Organizația Mondială a Sănătății recomandă renunțarea la remdesivir ca leac pentru covid

Abia a ieșit de sub tipar cartea mea „Covid, minciuna veacului” (linc), în care e și un capitol în care se exprimă scepticismul față de remdesivir, leacul împotriva covidului folosit și în România (capitol publicat și pe acest blog: România primește 25000 de doze de remdesivir – leac anticovid. Veste bună sau proastă? – linc), că Organizația Mondială a Sănătății e emis o recomandare împotriva folosirii remdesivirului la pacienții cu covid. Citez de pe saitul organizației (linc):

OMS face recomandări împotriva folosirii remdesivirului la pacienții cu covid-19

20 noiembrie 2020

OMS a emis o recomandare condiționată împotriva folosirii remdesivirului la pacienții spitalizați, indiferent de severitatea bolii, deoarece nu există pînă acum nici o dovadă că remdesivirul îmbunătățește șansele de supraviețuire sau alte rezultate la acești pacienți. (…)

Experții au analizat datele din studiul „Solidaritatea” făcut de Organizația Mondială a Sănătății și din alte 3 studii randomizate controlate. În total, s-au luat în considerare date de la peste 7000 de pacienți cuprinși în cele 4 studii. Dovezile arată că nu există nici un efect important asupra mortalității, nevoii de ventilare mecanică, timpului de însănătoșire și alte rezultate importante din punctul de vedere al stării pacienților.

Grupul de lucru pentru dezvoltarea îndrumărilor de tratament consideră că e nevoie de mai multe cercetări, mai ales pentru a avea dovezi mai precise pentru grupe specifice de pacienți. (…)

Știrea a apărut și în limba română. De pildă, Alexandra Cruceru scrie la „știri pe surse”: Răsturnare de situație! OMS nu recomandă remdesivirul, utilizat inclusiv în România, în tratarea pacienților covid-19 (linc).

Așadar România, dar și alte țări, au cheltuit degeaba o mulțime de bani cu un leac care nu este de nici un folos. Desigur, există o mulțime de pacienți infectați cu covid care au primit remdesivir și au scăpat de virus. Dar asta nu e datorită remdesivirului ci fiindcă covidul este un virus slab de care peste 99% dintre cei infectați scapă, majoritatea nici nu și-ar fi dat seama că au avut virusul dacă nu le-ar fi spus doctorii. Pe de altă parte, remdesivirul, după cum arată chiar prospectul acestuia (linc), are o mulțime de efecte secundare:  frecvent – cefalee (adică durere de cap), frecvent – greață, foarte frecvent – valori serice crescute ale transaminazelor, frecvent – erupție cutanată tranzitorie. Totodată efectele combinării remdesivirului cu alte leacuri sînt insuficient studiate (reamintesc că marea majoritate a morților declarați de covid au și alte boli, deci iau și alte tratamente). Mulți pacienți tratați cu remdesivir s-au simțit rău, ceea ce le-a întărit impresia despre ce boală groaznică este covidul iar recunoștiința lor față de medicii care i-au tratat este astfel crescută. În fapt, o bună parte dintre acești pacienți s-au simțit rău nu atît datorită covidului cît datorită efectelor secundare ale remdesivirului.

De menționat că în spitalele românești s-a folosit la pacienți covid, pe lîngă remdesivir și un alt antiviral – kaletra. Acum în general kaletra a fost abandonat, dar la început și acest leac (care se mai folosește la bolnavii de SIDA) era la modă. Kaletra are și ea o serie de efecte secundare (trecute în prospectul produsului), printre care inclusiv „infecții respiratorii” (linc). Mă întreb uneori dacă nu este o tactică să li se dea pacienților leacuri care îi fac să se simtă rău, ca să-i convingă că trec printr-o boală groaznică și astfel, odată scăpați de boală, să devină propagandiști ai măsurilor anti-covid ale guvernului. Iar acum auzim că leacurile respective nici măcar nu sînt eficace. Singurul lor rezultat e îmbogățirea firmelor farmaceutice care le produc sau le vînd, pe seama bugetului statului.

O observație: statisticile morților de covid din actuala „pandemie”, actualizate zilnic pe worldometers (linc), arată că anume în țările dezvoltate, care cheltuiesc o mulțime de bani pentru medicină, și care au luat și măsuri de izolare socială costisitoare, au un număr mai mare de morți de covid raportat la populație. Apar excepții, de pildă Peru nu e o țară prea bogată dar are mulți morți de covid (a avut însă măsuri de izolare socială foarte dure – linc; oare nu tocmai aceste măsuri sînt cele care provoacă număr mare de morți?), dar în general se respectă regula: țări bogate = mulți morți de covid; țări sărace = puțini morți de covid. Belgia e pe primul loc în lume în momentul în care scriu aceste rînduri (1322 morți la milionul de locuitori) dar noi cică după Bruxelles trebuie să ne orientăm. Sînt probabil lucruri la care belgienii ne pot da lecții, dar la covid sînt repetenții planetei. Zero morți de covid găsim (la momentul scrierii acestui articol) în țări ca Mongolia, Eritrea, Bhutan, Cambogia. Sub 1 mort la milionul de locuitori sînt în Papua-Noua Guinee, Tanzania, Burundi, Vietnam, Tailanda. Țări sărace unde mare parte din populație nu are nici apă la îndemînă nu prea au morți de covid, iar țări dezvoltate unde se respectă măsuri de igenă și există spitale moderne, au o mulțime de morți! Îmi pun întrebarea: este aici o coincidență ori o cauzalitate? În țările bogate firmele farmaceutice au oportunități să cîștige mulți bani și fac eforturi mai mari de influențare a autorităților. Țările bogate și-au permis să adopte scheme de tratament cu leacuri scumpe, precum remdesivirul. Țările sărace n-au bani de remdesivir, folosesc leacuri ieftine precum hidroxiclorochina și vedem rate de mortalitate chiar și de sute de ori mai mici. Oare nu cumva o mare parte dintre cei declarați morți de covid, în România și în alte țări, au murit de fapt datorită efectelor secundare ale remdesivirului?

Domnul Vasile Astărăstoae, fost rector al universității de Medicină din Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor (acum pensionar), scria (linc): „Anual apar 15.000 de medicamente noi dintre care însă doar 3% sînt cu adevărat utile”. Oare este o idee bună ca noi românii să fim cobaii firmelor farmaceutice?

Mai citește:
Noua mea carte: „Covid, minciuna veacului”
– România primește 25000 de doze de remdesivir – leac anticovid. Veste bună sau proastă?
– James Todaro (doctor în medicină): 21 miliarde de motive de a discredita hidroxiclorochina ca tratament pentru covid
– Fost ministru al sănătății francez despre mafia industriei farmaceutice în contextul covid: „Unii se gîndesc la mortalitate, la suferință, alții la dolari” (video)
– Doctori americani din linia întîi despre covid și hidroxiclorochină (leac pentru covid) (video)
– alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.