O dezvăluire dubioasă: Pretinsa anulare a condamnării la moarte a soţilor Ceauşescu. Explicaţii pe care asociaţia „21 Decembrie” le datorează
– Teodor Mărieş, găsind explicaţii pentru ce realitatea nu coincide cu hîrtiile sale (video)
– Teodor Mărieş refuză să divulge sursa de la care a aflat de decretul despre comutarea pedepsei soţilor Ceauşescu
– Ce a făcut Mărieş la revoluţie?
– Calomniază, calomniază, că tot rămîne ceva sau bîrfele care circulă despre Teodor Mărieş
– Teodor Mărieş îi cere 1 milion de ruble despăgubire lui Ion Iliescu
– Teodor Mărieş îl acuză pe generalul Petre Teacă pentru moartea jurnalistului belgian Danny Huwe (video)
– Mărieş: Cînd echipa lui Voinea a predat dosarul mineriada, au plîns acei copii după munca lor (video)
– Mărieş: Am căzut de acord cu parchetul să ne dea opisurile dosarului revoluţiei şi azi primim răspuns “nu se poate” (video)
– Mărieş: Mă interesează decizia CEDO. Nu mă interesează nici un cod din România! (video)
– Voinea: Polonezii au trimis în judecată peste o sută de procurori şi jdecători care au făcut arestări ilegale în vremea lui Jaruzelsky (video)
– Voinea: În Braşov, doar 4 victime au rămas nerezolvate. Procentul de identificare al autorilor la victimele de la revoluţie este de 80% (video)
– Voinea: Nu 800 au fost identificaţi ca autori ai crimelor. Cel care a condus operaţiunile militare în Bucureşti şi în ţară este unul singur, nu sînt 800 (video)
– Voinea: Am făcut rezoluţia care a întrerupt cursul prescripţiei. S-a reluat ancheta în dosarele deja arhivate, soluţionate (video)
– Mărieş: Băsescu să spună cine e de vină. Cel care a instrumentat pînă acum dosarul sau ceu care vor să le ardă? (video)
– Mărieş: Nu mă interesează soluţia pe care Curtea Europeană trebuie s-o dea. Nu mă interesează banii. Ne interesează istoria României aflată în aceste documente (video)
– CEDO condamnă statul român pentru tărăgănarea dosarelor revoluţiei şi pentru încălcarea vieţii private a domnului Mărieş
– Dorin Tudoran şi Liviu Antonesei şi-au dat demisia din calitatea de membri de onoare ai asociaţiei 21 Decembrie
– Cererile de comisii rogatorii pentru ziariştii străini ucişi la revoluţie s-au blocat la secţia de relaţii internaţionale a parchetului
– Armata şi-a falsificat jurnalele de luptă. Vorbesc de “clanul Ceauşescu” încă din 18
– Sediul Comitetului Central trebuia evacuat pentru că îi deranjam acolo. Acesta e motivul pentru care s-a deschis focul. Există indicii că unul dintre cei care au tras în sediul CC se numeşte Iosif Dan (video)
– CEDO condamnă statul român la despăgubiri pentru tărăgănarea dosarelor revoluţiei şi pentru încălcarea vieţii private a domnului Mărieş
Teodor Mărieș: S-au multiplicat Brateșii… Au dat o lovitură revoluției. Ei n-au dat o lovitură de stat, n-au dat o lovitură lui Ceaușescu (video)
Mineriada din iunie 1990. Situaţia juridică. Procesul deschis de Teodor Mărieş
Cuvîntarea lui Teodor Mărieş la Congresul BNR din Bucureşti, 3 septembrie 2011 (video)
Teodor Mărieş, probabil candidat la Timişoara pentru alegerile parlamentare din decembrie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.